.
Κατηγορία KTM
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 16:36

Test - KTM EXC 250-300 Six Days 2017

 

Απευθείας στην κορυφή

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Χρήστος και Γιώργος Καραγιωργάκης

Με τις εκδόσεις Six Days, η KTM στέλνει τους αναβάτες κατευθείαν στην ελίτ των μοτοσυκλετών enduro. Τα νέα δίχρονα EXC 250 και 300, δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι λιγότερο από αυτό.

Πετυχημένη συνταγή

Η συνταγή είναι απλή: Παίρνεις ένα EXC 250 / 300 από το "ράφι" και το εξοπλίζεις με τον κορυφαίο εξοπλισμό που προσφέρει η KTM στα Power Parts της, το ρυθμίζεις ανάλογα και το βαπτίζεις Six Days... και έτοιμο! Τα μοντέλα Six Days ξεκίνησαν να παράγονται από την KTM ως μοτοσυκλέτες έτοιμες για να αντέξουν σε έναν εξαήμερο αγώνα, αφιερωμένες στο International Six Days Enduro, και ως τέτοιες, θα έπρεπε να διαθέτουν και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Η επιτυχία των μοντέλων που κατασκευάζονται κάθε χρόνο είναι πλέον δεδομένη, ενώ οι μοτοσυκλέτες αυτές, παράγονται σε συγκεκριμένο αριθμό, και όχι για όλη την χρονιά.

Όλη η δίχρονη και τετράχρονη γκάμα παράγεται και σε ''Six Days'', με σημαντικές διαφορές που δίνουν τον λόγο στους αγοραστές να εστιάσουν σε αυτά τα μοντέλα.

Στην περίπτωση των δίχρονων 250 και 300, οι αλλαγές στις πλάκες δεσίματος του μπροστινού συστήματος που είναι κατασκευασμένες σε CNC και ανωδιομένες πορτοκαλί, την διπλή ηλεκτρονική ανάφλεξη για χρήση ανάλογα με τις απαιτήσεις, την σέλα μάρκας "Selle Dalla Valle" με αντιολισθητικό κάλυμμα, την πλαστική προστατευτική ποδιά κινητήρα, το carbon προστατευτικό εξάτμισης, το γρανάζι δύο τμημάτων stealth, τα μαύρα στεφάνια τροχών με λογότυπα 6Days, την ρύθμιση γρήγορης προφόρτισης ελατηρίων στο μπροστινό σύστημα, τους διαφορετικούς δίσκους φρένων - πλευστό μπροστά και χωρίς τρύπες πίσω για αποβολή της λάσπης, πορτοκαλί οδηγό αλυσίδας, αλλά και εξωλκέα μπροστινού άξονα τροχού.

Κλασικά, τα μοντέλα Six Days είναι βαμμένα λευκά ώστε να ξεχωρίζουν από τα πορτοκαλί παραγωγής πάνω στα οποία βασίζονται, με γραφικά της χώρας για τον ιστορικό αγώνα τον οποίο φιλοξενεί εκείνη την χρονιά. Την τιμητική της για φέτος έχει η Ισπανία, κι έτσι τα Six Days αναγράφουν "6DAYS SPAIN", ενώ στο τιμόνι και στην εξάτμιση, συναντάμε τα ίδια λογότυπα.

Αναβάθμιση με λόγο

Στα παλαιότερα μοντέλα, συναντούσαμε εκδόσεις Six Days με διαφορές στο μοντέλο των αναρτήσεων. Πλέον, με την προσθήκη της σειράς Xplor της WP σε μπροστινό σύστημα και αμορτισέρ, αυτές παραμένουν ίδιες και στα απλά, αλλά και στα Six Days μοντέλα. Η εστίαση της KTM γίνεται στις εσωτερικές ρυθμίσεις, αφού όπως είπαμε και στην αρχή, τα μοντέλα αυτά προορίζονται για άμεση οδήγηση στις συνθήκες της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι ρυθμίσεις αναρτήσεων - το set up δηλαδή - έχει εξελιχθεί στην χώρα διεξαγωγής του ISDE στο οποίο αναφέρεται το μοντέλο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, στην Ισπανία.

Το έδαφος της Ισπανίας θυμίζει πολύ αυτό της Ελλάδας, με σκληρό χώμα και φυτευτή πέτρα, ρίζες και σημεία στα οποία δημιουργείται σκόνη - πούδρα. Τα ελατήρια και οι βαλβίδες εσωτερικά στις αναρτήσεις Xplor της WP είναι επιλεγμένα έτσι ώστε ο αναβάτης που θα οδηγήσει τα δίχρονα Six Days, να νιώσει στην Ισπανία σαν στο σπίτι του - και στην Ελλάδα παρομοίως μιας και είναι παραπλήσιες οι συνθήκες.

Αυτό καταλάβαμε κι εμείς από την πρώτη επαφή, όπου παρά την δίχρονη αστάθεια που παρουσιάζεται κανονικά σε συνθήκες με σαθρή πέτρα και συνεχόμενο χαλίκι, τα EXC 250 και 300 παρέμεναν σταθερά με τους τροχούς να μην ξεκολλούν από το έδαφος. Περισσότερο το 300άρι έδειχνε να έλκεται από το έδαφος σαν μαγνήτης, λόγω και της στροφορμής που δημιουργείται από τον κυβισμό. Η σταθερότητα σε πρώτο πλάνο με τις πλάκες δεσίματος του μπροστινού συστήματος να αφήνουν τον αναβάτη να αυξήσει ταχύτητα πάνω σε σαμάρια, χωρίς να πιέζεται να συγκρατήσει το τιμόνι. Έτσι, κάθε προσπάθεια για αλλαγή γραμμής, ανοίγματος του γκαζιού, αλλά και δυνατού φρεναρίσματος, πετυχαίνει άνετα και με ασφάλεια.

Απλά και μη

Όπως κάθε χρόνο, για την παραγωγή των μοντέλων Six Days επιλέγονται τα μοντέλα παραγωγής της χρονιάς. Για το 2017, τα EXC 250 και 300 τα οποία αποτέλεσαν την βάση για τα δύο μοντέλα της δοκιμής, είναι τελείως νέα. Ελαφρύτερο κατά 350 γραμμάρια και ισχυρότερο πλαίσιο με 20% μεγαλύτερη στρεπτική ακαμψία και 30% μικρότερη διαμήκης ακαμψία, νέα περιφερειακά, νέα και χαμηλότερη σέλα, νέο φιλτροκούτι και φίλτρο, νέα grips της ODI, νέα ψυγεία, διαφορετικό σε θέση τοποθέτησης αμορτισέρ PDS, μαρσπιέ και καπάκια κινητήρα No-Dirt, νέα δαγκάνα πίσω φρένου, ελαφρύτερη μπαταρία LI-Ion κατά 1 κιλό.

Και φυσικά, νέος κινητήρας, σχεδιασμένος εκ νέου, μετά από... 25 χρόνια του παλιού στην παραγωγή (από το 1992!)! Στον νέο κινητήρα, η μίζα περιέχεται πλέον στην σχεδίαση και βρίσκεται ενσωματωμένη στο κάτω μέρος των κάρτερ, με αντικραδασμικό άξονα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δίχρονες μοτοσυκλέτες enduro - με μείωση 50% των κραδασμών. Τα καπάκια είναι νέα, ο στρόφαλος επίσης, το εξάρι κιβώτιο ταχυτήτων προέρχεται από το τετράχρονο 350 EXC-F, με βελτιωμένο χρονισμό θυρίδων αλλά και power valve, με βελτιωμένο συμπλέκτη DDS με ελαφρύτερο καλάθι δίσκων και νέα πλάκα πίεσης.

Ένα μοτέρ που είναι συνολικά μικρότερο σε διαστάσεις, το οποίο συμβάλει μαζί με όλες τις αλλαγές στις νέες μοτοσυκλέτες, στην μείωση του όγκου, και του βάρους, κατά 5 κιλά!

Αν νιώθεις την διαφορά σε σχέση με τα παλαιότερα EXC; Φυσικά, από την πρώτη φορά που θα βρεθείς στην σέλα, με την στενή σιλουέτα να διατηρεί την αίσθηση KTM, σε ένα πιο σφιχτό και ακονισμένο πακέτο. Αν καταλαβαίνεις την διαφορά των απλών EXC με τα Six Days; Μόνο οπτικά, ή στην οδήγηση, όπου οι διαφορές δεν είναι τραγικές, αλλά σίγουρα κάνουν την διαφορά.

Αγωνιστικές και φιλικές

Η αίσθηση που προσφέρουν οι νέες δίχρονες KTM EXC 250 / 300 είναι περισσότερη σταθερότητα, μοναδική αίσθηση στην αλλαγή κατεύθυνσης και στο σημείο που πατούν οι τροχοί, ακαριαίο στρίψιμο με στοιχεία που θυμίζουν έντονα motocross μοτοσυκλέτες. Όσο τις πιέζεις, τόσο κάθονται στο έδαφος και βάζουν την δύναμη κάτω με ευκολία, χωρίς να σε κουράζουν. Εκεί που το παλιό 300άρι ήταν το απόλυτο δίχρονο για γραμμικότητα και απόδοση στις χαμηλές στροφές, έρχεται το νέο 250 να βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για επιλογή από τους απανταχού βολταδόρους.

Η ροπή του εντυπωσιάζει με το τράβηγμα που σου δίνει στο άνοιγμα του γκαζιού, αλλά το 300άρι είναι αυτό που θα λειτουργήσει ομαλότερα με μία σχέση πάνω και χαμηλές στροφές. Απουσιάζει πλήρως η διαφορά αίσθησης που έκανε το παλαιότερο 300άρι ''βαρύ'' και παραμένουν μόνο τα θετικά αγωνιστικά γονίδια του κοφτερού 250. Οι κινητήρες ''ξυρίζουν'' από κάθε άποψη, είτε θέλεις να οδηγήσεις χαλαρά, είτε να επιτεθείς για να βγάλεις χρόνους. Σίγουρα το νέο καρμπυρατέρ της Mikuni, TMX 38 ταιριάζει περισσότερο στην ομαλή λειτουργία του κινητήρα, ο οποίος ανεβάζει στροφές με χαρακτηριστική άνεση, και στους δύο κυβισμούς.

Η KTM κατάφερε να διατηρήσει για μία ακόμη φορά την κυριαρχία της στο enduro παρουσιάζοντας δίχρονες μοτοσυκλέτες enduro που καλύπτουν κάθε γούστο, και κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στους συνεχώς αυξανόμενους αγώνες extreme enduro - που είναι και ο στόχος της απ' ότι φαίνεται.

Οι εκδόσεις Six Days έρχονται να προσφέρουν μία διαφορετική πρόταση στον ψαγμένο αναβάτη που θέλει το κάτι παραπάνω από την μοτοσυκλέτα του, και ούτως ή άλλως θα βελτίωνε την απλή παραγωγής του, με κάποια αξεσουάρ. Οι EXC 250/300 Six Days έχουν ότι θα ήθελες, σε παραπλήσια τιμή με τις απλές εκδόσεις - τέτοια που δεν αξίζει να σκεφτείς αν αξίζουν τα παραπάνω χρήματα με τον εξοπλισμό που διαθέτουν. Έχουν ένα σημαντικό αρνητικό όμως: Παράγονται σε περιορισμένα κομμάτια και θα πρέπει να βιαστείς!

Τεχνική ανάλυση

Παρουσίαση στην Ισπανία

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 15:36

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon