.
Κατηγορία Gas Gas
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016 07:36

Test - Gas Gas EC 250 Racing 2017

 

Φιλικό αλλά και απόλυτο

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Κώστας Γκαζής

Χαρμόσυνα νέα από την Gas Gas, που συνεχίζει παράγοντας εξαιρετικές μοτοσυκλέτες, με τα μοντέλα 2017, να βρίσκονται ήδη στα καταστήματα. Δοκιμάζουμε πρώτοι το νέο EC 250 Racing του 2017 και θυμόμαστε πως είναι να συνδυάζει μία μοτοσυκλέτα, πολλές απαιτητικές χρήσεις.

Ουσιαστική επαφή


Ουσιαστική η δοκιμή του νέου Gas Gas EC 250 Racing, γιατί μας δείχνει αμέσως δύο στοιχεία: Πως το εργοστάσιο ξεπέρασε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε το 2015, και δεύτερον, ότι η παραγωγή ξεκίνησε κανονικά, με βελτιωμένες μάλιστα μοτοσυκλέτες. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε άλλο ένα στοιχείο: Το ότι έχουμε ξανά διαθέσιμες μοτοσυκλέτες για δοκιμή από την επίσημη αντιπροσωπεία Extra Products, που συνεχίζει και υποστηρίζει την συνεργασία της με την ισπανική Gas Gas.
Έτσι, είμαστε ταυτόχρονα και οι τυχεροί που πήραμε πρώτοι στα χέρια μας το νέο EC 250 Racing του 2017. Για την ακρίβεια, έφτασε στη χώρα μας τους πρώτους μήνες του 2016, μιας και τότε ξεκίνησε η παραγωγή των μοτοσυκλετών, αλλά χαρακτηρίζεται από το εργοστάσιο ως μοντέλο 2017, μιας και μοντέλα 2016, λόγω των γνωστών θεμάτων, δεν εμφανίστηκαν.

Από την πρώτη επαφή πάντως, αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως το νέο EC 250 Racing έχει εμφανή διαφορά στην ποιότητα κατασκευής από τα παλαιότερα μοντέλα. Τα πλαστικά περιφερειακά του με το βαθυκόκκινο χρώμα, με τα νέα γραφικά που χαρακτηρίζουν την χρονιά, φαίνονται αυξημένης αντοχής. Το υποπλαίσιο είναι νέο και αντικαταστάθηκε και το φιλτροκούτι, ενώ η σέλα είναι κατασκευασμένη από το ίδιο ποιοτικό και σκληρό υλικό.

Το τιμόνι του είναι νέο, μεταβλητής διατομής το οποίο η Gas Gas ονομάζει Double Force, ενώ διαθέτει διακόπτη φώτων ο οποίος έχει φωτιζόμενες ενδείξεις - το μοναδικό enduro που έχει κάτι τέτοιο. Στον ίδιο διακόπτη περιλαμβάνονται τα φώτα, η κόρνα, το μπουτόν της μίζας και το off του κινητήρα - δεν θα έλεγα ότι είναι και το πιο βολικό σημείο για την μίζα, αφού όταν πατάς συμπλέκτη και θες να την πατήσεις με τον αντίχειρα του αριστερού χεριού, ενοχλεί κάπως. Στο δεξί τμήμα υπάρχει μόνο η γκαζιέρα, άρα θα μπορούσε να τοποθετηθεί ξεχωριστά εκεί, όπως στις περισσότερες μοτοσυκλέτες.

Επιμέρους βελτιώσεις


Περνώντας σε πιο ουσιαστικές αλλαγές, βλέπουμε ότι to μπουτόν επιλογής ανάμεσα στις δύο διαφορετικές χαρτογραφήσεις της νέας ηλεκτρονικής ανάφλεξης της Hidria DC, έχει μετακομίσει στο κάτω κολάρο του αριστερού ψυγείου. Η ένδειξη με τον ήλιο δηλώνει ότι είναι η full power, ενώ αυτή με το συννεφάκι, αυτή που θα επιλέξεις όταν έχει άσχημο καιρό. Φυσικά εννοεί βροχή και γλίτσα, όπου η ανάλογη χαρτογράφηση θα μειώσει την απόδοση και θα κάνει το EC 250 πιο ήπιο στο άνοιγμα του γκαζιού. Το θέμα είναι πως το σημείο πρόσβασης του μπουτόν είναι δύσκολο, και αναιρεί την χρήση όταν θέλεις να επιλέξεις στιγμιαία διαφορετική χαρτογράφηση. Το περίεργο βέβαια είναι πως το καλώδιο του διακόπτη είναι κοντό, και δεν μπορείς να το μεταφέρεις στο τιμόνι, ώστε να έχεις πρόσβαση κατά το δοκούν.

Η Gas Gas έχει τοποθετήσει νέα ψυγεία, νέα ελαφρύτερη πλεξούδα των ηλεκτρικών, νέα ρυθμιζόμενη εξωτερικά βαλβίδα εξαγωγής (Power Valve) για ρύθμιση ανάλογα με το στύλ και τις απαιτήσεις οδήγησης, βελτιωμένη εξάτμιση και τελικό της FMF. Αλλαγές έχουμε επίσης στον ρελέ μίζας και μπαταρίας που βρίσκονται πλέον σε μία θέση, στα νέα πιο άνετα γκριπ. Η Gas Gas τοποθέτησε και νέα στεφάνια τροχών της Excel Takasago, νέα ελαστικά της Metzeler Six Days Extreme, ενώ διατήρησε την αλυσίδα της Regina, τα φρένα της Nissin και τους δίσκους της Galfer.

Επιβεβαίωση σχεδιασμού


Βλέπουμε λοιπόν πως ένα χρόνο μετά, η Gas Gas δεν εμφάνισε ένα τελείως νέο μοντέλο ή τεράστιες αλλαγές στο EC 250 Racing που γνωρίζαμε. Η παρουσία του με όλες αυτές τις μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές είναι αυτή που επικυρώνει την βελτίωση του και με όλα τα επώνυμα αξεσουάρ που χρησιμοποιεί, απλά επιβεβαιώνει την καλή δουλειά που είχε ήδη γίνει στα μοντέλα 2015 της ισπανικής εταιρίας. Να σημειώσουμε πως η μίζα που βρίσκεται εξωτερικά τοποθετημένη στην αριστερή πλευρά του κινητήρα, πάνω από το βολάν, είναι standard στα δίχρονα μοντέλα EC.

Όπως standard είναι και η πλαστική προστατευτική ποδιά κινητήρα, και οι χούφτες τιμονιού. Το μοντέλο της δοκιμής χρησιμοποιεί πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Marzocchi για μπροστά (Shiver 48mm), και αμορτισέρ της Reiger για πίσω - η γερμανική Reiger κατασκευάζει τις αναρτήσεις των περισσότερων αγωνιστικών αυτοκινήτων σε WRC και Rally Cross, και εξειδικεύεται στις αναρτήσεις trial.

Σε σχέση με το παρελθόν, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην γεωμετρία του EC 250. Το πλαίσιο δεν είναι πλέον με σωλήνες τύπου B, αλλά με τετραγωνικής διατομής, ενώ συνεχίζει να είναι περιμετρικό, ενώ μόνο η σέλα έχει μειώσει το ύψος της κατά 10 χιλιοστά, στα 950 - προφανώς λόγω νέου υποπλαισίου.
Είναι όμως βαρύ για τα δεδομένα της κατηγορίας, φτάνοντας στα 107 κιλά άδειο υγρών. Κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό μιας και η ελαφριά "τετράχρονη" αίσθηση που προσφέρει, δίνει μία ποιοτική λειτουργία στο πέρασμα από ανωμαλίες, χωρίς αναπηδήσεις από τις αναρτήσεις.

Φιλικές αντιδράσεις


Η μίζα δίνει γυρίζει τον στρόφαλο με τέτοια δύναμη που ούτε σε τετράχρονα δεν μπορείς να συναντήσεις. Το αποτέλεσμα είναι το EC 250 να παίρνει αμέσως μπροστά ακόμη και κρύο, ενώ σπάνια όταν είναι κρύο χρειάζεται η συμβολή του choke, που βρίσκεται ενσωματομένο ως "μανετάκι", στο καπάκι του συμπλέκτη, αριστερά. Αφού πάρει μπροστά, ακούς τον κινητήρα να δουλεύει χαλαρά σε πολύ αργούς ρυθμούς περιστροφής στο ρελαντί, και όλο να νομίζεις ότι θα σβήσει, αλλά ποτέ δεν συμβαίνει αυτό. Είτε βρίσκεσαι οριζόντια, είτε σε κατηφόρα ή ανηφόρα, ο κινητήρας θα κρατάει πάντα ρελαντί.

Και αυτή η λειτουργία στις χαμηλές στροφές, είναι αυτή που ουσιαστικά σε κάνει να περνάς όμορφα στην βόλτα σου. Η εύκολα ρυθμιζόμενη βαλβίδα εξαγωγής είχε ρυθμιστεί έτσι ώστε να προσφέρει ο κινητήρας δύναμη στις χαμηλές στροφές, και αυτό ήταν το πιο ευχάριστο χαρακτηριστικό. Σε αργές διαδρομές, το Gas Gas λειτουργούσε πολύ ομαλά, με το γκάζι να ανοίγει απαλά και την ροπή να συμβάλλει στην κίνηση σε δύσβατα μονοπάτια. Τόσο ο ροπάτος κινητήρας στις χαμηλές στροφές περιστροφής, όσο και ο άριστος σε αίσθηση συμπλέκτης που ελέγχεται άνετα με ένα δάκτυλο, έκαναν την βόλτα απόλαυση. Στα παλαιότερα δίχρονα Gas Gas υπήρχε απουσία δύναμης στις χαμηλές στροφές και απότομο πέρασμα στις ψηλές στροφές. Η δύναμη, ποτέ δεν έλειψε.

Η φιλικότητα όμως, ναι. Τώρα, η φιλικότητα εμφανίστηκε στο νέο μοντέλο, με το πέρασμα από τις χαμηλές στις μεσαίες να γίνεται χωρίς ξεσπάσματα. Στην βόλτα, η αίσθηση που σου δίνει είναι ανάλαφρη, αλλά χωρίς τις απότομες αντιδράσεις που προσφέρουν συνήθως τα δίχρονα.

Σταθερό και φιλικό


Ίσως είναι τα 107 κιλά του που του προσφέρουν μία "τετράχρονη" αίσθηση στην διατήρηση της ευστάθειας, αφού οι τροχοί παραμένουν συνεχώς στο έδαφος, ενώ το πλαίσιο δεν κουνάει. Οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων είναι ιδανικές για απορρόφηση των ανωμαλιών και διατηρούν τους κραδασμούς μακριά από τα χέρια και τα πόδια, ενώ την ίδια στιγμή, όσο και αν ανεβάσεις ρυθμό, δεν χάνεις πρόσφυση.

Σε δύσβατα κομμάτια, η οδήγηση είναι απολαυστική, αν και στα πολύ σφιχτά σημεία, θα φανεί το μέγεθος του EC 250, που δεν είναι και από τα πιο μικρά δίχρονα 250. Η σέλα δεν αποτελεί πρόβλημα στο ύψος, ενώ είναι στενή, όπως άλλωστε και τα καπάκια των ψυγείων, και ο αναβάτης μπορεί να ελιχθεί άνετα πάνω στην μοτοσυκλέτα. Μνεία αξίζουν τα τεράστια μαρσπιέ που προσφέρουν άριστο πάτημα και σιγουριά, όταν βρίσκεσαι όρθιος. Στο μέγεθος μου, δεν θα έκανα κάποια αλλαγή στο τιμόνι, αφού όλα βρίσκονταν εκεί που ήθελα. Μέχρι και η μανέτα του φρένου που με ενοχλούσε στα προηγούμενα μοντέλα, μιας και διαθέτει βίδα με κόντρα παξιμάδι για ρύθμιση, και όχι ρυθμιστή με το χέρι, δεν με ενόχλησε, γιατί το φρένο λειτουργούσε δυνατά χωρίς να χάσει αίσθηση ή πίεση καθ' όλη τη διάρκεια της δοκιμής.

Η δυνατότητα να ελίσσεσαι σε μονοπάτια για ώρα σε κάνει να απολαμβάνεις την διαδρομή με το Gas Gas EC 250 Racing. Το πέρασμα από τις μεσαίες στις ψηλές στροφές συνοδεύεται από λύσσα και απόλυτη δύναμη. Πάντα το Gas Gas ήταν από τα δυνατότερα της κατηγορίας, οπότε αυτό δεν μας εξέπληξε. Μας άρεσε όμως η ομαλή συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, από πλευράς πλαισίου και αναρτήσεων, αφού προσφέρουν ασφάλεια κάθε στιγμή.

Σωστός συνδυασμός


Συνδυάζει με άριστο τρόπο την κίνηση με αργές ταχύτητες, και την μετάβαση σε γρήγορες διαδρομές, χωρίς να σε φοβίζει. Παραμένει σταθερή, προβλέψιμη, με δυνατότητα να κινηθεί πολύ γρήγορα, στα χέρια του κατάλληλου αναβάτη. Προσφέρει την δυνατότητα επιλογής χαρτογράφησης που αλλάζει σημαντικά την απόδοση, ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης, ομαλοποιώντας ή αγριεύοντας την καμπύλη.

Το βάρος του για μία ακόμη φορά λειτουργεί υπέρ της σταθερότητας και το EC 250 Racing αποδεικνύει ξανά πως είναι μία μοτοσυκλέτα για λάτρεις της κίνησης σε σφικτά κομμάτια, αλλά και της γρήγορης οδήγησης, από απαιτητικούς αναβάτες.

Συμπληρώνοντας τα 20 χρόνια ζωής του, από το 1996 που κατέκτησε παγκόσμιο τίτλο στα χέρια του Paul Edmonson, διαπιστώνει κανείς ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα τελικά στον χαρακτήρα του. Ήταν πάντα ροπάτο και εύκολο χάρη στην τεχνογνωσία από τα κορυφαία Trial που προυπήρχαν, ενώ εξευγενίστηκε και έγινε πιο απόλυτο για αγωνιστική χρήση.
Με τον φρέσκο αέρα που φέρνει το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τιμή στα 8.080 euro, το Gas Gas EC 250 Racing εμφανίζεται ξανά διεκδικώντας το δικό του κοινό που ψάχνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, σε μία φρέσκια μοτοσυκλέτα με αρκετές βελτιώσεις.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Gas Gas
Μοντέλο EC 250 Racing
Αντιπρόσωπο Extra Products
Τιμή 8.080 euro
Εγγύηση 3 μήνες
   
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος, με βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (cc) 249,3
Συμπίεση (:1)  Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 66,4x 72
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Keihin PKWS 38 mm / βαλβίδες reed V Force 4
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία FMF
Λίπανση μίξη λαδιού 2%
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος υδραυλικός της Magura
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Περιμετρικό με ατσάλινους σωλήνες τετραγωνικής διατομής, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Γωνία κάστερ Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) 2200
Πλάτος (mm) 830
Ύψος (mm) 1260
Μεταξόνιο (mm) 1480
Ύψος σέλας (mm) 950
Βάρος (kg) 107
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 9,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi close catridge, 48mm, διαδρομή τροχού 305mm. Ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Reiger με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή τροχού 298mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά  90/90-21 Metzeler Six Days Extreme
Πίσω 140/80-18 Metzeler Six Days Extreme
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm της Galfer με δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm της Galfer με δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016 19:26

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon