.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 10:55

Test – Honda CRE 250R “Factory Edition” 2013

 

Εξωτική Enduro!


Του Τάκη Μαν ιάτη
Συνεργάστηκε ο Βασίλης Σιαφαρίκας

Από τα χέρια του Simone Albergoni, στην ελληνική αγορά! Το νέο CRE 250R “Factory Edition” ήρθε για να προσφέρει factory αίσθηση σε κάθε τύπο και ταχύτητας αναβάτη!

Factory Edition


Ένας από τους λόγους για τον οποίο πολλοί αναβάτες ταξιδεύουν στους αγώνες παγκοσμίου πρωταθλήματος Enduro – ειδικά όταν γίνονται στην χώρα μας, είναι για να απολαύσουν τις κορυφαίες μοτοσυκλέτες τους. Ο άλλος, να τις δουν στα χέρια των κορυφαίων αναβατών του παγκοσμίου πρωταθλήματος να “λυσάνε”. Οι μοτοσυκλέτες τους, βασίζονται σε μοντέλα παραγωγής – βάση κανονισμών, τα οποία και βελτιώνονται σε συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικά στις συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά και να ταιριάξουν στις απαιτήσεις εκάστοτε αναβάτη. Όπως στην περίπτωση του Simone Albergoni, επίσημου αναβάτη της Honda – HM στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Enduro, ο οποίος συμμετείχε πάνω σε ένα CRE 250R φτιαγμένο ανάλογα. Η μοτοσυκλέτα αυτή, είναι μία CRF 250R που έχει γίνει E – Enduro δηλαδή, και αργότερα, μεταποιήθηκε ώστε να γίνει εργοστασιακή – “Factory” δηλαδή.

Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής, είναι μία τέτοια, μία “Factory Edition”, όπως αυτή που οδηγεί ο Albergoni, μόνο που αγοράστηκε σαν CRE 250R, και όλες οι αλλαγές, έγιναν στην Ελλάδα, στο κατάστημα MX House που την εισάγει.
Στην πρώτη επαφή, νομίζεις ότι πρόκειται για την ίδια μοτοσυκλέτα, με διαφορετικά νούμερα, αφού κάθε εξάρτημα που έχει τοποθετηθεί πάνω της, είναι επιλεγμένο ειδικά, και τοποθετημένο με “στοργή”. Κάθε ομοιότητα με την “πραγματική” Factory μοτοσυκλέτα του Albergoni είναι ουσιώδης, και δίκαια μπορούμε να μιλάμε για μία Replica στο 100%.
Σημαίνει κάτι ότι η συγκεκριμένη δεν έχει αγοραστεί έτοιμη από το εξωτερικό, αλλά μεταποιήθηκε στην χώρα μας; Τίποτα απολύτως, και θα καταλάβετε αμέσως τι εννοώ.

Με τις οδηγίες των ειδικών

Προκειμένου η Honda CRE 250R να γίνει Factory, οι μηχανικοί του MX House ακολούθησαν ρητά τις οδηγίες της Jolly Racing, της εταιρίας που ασχολείται με τις συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες, στην Ιταλία. Μετά, έβαλαν κάτω την CRE, και της… άλλαξαν τα φώτα! Ξεκίνησαν από τις αλλαγές που δεν φαίνονται, από τον κινητήρα: Αγόρασαν μία νέα κεφαλή, την οποία και έστειλαν στην Jolly Racing, για να γίνει ροϊκή εξέλιξη στους αυλούς εισαγωγής και εξαγωγής – όπως ακριβώς και στην κεφαλή του Albergoni.

Η κεφαλή επέστρεψε και έτοιμη πλέον, τοποθετήθηκε στον κινητήρα, ενώ πριν, είχε τοποθετηθεί μπιέλα της Hot Rod, πιο ενισχυμένη. Το έμβολο που τοποθετήθηκε στα ενδότερα είναι της Vertex, μοντέλο GP Race, ενώ αλλάχθηκε όλο το κουτί του φίλτρου αέρος εσωτερικά, αλλά και το φίλτρο, με το πορτοκαλί με αλουμινένια βάση, Power Flow, της Twin Air. Μία μεγαλύτερη αντλία νερού της Innteck για αυξημένη ψύξη, τοποθετήθηκε στον κινητήρα, ενώ στα ψυγεία – που παρέμειναν ίδια, μπήκαν τα αλουμινένια προστατευτικά της ίδιας εταιρίας. Τα κολάρα σιλικόνης για την μεταφορά ψυκτικού, βελτίωσαν και οπτικά την εικόνα. Την έξτρα δύναμη και απόδοσή της ήρθε να σφραγίσει η εξάτμιση τιτανίου της Leovince η οποία είναι ειδική παραγγελία της Jolly Racing από την LeoVince για τις αγωνιστικές Factory μοτοσυκλέτες με τις οποίες αγωνίζεται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Αυτή η εξάτμιση δεν πωλείται στο εμπόριο και η βασική της διαφορά είναι η αύξηση της ιπποδύναμης και η γραμμικότερη απόδοση, με τον χαρακτηριστικά μακρύ σωλήνα εξαγωγής που διανύει καμπύλη διαδρομή προς τον συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας. Υπάρχει βέβαια και μονόδρομος συμπλέκτης της Rekluse για ομαλότητα στο φρενάρισμα, αλλά το κερασάκι, είναι ο επαναπρογραμματισμός της ηλεκτρονικής μονάδας διαχείρισης καυσίμου από το MX House, πάντα με τις οδηγίες της Jolly Racing, προκειμένου να συνδυαστούν οι βελτιώσεις που έγιναν στον κινητήρα, προκειμένου η δύναμη να βγαίνει γραμμικά και όχι απότομα, όπως σε μία Motocross μοτοσυκλέτα.

Οφθαλμαπάτη ή πραγματικότητα;

Η νέα μοτοσυκλέτα που δημιουργήθηκε από το MX House, στα πρότυπα της πρωτότηπης Factory CRE του Albergoni, έχει κι άλλες αλλαγές εκτός από αυτές του κινητήρα. Οι αναρτήσεις, έχουν παραμείνει ίδιες εξωτερικά, έχουν όμως δεχθεί revalving εσωτερικά, τόσο στο μπροστινό, όσο και στο πίσω σύστημα. Η βελτίωση έχει γίνει από το MX House, μηχανικοί του οποίου έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια στην Jolly Racing με αποτέλεσμα να φτιάξουν τις αναρτήσεις σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρίας. Πλήθος από βίδες και αξεσουάρ, κατασκευασμένα από το ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό ergal, συναντάμε σε όλα τα μέρη της CRE, τα οποία προέρχονται από την Geco: Τα μαρσπιέ, είναι κόκκινα και φαρδύτερα, όλες οι τάπες του κινητήρα είναι νέες, όπως και οι βίδες των πλαστικών περιφερειακών, στα φτερά, στα καπάκια των ψυγείων, στα προστατευτικά των καλαμιών, μέχρι και η ψύκτρα που έχει τοποθετηθεί ενδιάμεσα στα κολάρα σιλικόνης. Ακόμη και το προστατευτικό του πίσω δίσκου, αλλά και οι λαβές για γρήγορη εξαγωγή του τρχού, από ergal είναι! Δεν σταματάμε όμως εδώ, μιας και οι πλάκες συγκράτησης του μπροστινού συστήματος είναι και αυτές από ergal, με διαφορετικό offset για σταθερότητα.

Το προστατευτικό της αλυσίδας στο τμήμα του μπροστινού γραναζιού – για συγκράτηση της αλυσίδας σε περίπτωση που βγει/σπάσει, είναι και αυτό ergal. Αλλά και στους τροχούς συναντάμε ergal, στα νέα κέντρα της Pro Stuff, με επίσης νέα μαύρα στεφάνια αλλά και παχύτερες ακτίνες - 4,2 χιλιοστά από 3 χιλιοστά, της ίδιας εταιρίας. Βελτίωση έχουμε και στα φρένα, με την μπροστινή δισκόπλακα να έχει αυξήσει την διάμετρο στα 270mm με oversize δίσκο – μαργαρίτα, της Braking (ίδια σχεδίαση και πίσω), με την ίδια δαγκάνα, η οποία βρήκε τη θέση της με αποστάτη. Η τεφλόν ποδιά της AXP, τα carbon προστατευτικά στο αριστερό καπάκι του κινητήρα, στο μπροστινό γρανάζι και η επικάλυψη του ρεζερβουάρ, προέρχονται από την CMT. Και το τιμόνι τις Tommi και ο υδραυλικός συμπλέκτης της Magura, τα οποία είναι standard στο CRE, βρίσκονται κι εδώ, δείχνοντας ότι ακόμη και από το εργοστάσιο, αυτή η μοτοσυκλέτα φέρει ουσιαστικές αλλαγές.

Αίσθηση “Factory”

Οδηγώντας το CRE 250R “Factory Edition”, καταλαβαίνεις αμέσως ότι είναι εξωπραγματική μοτοσυκλέτα. Ουδεμία σχέση έχει με μοτοσυκλέτα παραγωγής, τόσο σε αίσθηση, σε αλλαγή κατεύθυνσης, σε σταθερότητα, αλλά και σε γραμμικότητα απόδοσης της δύναμης.
Ανοίγεις το γκάζι και βλέπεις ότι η μοτοσυκλέτα επιταχύνει πολύ γρήγορα, χωρίς όμως να σε αναγκάζει να κρατηθείς από το τιμόνι – είναι ομαλή, βάζει εύκολα την δύναμη κάτω, δεν χοροπηδάει δεξιά κι αριστερά σαν μεθυσμένη. Ο κινητήρας των 250 κυβικών έχει ιδανική δύναμη για να κινηθείς σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, αν το λέει η ψυχή σου, και οι οδηγικές σου ικανότητες.

Το εκπληκτικό όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο σε πιάνει από ερασιτέχνη, και σε κάνει επαγγελματία αναβάτη: Σε βοηθάει να την οδηγήσεις γρήγορα, συγχωρώντας τα λάθη σου. Ανοίγεις το γκάζι, και οι αναρτήσεις φροντίζουν ώστε η δύναμη να μετατραπεί σε επιτάχυνση, αφού ο τροχός δεν θα σπινάρει. Η ηλεκτρονική ανάφλεξη συντελεί στην ομαλότητα, ο κινητήρας ανεβάζει στροφές ανεμπόδιστα, το πλαίσιο και οι αναρτήσεις απορροφούν τις ανωμαλίες και μετατρέπουν αυτή την επιτάχυνση σε τρόπο για επίτευξη ταχύτερου χρόνου στην ειδική διαδρομή. Η δύναμη περισσεύει, ο κινητήρας δεν σε κουράζει, αλλά ούτε και το πλαίσιο, αφού νιώθεις το ελαφρύ CRE να τοποθετείται άνετα στις στροφές, να παραμένει ακλόνητο στις ευθείες, να καταπίνει τις λακκούβες και τις πέτρες που συναντά.

Όντας σταθερό, σε αφήνει να ανοίξεις τέρμα το γκάζι και να απολαύσεις την άνεση με την οποία παραμένει στην γραμμή που έχεις επιλέξει, και να ασχοληθείς μόνο με ουσιώδη πράγματα, όπως η εύρεση της ιδανικής γραμμής, αλλά και η γρήγορη οδήγηση για να κερδίσεις τον αγώνα. Τα βελτιωμένα φρένα συνηγορούν, ενώ ο μπάσος ήχος από την Leovince που αυξάνει τα ντεσιμπέλ ακαριαία, σου τονίζει ότι κάθεσαι στην σέλα μίας μοτοσυκλέτας παγκοσμίου επιπέδου.

Εξωτική Enduro

Αρκεί να την κοιτάς, και είσαι χαρούμενος που βλέπεις μία τόσο καλή και όμορφη μοτοσυκλέτα να στέκεται δίπλα σου. Η έκδοση Factory Edition, είναι η μοτοσυκλέτα που θα χρησιμοποιήσει ο φτασμένος αναβάτης για να κερδίσει τίτλους, με περισσότερη ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο “όπλο” του. Είναι όμως απολαυστική η οδήγηση αυτής της μοτοσυκλέτας ακόμη και από έναν ερασιτέχνη αναβάτη, που θα νιώσει “παγκόσμιος” και θα καλύψει κάθε του οδηγικό κενό, αρκεί να αφεθεί στις μαγικές λειτουργίες της CRE 250R Factory Edition.

Αυτή η μοτοσυκλέτα κοστίζει 14.000euro και είναι ίδια με αυτή που τρέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Enduro ο Simone Albergoni. Μόνη διαφορά με του Albegoni, είναι τα γραφικά που κοσμούν τα πλαστικά, που είναι φτιαγμένα από το Monster Shop και οι τροχοί, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι καλύτεροι και πιο ανθεκτικοί - η μοτοσυκλέτα του Albergoni χρησιμοποιεί τις εργοστασιακές ζάντες, αλλά ανωδιομένες.
Για όσους βέβαια το ποσό των 14.00euro για την εξωτική έκδοση Factory Edition του 2013, φαντάζει όνειρο θερινής νυχτός, υπάρχει πάντα και η εναλλακτική του απλού CRE 250R 2013 που διαμορφώνεται στα 9.400euro. Μόνο που οι ομοιότητες είναι ελάχιστες, και το κόστος μετατροπής σε Factory αργότερα, θα είναι μάλλον απλησίαστο.

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 11:07

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon