.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017 17:48

TEST - KTM 250/300 EXC TPI 2018 – Αποστολή στην Αυστρία

 

Νέα εποχή για τα δίχρονα

 

Του Aviad Avrahami /FullGaz

Δεκατρία χρόνια. Tόσο διήρκησε η εξέλιξη του συστήματος ψεκασμού της KTM που δίνει νέα πνοή στα 2T! Οι Αυστριακοί είχαν προνοήσει για τις εξελίξεις και έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να μην σβηστούν από τον χάρτη τα δίχρονα. Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου για να περάσει η νέα αυτή τεχνολογία στην παραγωγή και έτσι βρεθήκαμε στον «off-road ναό» του Erzberg στην Αυστρία, ώστε να πάρουμε μια πρώτη γεύση!

Γιατί TPI;


Το 60% των «πορτοκαλί» enduro μοντέλων που πωλήθηκαν το 2016, ήταν δίχρονα. Αυτό από μόνο του δικαιολογεί απόλυτα την αφοσίωση και το… πείσμα που επέδειξαν οι άνθρωποι της KTM, ώστε η τεχνολογία αυτή να δουλέψει! Οι πρώτες απόπειρες πάνω σε αυτό το πεδίο, ξεκινάνε το 2004, όταν η KTM δοκίμασε σε πρωτότυπες μοτοσικλέτες, την εφαρμογή άμεσου ψεκασμού σε δίχρονους κινητήρες.

Αυτές οι πρώιμες προσπάθειες, δεν είχαν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα, ωστόσο ήταν πολύτιμες για την αποκόμιση εμπειριών και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Μέχρι που φτάνουμε στο 2014, όπου η KTM επιχειρεί μια εντελώς νέα προσέγγιση στο θέμα, με την TPI (Transfer Port Injection) τεχνολογία. Η «μπίλια» έκατσε αυτή την φορά στην σωστή θέση, Βingo!

Πως λειτουργεί;

Ουσιαστικά η όλη ιδέα έχει να κάνει με τον διαχωρισμό βενζίνης – λαδιού, ελέγχοντας ξεχωριστά την παροχή τους στον κινητήρα, βάση των δεδομένων που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο, από επτά διαφορετικούς αισθητήρες. Το λάδι, το οποίο αποθηκεύεται σε ξεχωριστό δοχείο, διοχετεύεται από την θυρίδα εισαγωγής στον στροφαλοθάλαμο αλλά χωρίς να έχει αναμιχθεί με βενζίνη. Η ποσότητα λαδιού που εκχέεται σε αυτή την φάση, υπολογίζεται βάση των στροφών του κινητήρα αλλά και του ανοίγματος του γκαζιού. Με την περιστροφή του ο στρόφαλος «οδηγεί» το μίγμα λαδιού και αέρα προς την θυρίδα εισαγωγής και σε αυτή την φάση, δύο σώματα ψεκασμού, το «εμπλουτίζουν» με βενζίνη, ώστε να ακολουθήσει η συμπίεση και η καύση του. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του 2T TPI;

Πρώτα απ΄ όλα, το σημαντικότερο και αυτό που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην συμμόρφωση με τις Euro4 (αλλά και τις επερχόμενες) προδιαγραφές ρύπων, είναι η δραστική μείωση της ποσότητας του λαδιού που καίγεται στην παραγωγική φάση του κινητήρα. Η KTM κάνει λόγο για μείωση της τάξεως του 50% σε σχέση με ένα «συμβατικό» δίχρονο μοτέρ, με αποτέλεσμα πολύ λιγότερους ρύπους αλλά και οικονομία. Μιλώντας για οικονομία, η κατανάλωση του λαδιού είναι σε αναλογία 1:70 έως και 1:100 σε σχέση με την βενζίνη, κάτι που μεταφράζεται με ορολογία «παραδοσιακής μίξης» σε 1,4 με 1%... και μιλάμε για απλά καλής ποιότητας λάδια και όχι πανάκριβα super-duper racing.

Η κατανάλωση βενζίνης με την σειρά της, μιας και μιλάμε για ψεκασμό, έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 20% σε σχέση πάντα με ένα συμβατικό δίχρονο, ενώ μπορεί κατά περιπτώσεις να φτάσει μέχρι και -50%! Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι φυσικά το ότι δεν χρειάζεται πρόμιξη λαδιού και βενζίνης, ενώ οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τον εγκέφαλο, φροντίζουν ώστε οι ποσότητες καυσίμου που παρέχονται στον κινητήρα να είναι οι ιδανικές, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας και υψόμετρου. Τέλος, η ακριβής και βελτιστοποιημένη παροχή μίγματος, συμβάλει ώστε η λειτουργία του κινητήρα να είναι πιο στρωτή και ομαλή.

Οδηγώντας στο Erzberg

Φυσικά και δεν ήταν τυχαία η επιλογή του ορυχείου σιδήρου που είναι γνωστό για τους Extreme Enduro αγώνες που διοργανώνονται εκεί. Με διαδρομές που ξεκινάνε από τα 500 μέτρα και φθάνουν μέχρι και τα 1600+ μέτρα σε υψόμετρο, η KTM ήθελε να αποδείξει την αξιοπιστία και την προσαρμοστικότητα του TPI σε διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίες και πυκνότητας αέρα.

Σε ότι αφορά στην γενικότερη αίσθηση των 250 και 300 EXC, οι αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα είναι μηδαμινές. Θέσεις οδήγησης και εργονομία δεν διαφέρουν και από την στιγμή που δεν είχαμε κάτι νέο στο δομικό κομμάτι (πλαίσιο – αναρτήσεις κτλ), η εικόνα είναι γνώριμη. Το μεγάλο νέο είναι όμως οι κινητήρες και ειδικά το σύστημα ψεκασμού, οπότε επικεντρώσαμε την προσοχή μας εκεί.

Ξεκινώντας, ο κινητήρας και το όλο σύστημα θέλει λίγα λεπτά (όχι περισσότερα από τρία) για να έρθει σε θερμοκρασία λειτουργίας. Μπουκώματα και «βηξιματάκια» θυμίζουν καρμπιρατεράτη λειτουργία και απλά πρέπει να περιμένεις λίγο να σταθεροποιηθεί το ρελαντί και να «καθαρίσει» η λειτουργία. Με το που γίνει αυτό, αποκαλύπτεται η μαγεία των νέων κινητήρων! Πραγματικά δεν έχουμε οδηγήσει ξανά δίχρονο μοτέρ με τόσο καλή και προβλέψιμη απόδοση. Ο κινητήρας αυξάνει την ισχύ του σε απόλυτα γραμμική σχέση με το ανέβασμα των στροφών, έχοντας δύναμη σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του, χωρίς «νεκρές» περιοχές ή απότομα ξεσπάσματα.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, είναι απουσιάζει η κλασσική «έκρηξη» ισχύος που παραδοσιακά συνόδευε τους δίχρονους κινητήρες και αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκλαμβάνεται ως κάτι το αρνητικό. Ισχύς υπάρχει, απλά αυτή είναι πλήρως διαχειρίσιμη από τον αναβάτη, ο οποίος μπορεί να την αξιοποιήσει πλήρως σε δύσκολα τερέν όπως αυτά του Erzberg. Ο ψεκασμός λειτούργησε άψογα πάντα και παντού, χωρίς να καταλαβαίνει τίποτα από υψομετρικές διαφορές. Σε συνδυασμό με τους δύο χάρτες απόδοσης, ο αναβάτης έχει στην διάθεση του δίχρονές μοτοσικλέτες απόλυτα φιλικές, με εκπληκτικές δυνατότητες προσαρμογής.

Ακόμα και αν δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία, τα νέα EXC TPI, δεν φοβίζουν, ακριβώς λόγο του τρόπου με τον οποίο «κατεβάζουν» στην δύναμη τους. Σε σαθρά εδάφη, ένα συμβατικό δίχρονό θα ήθελε προσοχή στο πόσο και που ανοίγεις το γκάζι, έχοντας κατά νου το «ξέσπασμα» που θα οδηγούσε σε απώλεια πρόσφυσης. Όχι όμως τα νέα «ψεκαστά» EXC, που πραγματικά εντυπωσιάζουν με τον έλεγχο της ισχύος που προσφέρουν σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες! Συνολικά οι εντυπώσεις μας από το TPI της KTM είναι εξαιρετικές! Περιμέναμε ότι οι Αυστριακοί θα έχουν κάνει καλή δουλειά αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν είχε υποψιαστεί αυτού του τύπου την υπέρβαση που φέρνει τα πάνω κάτω στους δίχρονους κινητήρες. Δεν είναι μόνο το ότι προσπελάστηκε το εμπόδιο των προδιαγραφών ρύπων, είναι το ότι ο ψεκασμός όπως τον εφήρμοσε η ΚΤΜ, βελτίωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά των δίχρονων κινητήρων σε τομείς όπου παραδοσιακά έπασχαν.

Τα 3 κιλά μεγαλύτερου βάρους, τα 450 ευρώ αύξηση στην τιμή (ανακοίνωση KTM σε σχέση με την προηγούμενη γενιά μοντέλων) και η κατ’ ελάχιστο διαφοροποίηση στο peak της απόδοσης, είναι πραγματικά ασήμαντες παραχωρήσεις, μπροστά στα πλεονεκτήματα που κομίζει ο ψεκασμός σε αυτή την νέα εποχή των 2T enduro της KTM! Σε ότι αφορά στη σύγκριση μεταξύ 250 και 300, θα λέγαμε ότι το 250 είναι πιο ολοκληρωμένο και απευθύνεται σε όλους, από χομπίστες μέχρι αγωνιζόμενους. Δεν του λείπει κάτι και μπορεί να ανταποκριθεί σε πληθώρα πεδίων, επιδεικνύοντας πάντα μια φιλική συμπεριφορά. Το 300άρι, είναι για όσους θέλουν την παραπάνω ισχύ αλλά έχουν την εμπειρία και τα φόντα να την αξιοποιήσουν σε πολύ απαιτητικά τερέν τύπου extreme enduro. Έχει και αυτό τα ίδια φιλικά χαρακτηριστικά με το 250 αλλά συνδυάζει ταυτόχρονα και αυτή την «υπερβολή» στο γκάζι.

Οι υπόλοιπες αλλαγές


Με το βάρος να πέφτει φυσικά στους νέους ψεκαστούς κινητήρες, οι υπόλοιπες αλλαγές στα νέα EXC περνάνε σε δεύτερη μοίρα, όχι βέβαια ότι δεν είναι άξιες αναφοράς. Ξεκινώντας από το ρεζερβουάρ βενζίνης των εννέα λίτρων να πούμε ότι έχει προστεθεί σε αυτό αισθητήρας στάθμης, που επικοινωνεί με προειδοποιητική λυχνία στον πίνακα οργάνων.

Το δοχείο λαδιού με την σειρά του, έχει χωρητικότητα 700 κ.εκ. και αρκεί – σύμφωνα πάντα με την KTM- για 5 με 8 γεμίσματα σε βενζίνη, αναλόγως του πως διαχειρίζεται κανείς το γκάζι. Μιλώντας για γκάζι, αυτό ελέγχεται με δύο ντίζες, μια για το άνοιγμα και μια για το κλείσιμο.

Ο εναλλάκτης επίσης είναι νέος και προέρχεται από τα τετράχρονα μοντέλα, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις αυξημένες απαιτήσεις που έχουν τα ηλεκτρονικά συστήματα των «ψεκαστών» EXC. Από εκεί και έπειτα, οι αλλαγές είναι οι κοινές, που έχουν εφαρμοσθεί σε όλα τα νέα enduro μοντέλα: Η μπότα του διαμέτρου 48 χλστ. ΧPlor πιρουνιού της WP έχει νέα εσωτερική επίστρωση με αποτέλεσμα μικρότερες τριβές, τα ψυγεία είναι επίσης νέα, μεγαλύτερης αντοχής και τέλος, σε ότι αφορά στην εμφάνιση, τα EXC υιοθετούν τον συνδυασμό γραφικών και χρωμάτων των off-road του 2018.

Όταν η σκόνη κάτσει…

Έρχεται και το συμπέρασμα μετά από αυτή την χορταστική και πλήρη απ΄όλες τις απόψεις επαφή μας με τα 250 και 300 EXC TPI. H KTM αρνήθηκε την πραγματικότητα των Euro προδιαγραφών, που ήθελαν τα 2Τ μοντέλα να μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Δούλεψε σκληρά, πειραματίστηκε, δοκίμασε και τελικά τα κατάφερε, παρουσιάζοντας ένα σύστημα ψεκασμού για δίχρονους κινητήρες το οποίο δουλεύει άψογα!

Αν η πρώτη γενιά του TPI έχει αυτή την ποιότητα, πραγματικά είμαστε ανυπόμονοι να δούμε τι μας επιφυλάσσουν για το μέλλον οι Αυστριακοί, οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν ότι το σύστημα δεν θα σταματήσει να εξελίσσεται προκειμένου να αντεπεξέλθει στις επερχόμενες, ολοένα και πιο αυστηρές προδιαγραφές ρύπων. Αυτό που οφείλουμε να παραδεχτούμε προς το παρόν, είναι ότι η KTM έσωσε τα δίχρονα! Τα πρώτα ψεκαστά δίχρονα enduro παραγωγής είναι γεγονός λοιπόν και ναι, είναι πολύ πιο καλά απ΄ όσο θα περίμενε κανείς!

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Λεπτομερειών-Στατικές

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής KTM  KTM 
Μοντέλο 250 EXC TPI  300 EXC TPI 
Αντιπρόσωπος ΚΤΜ South East Europe ΚΤΜ South East Europe
Τιμή Αναμένεται Αναμένεται
Εγγύηση Ένας μήνας Ένας μήνας
     
Κινητήρας    
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος  Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος 
Χωρητικότητα (cc) 249 293,2
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 66.4X72 72X72
Συμπίεση (:1) Δ.Α. Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός TPI  Ψεκασμός TPI
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α. Δ.Α.
Εκκίνηση  Μίζα / Μανιβέλα  Μίζα / Μανιβέλα 
Μετάδοση Αλυσίδα  Αλυσίδα 
     
Πλαίσιο    
Τύπος Ατσάλινο, διπλό  Ατσάλινο, διπλό 
Μήκος (mm) Δ.Α. Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α. Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α. Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.482 +/- 10 1.482 +/- 10
Γωνία κάστερ (°) 26,5 26,5
Ίχνος  (mm) Δ.Α. Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 960 960
Απόσταση εδάφους  (mm) 360 360
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 9 9
Βάρος (kg) 103 (χωρίς καύσιμο) 103 (χωρίς καύσιμο)
     
Αναρτήσεις    
Μπροστά Ανεσταμμένο πιρούνι WP XPlor διαμέτρου 48mm Ανεσταμμένο πιρούνι WP XPlor διαμέτρου 48mm
Πίσω Αμορτισέρ WP Xplor PDS  Αμορτισέρ WP Xplor PDS 
     
Τροχοί / Ελαστικά    
Εμπρός 80/100-21" 80/100-21"
Πίσω 140/80-18" 140/80-18"
     
Φρένα    
Μπροστά Δίσκος 260mm  Δίσκος 260mm 
Πίσω Δίσκος 220mm Δίσκος 220mm
     
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) Δ.Α. Δ.Α.
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) Δ.Α.  Δ.Α. 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Ιουνίου 2017 18:34

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KTM EXC 250-300 Six Days 2017 Test - KTM EXC 250/300 TPI 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon