.
Δευτέρα, 07 Μαϊος 2018 16:00

Alan Clews, ο αυτοδημιούργητος αναβάτης

 

Η ζωή και τα κατορθώματα του ιδρυτή της CCM 

Ο Alan Clews ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως πετυχημένος αναβάτης αγώνων trial και scramble κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960. Παραμένοντας κοντά στον χώρο των χωμάτινων αγώνων και την επόμενη δεκαετία, άρχισε να φτιάχνει τις δικές του μοτοσυκλέτες κατά τύχη.

Συγκεκριμένα, όταν η BSA έκλεισε το αγωνιστικό της τμήμα το 1971, σκέφτηκε να αποκτήσει φτηνά κάποια κομμάτια από το απόθεμα προς πώληση ώστε να χτίσει τη δική του αγωνιστική Β50 που ανέκαθεν ονειρευόταν. Το έκανε και μάλιστα η μοτοσυκλέτα του είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που σύντομα έφτιαχνε και πωλούσε αντίστοιχα κομμάτια σε άλλους αναβάτες. Κάπως έτσι γεννήθηκε η CCM.

ccm b50

Κάμποσα καλά αποτελέσματα της νεοσύστατης CCM Racing Team στα μέσα της δεκατίας του 1970 στα 500 cc του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MX θεωρήθηκαν πολύ σημαντικά σε μια εποχή που τα τετράχρονα εγγλέζικα μονοκύλινδρα δεν είχαν ουσιαστικά καμιά ελπίδα μπροστά στο τσουνάμι των δίχρονων γιαπωνέζικων και ο Clews πιστώθηκε την επιβίωση του τετράχρονου κινητήρα για σχεδόν μια δεκαετία παραπάνω στις χωμάτινες πίστες.

Η επόμενη δεκαετία έφερε την πρώτη συνεργασία του Clews με τη Rotax, η οποία του εξασφάλισε πιο σύγχρονους τετράχρονους κινητήρες και πλέον η CCM έχει φτιάξει μια παραγωγή διαφόρων μοντέλων που έφτασε σε σύνολο 3.500 κομμάτια ετησίως, ενώ μέρος της εξάγεται και στη Βόρεια Αμερική με το λογότυπο της Can-Am. Το 1984 η εταιρεία Armstrong εξαγοράζει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της CCM και, με τον Clews πάντα στο τιμόνι, φτιάχνει μια σειρά στρατιωτικών μοτοσυκλετών με την επωνυμία ΜΤ500 και με μονοκύλινδρο κινητήρα 500 cc Rotax. Κάποιες από αυτές τις μοτοσυκλέτες πολέμησαν κιόλας στα νησιά Φώκλαντ.

Armstrong MT500 1985 Hongkong

Σταδιακά ο Clews απομακρύνθηκε από τη CCM και την παραγωγή μοτοσυκλετών εν γένει, ενώ η εταιρεία του πουλήθηκε στην οικογένεια Robson το 1998. Αυτοί προσπάθησαν να συνεχίσουν με μια σειρά μοντέλων που χτίστηκαν γύρω από τον κινητήρα του Suzuki DR-Z400, αλλά ως το 2004 είχαν χρεωκοπήσει. Τότε επέστρεψε η οικογένεια Clews, αγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και ξεκίνησε μια νέα πορεία.

Η συνέχεια είδε διάφορα μοντέλα με κινητήρες από Suzuki (DR-Z400, DR650), αλλά και της Rotax. Το 2013 η CCM ανακοίνωσε το GP450, μια τετράχρονη χωματερή μοτοσυκλέτα με κινητήρα προερχόμενο από το BMW GP450X (το οποίο κατασκευάζει στην Ταϊβάν η Kymco για λογαριασμό της BMW) και η οποία έχει σήμερα εξελιχθεί στο μοντέλο παραγωγής GP450 Adventure. Παράλληλα, το 2016 είχαμε την εμφάνιση μιας δεύτερης οικογένειας, τα CCM Spitfire, κινούμενα από μια ανανεωμένη έκδοση του μονοκύλινδρου κινητήρα 650 cc που φορούν τα SWM και ο οποίος προέρχεται από τη Husqvarna την εποχή που ανήκε στον όμιλο BMW.

clews family

Ο Alan Clews (αριστερά στην παραπάνω φωτογραφία) πρωτοαρρώστησε την εποχή που δούλευε παρέα με τον γιο του και τον γαμπρό του για την εξέλιξη των Spitfire και, με κλονισμένη την υγεία του σταδιακά αποχώρησε από τη CCM. Έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαΐου μα, αν μη τι άλλο, πέραν μιας ζωής γεμάτης δημιουργικότητα, πρόλαβε να δει το τελευταίο του πόνημα να βρίσκεται στην παραγωγή και μάλιστα σε πέντε διαφορετικές εκδόσεις.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 13:51

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon