.
Κατηγορία Sherco
Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 19:13

TEST - Sherco SE-R125 2018 – Αποστολή στην Γαλλία

 

Τα 125 2Τ τραγουδούν ακόμα!

 

 

Toυ Aviad Avrahami / Fullgaz 
Φωτογραφίες: Jean-Marie Pouget

Στην φύση αλλά και στην βιομηχανία μοτοσυκλετών, δεν αρέσουν τα κενά. Όταν η KTM ανακοίνωσε το 2017 ότι δεν θα εξελίξει άλλο τα EXC 125 και Husqy TE 125, οι υπόλοιπες εταιρείες κατασκευής off-road μοτοσυκλετών δραστηριοποιήθηκαν άμεσα, θέλοντας να τραβήξουν στους κόλπους τους, τους αναβάτες που έμειναν μετέωροι. Μια εξ αυτών και η Γαλλική Sherco, που με το  SE-R125 φιλοδοξεί να αναπληρώσει το κενό στην κατηγορία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

“Σπιτική” συνταγή της Sherco και κορυφαία περιφερειακά


To SE-R125 είναι εντελώς νέο μοντέλο, το οποίο σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από την Sherco. H εξέλιξη του διήρκησε τρία χρόνια συνολικά, με το νέο κινητήρα να χρειαζεται τα 2/3 αυτού του χρόνου για να δημιουργηθεί. Η γαλλική εταιρεία δεν κρύβει ότι ο στόχος της δεν ήταν άλλος από το να κατασκευάσει ένα μοντέλο τουλάχιστον ισάξιο με το αντίστοιχο KTM. To SE-R125 είναι εντελώς νέο μοντέλο, το οποίο σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από την Sherco.

H εξέλιξη του διήρκησε τρία χρόνια συνολικά, με το νέο κινητήρα να χρειαζεται τα 2/3 αυτού του χρόνου για να δημιουργηθεί. Η γαλλική εταιρεία δεν κρύβει ότι ο στόχος της δεν ήταν άλλος από το να κατασκευάσει ένα μοντέλο τουλάχιστον ισάξιο με το αντίστοιχο KTM. Σε ότι αφορά στο νέο κινητήρα, αυτός τροφοδοτείται από ένα Keihin PWK 36 καρμπιρατέρ, έχει την “standard τετράγωνη” για την κατηγορία διάμετρο Χ διαδρομή, στα 54 Χ 54,5, ενώ σημείο που ξεχωρίζει είναι ότι η εκκίνηση του γίνεται αποκλειστικά από μίζα, με την μανιβέλα να απουσιάζει χαρακτηριστικά.

Η Sherco εγγυάται απροβλημάστισες εκκινήσεις για τουλάχιστον 10.000 φορές, ενώ η  μπαταρία ιόντως λιθίου που έχει τοποθετηθεί, είναι μια πανάλαφρη και μικρή σε διαστάσεις μονάδα.Στο SE-R125, υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο χαρτών απόδοσης (standard και πιο..."άγριος"), από επιλογέα που βρίσκεται στο τιμόνι. Οι χάρτες αυτοί επεμβαίνουν στην ανάφλεξη και στο e-power valve, μεταβάλλοντας αναλόγως την απόδοση, με την διαφορά στην μέγιστη ισχύ να είναι της τάξεως των 3 ίππων μεταξύ τους.

Το πλαίσιο είναι βασισμένο σε αυτό των 250/300 2T μοντέλων, ωστόσο έχει αλλάξει ελαφρώς τα γεωμετρικά του χαρακτηριστικά, με πιο “κοντό” τρίγωνο στον λαιμό και μικρότερη, κατά 0,9° γωνία κάστερ, που έχουν σαν αποτέλεσμα ένα μεταξόνιο της τάξεως των 1.465 χλστ.

Οι αναρτήσεις είναι νέες, μπροστά συναντάμε το USD XPlor 48 πιρούνι της WP, ενώ πίσω έχει τοποθετηθεί μονό αμορτισέρ της WP, με διαδρομή 330 χλστ., πλήρως ρυθμιζόμενο, συμπεριλαμβανομένης της αργής και γρήγορης συμπίεσης.

Τα υπόλοιπα νέα στοιχεία στο SE-R125, είναι τα κοινά όλης της γκάμας της Sherco για το 2018, δηλαδή: νέα πλαστικά με 20% μεγαλύτερη αντοχή, νέα γραφικά, νέα ελαστικά (Michelin Enduro Competition), καθώς και αλλαγές στο κιβώτιο με σκοπό την βελτίωσης της αντοχής και της αξιοπιστίας.

Ένας κινητήρας υπόδειγμα για την κατηγορία


Για την απόδοση του κινητήρα όλα περιγράφονται με την ακόλουθη πρόταση: ο νέος κινητήρας του Sherco SE-R125, είναι ισάξιος με τον 125άρη 2T της τελευταίας γενιάς του KTM EXC. Αυτό μπορεί να μην λέει και πολλά για κάποιον που δεν έχει σχέση με τον χώρο, οπότε οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το μοτέρ του KTM, είχε φτάσει σε ένα ανώτατο επίπεδο, κουβαλώντας χρόνια εξέλιξης πίσω του. 

Το ότι η Sherco κατάφερε να παρουσιάσει κάτι ισάξιο είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα. Πιο ειδικά, η απόκριση του μοτέρ είναι πολύ καλή, ειδικά όταν έχει επιλεγεί ο “άγριος” χάρτης ανάφλεξης, με την ισχύ να είναι αδιάκοπη ακόμα και πολύ ψηλά, στις 12.000 σ.α.λ. 

Ωστόσο αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι η συμπεριφορά του μοτέρ στις χαμηλές στροφές, όπου η δύναμη είναι και εκεί παρούσα, θυμίζοντας ακριβώς την “γεμάτη” σε όλο το φάσμα των στροφών απόδοση του KTM.

Άψογη συμπεριφορά


Στα της συμπεριφορά του ως σύνολο τώρα, το SE-R125, παρουσιάζει την χαρακτηριστική και πολύ καλή “Sherco ταυτότητα” των μεγαλύτερων μοντέλων της οικογενείας, μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για κάτι αρκετά πιο ελαφρύ και πιο ευέλικτο. Οι αναρτήσεις είναι αυτές που ξεχωρίζουν επίσης με την απόδοση τους. 

Το XPlor πιρούνι απορροφά τα πάντα και δουλεύει άψογα αν και για να βγάλει τον καλό του εαυτό θέλει μεγάλα φορτία και πίεση, πράγμα που σημαίνει ότι σε ρυθμούς χαλαρής βόλτας θα αντεπεξέλθει αλλά δεν θα λάμψει. Η πίσω ανάρτηση είναι εξαιρετική, με την απόδοση της να πλησιάζει το τέλειο, θα κρατήσει τον τροχό σε επαφή με το έδαφος όπως και αν οδηγείτε την μηχανή και θα περάσει την ισχύ του πολύ καλού κινητήρα με άνεση στο τερέν ακόμα και σε εδάφη με πολύ κακή πρόσφυση. 

Τέλος, σε ότι αφορά στα φρένα, κάνουν μια αυτά την δουλειά του μια χαρά, μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν απόλυτη ισχύ αλλά στην πράξη είναι αποτελεσματικά.

Απροβλημάτιστη εργονομία

To SE-R125, είναι μια πολύ “λεπτή” σε ότι αφορά στην σιλουέτα της μοτοσυκλέτα. Όχι “αναμενόμενα λεπτή”συγκριτικά με 4Τ ή μεγαλύτερα 2Τ μοντέλα αλλά πολύ λεπτή, ακόμα και για τα δεδομένα της “light” κατηγορίας των 125 2Τ. Είναι επίσης πολύ ελαφριά σε αίσθηση. Τα 95 κιλά που ανακοινώνει η εταιρεία μπορεί να είναι μετρημένα με την μοτοσυκλέτα “στεγνή” από υγρά, όμως οδηγώντας την, αυτή ακριβώς την αίσθηση βάρους σου δίνει, παρά το ότι έχουν προστεθεί μίζα και μπαταρία στο SE-R125. 

Θα χρησιμοποιήσουμε για άλλη μια φορά το KTM EXC 125 ως μέσο σύγκρισης και αυτό γιατί η μοτοσικλέτα των Αυστριακών, είχε στην τελευταία της έκδοση, ίσως την καλύτερη θέση οδήγησης στην κατηγορία. Ε λοιπόν το SE-R125 έχει παρόμοια θέση οδήγησης και εργονομία και αυτό μόνο ως κομπλιμέντο μπορεί να θεωρηθεί για την Sherco και το νέο μοντέλο της! 

Όπως όλα τα 125 2T έτσι και το SE-R125 επηρεάζετε από το πώς κάθεται ο αναβάτης πάνω του, για αυτό και το σώμα του, παίζει τεράστιο ρόλο στην οδήγηση και πρέπει να βρίσκεται συνέχεια σε κίνηση. Η μοτοσυκλέτα επιτρέπει άνετες μετατοπίσεις χωρίς να “μπλοκάρει” μηρούς ή γόνατα, όσο μπροστά ή πίσω και αν μετατοπιστεί κανείς.

Η πολύ γρήγορη γεωμετρία της μοτοσυκλέτας επιτρέπει αστραπιαίες αλλαγές κατεύθυνσης, ωστόσο μπορεί επίσης να δημιουργήσει και προβλήματα σταθερότητας στα ανοικτά κομμάτια, αν λανθασμένα ο αναβάτης επιμένει να κάθεται πολύ μπροστά, φορτίζοντας παραπάνω απ΄όσο πρέπει το μπροστινό. Δεν φταίει η μοτοσυκλέτα για αυτό βέβαια.

Ποιοτικά… ΑΑ!


Η ποιότητα κατασκευής είναι παρά πολύ καλή, τολμούμε να πούμε ότι βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτή των KTM / Husqvarna. Δεν είναι μόνο το ότι χρησιμοποιούνται κορυφαίας ποιότητας περιφερειακά, όπως οι WP αναρτήσεις και τα brembo φρένα, είναι ότι και τα τμήματα που κατασκευάζει η Sherco είναι αψεγάδιαστα, ενώ τα πλαστικά αγγίζουν σίγουρα την κορυφή της κατηγορίας. Αξίζουν πολλά μπράβο στην Sherco, όχι μόνο γιατί κατάφερε κάτι τέτοιο αλλά γιατί μετρά μόλις 15 χρόνια παρουσίας στην αγορά, ένα διάστημα πολύ μικρό για να επιτευχθεί τέτοια κατασκευαστική αρτιότητα.

Απλά, κορυφαία πρόταση!


Όπως θα καταλάβατε όσοι ακολουθήσατε τις ανωτέρω γραμμές του κειμένου για να οδηγηθείτε εδώ, το SE-R125 είναι μια εξαιρετική Enduro μοτοσυκλέτα, δεν χωρά αμφιβολία σε αυτό. Έχει έναν εξαιρετικό κινητήρα ο οποίος πλαισιώνεται (στην κυριολεξία)  από ένα πολύ καλό πλαίσιο, κορυφαίες στην απόδοση τους αναρτήσεις και άνω του μέσου όρου σε κάθε περίπτωση λοιπά περιφερειακά.

Oι άνθρωποι της Sherco, πήραν αυτά τα εκλεκτά πρώτα υλικά και τα “έδεσαν” μεταξύ τους με άριστό τρόπο, δημιουργώντας μια μοτοσυκλέτα που αυτή την στιγμή, θεωρούμε ότι βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας της. Το μόνο που λείπει, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ, η τιμή, που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

Αν η τιμολόγηση είναι λογική, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος και εμπόδιο για να αποκτήσετε μια SE-R125, αν σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη κατηγορία.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Sherco 
Μοντέλο SE-R125
Τιμή Aναμένεται 
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος 
Χωρητικότητα (cc) 124,8
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 54 Χ 54,5 
Τροφοδοσία Καρμπιρατέρ 
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α. 
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Αλυσίδα 
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο διπλό σωληνωτό
Μήκος (mm) Δ.Α. 
Πλάτος-τιμόνι (mm) Δ.Α. 
Ύψος  (mm) Δ.Α. 
Μεταξόνιο (mm) 1.465
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α. 
Ίχνος  (mm) Δ.Α. 
Ύψος σέλας (mm) 950
Απόσταση εδάφους  (mm) 355
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 10,4
Βάρος, άδειο (kg) 95
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά WP Xplor 48 USD 
Πίσω WP μονό αμορτισέρ 
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 90/90-21"
Πίσω 120/80-18"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260 χλστ. 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220 χλστ. 
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) Δ.Α. 
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) Δ.Α. 


Φωτογραφίες Στατικές



Φωτογραφίες Kίνησης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017 12:19

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: TEST - Sherco Enduro Range 2018 – Aποστολή στην Γαλλία »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon