.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 10:07

Test - Honda HM CRE 450R 2013 ''Βασίλης Σιαφαρίκας"

 

Οδηγούμε την πρωταθλήτρια Ε2 και γενικής κατάταξης!

 


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Βασίλης Σιαφαρίκας

Πάνω στην Honda – HM CRE 450R του Βασίλη Σιαφαρίκα, με την οποία κέρδισε για μία ακόμη χρονιά την κατηγορία E2 και την γενική κατάταξη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Enduro, ανακαλύπτουμε τι ακριβώς χρειάζεται ένας αναβάτης επιπέδου “Σιαφαρίκα”.

Μικρές βελτιώσεις και… τίτλος!


Λίγες Honda CRF 450R του 2013 βρέθηκαν στην Ελλάδα, και ακόμη λιγότερες CRE 450R, στην μεταποιημένη enduro εκδοχή τους, που πραγματοποιείται στην Ιταλία, από την HM.

Η μοτοσυκλέτα με την οποία συμμετείχε και κέρδισε για μία ακόμη φορά ο Βασίλης Σιαφαρίκας την κατηγορία Ε2 του πανελληνίου πρωταθλήματος Enduro, αλλά και την γενική κατάταξη, είναι μία HM, με τις αλλαγές που κάνει το ιταλικό εργοστάσιο.
Διαθέτει πίσω τροχό 18 ιντσών, εξοπλισμό για να παίρνει έγκριση τύπου – φώτα, φλας και κόρνα, αλλά και λασπωτήρα, ενώ έχει διαφορετική απόδοση από μία CRF – λόγω της χαρτογράφησης αλλά και της τελικής μετάδοσης. Επιπρόσθετα, οι αναρτήσεις, διαθέτουν διαφορετικό σετάρισμα, για την enduro χρήση. Ωστόσο, πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα η οποία διαθέτει επιπρόσθετα – από την HM, δίσκους μαργαρίτα στα φρένα, κολάρα μεταφοράς ψυκτικού υγρού σιλικόνης, διαφορετικό κάλυμμα σέλας, αλλά και ergal βάση δαγκάνας - ρυθμιστή αλυσίδας, για γρήγορη εξαγωγή του πίσω τροχού. Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι απλά, αφού η μοτοσυκλέτα του Βασίλη δεν διαθέτει εξεζητημένες πλάκες για την στήριξη του μπροστινού συστήματος, αλλά ούτε carbon περιφερειακά, ή έστω άλλες μετατροπές στον κινητήρα.

Προκειμένου η μοτοσυκλέτα να έρθει στα μέτρα του, οι μόνες μετατροπές που έγιναν αφορούσαν στην επέμβαση των εσωτερικών στις αναρτήσεις, όπου έγινε revalving από το MX House, η νέα χαρτογράφηση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, αλλά και οι εξατμίσεις της Leovince. Αυτές οι τελευταίες είναι και οι μοναδικές διαφορές που έχει το CRE ‘’Σιαφαρίκας’’ από το μαμά CRE που αναφέραμε λίγο νωρίτερα. Με την τοποθέτηση νέου τιμονιού της, την αφαίρεση των φλας, κοντέρ, κόρνα, αλλά και των καλωδίων τους, το CRE 450R ήταν έτοιμο για άλλο ένα πρωτάθλημα.

Ελαφριά και στιβαρή

Έχουμε δει και στο παρελθόν ότι μία μοτοσυκλέτα που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για αγώνες motocross, μπορεί με απλές βελτιώσεις να στηθεί σωστά και για enduro.
Αυτό που διαφοροποιεί την Honda, από την Ευρωπαϊκή σχολή, είναι η αίσθηση που σου δίνει. Η CRE 450R είναι ελαφριά και το αισθάνεσαι σε κάθε προσπάθεια αλλαγής κλίσης. Η μεταφορά του σώματος επάνω της γίνεται ανεμπόδιστα και το νέο τιμόνι της Tommi επιτρέπει να τοποθετείς το σώμα σου εύκολα στο μπροστινό τμήμα, ακόμη και σε απότομες ανηφορικές διαδρομές. Το μικρό βάρος σε συνδυασμό με τους μοχλούς που σου δίνει το τιμόνι και τα ψηλά μαρσπιέ, αφήνουν τον αναβάτη να ελέγχει πλήρως το 450, σαν να είναι μικρότερου κυβισμού. Και δεν είναι μόνο η γραμμική απόδοση του κινητήρα που το κάνει αυτό, αλλά και η στιβαρότητα του πλαισίου, που δημιουργεί ένα φιλικό σύνολο, μέσω των μαλακών αναρτήσεων.

Ένα σύνολο που διαφοροποιείται ανάλογα με την περίσταση και μπορεί να κινηθεί επιθετικά στην ειδική, ή χαλαρά, στις off road διαδρομές. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζουν οι αναρτήσεις, οι οποίες λειτουργούν προοδευτικά διατηρώντας πάντα την πρόσφυση σε υψηλά επίπεδα – τόσο που νιώθεις ότι τα ελαστικά έχουν κόλλα και βεντουζάρουν στο χώμα. Αυτό είναι και το ζητούμενο, να έχεις πάντα πρόσφυση, για να φρενάρεις σωστά, να επιταχύνεις ομαλά, χωρίς χάσιμο χρόνου, χωρίς να καταναλώνεις δυνάμεις. Και με το CRE 450R, μπορείς να το κάνεις αυτό άνετα. Τόσο το μπροστινό σύστημα – που στα CRF ήθελε αρκετό ψάξιμο για να σου δώσει την επιθυμητή άνεση, χωρίς να συμπιέζεται πολύ, όσο και το αμορτισέρ, διατηρούν την άνεση σε κορυφαία επίπεδα. Δύσκολα θα μεταφερθεί κάποιο χτύπημα στο σώμα του αναβάτη από τις αναρτήσεις, αφού αποσβένουν τέλεια τις ανωμαλίες.

Γραμμικότητα και επιθετικότητα

Το μαζεμένο σύνολο είναι στιβαρό και σε αφήνει να οδηγάς με όποιο ρυθμό θες. Οι αναρτήσεις συγχωρούν τα λάθη του αναβάτη, διαβάζουν τις ανωμαλίες του εδάφους, το πλαίσιο είναι όσο στιβαρό χρειάζεται για να “φιλτράρει” την στιβαρότητα και να διατηρήσει τον αναβάτη ασφαλή. Ο κινητήρας παίζει το δικό του ρόλο, προσφέροντας γραμμικά την απόδοση από την αρχή της καμπύλης. Αν και δεν είμαι λάτρης των 450 κυβικών, ο κινητήρας του Honda είναι τόσο γεμάτος που με κέρδισε με έναν απλό τρόπο: Της ομαλότητας σε όλη την καμπύλη. Προσπαθώ να θυμηθώ αν χρειάστηκε να ανοίξω πολύ το γκάζι, για να κινηθώ γρήγορα, αλλά κάτι τέτοιο δεν χρειαζόταν.

Αλλάζοντας σχέσεις, η ροπή ερχόταν για να με μεταφέρει από την μία στροφή στην άλλη, χωρίς να χρειαστεί να γαντζωθώ από το τιμόνι, ή να προσπαθήσω να πιέσω τις αναρτήσεις για να αποκτήσω πρόσφυση. Η οδήγηση του CRE γίνεται χωρίς πολλές γνώσεις και διαπιστώνεις ότι και ένας μέτριος αναβάτης θα δεθεί γρήγορα μαζί του. Δεν είναι απότομο, ούτε εκρηκτικό για να σε πετάξει από τη σέλα, αλλά ομαλό και εύχρηστο από τις πρώτες μοίρες που ανοίγει το γκάζι. Αυτό συμβαίνει όταν θες να πας βόλτα, ή να κινηθείς σε πολύ κλειστές διαδρομές, όπου βλέπεις για μία ακόμη φορά ότι τα 450 κυβικά, δεν εμφανίζουν την αδράνεια τους για να σε κρατήσουν “πίσω”.

Το αντίθετο βέβαια μπορεί να συμβεί, αν θελήσεις να ανοίξεις το γκάζι, για να πάρεις ότι διαθέσιμους ίππους έχει κρυμμένους το 450: Ο ήχος από τις Leovince σε γεμίζει, η δύναμη έρχεται γρήγορα για να σε οδηγήσει σε καταστάσεις που ελέγχονται και για μία ακόμη φορά, φιλτράρονται μέσω του κορυφαίου πλαισίου και των προοδευτικών αναρτήσεων. Αν και είχαμε δει τον Βασίλη να την οδηγάει στα όρια, διαπιστώσαμε ότι, αυτή η μοτοσυκλέτα, όσο την πιέζεις, τόσο “στρώνει” και λειτουργεί πιο σωστά. Όχι ότι μας “χάλασε” η λειτουργία της σε ρυθμό βόλτας, αλλά στα γρήγορα κομμάτια, το CRE 450R είναι απόλαυση!

Λιτό και σπαρτιάτικο

Η Honda – HM CRE 450 R, είναι μία αγωνιστική enduro μοτοσυκλέτα, φτιαγμένη για τους ερασιτέχνες αγωνιζόμενους, αλλά και τους επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο. Είναι λιτή και σπαρτιάτικη, δεν έχει καν μίζα, όπως πολλοί θα ήθελαν, αλλά παίρνει μπροστά για πλάκα. Είναι ελαφριά, απόλυτη, αλλά και φιλική. Ότι θα ήθελε ο αναβάτης που έχει βαρεθεί την φιλικότητα των ευρωπαϊκών και αναζητά ιαπωνική διέξοδο για το βουνό. Και αποδεδειγμένα, πρωταθλήτρια, τόσο στα χέρια του Βασίλη Σιαφαρίκα, όσο και στου Alex Salvini, όπου κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα Enduro στην κατηγορία Ε2. Και η τιμή αυτής, 10.800euro, μία τιμή που είναι μεν τσιμπημένη, αλλά αντικατοπτρίζει την αγωνιστική και νικηφόρα πλευρά της Honda, σε μία μοτοσυκλέτα έτοιμη να πρωταγωνιστήσει σε κάθε επιπέδου πρωτάθλημα.

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ευχαριστούμε το κατάστημα Monster Shop, Monster-shop.gr, 13ης Οκτωβρίου 101, Γρεβενά, τηλ. 2462025588 και τον Βασίλη Σιαφαρίκα για την παραχώρηση της μοτοσυκλέτας του τεστ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 09:27

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon