.
Κατηγορία TM
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 19:20

Test - TM ΕΝ 300 2017

 

 

Στυλάτο ιταλικό ταπεραμέντο

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Κώστας Γκαζής

Όσο γρήγορη, δυνατή, απαιτητική, σταθερή και αν είναι μία δίχρονη μοτοσυκλέτα Enduro, πάντα θα πρέπει να προσελκύει κοντά της αναβάτες κάθε επιπέδου. Η νέα TM 300, αφήνει στην άκρη τις παραξενιές του παρελθόντος και γίνεται φιλικότερη και πιο εύχρηστη από ποτέ. Και αυτό, είναι το μεγαλύτερο της ατού.

Ομαλότητα και απόκριση

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Ο Γιώργος Αγιομαυρίτης αγόρασε την πρώτη TM EN 300 του 2017 που έφτασε στην Ελλάδα και μας την παραχώρησε ευγενικά για δοκιμή - και τον ευχαριστούμε γι' αυτό. Οι πρώτες λέξεις που βγήκαν από το στόμα του ήταν, ''να μου την προσέχεις!", και οι δεύτερες, "στην ρύθμιση Map 1, εμένα μου φεύγει από τα χέρια, πρόσεχε!". Η περιέργεια λοιπόν για την οδήγηση της ήταν μεγάλη, μιας και οι εμπειρίες από τα EN250 και 300 προηγούμενων χρονολογιών ήταν... άγριες! Ένιωθες την βαρβάτη διχρονίλα με ''πιστονιές'' να καταφθάνουν σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού, με απότομη συμπεριφορά και δούλεμα που θυμίζει μοτοσυκλέτα του '90. Μεστή, βαριά, άγρια. Ντυμένη από κορυφαίους ράφτες ανά τον κόσμο, με τα ακριβά περιφερειακά, την σταθερότητα ελέω αλουμινένιου πλαισίου και την ακαμψία, να την χαρακτηρίζουν. Πόσο άλλαξε λοιπόν αυτή η νέα EN 300 σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα; Πόσες αλλαγές στην συμπεριφορά της μπορεί να έχει σε σχέση με τα προηγούμενα μας ''ραντεβού'';
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει, όταν ξεκινήσαμε την βόλτα μας σε γνώριμα λημέρια, κατευθείαν σε δύσβατα μονοπάτια, ανηφορικά με κροκάλα, ρίζες και φυτευτή πέτρα, σε έδαφος χωρίς την ιδανικότερη πρόσφυση, αλλά και κλίση που απαιτεί καλή συμπεριφορά. Η οποία στην περίπτωση της EN 300 φάνηκε αμέσως, μιας και στο πρώτο μονοπάτι έδειξε πως υπάρχει διαφορά στην αίσθηση, στην φιλικότητα, προς το καλύτερο. Ο κινητήρας δούλευε ήρεμα στην ρύθμιση MAP 2 που συστήνεται για ομαλή οδήγηση και αργή απόκριση, προσφέροντας άριστα την ροπή του στο ελάχιστο γύρισμα της γκαζιέρας.

Ηλεκτρονική βοήθεια

Το νέο TM EN 300 διαθέτει το παλιό κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων που στις ανοιχτές διαδρομές, δείχνει ''λίγο'', και πως δεν θα ήταν άσχημα να είχε μία 6η σχέση ώστε να "απλώνει" και να λειτουργεί συνολικά πιο ομαλά ο κινητήρας. Στα μονοπάτια όμως, η ξεχωριστή χαρτογράφηση που διαθέτει για κάθε σχέση, ανάλογα με την επιλογή που έχει γίνει στο κιβώτιο, οδηγεί την απόδοση να βρει τον δρόμο της για τον πίσω τροχό, ανάλογα. Έτσι, όσο και αν ανοίξεις απότομα το γκάζι με 2η σχέση στο κιβώτιο, δεν θα πάρεις την απότομη αντίδραση που θα είχες με 4η. Αυτό το ''κόλπο'' κάνει το EN 300 να λειτουργεί σαν να διαθέτει ένα είδος Traction Control και ουσιαστικά το μετατρέπει σε "σκαρφαλωτήρι". Ναι, είναι γνωστό πως τα 300άρια είναι τα ιδανικά για ανεβάσματα σε δύσβατα μονοπάτια, αλλά η σύνδεση του κιβωτίου ταχυτήτων μέσω αισθητήρα σχέσης με την ηλεκτρονική ανάφλεξη, αλλάζει την απόκριση κάθε στιγμή ανάλογα την σχέση, ομαλοποιόντας την απόδοση. Και ο αναβάτης, το μόνο που έχει να κάνει είναι να σταθεί στην σωστή θέση, να ανοίξει το γκάζι και να αφήσει την μοτοσυκλέτα να δουλέψει κάτω από τα πόδια του.
Η ομαλότητα είναι κάτι πρωτόγνωρο πραγματικά για μία δίχρονη TM, ιδίως για μία μοτοσυκλέτα που δεν διαθέτει κάτι πραγματικά νέο τεχνολογικά πάνω της ώστε να χαρακτηριστεί επαναστατική. Ο ίδιος παλιός κινητήρας, ραφιναρισμένος με ανανεωμένη ηλεκτρονική βαλβίδα εξαγωγής της TMEES με νέα τροχαλία, την διπλή ηλεκτρονική ανάφλεξη και τον αισθητήρα σχέσης κιβωτίου που προαναφέραμε, την νέα επίστρωση Nicasil στον κύλινδρο για μειωμένες τριβές,τις νέες θυρίδες εισαγωγής και εξαγωγής στον κύλινδρο, αλλά και την νέα εξάτμιση της HGS. Δεν τις λες και λίγες τελικά τις αλλαγές...

Όλα καλά!

Οι μηχανικοί έθεσαν τον σημαντικότερο στόχο: Να τα κάνουν όλα να λειτουργούν ομαλά μεταξύ τους, προσφέροντας στον αναβάτη διαθέσιμη ροπή σε όλη την καμπύλη, ηρεμία στις χαμηλές στροφές αλλά και στα απότομα ανοίγμα του γκαζιού, ομαλοποιόντας τα χαρακτηριστικά απόδοσης.
Και τελικά, όλα τα περιφερειακά δούλεψαν πολύ καλά, αφού ακόμη και στις απότομες εκκινήσεις, είτε από στάση σε ευθεία, είτε σε ανηφόρα, ο κινητήρας δεν θα σε κάνει να χάσεις το τιμόνι από τα χέρια σου. Η ηρεμία τον διακρίνει και - αν και παραμένει δυνατός - είναι ικανός να οδηγηθεί από τον μέσο χρήστη, τον ερασιτέχνη αναβάτη enduro. Σε γλιστερούς βράχους, αλλά και πέτρα, έγινε το "πείραμα" με τον 2ο χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, MAP 1, αυτόν που υποτίθεται θα έπρεπε να φοβάμαι, κατά τον ιδιοκτήτη. Περισσότερη αμεσότητα, περισσότερο γκάζι, περισσότερο ταιριασμένο στα δικά μου γούστα και κιλά, με την δύναμη να έρχεται πιο άμεσα, δίνοντας χαρακτηριστικά μίας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας. Όχι όμως τόσο απόλυτης όσο είχα ενημερωθεί, απλά πιο δυνατής από την ''άλλη'' χαρτογράφηση, πάλι όμως ομαλή σε απόδοση, λόγω των ηλεκτρονικών που την ελέγχουν και την κάνουν "καθώς πρέπει".
Ακόμη και τώρα, δεν μου φάνηκε απότομη και νευρική, αλλά μπορώ με σιγουριά να πω ότι η ''απότομη'' ρύθμιση, έγινε η αγαπημένη μου για το υπόλοιπο του ραντεβού μας.
Ιδιαίτερα σε ανοιχτές παρατεταμένες στροφές όπου με μικρό τσίμπημα του συμπλέκτη, η μοτοσυκλέτα έστριβε σπινάροντας με σταθερότητα χωρίς απότομες αντιδράσεις, μου έδειξε πως αυτή η απόδοση ταιριάζει στα δικά μου γούστα πιο καλά.

Οι πιστονιές


Όλη αυτή την ώρα, δεν είχα καταλάβει πόσο ομαλά έλεγχα από την υδραυλική τρόμπα συμπλέκτη την δύναμη της μοτοσυκλέτας, ούτε πως φρέναρα με άνεση - η TM χρησιμοποιεί τρόμπα συμπλέκτη της Brembo και κάτω "τρομπάκι" δικής της κατασκευής. Επίσης στα φρένα, συνδυάζει την αμεσότητα της Brembo στις δαγκάνες με τρόμπες της Nissin, σε δίσκους wave 270/245mm της Braking, προσφέροντας μοναδική αίσθηση στο φρενάρισμα.
Και η λειτουργία τους, ναι, μπορεί να συγκριθεί με σύγχρονων συστημάτων, και ας μην έχουν ανανεωθεί πρόσφατα. Άλλωστε, αν όλα συνηγορούν σε μία ευχάριστη μοτοσυκλέτα, παίζει ρόλο αν εκσυχρονίστηκαν φέτος ή πρόπερσι;
Οδηγώντας σε σβέλτα μονοπάτια με ταχύτητες από 2η έως και 4η, το κιβώτιο του EN300 ήταν αρκετά ενδοτικό στις αλλαγές, και ροπή διαθέσιμη παντού. Η τραχειά λειτουργία του κινητήρα όμως έκανε την εμφάνιση της ειδικά στα σημεία όπου έκλεινε το γκάζι - για παράδειγμα, στα κατηφορικά μονοπάτια, το κλείσιμο του γκαζιού ακολουθούσαν μερικές "πιστονιές" που πρόδιδαν την παλαιότητα του, αλλά και ίσως την ανάγκη ρύθμισης του καρμπυρατέρ. Κάτι το οποίο μπορεί να μην ακούγεται τόσο άσχημο ως λειτουργεία, αλλά αν κινείσαι γρήγορα, η ''πιστονιά'' σου μεταφέρει την γραμμή φρεναρίσματος λίγα ή πολλά εκατοστά πιο μπροστά - κάποιες φορές ήταν ενοχλητικό.
Οι αναρτήσεις του όμως λειτουργούσαν τέλεια για τα δεδομένα μας, και δεν χρειάστηκαν καθόλου ρύθμιση - το ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της KYB 48mm στο οποίο έχει γυρίσει η TM εδώ και χρόνια, σε συνδυασμό με το αμορτισέρ δική της κατασκευής - που θυμίζει εξωτερικά Sachs, έκαναν άριστη δουλειά. Οι ρυθμίσεις είναι νέες εσωτερικά και οι αποσβέσεις απορροφούσαν τις ανωμαλίες με χαρακτηριστική άνεση, χωρίς χτυπήματα και μεταφορές τους στο τιμόνι ή την σέλα.

Συνδυασμός χρήσεων

Ενα σύνολο που προσφέρει την σταθερότητα που χρειάζεται χάριν στο αλουμινένιο περιμετρικό πλαίσιο δύο δοκών - η μόνη δίχρονη που το χρησιμοποιεί - αλλά και τις θηριώδεις πλάκες δεσίματος κατασκευασμένες σε CNC. Το στενό δίχρονο σύνολο εντυπωσίασε με την ευελιξία σε σφιχτά μονοπάτια, με την άνεση ελιγμών σε επιτόπου στροφές, αλλά και την σταθερότητα σε πιο ανοιχτές διαδρομές με το γκάζι κολλημένο στο stop. Η δυνατότητα του να συνδυάζει τις σκληροτράχηλες διαδρομές enduro με πιστάκια προπόνησης motocross, το χαρακτηρίζει ως μία από τις λίγες δίχρονες μοτοσυκλέτες enduro που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τις δύο χρήσεις, χωρίς μετατροπές ή βελτιώσεις. Μάλιστα, σε άλματα, συμπεριφέρεται ''σαν στο σπίτι του'', με άριστο ζύγισμα και έλεγχο, αλλά και προσγειώσεις χωρίς άγχος.
Αλλά σίγουρα δεν περιμένεις να φτάσεις σε οριακές συνθήκες για να σου αρέσει το TM EN 300.
Είναι πανέμορφο, ίσως από τα πιο όμορφα enduro της αγοράς. Έχει κέντρα τροχών κατασκευασμένα σε CNC, στεφάνια τροχών της Excel Takasago, κορυφαία περιφερειακά, είναι στενό και δεν χρειάζεται σκάλα για να βρεθείς στην λεπτή σέλα του, αν και δεν το λες και κοντό. Το συγκεκριμένο μοντέλο της δοκιμής ήταν εφοδιασμένο με ρεζερβουάρ 12 λίτρων αντί για 8,7 της παραγωγής, το οποίο δεν μας ενόχλησε μιας και ο όγκος εκτείνεται προς τα πάνω. Το βάρος του; Δεν φαίνεται καθόλου για 300, μάλλον για βαρύ 125 θα το έλεγες σε αίσθηση (το βάρος δεν ανακοινώνεται επίσημα).

Κορυφαία εναλλακτική

Του χρεώνεις σίγουρα την έλλειψη μίζας για την εκκίνηση, μιας και η ύπαρξη μόνο μανιβέλας, ίσως ενοχλήσει κάποιους - όπως εμάς ας πούμε - περισσότερο σε δύσβατες διαδρομές όπου βρίσκεσαι κρεμασμένος προσπαθώντας να το βάλεις μπροστά.
Αλλά είναι σίγουρα μία σοβαρή πρόταση με ποιοτικά χαρακτηριστικά που περιμένει και αυτή την σειρά της να ανανεωθεί - εκ βάθρων αυτή τη φορά, με ψεκασμό, 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων και μίζα- λόγω των νέων προδιαγραφών Euro4 από την νέα χρονιά - το 2018. Ωστόσο, με νέα αντιπροσωπεία από την GRC-Power Factory Galatis, η οποία ονομάζεται TM Racing Hellas, με πλήρη τεχνική υποστήριξη, ανταλλακτικά και εξαιρετικές τιμές - στα 7.990euro κοστολογείται το EN 300 της δοκιμής-, σίγουρα θα αποτελέσει μία κορυφαία ''εναλλακτική'' για όσους θέλουν να διαφέρουν. Εμάς πάντως, αν και "τετράχρονοι", μας κέρδισε!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής TM
Μοντέλο EN 300
Αντιπρόσωπος TM Racing Hellas
Τιμή 7.990euro
Εγγύηση 1 χρόνος
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος, με ρυθμιζόμενη βαλβίδα εξαγωγής και βαλβίδες reed V-Force
Κυβισμός (κ.εκ.) 294
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 72x72
Τροφοδοσία Keihin PWK 38
Ηλεκτρονική ανάφλεξη Kokusan CDI με δύο επιλογές χαρτογράφησης
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα (13/50)
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Περιμετρικό με δοκούς αλουμινίου
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) 830
Μεταξόνιο (mm) 1490
Ύψος (mm) 1260
Ύψος σέλας (mm) 940
Βάρος (kg) Δ.Α.
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 9,5 / 12 (μοτοσυκλέτα δοκιμής)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Kayaba διαμέτρου 48mm, διαδρομή 295mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ TM Racing με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 310mm
   
Ελαστικά  
Mπροστά 90/90-21''
Πίσω 140/80-18''
   
Φρένα  
Μπροστά Πλευστός δίσκος διαμέτρου 270mm της Braking με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και τρόμπα της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245mm  της Braking με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo  και τρόμπα της Nissin
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 19:35

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - TM EN 250 Fi ES 2017 Test - TM 300 FI ES 2T 2021 - Η πρώτη ψεκαστή »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon