.
Κατηγορία TM
Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 18:57

Test - TM 300 FI ES 2T 2021 - Η πρώτη ψεκαστή

Η πρώτη ''ψεκαστή'' δίχρονη enduro της TM, είναι στην παραγωγή. Η 300 Fi ES, όπως λέγεται πλέον η δίχρονη Enduro, προσφέρει ευχρηστία, και ομαλή λειτουργία, σε ένα γνώριμα στιβαρό ''πακέτο''.

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Παναγιώτης Κουζής

Όποιος προλάβει!

A15A6264-web.jpgΗ παραγωγή της TM Racing είναι πολύ συγκεκριμένη. Χίλιες πεντακόσιες μοτοσυκλέτες το χρόνο, και όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε! Το ιταλικό εργοστάσιο με εξειδίκευση στην κατασκευή κινητήρων δεν βιάζεται να ακολουθήσει τις εξελίξεις, ούτε μάλιστα προτίθεται να ηγηθεί αυτών. Ωστόσο, το δίχρονο ''ψεκαστό'' κάστρο έπεσε και στην δική του περίπτωση, με την 300 Fi ES 2T να είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα enduro της TM που φέρει σύστημα ψεκασμού.

Με τις σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο και στα περιφερειακά να έχουν ήδη γίνει από το 2019, αυτό που έλειπε ήταν η προσθήκη ψεκασμού στο μεγάλο δίχρονο του εργοστασίου από το Pesaro, το οποίο ουσιαστικά στέκεται πλέον δίπλα στον ανταγωνισμό, όντας η 2η μοτοσυκλέτα της κατηγορίας με ψεκασμό. Αυτό, αν υποθέσουμε ότι οι KTM 300 EXC TPI, Husqvarna TE 300 και Gas Gas 300 EC, είναι ίδιες ουσιαστικά με διαφορετικούς χρωματισμούς και περιφερειακά.

Μικρές διαφορές έχει ωστόσο και η TM 300 Fi ES 2T του 2021 οπτικά από το μοντέλο 2020 που αντικαθιστά, με τα γραφικά να είναι νέα, σε λευκά πλαϊνά καπάκια και νέα minimal μάσκα που διαθέτει projector LED για φωτιστικό σώμα.

Το πλαίσιο είναι νέο και ελαφρύτερο, νέο και το τιμόνι, ενώ προχωρώντας στα ενδότερα, έχουμε σημαντικές αλλαγές στον κινητήρα. Αυτός, διαθέτει νέο κιβώτιο 6 ταχυτήτων πλέον με βελτιώσεις στον εναλλάκτη για ομαλότερες αλλαγές σχέσεων, ενώ η TM δίνει την δυνατότητα επιλογής με 5άρι κιβώτιο, αν ο αναβάτης το επιθυμεί.

Αλλαγές ουσίας

A15A6150-web.jpgΟι δύο χάρτες της ηλεκτρονικής  ανάφλεξης είναι νέοι, κάθε σχέση του νέου εξατάχυτου κιβωτίου αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη  χαρτογράφηση, ενώ ενισχυμένες είναι οι εδράσεις του στροφάλου.

Ουσιαστικά όμως, η ανανέωση του κινητήρα έγινε το 2019 όπου και βελτιώθηκε σημαντικά η απόδοση αλλά και η ευκολία οδήγησης της μοτοσυκλέτας και απλά ο ψεκασμός ήρθε να προσφέρει την ευκολία του στην χρήση σε κάθε συνθήκη.

Ο ψεκασμός έφερε και νέα χαρτογράφηση αφού πλέον η μονάδα έχει τον έλεγχο και της τροφοδοσίας.

Υπάρχει ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα εξαγωγής TMEES με νέο σύστημα ελέγχου που εδράζεται στον νέο κύλινδρο και φυσικά, οι προαναφερθέντες χάρτες της ηλεκτρονικής ανάφλεξης που δίνουν την δυνατότητα στον αναβάτη να ρυθμίζει την μοτοσυκλέτα κατά βούληση, για πρόσφυση ή δυνατές επιταχύνσεις.

Αυτές τις δυνατές επιταχύνσεις ήθελε να εκμεταλλευτεί και ο... μόνιμος πρωταθλητής Motocross, Παναγιώτης Κουζής, ο οποίος απέκτησε μία εκ των 300 Fi ES που έφτασαν στην Ελλάδα, για ''να απολαμβάνω την βόλτα μου στο βουνό, να παίζω μαζί της και να εκμεταλλεύομαι τις δυνατότητες της''.

Από το Motocross στο Enduro λοιπόν, ένας αναβάτης που έχει κερδίσει τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ελλάδα, ο οποίος στις προπονήσεις του θέλει να συνδυάζει την στιβαρότητα ενός πλαισίου, με την άνεση που προσφέρουν οι αναρτήσεις, αλλά και η ομαλή απόδοση ενός εκρηκτικού, αλλά φιλικού στην χρήση, 300άρι κινητήρα.

Συνδυασμός δύο κόσμων

A15A6286-web.jpgΣε αυτό τον τομέα, ο ψεκασμός σε συνδυασμό με την μίζα, δίνουν την απαραίτητη ευχρηστία στην εκκίνηση, με τον κινητήρα ακόμη και κρύος, να παίρνει μπροστά αμέσως, και να διατηρεί ρελαντί αλλά και μπάσο ήχο, αμέσως. Το άρπαγμα, φαίνεται καθαρά, χωρίς μπουκώματα από την αρχή της βόλτας, ενώ μόλις ζεσταθεί, δείχνει ομαλότητα στην απόδοση και πρωτόγνωρη για TM δίχρονη Enduro, ροπή. Για την ακρίβεια, αυτό που διαφοροποιεί το ψεκαστό από το καρμπυρατεράτο, είναι η ομαλότητα, και η μετάβαση από τις χαμηλές στις ψηλές στροφές, χαρακτηριστικό των ''ψεκαστών'' κινητήρων άλλωστε. Αυτό που δεν έχει χαθεί, είναι η δύναμη, που μετά τις μεσαίες, ξεχειλίζει. Η συμπεριφορά της νέας TM EN 300Fi ES είναι κλασική ''TM''. Σφιχτή, με άκαμπτο πλαίσιο, στιβαρή αρκετά στο λαιμό, μία μοτοσυκλέτα έτοιμη να κόψει στα δύο σαν πολιορκητικός κριός ,τα εμπόδια κάθε είδους. Δεν είναι αυτή η εύκολη enduro που ίσως θα περίμενε ο νέος αναβάτης, είναι μία δίχρονη που παραμένει σταθερή σε κάθε είδους εμπόδιο, που δείχνει τα δόντια της και την σταθερότητα της όταν το γκάζι παραμένει ανοιχτό και ο αναβάτης επιθετικός. Αυτή που δεν θα σε προδώσει, ούτε θα σε ρίξει, όταν δυσκολέψουν οι συνθήκες. Το πλαίσιο, ακλόνητο, οι αναρτήσεις, κορυφαίες, με αργή συμπεριφορά στην αρχική διαδρομή, αλλά ενδοτικές, έτοιμες να καταπιούν ότι βρίσκεται στο έδαφος. Ο κινητήρας, λειτουργικότατος, με τον ψεκασμό να βοηθά στην ευκολία οδήγησης από τις χαμηλές στροφές, είτε πηγαίνεις βόλτα στα μονοπάτια, είτε ανοίγεις τέρμα το γκάζι σε ένα πιστάκι motocross. Το 6άρι κιβώτιο ''απλώνει'' καλύτερα την δύναμη, και η τελευταία σχέση, είναι κάτι που έλειπε, και οι παλαιότεροι κάτοχοι TM, θα αναγνωρίσουν.

Μοναδικότητα και εμπιστοσύνηA15A6263-web.jpg

Η TM, με την EN 300Fi ES, διατηρεί την μοναδικότητα μίας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας που είναι πιο έτοιμη από όποια άλλη της αγοράς, για να κερδίσει παγκόσμιο πρωτάθλημα out of the box. Ένα κορυφαίο πακέτο, με τα καλύτερα περιφερειακά της αγοράς, σταθερό, προβλέψιμο, αλλά και ακραίο, δυνατό, απόλυτο, αλλά και εύκολο. Προσφέροντας άλλη μία μοναδικότητα, αυτή της μικρής παραγωγής, έρχεται με νέα αντιπροσώπευση, στην τιμή των 9.950euro να προσθέσει άλλη μία ''ψεκαστή'' επιλογή στους λάτρεις των δίχρονων.

Σίγουρα όμως, κερδίζει από τα αποδυτήρια τους απανταχού TMάκηδες που εκτιμούν και εμπιστεύονται χρόνια τις ιταλικές μπλε μοτοσυκλέτες για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, συν τις ανανεώσεις της τελευταίας χρονιάς, και φυσικά την νέα αντιπροσωπεία και την υποστήριξη που αυτή παρέχει.

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
   
Κατασκευαστής TM Racing
Μοντέλο 300 FI ES 2T
Αντιπρόσωπος TM Racing Hellas / 210-7485455
Τιμή (euro) 9.950 €
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος, με βαλβίδες reed εισαγωγής και βαλβίδα εξαγωγής YPVS
Κυβισμός (c.c.) 293,1
Συμπίεση (:1) 11,5
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 72x72
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 19 / 57
Σχέση πρωτεύουσας μετάδοσης 3
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
Σχέση μετάδοσης Δ.Α.
Σχέσεις ταχυτήτων 6
Δ.Α.
2n Δ.Α.
Δ.Α.
Δ.Α.
Δ.Α.
Δ.Α.
   
Πλαίσιο  
Τύπος Κλειστό, αλουμινένιο περιμετρικό, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, με σωλήνες τετραγωνικής διατομής, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) 1295
Ύψος σέλας (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg) Δ.Α.
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της KYB διαμέτρου 48mm, διαδρομή / 300mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ TM Racing με μοχλισμό, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς. Διαδρομή / 315mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 270mm / δαγκάνα δύο εμβόλων με δαγκάνα Brembo και τρόμπα της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245mm / με δαγκάνα Brembo και τρόμπα της Nissin
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 19:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - TM ΕΝ 300 2017 Video Test Ride - TM 300 EN FI ES (2021) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon