.
Κατηγορία Sherco
Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 18:57

TEST - Sherco Enduro Range 2018 – Aποστολή στην Γαλλία

 

Στην κορυφή, μαζί με τους “μεγάλους”!

 

H Sherco, μια “μικρή” κατασκευάστρια με έδρα την πόλη Nimes στην Νότια Γαλλία,  κατάφερε σε μόλις 15 χρόνια αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο: να είναι πλήρως ανταγωνιστική απέναντι στις γνωστές και εδραιωμένες στο χώρο του enduro εταιρείες, έχοντας στην γκάμα της μοτοσυκλέτες που δεν  υστερούν σε τίποτα, συγκρινόμενες με τα αντίστοιχα μοντέλα των KTM, Husqvarna, Beta, Gas Gas και Yamaha.

Συνεπής και σταθερή στην πορεία της, η Sherco εξελισσόταν όλα αυτά τα χρόνια με γεωμετρική πρόοδο, βλέποντας τις πωλήσεις της να σημειώνουν μια συνεχόμενα ανοδική πορεία (+15% το 2016) και για αυτό τον λόγο πολύ πρόσφατα μετέφερε την γραμμή παραγωγής της σε νέες, μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις 12.000 τ.μ., με δυνατότητα συναρμολόγησης 100 μοτοσυκλετών σε ημερήσια βάση,. 

Όλα αυτά, συνοδεύτηκαν παράλληλα και από αγωνιστική παρουσία, με την Sherco να δίνει δυναμικά “το παρών” στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro (πρωταθλήτρια στην Ε2 το 2016 με τoν Matthew Phillips!) , σε αγώνες Extreme και Super enduro, στο Dakar και φυσικά, στο Trial.

Τι αλλάζει για το 2018

Όχι πολλά πράγματα, η Sherco προτίμησε να προχωρήσει σε ένα ας το πούμε αριστοτεχνικό “φινίρισμα” της γκάμας της και όχι σε ριζικές και σε βάθος αλλαγές.

Το μεγαλύτερο νέο αποτελεί φυσικά το λανσάρισμα του δίχρονου SE-R 125, για το οποίο αναλυτικά τις εντυπώσεις μας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Τα υπόλοιπα μοντέλα τώρα, έχουν ένα νέο πίσω αμορτισέρ της WP, με εξαίρεση το SEF-R 450 που εμμένει στην μονάδα του 2017. Κοινές αλλαγές είναι επίσης το νέο ψυγείο και οι βελτιώσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων. Υπάρχει ένα νέο κάλυμμα σέλας με υφή που προσφέρει περισσότερο grip, ενώ τα πλαστικά σε όλα τα μοντέλα είναι κατασκευασμένα από νέο υλικό, το οποίο προσφέρει 20% μεγαλύτερη ελαστικότητα και άρα αντοχή στην θραύση. Τέλος έχουν τοποθετηθεί νέες χούφτες με έδραση σε ελαστικές βάσεις και έχει επανασχεδιαστεί ο πίσω λασπωτήρας.

Πιο ειδικά, τα δίχρονα SE-R 250/300, έχουν βελτιώσεις στην μίζα, στον συμπλέκτη, καθώς και στην τρόμπα νερού, η οποία έχει δεχτεί νέες τσιμούχες, όπως και η κεφαλή του κινητήρα.

Τα τετράχρονα SEF-R 250/300 φέρουν ένα εντελώς νέο σύστημα εξάτμισης το οποίο σύμφωνα με την Sherco βελτιώνει την ροπή στις χαμηλές στροφές λειτουργίας, ενώ το νέο τελικό είναι κατά 300 γραμμάρια ελαφρύτερο. Επίσης η ανάφλεξη και ο ψεκασμός έχουν αλλάξει για καλύτερα χαρακτηριστικά απόκρισης σε όλο το εύρος λειτουργίας του κινητήρα.

Στο SEF-R 300, έχει τοποθετηθεί ένα νέο πιστόνι που αυξάνει τον λόγο συμπίεσης και μαζί με αυτό άλλαξαν επίσης ο στρόφαλος και η μπιέλα του κινητήρα.

Τέλος το μεγάλο τετράχρονο SEF-R 450, έχει αποκτήσει ένα νέο τελικό εξάτμισης, κατά μισό κιλό ελαφρύτερο, το οποίο συμβάλει και στην αύξηση της ιπποδύναμης. Βελτιώσεις υπάρχουν στο σύστημα λίπανσης του κινητήρα και στον συμπλέκτη, ενώ νέα τμήματα αποτελούν η καδένα του εκκεντροφόρου και οι οδηγοί των βαλβίδων.

Από αίσθηση πως πάμε;

Οι άνθρωποι της Sherco είχαν ετοιμάσει μια πολύ τεχνική κλειστή κυκλική διαδρομή μήκους 5 χιλιομέτρων μέσα στο δάσος. Πολλές ανηφοροκατηφόρες και ξερό τερέν με καλή πρόσφυση αλλά και πολύ πέτρα.

Σε αυτό το πεδίο δοκιμάσαμε όλα τα μοντέλα της Sherco λοιπόν και η αίσθηση που αποκομίσαμε δεν διέφερε πολύ σε σχέση με αυτή των περσινών μοντέλων. Το γεγονός όμως του ότι οδηγούσαμε εναλλάξ τα μοντέλα στο ίδιο πεδίο αναφοράς, μας επέτρεψε να καταλάβουμε με ακρίβεια τις διαφορές μεταξύ τους και το σε ποιους απευθύνεται το κάθε ένα από αυτά.

S-ER250 / S-ER300

Ξεκινώντας από τα δίχρονα, η πρώτη αίσθηση είναι ότι πρόκειται για στενές μοτοσυκλέτες με πολύ δυναμικό / αθλητικό χαρακτήρα. Ο κινητήρας του 300 είναι πολύ ισχυρός, με δύναμη από χαμηλά και ταχύτατο ανέβασμα στροφών, το οποίο συνοδεύεται βέβαια από λίγους κραδασμούς. Ίσως αυτή η δύναμη να είναι υπερβολική για χομπίστες, ωστόσο οι έμπειροι αναβάτες καθώς και οι αγωνιζόμενοι, θα την βρουν ότι πρέπει ειδικά σε απαιτητικά και δύσκολα τεχνικά τερέν.

Το 250 από την άλλη, είναι αυτό που θα προτείναμε στους αναβάτες του ΣΚ. Χωρίς να στερείται της δύναμης είναι εξίσου αποτελεσματικό με το 300 αλλά συνολικά πιο φιλικό σαν μοτοσυκλέτα και δεν κουράζει τον αναβάτη του.

Κοινή πάντως και στα δύο μοντέλα είναι η εξαίρετη οδηγική συμπεριφορά που απαιτεί πάντα την συμμετοχή του αναβάτη με το σώμα του ώστε να αποδώσει τα μέγιστα.

SEF-R 250 / SEF-R 300

Tα “μικρά” τετράχρονα της Sherco μας εξέπληξαν, καθώς συνδυάζουν με έναν εκπληκτικό τρόπο χαρακτηριστικά που θα τα εκτιμήσουν τόσο οι χομπίστες όσο και οι αγωνιζόμενοι.

Στενά, ψηλά, με πανάλαφρη αίσθηση και άμεση απόκριση στις εντολές του οδηγού, οδηγούνται σε όλα τα τέμπο, από χαλαρή βόλτα, μέχρι και κυνηγώντας χρόνο στην ειδική, χωρίς να κουράζουν τον αναβάτη τους. Το μόνο σημείο που ίσως να χρειάζεται βελτίωση σε απαιτητική αγωνιστική χρήση είναι τα φρένα, όχι γιατί υστερούν αλλά γιατί είναι περισσότερο προσανατολισμένα προς τον χομπίστα.

Το highlight των μοτοσυκλετών αυτών όμως, είναι οι κινητήρες τους! Πραγματικά δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως μια εταιρεία με μόλις 15 χρόνια εμπειρίας, κατάφερε να σχεδιάσει κα να εξελίξει αυτά τα εξαιρετικά 4T μοτέρ!  Δύναμη, πολύ γεμάτες χαμηλές, ελαστικότητα, μικρό μέγεθος και βάρος, ότι πρέπει για endurο χρήση, με την ισχύ να αποδίδεται ομαλά και ο πίσω τροχός να βρίσκει πρόσφυση ακόμη και στα πιο σαθρά εδάφη.

Το 300, έχει την παραπάνω δύναμη και ροπή στις χαμηλές στροφές, εκεί που στο 250 θα χρειαστεί να συμπλεκτάρεις, στο 300 απλά ανοίγεις το γκάζι και φεύγεις, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το δυόμιση έχει θέμα. Είναι και τα δύο πολύ φιλικές μοτοσυκλέτες και αποτελούν  ότι καλύτερο αυτή την στιγμή στον χώρο του enduro, για τον χομπίστα.

Αν υπάρχει ένα ελάττωμα, αυτό είναι μια μικρή τάση και των δύο κινητήρων στο “τσαφ”, στις χαμηλές στροφές.

SEF-R 450

Η συγεκριμένη μοτοσυκλέτα δεν “χώραγε” στην μικρή και στενή πίστα, ήθελε περισσότερη άπλα και ανοικτά κομμάτια για να αναδείξει τις αρετές της. Η αίσθηση της ήταν παρόμοια με αυτή των “μικρών” τετράχρονων αλλά φυσικά μιλάμε για πολύ μεγαλύτερη ισχύ και πιο βαριά αίσθηση, που απαιτούν και αντίστοιχων “κυβικών” αναβάτη. Θα ήταν άδικο να κρίνουμε αυτή την μοτοσυκλέτα δοκιμάζοντας την σε ένα πεδίο που δεν τις ταίριαζε, οπότε θα περιμένουμε αργότερα την ξεχωριστή δοκιμή της, σε φλαταδούρες και “ανοιχτωσιές”.

Απολογισμός

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, η πορεία της Sherco είναι απλά εντυπωσιακή, αφού σε μικρό χρονικό διάστημα και με κλάσματα των πόρων που διαθέτουν οι μεγάλη κατασκευαστές για την εξέλιξη των μοντέλων τους, κατάφερε να τους φτάσει! Τα μοντέλα του 2018 δεν φέρουν ριζικές αλλαγές σε σχέση με αυτά του 2017 αλλά μικρές σε έκταση βελτιώσεις που τελικά έχουν μεγάλο αντίκρισμα την πράξη, κάνοντας το καλό, ακόμα καλύτερο!

Φωτογραφίες Στατικές

Φωτογραφίες κίνησης

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 19:07

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon