.
Κατηγορία Sherco
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 17:30

Test - Sherco SE-F 300 - SE 300 Racing 2018

 

Με τον τίτλο στο τσεπάκι

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Αθανασουλόπουλος, BIKEIT
Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Πολύζος

Έχοντας τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή κατηγορίας και γενικής κατάταξης, η Sherco απέδειξε ότι όχι μόνο φτάνει στην πηγή, αλλά και πίνει νερό. Η Sherco βρίσκεται στην Ελλάδα, κι εμείς οδηγούμε δύο από τις καλύτερες προτάσεις: Το δίχρονο SE-R 300 Racing και το τετράχρονο SE-F 300 Racing.

Δέκα χρόνια μετά

Πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια από την πρώτη επαφή μου με την Sherco. Τότε που ο Γάλλος Jeremy Joly, και ο Βέλγος Thierry Klutz αποτελούσαν την πρώτη αγωνιστική ομάδα της γαλλο-ισπανικής τότε εταιρίας, γαλλικής μετέπειτα. Είχαμε βρεθεί στην γαλλική ριβιέρα, στην Μασσαλία, όπου οι εργοστασιακοί αναβάτες δοκίμαζαν ένα τετράχρονο 450 και ένα δίχρονο 125 σε κάποια τοπική πίστα, για το επερχόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro.

Κάποιοι αγώνες, που μετατράπηκαν σε επιτυχίες με νέα σύσταση ομάδας, και την εταιρία να έχει φτάσει πλέον να είναι κορυφή, παράγοντας μοτοσυκλέτες ακριβές, και άκρως ανταγωνιστικές. Με αποτέλεσμα, στα χέρια του Matthew Phillips, να κατακτά τον τίτλο στην γενική κατηγορία του παγκοσμίου πρωταθλήματος Enduro, και στην Enduro2, με το τετράχρονο SE-F 300 Racing! Η εταιρία δικαιώθηκε, οι μοτοσυκλέτες εκτός από αξιόπιστες, κερδίζουν τίτλους, κάτι που χρειάζεται πάντα σε όποια μοτοσυκλέτα θέλει να καταξιωθεί στον απαιτητικό χώρο. Και φυσικά, δεν λείπουν και οι εκπληκτικές συμμετοχές αλλά και νίκες σε αγώνες extreme enduro με τον Wade Young.

Αυτό που έλειπε, ήταν η αντιπροσώπευση της εταιρίας στην Ελλάδα, κάτι που έγινε για πρώτη φορά το 2004, αλλά όταν η εταιρία δεν είχε την σημερινή δυναμική, αλλά και αρκετά αρνητικές κριτικές για τον τότε αντιπρόσωπο. Η νέα προσπάθεια, λέγεται Sherco Hellas, και μας έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσουμε για πρώτη φορά από κοντά τις μπλε μοτοσυκλέτες, σε μία παρουσίαση στην Ριτσώνα. Όπου είχαμε την δυνατότητα να οδηγήσουμε και τις πρώτες enduro που πάτησαν τους τροχούς στην Ελλάδα, μία τετράχρονη SE-F 300 Racing και μία δίχρονη SE-R 300 Racing, μοντέλα 2018. 

Η διαδρομή που είχε προετοιμαστεί από την νέα αντιπροσωπεία, περιελάμβανε κλειστές στροφές και μικρές ευθείες, ένα απότομο άλμα, και λίγα σημεία για άνοιγμα γκαζιού στο τέρμα. Χαραγμένη σε κτήμα με ελιές, διέσχιζε τον χώρο όπου είχαν γίνει πριν λίγο καιρό εκεί, μαθήματα extreme enduro σε τεχνητά εμπόδια, με τον Loris Gubian.

SE-F 300 Racing - Το νικηφόρο

Η αρχή έγινε με το τετράχρονο SE-F 300 Racing και την άνετη προσαρμογή πάνω του να μας κάνει εντύπωση από τις πρώτες κιόλας στροφές. Επιθετική στάση οδήγησης, ίσια σέλα, και ο αναβάτης μπορεί να φτάσει εύκολα στο τιμόνι ώστε να στρίψει στα κλειστά κομμάτια. Κάτι απαραίτητο για την συγκεκριμένη διαδρομή, όπου το τετράχρονο 300 κατάφερε να μπει γρήγορα με το καλημέρα. Είναι μαζεμένο σε διαστάσεις και τοποθετείται γρήγορα στις κλειστές στροφές.

Έχει ελαφριά αίσθηση και πλαγιάζει εύκολα, ενώ τοποθετείς τον τροχό σου με χαρακτηριστική άνεση εκεί που έχεις επιλέξει. Και η έκπληξη, έρχεται όταν ανοίγεις το γκάζι: Ο τετράχρονος κινητήρας των 303,68 κυβικών εκατοστών διαθέτει όση ροπή χρειάζεται ο αναβάτης για να επιταχύνει γρήγορα από αργές ταχύτητες - γεγονός που στο enduro παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν καταφέραμε να δούμε αν έχει περισσότερο γκάζι από αυτό που μπορούσαμε να διαχειριστούμε μέσα στην συγκεκριμένη κλειστή διαδρομή, αλλά σίγουρα, η ροπή του, και ο τρόπος απόδοσης, μας άφηναν να οδηγούμε για ώρα, σε γρήγορους ρυθμούς.

Εντύπωση έκανε η εύκολη αλλαγή κλίσης, η διατήρηση της σταθερότητας στο ''τέρμα γκάζι'', αλλά και το μικρός μέγεθος που έδινε την δυνατότητα για ατελείωτο παιχνίδι. Τόσο στο μικρό πιστάκι, όσο και στην μικρή enduro διαδρομή έξω από τον χώρο διεξαγωγής, το τετράχρονο 300 έδειξε ότι έχει τα κότσια για να μοιράσει απόλαυση στον αναβάτη του. Στις γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων, το κιβώτιο ήταν κάπως σκληρό, αλλά επιφυλασσόμαστε για την ολοκληρωμένη δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες.

Βέβαια, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι με αυτό ο Matthew Philips κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Enduro στην κατηγορία Enduro 2, αλλά και την γενική κατάταξη, στην κατηγορία Enduro GP. Τέλειος συνδυασμός!

Το 300 SEF-R RACING MY2018 περιλαμβάνει:
• Νέα εξάτμιση
• Νέο τελικό εξάτμισης(-300G 250 / 300 AND -500G 450)
• Τροποποιημένος κύλινδρο επιλογέα ταχυτήτων για ομαλότερες αλλαγές
• Ρύθμιση χαρτογραφήσεων ψεκασμού
• Στρόφαλο με μπιέλα V προφίλ για καλύτερη απόδοση και αντοχή
• Αναβαθμισμένο πιστόνι για περισσότερη αντοχή και συμπίεση
• Αναβαθμισμένο σύστημα ψύξης λαδιού για καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας
• Επαναστατική τρόμπα καυσίμου
• Αναβαθμισμένο αμορτισέρ μήκους 46mm της WP
• Αντιολισθητικό κάλυμμα σέλας SELLE DALLA VALLE ‘LUNA’
• Μεγάλης αντοχής γραφικά τύπου ULTRA-RESISTANT IN-MOLD GRAPHICS KIT (20% Περισσότερη Ευκαμψία Στα Πλαστικά)
• Αδιάβροχο κοντέρ

SE-R 300 Racing - Το αγωνιστικό

Η δίχρονη enduro της Sherco ακολούθησε αμέσως μετά. Ίδια αίσθηση, ίδια οπτική, ίσως λίγο πιο ψηλό στην ''καβάλα'' του. Το δίχρονο σου ξεκαθαρίζει αμέσως ότι είναι αγωνιστική κατασκευή. Η γνωστή διχρονίλα που σου δείχνει τα δόντια της όταν ανοίξεις αρκετά το γκάζι, και σε αναγκάζει να επιλέξεις την ήρεμη χαρτογράφηση, αν θες να τα πάτε καλά. Το δίχρονο 300άρι είναι πιο επιθετικό από το τετράχρονο, όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια, αρκετά φιλικό όμως για την κατηγορία.

Η δύναμη δεν λείπει, περισσεύει θα λέγαμε, και σε τόσο κλειστή διαδρομή, φυσικά και δεν μπορούμε να ξέρουμε ''τι ψάρια πιάνει''. Καταφέραμε να ανοίξουμε μία 3η και 4η στις συνδετικές ευθείες της μικρής διαδρομής enduro, όπου το γκάζι πραγματικά ήταν περισσότερο απ' ότι χρειάζεται ο μέσος αναβάτης. Έτσι για να υπάρχει ατελείωτο παιχνίδι στις αντιπυρικές! Η αίσθηση του στις πέτρες, ήταν καλύτερη από του τετράχρονου, όπου περνούσε με λιγότερα κουνήματα και περισσότερη ασφάλεια. Και αυτό όμως είναι κομμάτι για το οποίο δεν μπορούμε να έχουμε σαφή αίσθηση, μιας και οι μοτοσυκλέτες ήταν διαθέσιμες για λίγη ώρα, σε κλειστή διαδρομή, οπότε επιφυλασσόμαστε για την ολοκληρωμένη δοκιμή.

Οι αναρτήσεις της WP στο δίχρονο ταίριαξαν καλύτερα με τα κιλά μας και παρά την τετράχρονη ''φύση'' μας, το -βαρύτερο κατά 2,4 κιλά- δίχρονο μας ταίριαξε καλύτερα. Περισσότερη δύναμη, ελαφριά αίσθηση, σταθερότητα, λειτουργικός συμπλέκτης, εξαιρετική πρόσφυση στο κτήμα, άμεση επιτάχυνση στο άνοιγμα του γκαζιού.
Πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα που θα ταιριάξει περισσότερο στον επιθετικό αναβάτη που από ερασιτέχνης μπορεί να γίνει ευκολότερα ''παγκόσμιος''.
Σε αυτόν που εκτιμά την old school διχρονίλα η οποία συνδυασμένη με εξαιρετικό πλαίσιο, αναρτήσεις και εργονομία, έρχεται να ταράξει τα νερά.

Το 300 SE-R RACING MY2018 περιλαμβάνει:
• Νέο κόφτη ροπής κινητήρα της BENDX
• Τροποποιημένο κύλινδρο επιλογέα ταχυτήτων για ομαλότερες αλλαγές
• Νέο γρανάζι κίνησης πρωτεύοντα άξονα για καλύτερη απόδοση
• Αναβαθμισμένο πίσω αμορτισέρ μήκους 46mm της WP
• Αντιολισθητικό κάλυμμα σέλας SELLE DALLA VALLE ‘LUNA’
• Μεγάλης αντοχής γραφικά τύπου ULTRA-RESISTANT IN-MOLD GRAPHICS KIT (20% Περισσότερη Ευκαμψία Στα Πλαστικά)
• Αδιάβροχο κοντέρ

Νέα επιλογή

Οι νέες Sherco SE-F 300 Racing και SE-R 300 Racing μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, σε αυτή την πρώτη σύντομη γνωριμία. Η Sherco της τοποθετεί στην κορυφή των κατηγοριών τους ως premium προϊόντα, και οι τιμές τους είναι ανάλογες, με το τετράχρονο να βρίσκεται στα 9.362euro και το δίχρονο στα 8.484euro.

Έχοντας ανοιχτά ατσάλινα πλαίσια, αναρτήσεις της WP, με μπροστινό σύστημα XPLOR, και μοχλισμό πίσω, Brembo φρένα, στεφάνια τροχών της Excel, ψεκασμό για το τετράχρονο, επιλογή ρύθμισης χαρτογράφησης, μίζα μόνο (δεν υπάρχει αναμονή για μανιβέλα!), διάφανα ρεζερβουάρ 9,7 και 10,4 λίτρων αντίστοιχα για τετράχρονο και δίχρονο, και βάρος στα 102 και 104,5 κιλά αντίστοιχα (το δίχρονο βαρύτερο!) δείχνουν να είναι στον κατάλληλο δρόμο.

Στο εξωτερικό, αυτό έχει ήδη γίνει γνωστό, αναμένεται και στην Ελλάδα να υπάρχει αντίστοιχη στήριξη από αναβάτες που θέλουν το διαφορετικό, που να είναι και ποιοτικό. Η νέα αντιπροσωπεία, δείχνει επίσης έτοιμη να στηρίξει τις απαιτήσεις, οπότε, περιμένουμε σύντομα τις πρώτες γαλλικές μπλε enduro να εμφανίζονται στα ελληνικά βουνά!

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Τεχνικά χαρακτηριστικά



Κατασκευαστής Sherco
Μοντέλο SE-F 300 Racing 2018 SE-R 300 Racing
Αντιπρόσωπο Sherco Hellas
Τιμή 9.362 ευρώ 8.484 ευρώ
Εγγύηση
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, 4T, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος Μονοκύλινδρος, 2T, υγρόψυκτος, με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα
Κυβισμός (cc) 303,6 293,1
Συμπίεση (:1)  Δ.Α. Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 84 Χ 54,8 72 Χ 72
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός Καρμπιρατέρ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, υδραυλικής ενεργοποίησης
Κιβώτιο ταχυτήτων Μηχανικό, 6 σχέσεων
Μετάδοση Γρανάζια, αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος (Ημι) Περιμετρικό, ατσάλινο
Γωνία κάστερ Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1480
Ύψος σέλας (mm) 950
Απόσταση από το έδαφος (mm) 355
Βάρος (kg) 102 104,5
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 9,7/Δ.Α. 10,4/Δ.Α.
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP ΧPLOR, 48mm, διαδρομή τροχού 300mm. Ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ WP με μοχλισμό, πλήρως ρυθμιζομενο, διαδρομή τροχού 330mm
Ελαστικά
Μπροστά  Michelin Enduro Competition, 1.60 X 21” ζάντα Excel
Πίσω Michelin Enduro Competition, 2.15 X 18” ζάντα Excel
Φρένα
Μπροστά Brembo, δίσκος διαμέτρου 260 χλστ.
Πίσω Brembo, δίσκος διαμέτρου 220 χλστ.
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 17:42

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon