.
Κατηγορία Gas Gas
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 12:11

Test - Gas Gas EC 250F Racing 2015

 

Μονοπατίσιο!

 

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Μάριος Πολυχρονιάδης

Είναι μικρό, τόσο μικρό που δίπλα σε ένα δίχρονο 250 enduro, μοιάζει για 125. Μα σε 125 δεν βασίζεται; Φυσικά, και σαν τέτοιο πρέπει να οδηγάς το νέο EC 250F Racing, ώστε να το ευχαριστηθείς στα 100%!

 Πέντε χρόνια μαζί


Το νέο EC 250F Racing, συνεχίζει να εμπλουτίζει την τετράχρονη γκάμα της Gas Gas, αυτή τη φορά μόνο σε έκδοση Racing. Από το 2010 που μπήκε για πρώτη φορά στην παραγωγή, με κινητήρα της Yamaha, από το WR250F, κέρδισε το κοινό που ήθελε ένα endurάδικο στήσιμο, με την γνωστή αξιοπιστία του κινητήρα της Yamaha. Από το 2010 έγιναν αρκετές αλλαγές και βελτιώσεις, με αποτέλεσμα η μοτοσυκλέτα που έχουμε σήμερα κοντά μας, να είναι περισσότερο factory από ποτέ. Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια; Έχουν αλλάξει τα στεφάνια τροχών από saxes, φοράει πλέον Excel Takasago, ενώ τα κέντρα είναι αλουμινένια, κατασκευασμένα σε CNC. Έχει μεγαλύτερη πλαστική προστατευτική ποδιά για τον κινητήρα, αλλά και πλαστικά προστατευτικά για τα πλαϊνά τμήματα του πλαισίου. Δεν χρειάζεται να του βάλεις κάτι δηλαδή για να μην γδαρθεί το πλαίσιο. Η πίσω ανάρτηση προέρχεται από την Ολλανδική Rieger, αντί για Sachs, και την συναντήσαμε πρώτα στα trial μοντέλα της εταιρίας.

Είναι πλήρως ρυθμιζόμενη, σε απόσβεση συμπίεσης, επαναφοράς, και προφόρτιση ελατηρίου, αλλά και σε αργή και γρήγορη απόσβεση συμπίεσης. Το μπροστινό είναι της Marzocchi, Shiver, το οποίο έχει αυξήσει την διάμετρό του στα 48mm από 46 και είναι closed catridge – κλειστού φυσιγγίου με νέες εσωτερικές ρυθμίσεις. Στο νέο πλαίσιο έχουν αλλαχθεί για το 2015 οι θέσεις των μαρσπιέ, τα οποία είναι πλέον βιδωτά, ενώ το ποδόφρενο, που βρισκόταν εσωτερικά της κάθετης δοκού του πλαισίου, βγήκε ξανά από την έξω πλευρά, προφανώς για βελτίωση της αξιοπιστίας στην έδραση της βάσης του.
Για το 2015 έχουμε επίσης νέο σετάρισμα στο καρμπυρατέρ για καλύτερη λειτουργία, νέα εξάτμιση και σωλήνα εξαγωγής της FMF, τρόμπα φρένου με νέο έμβολο, νέο αντιολισθητικό κάλυμμα σέλας με ραφτό το logo της εταιρίας, αλλά και νέο φινίρισμα στο ψαλίδι, όπως και νέο ελατήριο ρεγουλατόρου αλυσίδας.

 Μικρό στο μάτι


Είναι τόσο μικρό σε μέγεθος, που τα δίχρονα 250 μπροστά του, φαίνονται σαν νταλίκες. Και αυτό το καταλαβαίνεις όχι μόνο οπτικά, αλλά αν κατέβεις από μία ίδιου κυβισμού δίχρονη enduro, και ανέβεις επάνω του. Το EC 250F Racing είναι βασισμένο στο δίχρονο Gas Gas EC 125 και οι διαστάσεις του είναι μίνιμαλ. Μαζεμένο, στενό σε πλάτος, με αντίστοιχα μικρό τιμόνι, τα πόδια σου δεν βρίσκουν κάπου, αφού όλα βρίσκονται “μέσα” στο πλαίσιο δύο δοκών. Εκεί βρίσκεται το ρεζερβουάρ, στο ίδιο πλάτος και χαμηλά είναι τοποθετημένα τα ψυγεία, κι έτσι, η σέλα σκαρφαλώνει μέχρι την τάπα άνετα. Κι εσύ μπορείς να μετακινηθείς πανεύκολα σε όλο το μήκος της, ενώ όταν βρίσκεσαι όρθιος, η μοτοσυκλέτα εξαφανίζεται από κάτω σου. Και αν βρεθείς σε καμιά ανηφόρα και χρειαστεί να βάλεις πόδια κάτω, το νέο αντιολισθητικό κάλυμμα σέλας με το πανέμορφο ραφτό logo της εταιρίας, θα σε κρατήσει στην θέση σου.

Η αρχική αίσθηση είναι πως ο μπροστινός τροχός βρίσκεται αρκετά μπροστά, και σου δημιουργεί μία ασάφεια. Στην αρχή χρειάζεται αν τοποθετείς το σώμα σου λίγο πιο μπροστά για να το εμπιστευθείς – το τιμόνι μεταβλητής διατομής της Gas Gas με μπαράκι, πρέπει να είναι λίγο πιο μπροστά από την ευθεία των καλαμιών για να σε βολέψει στην όρθια θέση οδήγησης. Αλλά μετά από λίγο το ξεπερνάς και ανακαλύπτεις την ευκολία με την οποία κινείται στα μονοπάτια. Άλλωστε, με ανέβασμα των καλαμιών στις πλάκες, έρχεται εύκολα στα μέτρα σου. Παρά το περιμετρικό πλαίσιο, στο σημείο που ενώνεται με το λαιμό, επιτρέπει ώστε να έχει η μοτοσυκλέτα μεγάλο κόψιμο τιμονιού, κάτι που εκτιμάται ιδιαίτερα στα μονοπάτια. Το μικρό μέγεθος, το μεγάλο κόψιμο τιμονιού, το πολύ καλό ζύγισμα όταν βρίσκεσαι όρθιος πάνω στο EC 250F Racing, σε κάνει να οδηγάς άνετα, με πολύ καλό κοντρόλ σαν να βρίσκεσαι σε μοτοσυκλέτα trial. …..

 “Σκαρφαλωτήρι”


Το μικρό μέγεθος και το άριστο στήσιμο συνηγορούν σε ένα σύνολο που βολεύει πολύ στα μονοπάτια. Ανεξάρτητα με πέτρες ή βράχια, το σύνολο περνάει άνετα από όπου και αν το βάλεις, χωρίς να σου μεταφέρει στα χέρια ή στα πόδια χτυπήματα. Μάλιστα, οι αναρτήσεις του δεν χρειάστηκαν ούτε μία ρύθμιση για να κινηθούμε σβέλτα και να περνάνε όλα ξεκούραστα και με ασφάλεια από τους τροχούς. Τόσο το μπροστινό σύστημα της Marzocchi, μαλακό και στιβαρό ταυτόχρονα, όσο και το αμορτισέρ της Reiger, δούλευαν υπερωρίες προκειμένου να διατηρούν αλώβητο τον αναβάτη. Το μικρό σύνολο που σκαρφαλώνει άνετα παντού, στρίβει ακόμη και στα πιο κλειστά κομμάτια με άνεση, είναι ταυτόχρονα σταθερότατο στις ευθείες και ακλόνητο σε γρήγορες διαδρομές. Είναι εκπληκτικό ότι μία μικρή μοτοσυκλέτα σε μέγεθος, καταφέρνει να παραμένει σταθερή σε σαμάρια, σε πίστα τύπου motocross με γρήγορες ταχύτητες, γιατί, την ευκολία στα μονοπάτια, την περιμένεις…

Το μοτέρ είναι γεμάτο στις χαμηλές στροφές. Ενώ στην αρχή σε ξενίζει το πεντάρι κιβώτιο, γρήγορα διαπιστώνεις ότι λειτουργεί σωστά και εκμεταλλεύεται την δύναμη του κινητήρα. Οι κοντές σχέσεις σε αφήνουν να ανεβάζεις συνέχεια ταχύτητα, χωρίς να πιέζεις τον κινητήρα. Κινείσαι ομαλά, και αντί να ανοίξεις παραπάνω το γκάζι, αλλάζεις σχέση και η μοτοσυκλέτα σκαρφαλώνει ακόμη και στα πιο δύσβατα σημεία με την ροπή της. Μπορεί να κινείσαι ακόμη και με 4η σχέση σε μονοπάτι με ροή, με ελάχιστα χιλιόμετρα στο κοντέρ, και να βασίζεσαι μόνο στο γύρισμα του δεξιού γκριπ. Αν ανοίξεις το γκάζι, θα βρεθείς στο επίπεδο σημείο απόδοσης του κινητήρα, το οποίο θα πρέπει να ξεπεράσεις για να φτάσεις απότομα στο ξέσπασμα, που θα σε κάνει να προσπαθείς να κρατήσεις το μικρό Gas Gas στην γραμμή του. Η αλλαγή στην ιπποδύναμη είναι απότομη, οπότε προτιμάς να οδηγάς με ροή, αλλάζοντας σχέσεις νωρίς, και ανοίγοντας παραπάνω το γκάζι, ή και χρησιμοποιώντας τον συμπλέκτη. Αυτός, αν και δεν είναι υδραυλικός/μηχανικός όπως στο παλαιότερο μοντέλο, αλλά απλός μηχανικός, λειτουργεί καλά. Είναι μαλακός, δεν κουράζεται καθόλου στην δύσκολη χρήση, και σε κανένα σημείο της απαιτητικής διαδρομής δεν μας προβλημάτισε.

 Αναβαθμισμένη ποιότητα


Η διαφορά από τα προηγούμενα μοντέλα είναι έκδηλη. Τα φρένα παραμένουν της Nissin, με πολύ καλή αίσθηση και δύναμη. Απουσιάζει όμως η βίδα γρήγορης ρύθμισης στην μανέτα και θέλει κατσαβίδι και κόντρα παξιμάδι για να ρυθμιστεί - σε δύσβατο μονοπάτι χρειάζεσαι εργαλεία για να την φέρεις στα μέτρα σου. Το υποπλαίσιο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, και έχει κάλυμμα που το κάνει να δείχνει σαν από συνθετικά υλικά. Είναι όμως κουκλί. Όπως και όλο το Gas Gas EC 250F στην έκδοση Racing. Σιγουριά συναντάμε στα όργανα, με τον ηλεκτρονικό επεξεργαστή της Trailtech να έχει αναλάβει την μετάδοση των δεδομένων, ταχύτητας και χιλιομετρητών. Το κουμπί που απενεργοποιεί πλήρως την μοτοσυκλέτα από το ρεύμα, προέρχεται από το Yamaha WR 250F – μαζί με τον κινητήρα.

Διαθέτει ψαλιδάρα, απλή σε κατασκευή, αλουμινένια, πανίσχυρη για τον κυβισμό του μικρού Gas Gas. Η εξάτμιση της FMF είναι αρκετά θορυβώδης. Παρά το ότι έχει μία τάπα στο πίσω τμήμα της, κάνει τόσο θόρυβο που νομίζεις ότι πας τέρμα, αλλά ουσιαστικά ούτε στην μέση δεν το έχεις το γκάζι. Και όταν το ανοίξεις, ξυπνάς όλα τα ζώα του βουνού, και δεν παίρνεις όλη αυτή την φασαρία σε απόδοση. Οι πλάκες δεσίματος του μπροστινού συστήματος είναι κατασκευασμένες σε CNC, με τριπλό δέσιμο στο κάτω τμήμα και αφαιρούμενες βάσεις του μεταβλητής διατομής τιμονιού. Ωραία πινελιά. Ο διακόπτης φώτων δείχνει τεράστιος για το μέγεθος της μοτοσυκλέτας και τα φώτα παραμένουν πάντα ανοικτά – δεν μπορείς να τα κλείσεις τελείως, παρά να επιλέξεις ανάμεσα στις σκάλες. Αυτό που ενοχλεί όμως είναι πως το κουμπί της μίζας αλλά και αυτό που σβήνει τον κινητήρα – το kill switch, βρίσκονται αριστερά. Όταν σου σβήσει η μοτοσυκλέτα σε μονοπάτι, πρέπει να κρατάς ταυτόχρονα την μανέτα του συμπλέκτη και να πατάς και μίζα με τον αντίχειρα του αριστερού χεριού. Θα προτιμούσαμε την μίζα δεξιά, όπως σε όλες τις μοτοσυκλέτες.

Προσιτό Racing


Η έκδοση Racing είναι η μοναδική που παράγεται αυτή τη στιγμή από την Gas Gas, για το τετράχρονο EC 250F. Πλέον το EC 250F κοστίζει 8.350euro, σχεδόν 900euro λιγότερα από την περσινή έκδοση, λιγότερα ακόμη και από την πρώτη έκδοση του 2010.
Έχει τις ιδανικές διαστάσεις για μικρόσωμους αναβάτες, και παρά το ότι η σέλα του βρίσκεται στα 950mm, η λεπτή σιλουέτα θα βολέψει τους πάντες. Δεν έχει όμως το γκάζι που περιμένεις, και θα χρειαστεί βελτίωση στις μεσαίες για να γίνει ανταγωνιστικό. Με την γνώση όμως ότι ο κινητήρας προέρχεται από Yamaha, έχεις εγγυημένη αξιοπιστία και βάση για μετατροπές. Και φυσικά, κορυφαίο εξοπλισμό, μαζεμένο μέγεθος, σωστό στήσιμο και μία τιμή που αν μη τι άλλο, είναι δελεαστική.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής GAS GAS
Μοντέλο EC 250F Racing 2015
Αντιπρόσωπος EXTRA PRODUCTS
Τιμή 8.350euro
Εγγύηση 3 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, πενταβάλβιδος, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 249,6
Συμπίεση (:1) 12
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 77x 53,6
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Keihin FCR-MX 37
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση ξηρό κάρτερ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος μηχανικός με υδραυλική υποβοήθηση
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα (13/50)
Πλαίσιο
Τύπος Περιμετρικό με ατσάλινους σωλήνες
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) 830
Μεταξόνιο (mm) 1490
Μήκος (mm) 2200
Ύψος (mm) 1260
Ύψος σέλας (mm) 950
Βάρος (kg) 108
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 8,2
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi, διαμέτρου 48mm, διαδρομή 305mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίων
Πίσω Αμορτισέρ Reiger με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, αργή και γρήγορη συμπίεση, διαδρομή 298mm
Ελαστικά
μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm της Galfer με δαγκάνα δύο εμβόλων και τρόμπα της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm της Galfer με δαγκάνα ενός εμβόλου και τρόμπα της Nissin
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 12:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Gas Gas EC 450R 2013 Test - Gas Gas EC 250 Racing 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon