.
Κατηγορία Συγκριτικά
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 19:59

Δοκιμή - Ο Στόλος των Off Road Days 2022 KTM - Husqvarna - GASGAS Enduro & MX 2022

Αυτή τη φορά, ο στόλος μεγάλωσε. Και τα off road days ξεκίνησαν από την Ζήρεια, όπου έγινε και η παρουσίαση των νέων μοντέλων 2022, στην οποία φυσικά και δώσαμε το παρών, και φυσικά, ξεφαντώσαμε!

Η K-Motors SEE συνεχίζει να είναι η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που δίνει την ευκαιρία στους ιδιώτες να οδηγούν τις μοτοσυκλέτες off road πριν επιλέξουν μία για αγορά, ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη,  σε οκτώ διαφορετικούς τόπους, σε διαφορετικές ημερομηνίες. Επίσης, παραμένει η μοναδική εταιρία που στηρίζει αδιάκοπα την off road σκηνή προσφέροντας αυτή την εμπειρία και στους δημοσιογράφους, διοργανώνοντας ουσιαστικά μία χωμάτινη γιορτή, όπου συμμετέχουν τα μοντέλα της νέας χρονιάς. Στον φετινό στόλο των OFFROAD DAYS 2021, ήταν διαθέσιμα τα παρακάτω μοντέλα 2022 για δοκιμή, και από τις τρεις εταιρίες του group:

KTM 250 EXC TPI SIX DAYS, 250 EXC-F SIX DAYS, 300 EXC TPI, 350 EXC-F, HUSQVARNA FC250, FC450, TE300i, FE350, και GASGAS EC350F και EC250

Πολλά μοντέλα ομολογουμένως για να οδηγήσεις σε ιδανικές συνθήκες και να αξιολογήσεις, όμως, αυτή θα ήταν η πρώτη επαφή και η ''μυρωδιά'' από τις ούτως ή άλλως λίγες αλλαγές των μοντέλων για την νέα χρονιά. Αλλαγές που μπορείτε να διαβάσετε σε ξεχωριστό άρθρο στο BIKEIT αναλυτικά.

Στις παρούσες συνθήκες, ούτως ή άλλως τα πράγματα θα ήταν δύσκολα, μιας και η αναμενόμενη κακοκαιρία και η βροχή που έριχνε όλο το βράδυ, φαινόταν ότι θα δυσκόλευε σημαντικά τόσο την οδήγηση, όσο και την φωτογράφιση. Και για το πρώτο, εντάξει είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα και η λάσπη μας αρέσει κιόλας, αλλά το δεύτερο, που είναι και ουσιώδες για την αποτύπωση της δουλειάς, είναι δύσκολο να γίνει. Που να κάτσουν οι φωτογράφοι, που να βγάλουν τα φωτογραφικά στην βροχή, πως να πετύχεις την καλή την φάση και γενικά, δύσκολο να το ''σετάρεις'' όλο αυτό με πολλούς δημοσιογράφους που θέλουν το ίδιο πράγμα: Να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Έτσι, με την πίστα άριστα προετοιμασμένη - αλλά δεξιόστροφη αυτή τη φορά, στο ίδιο πλάτωμα στο οροπέδιο του Αθλητικού κέντρου Ζήρειας, με κορδέλες, ανοιχτές παρατεταμένες, μικρές ανηφόρες και κατηφόρες, μικρά άλματα αλλά και έναν ''βραχόκηπο'', θα δοκιμάζαμε τις νέες μοτοσυκλέτες.

Ένα μικρό άνοιγμα στον καιρό, μία ''τρύπα'' στον ουρανό μας έδωσε ένα μικρό περιθώριο ώστε να έχουμε τις άριστες φωτογραφίες των αδελφών Καραγιωργάκη και της ομάδας τους, παίρνοντας μία πρώτη γεύση εναλλάσσοντας μοτοσυκλέτες συνεχώς. Και αφού τελείωσε η φωτογράφιση, ήταν ώρα της λύσσας.

Πρώτη στη σειρά, η Husqvarna TE 300i, με νέα γραφικά και έντονο το γκρι επάνω της σε αυτοκόλλητα και πλαίσιο, με συμπλέκτη και φρένα της Braktec, της ισπανικής εταιρίας που έχει εξαγοραστεί από την Brembo, και δίσκους της GSK.

Γνωστή μονάδα η TE 300i ραφιναρισμένη στα σημεία με νέες ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, ήταν εύκολη και σταθερή από την πρώτη στιγμή, ομαλότατη στις χαμηλές στροφές, παρά το υψόμετρο και τις καιρικές συνθήκες. Οι αναρτήσεις της λειτουργούσαν εξαιρετικά από την αρχή της διαδρομής, και η ομαλότητα στο άνοιγμα του γκαζιού βοηθούσε στην διατήρηση της γραμμής.

Άμεση σύγκριση έγινε απευθείας με την GASGAS EC250, την δίχρονη enduro της ισπανικής εταιρίας, μία μοτοσυκλέτα που βασίζεται σε Husvarna TE, με μοχλισμό αλλά και πλαστικά παρόμοια με των KTM, σε κόκκινο χρώμα όμως. Λόγω στενότερου και χαμηλότερου τιμονιού, νομίζεις με την πρώτη επαφή, ότι η μοτοσυκλέτα είναι πιο μικρή σε μέγεθος. Κάτι το οποίο βοηθά στις στενές και σφιχτές διαδρομές, με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά να παραμένουν αναλλοίωτα. Φυσικά, η λειτουργία των παρόμοιων αναρτήσεων δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθεί, όμως έδειξε φιλικά σημάδια από την αρχή της οδήγησης.

Όπως και η τετράχρονη EC350F της GASGAS, βασισμένη πάνω στα αντίστοιχα FE και EXC-F, με του ίδιους χρωματικούς συνδυασμούς με το προαναφερθέν, με το τεράστιο GASGAS να κοσμεί τα πλαστικά του ρεζερβουάρ. Εδώ, η φιλικότητα είναι πιο έντονη από τα αντίστοιχα πορτοκαλί και λευκά αδελφάκια, με την EC 350F να δέχεται γλυκιές ματιές ακόμη και από παλιούς εντουράδες που βρέθηκαν στην παρουσίαση και την οδήγησαν. Αμφότερες, χρησιμοποιούν φρένα και συμπλέκτη της Braktec και δίσκους της GSK, όπως τα Husqvarna.

Σειρά είχε το KTM 250 EXC TPI Six Days, το οποίο λόγω της μη πραγματοποίησης του αγώνα στην Ιταλία, διαθέτει ρετρό σχεδιασμό στα γραφικά. Οι αλλαγές αφορούν στα γραφικά και σε ρυθμίσεις των αναρτήσεων για καλύτερη συμπεριφορά, όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα μοντέλα enduro της σειράς. Μία βολική και φιλική μοτοσυκλέτα με τον γνωστό ψεκαστό δίχρονο κινητήρα, που λειτουργούσε αψεγάδιαστα, τόσο στις αργές ταχύτητες, όσο και στο ''τέρμα γκάζι'', που ολοένα και διατηρούσαμε στην διαδρομή.

 Σταθερότατη, βολική, με τα ελαστικά της Michelin να γαντζώνουν ακόμη και στα γλιστερά σημεία της διαδρομής, και με τον έλεγχο στο γκάζι, να μας δίνουν εξαιρετική πρόσφυση. Η διαφορά με το 300 EXC TPI έγκειται στην ροπή που στην συγκεκριμένη διαδρομή δεν μπορούσε να φανεί, παρά να δημιουργήσει προβλήματα με την δύναμη στις χαμηλές στροφές, αφού η λάσπη είχε δημιουργήσει ένα ολισθηρό τάπητα που ήθελε όσο λιγότερη δύναμη γίνεται, και απόλυτο έλεγχο. Διατηρώντας όμως μία σχέση πάνω, η 300 δουλεύει καλύτερα στην αρχική διαδρομή του γκαζιού, και αν την σεβαστείς, και την οδηγήσεις με γραμμές, θα σε κινήσει γρηγορότερα από την 250, ακόμη και σε ρυθμούς βόλτας.

Το απόλυτο εργαλείο για τέτοιες συνθήκες, δεν ήταν άλλο από το EXC-F 250 SIX DAYS, το τετράχρονο όπλο της KTM, στα ρετρό χρώματα όπως και το δίχρονο που προαναφέραμε, και εξοπλισμένο με όλα τα καλούδια από τα Power Parts, ήταν έτοιμο για γρήγορη οδήγηση. Μία μοτοσυκλέτα που πραγματικά εκπλήσσει με τις δυνατότητες της, διαθέτει όση δύναμη χρειάζεσαι για να κινηθείς γρήγορα, να επιτεθείς για να ''πιάσεις'' χρόνους, να την βάλει ''κάτω'' ώστε να επιταχύνεις ακόμη και σε λάσπη, και να μην κινδυνέψεις. Είναι η μοτοσυκλέτα που δεν θα σε κουράσει σε σχέση με μεγαλύτερες τετράχρονες ή δίχρονες, αλλά θα φανεί όσο ανταγωνιστική χρειάζεται για να είσαι μέσα στον συναγωνισμό, και αν το λέει η ψυχή σου, και μπροστά. Γιατί, το 350 EXC-F που ακολούθησε, που σε άλλες - στεγνές - συνθήκες, είναι ουσιαστικά το απόλυτο όπλο, εδώ φαινόταν περιττό, μιας και τα μόνα σημεία που μπορούσες να στρίψεις τελείως το γκριπ, ήταν το ανηφορικό κομμάτι 200 μέτρων περίπου, καθώς και ένα μπερμ με πολύ καλή πρόσφυση αλλά μικρή σε μήκος έξοδο. Άρα, το μεγαλύτερο του όπλο σε σχέση με το τετράχρονο 250, που είναι η ροπή και η δύναμη στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, στην γλιστερή και λασπώδη πίστα της παρουσίασης, πήγε στράφι.

Έχοντας ολοκληρώσει αρκετούς γύρους με όλα τα δίχρονα και τετράχρονα enduro, ένας φόβος πλανιόταν στον αέρα σχετικά με την οδήγηση των motocross της Husqvarna, FC 250 και FC 450. Δύσκολες συνθήκες, γλίστρα, βροχή, λάσπη, κάτι δεν μας κόλλαγε, αλλά τελικώς βρεθήκαμε στην σέλα του FC 250, για να ανακαλύψουμε ότι στα σημεία που με τα enduro περνάγαμε με ασάφεια, και ήταν μικρές οι διαφορές ανάμεσα στα μοντέλα, με αυτό, κάναμε βόλτα άφοβα! Το FC 250 ήταν στιβαρό, σταθερό, με τα ελαστικά motocross της Michelin να προσφέρουν σαφώς καλύτερη πρόσφυση, με τα αραιότερα τακούνια, μπορούσαμε να οδηγήσουμε πιο γρήγορα, να ανοίξουμε περισσότερο το γκάζι, να φρενάρουμε πιο αργά. Το γκάζι του, ιδανικό για γρήγορη οδήγηση και παιχνίδι, με έκρηξη στις ψηλές στροφές και μεσαίες που δεν θέλαμε παραπάνω. Γι' αυτό, υπήρχε και το FC 450, με το οποίο και "κλείσαμε", το οποίο ισοπέδωνε τα πάντα στο πέρασμα του. Πολύ το γκάζι! Μία μοτοσυκλέτα που δεν μπορεί να αποδώσει σε κλειστές διαδρομές, με τις κορδέλες ουσιαστικά να την κάνουν να ασφυκτιά, και τις μικρές ευθείες να είναι απλά ένα πέρασμα στην βόλτα πάνω στην σκληρή σέλα της. Μία μοτοσυκλέτα που θέλει μεγάλες ταχύτητες για να αποδώσει σωστά, αλλά ακόμη και ''εκεί μέσα'', δούλεψε καλά, ελέω ραφιναρισμένης λειτουργίας και ομαλότητας στην απόδοση.

Τι μας άρεσε πολύ στην παρουσίαση; Ότι οι μοτοσυκλέτες με Traction Control, οι τετράχρονες KTM και Husqvarna έκαναν την διαφορά στις γλιστερές συνθήκες και η επιλογή χαρτών, έδωσαν την δυνατότητα για οδήγηση χωρίς προβληματισμό.

Μας άρεσε η παρουσία των νέων GASGAS που δίνουν την δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό ερασιτεχνών αναβατών, να έχει μία νέα πιο προσιτή πρόταση στο "καλάθι" με την ίδια αξιοπιστία, εμπορικότητα και τεχνολογία.

Μας άρεσε το επίπεδο που έχουν φτάσει όλες οι μοτοσυκλέτες του KTM group που σου δίνουν την δυνατότητα να οδηγείς γρήγορα από την πρώτη στιγμή που κάθεσαι στην σέλα τους, χωρίς να χρειάζεσαι περίοδο προσαρμογής.

Μας άρεσε ο τρόπος απόδοσης όλων των μοτοσυκλετών, η ραφιναρισμένη λειτουργία τους, αλλά και η λειτουργία των νέων υδραυλικών συστημάτων της Braktec, που ουσιαστικά, λειτουργούν καλύτερα από αυτά της Magura, με διαφορές που δεν είναι ορατές σε τέτοιες διαδρομές από τα αντίστοιχα Brembo.

Μας άρεσε η προσέγγιση της εταιρίας που κατέχει το 61% των πωλήσεων στην Ελλάδα, που συνεχίζει ακόμη και αυτούς τους δύσκολους καιρούς να δίνει τόση έκταση στις παρουσιάσεις τόσο ειδικών μοτοσυκλετών.

Όμως για πλήρη ανάλυση, θα πρέπει να περιμένετε τα αναλυτικά άρθρα που θα ακολουθήσουν, μόλις ο προαναφερθέν στόλος επιστρέψει από την εκδρομή του στην Ελλάδα και στα Off Road Days, και φτάσει σιγά - σιγά στα χέρια μας, για αναλυτική δοκιμή.

Αλλαγές για όλα τα μοντέλα που οδηγήσαμε husqvarna-gasgas-2022-stin-zireia">μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο

Αγωνιστικές παροχές για τα πρωταθλήματα του 2022 μπορείτε να βρείτε εδώ

Πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά για τις μοτοσυκλέτες KTM

Πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά για τις μοτοσυκλέτες GASGAS

Πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά husqvarna.com/gr/" style="color: #0000ff;">για τις μοτοσυκλέτες Husqvarna

 husqvarna-motorcycles.com/en-int/models/enduro/4-stroke/fe-350-2021-.html">Προστασία αναβάτη:

husqvarna-motorcycles.com/en-int/models/enduro/4-stroke/fe-350-2021-.html">Κράνος Airoh Twist 2.0 Racer, μάσκα Ariette Basic Riding Crowsμπλούζα Acerbis MX Helios Vented, παντελόνι Acerbis MX Helios vented, γάντια Five MXF-3, Θώρακας Acerbis Gravity, ζώνη μέσης Acerbis Motobrand 2.0μπότες Forma Predator, από το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 19:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon