.
Κατηγορία Gas Gas
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 15:05

Test - Gas Gas EC 300 Six Days 2019

Από τη Χιλή με αγάπη!

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Οι εκδόσεις Six Days έρχονται πάντα να δώσουν αυτό το ''κάτι παραπάνω'' στις κορυφαίες enduro. Στην περίπτωση της Gas Gas, η EC300 απλά γίνεται μαγικό χαλί στα πόδια σου, και σε απογειώνει σε νέες διαδρομές.

Έκδοση Six Days

gasgas ec300 sixdays 2019 23

Τα κορυφαία εργοστάσια μοτοσυκλετών enduro παράγουν ειδικές εκδόσεις για τον πιο απαιτητικό αγώνα του πλανήτη, το ISDE - International Six Days Enduro. Η Gas Gas, έπειτα από την πρόσφατη επιστροφή της στην ενεργό δράση που συνοδεύτηκε μάλιστα με κορυφαίες μοτοσυκλέτες και τίτλους, δεν θα μπορούσε να μην έχει την δική της ''Six Days''. Για το 2019, η έκδοση "Chile" όπως αναγράφουν και τα πλαστικά περιφερειακά στο μπροστινό φτερό, αφορά στον αγώνα ISDE που διεξήχθη στην Χιλή το 2018, γι' αυτό και είναι στολισμένη με τα συγκεκριμένα χρώματα.

Όπως είθισται, οι αλλαγές στα μοντέλα Six Days αφορούν σε πιο πλούσιο εξοπλισμό, που κάνει τις εκδόσεις αυτές πιο θεμιτές από τους απαιτητικούς αναβάτες, αφού ουσιαστικά, αυτά τα αξεσουάρ είναι και χρήσιμα, εκτός από όμορφα.

gasgas ec300 sixdays 2019 45

Στην περίπτωση της Gas Gas, τα μοντέλα 250 & 300 Six Days, πέρα του χρωματικού συνδυασμού σε μπλε-κόκκινο-λευκό, διαφέρουν ελάχιστα, καθώς οι μοτοσυκλέτες βάσης δεν ήθελαν και πολλά για τον διάσημο αγώνα -τα έχουν σχεδόν όλα από το εργοστάσιο. Χαρακτηριστικά όμως, το μοτίβο των γραφικών που βλέπουμε στα αυτοκόλλητα, προέρχεται από τα μυστηριώδη αγάλματα των νησιών του Πάσχα!

gasgas ec300 sixdays 2019 33

Νέο είναι το τιμόνι της Renthal (αντί για Neken) με τη συνδετική μπάρα, νέα είναι και τα γκριπ, για καλύτερη αίσθηση και πληροφόρηση. Η EC 300 Six Days διαθέτει νέα άνω πλάκα δεσίματος του μπροστινού συστήματος, νέο άξονα τροχού μπροστά με σύστημα ταχείας απελευθέρωσης, νέο πλευστό δίσκο φρένου μπροστά, διαμέτρου 260mm της NG, για αντοχή στο συνεχές φρενάρισμα στις δύσκολες συνθήκες αγώνα του ISDE. Το σύνολο ολοκληρώνεται με την νέα αντιολισθητική επίστρωση της σέλας, για συγκράτηση του σώματος ακόμη και σε συνθήκες ''λάσπης''. 

Η έκδοση Six Days είναι συλλεκτική, και συνολικά παράγονται 400 τεμάχια το χρόνο, οπότε ουσιαστικά είναι... όποιος προλάβει!

Αλλαγές στην πράξη

gasgas ec300 sixdays 2019 24

Η Gas Gas παρουσίασε το 2018 την νέα της σειρά δίχρονων enduro, με νέο πλαίσιο / περιφερειακά και αναρτήσεις της KYB, διατηρώντας τον ίδιο κινητήρα με αλλαγές στα σημεία.

Για το 2019, η έκδοση των 300cc δέχτηκε νέα κεφαλή (καπάκι) που προσφέρει μεγαλύτερη θερμοδυναμική απόδοση, άρα περισσότερη δύναμη και γραμμικότητα στην καμπύλη. Άλλαξε η μίζα με νέα αλλά και μία μεγαλύτερη μπαταρία. Νέο είναι το σύστημα έδρασης του ηλεκτρονικού πολυόργανου, καθώς και νέα τα πλαϊνά πλαστικά σέλας και λασπωτήρα.

gasgas ec300 sixdays 2019 31

Αξίζει φυσικά να αναφέρουμε ότι διατηρούνται οι αναρτήσεις της KYB, η τρόμπα συμπλέκτη της Magura, ο διπλός χάρτης ηλεκτρονικής ανάφλεξης (Sun - Rain), με λειτουργίες κατάλληλες για λάσπη και βρεγμένο έδαφος, ή για ειδικές στεγνές όπου χρειάζεται όλη η δύναμη του κινητήρα και άμεση απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού.

Ξεκινώντας την βόλτα, διαπιστώνουμε αμέσως ότι η νέα EC 300 Six Days δεν χρειάζεται καν άνοιγμα του choke για να πάρει μπροστά κρύα το πρωί - ο κινητήρας έρχεται αμέσως σε λειτουργία αφού η πολύ δυνατή μίζα τον "γυρίζει" τόσο γρήγορα.

Ο ήχος, μπάσος δίχρονος που γεμίζει τον χώρο, δείχνοντας αγωνιστική χροιά στο άνοιγμα του γκαζιού. Ήχος που στο γύρισμα του γκριπ δείχνει την ευστροφία με το άμεσο ανέβασμα στροφών, με καθαρή λειτουργία στο παίξιμο του γκαζιού.

gasgas ec300 sixdays 2019 12

Ξεκινάμε με τον χάρτη στην θέση Rain, έχοντας ήδη εμπειρία από την επίσημη παρουσίαση των μοντέλων 2019, στην Ισπανία. Η EC 300 μας είχε δείξει ότι η θέση Sun ήταν χρήσιμη μόνο στις γρήγορες ευθείες, αφού η δύναμη περισσεύει άλλωστε και στην Rain. Δεν θα δοκιμάζαμε το Sun σε κλειστά μονοπάτια, όπου απαιτείται γραμμικότητα και ήρεμη λειτουργία, και όχι απρόσμενες αντιδράσεις από τον κινητήρα και κατά συνέπεια από πλαίσιο και αναρτήσεις.

Και όντως, στην χαμηλής απόδοσης ρύθμιση, ο κινητήρας λειτουργεί τέλεια, προσφέροντας άριστο έλεγχο της μοτοσυκλέτας από τον αναβάτη. Έχεις όση δύναμη θέλεις για να σκαρφαλώσεις σε αργές ανηφορικές διαδρομές, χωρίς ο πίσω τροχός να σπινάρει ανεξέλεγκτα. Και σε συνδυασμό με τον μαλακό συμπλέκτη της Magura, τα μονοπάτια γίνονται απολαυστικά και η μοτοσυκλέτα σε κερδίζει όσο περνάει η ώρα.

Η άνεση του 300

gasgas ec300 sixdays 2019 4

Η θέση οδήγησης είναι φιλική, προσαρμόζεσαι αμέσως, και πάνω στην λεπτή και σκληρή επιφάνεια της σέλας, μπορείς να κινηθείς άνετα. Το νέο τιμόνι μας άρεσε πολύ, και είναι πιο επιθετικό από το Neken των απλών μοντέλων. Η EC 300 Six Days έχει την βαρύτερη αίσθηση από την 250, αλλά στα μονοπάτια, η ροπή είναι που κάνει την διαφορά και βασικά, την βόλτα πιο εύκολη. Λειτουργείς τον κινητήρα στην αρχική περιοχή των στροφών, επιλέγεις 2η ή 3η σχέση στο θετικό κιβώτιο, και μπορείς να σκαρφαλώσεις όπου θες, απλά δουλεύοντας λίγο τον συμπλέκτη. 

Ο κινητήρας γουργουρίζει, η ροπή ξεχειλίζει, η μοτοσυκλέτα περνάει τα εμπόδια για πλάκα, δείχνοντας ότι η τρέλα με τα 300άρια για βολτάτο enduro, δεν είναι τυχαία. Νιώθεις ότι οδηγείς μοτοσυκλέτα trial με άριστο κοντρόλ που κινείται άνετα στα μονοπάτια, με την διαφορά πως όταν βρεθεί κάτι στο δρόμο της, το υπερπηδά μόνη της, χωρίς να χρειαστεί την συμβολή του αναβάτη.

gasgas ec300 sixdays 2019 14

Στρίβεις σε ανηφορικά μονοπάτια και συναντάς φυτευτές κοτρώνες, τις οποίες η EC300 καταπίνει με χαρακτηριστική άνεση, με ένα απλό άνοιγμα του γκαζιού. Τα εμπόδια χάνονται κάτω από τις εκπληκτικές αναρτήσεις της KYB, που ήταν μαλακές όσο χρειάζεται για να μην φτάνουν χτυπήματα στον αναβάτη, και προοδευτικές ώστε να μην τερματίζουν. Αν θα αλλάζαμε κάτι, θα ήταν η επαναφορά του μπροστινού συστήματος, που ήταν ίσως λίγο παραπάνω γρήγορη απ' ότι επιβάλει το προσωπικό μας στυλ - εστιασμένο στην πίεση του τιμονιού.

Σε γενικές γραμμές, οι αναρτήσεις είναι τόσο καλές που θα καλύψουν κάθε ανάγκη ακόμη και στην standard μορφή τους, και ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα χρειαστούν κάποια ρύθμιση για να ταιριάξει στο στυλ τους.

gasgas ec300 sixdays 2019 9

Με τις ρυθμίσεις του εργοστασίου, διαλέγεις το πάτημα που θέλεις και βασίζεσαι στο γκάζι, για να πετάξεις πάνω από τα εμπόδια, πατώντας στις κορφές από τις πέτρες, χωρίς να χάσεις χρόνο ή να γλιστρήσεις επάνω τους.

Η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας σε συνεχόμενες κροκάλες είναι υποδειγματική, και η σταθερότητα, σου κερδίζει την εμπιστοσύνη αμέσως.

Στα hard κομμάτια

gasgas ec300 sixdays 2019 15

Συνεχίζοντας την οδήγηση σε δύσβατα σημεία, εξερευνώντας νέες διαδρομές, πάνω από βράχια και κομμένους κορμούς, ανακαλύπτουμε μία trial εκδοχή του EC300 Six Days, αφού ο έλεγχος της είναι τέλειος. Δοκιμάζουμε την επιλογή "Sun" στον χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, αλλά η δύναμη έρχεται άμεσα και επιβαρύνει πολύ την οδήγηση. Ο τροχός σπινάρει, ο ήχος αλλάζει σε πιο "ξυραφένιο'', η απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού μας δείχνει τα δόντια του κινητήρα. Είναι κάτι μη επιθυμητό σε δύσβατες συνθήκες, κι έτσι, συνεχίζουμε ξανά με τον κινητήρα στην χαμηλή ρύθμιση Rain - η διαφορά είναι μεγάλη.

Σε απάτητα κομμάτια, οι τροχοί πατούν πάντα εκεί που θέλουμε, ο έλεγχος της μοτοσυκλέτας γίνεται με άνεση, τα φρένα λειτουργούν εκπληκτικά - το πίσω κοντρολάρει την EC300 Six Days όταν θέλουμε, το μπροστά είναι αρκετά δυνατό για να σταματήσει ακριβώς εκεί που έχουμε επιλέξει. Μάλιστα, σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα, παρά το ότι η μανέτα διαθέτει ρυθμιστή με κόντρα παξιμάδι, εδώ, δεν χρειάζεται κάποια ρύθμιση και βολεύει αμέσως τα δάκτυλα.

Αυτό που δεν βολεύει όμως, είναι ο διακόπτης της μίζας, που βρίσκεται στο αριστερό γκριπ, και είναι δύσχρηστος σε δύσκολες συνθήκες enduro, όπου πρέπει να κρατήσεις και τον συμπλέκτη για να εκκινήσεις - είναι το πρώτο, και μάλλον το μοναδικό πράγμα που θα αλλάζαμε πάνω της.

gasgas-ec300-sixdays-2019-6.jpg" data-mediabox="1">gasgas-ec300-sixdays-2019-6.jpg" alt="gasgas ec300 sixdays 2019 6" />

Το ξέσπασμα από τις μεσαίες στις ψηλές στροφές έρχεται ομαλά με τη ρύθμιση Rain, αλλά στην Sun, η μοτοσυκλέτα λυσσάει και επιταχύνει με δύναμη. Εδώ τα χιλιόμετρα μαζεύονται πιο γρήγορα, και ο αναβάτης πρέπει να είναι σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο. Στις ανοιχτές διαδρομές όμως, ο κινητήρας είναι ότι χρειάζεται ο προπονημένος αναβάτης για να απολαύσει επιτάχυνση, έκρηξη ισχύος και να σφεντονιστεί από στροφή σε στροφή γρήγορα. 

Και οι αναρτήσεις με το εξαιρετικό πλαίσιο, είναι εκεί για να δώσουν σταθερότητα και πληροφόρηση κάθε στιγμή, αφήνοντας τον αναβάτη να παίξει στα φρένα, με πλαγιολίσθηση, ανάλογα το στρίψιμο που θέλει να κάνει.

Τελικά, τα πάνω - κάτω με το 300άρι Six Days, αφού στην Ισπανία, στην παρουσίαση, μας άρεσε περισσότερο το EC250!

Κι όμως, οι συνθήκες οδήγησης παίζουν σημαντικό ρόλο, αφού το 300άρι είναι βολικότερο για μονοπάτια και βόλτες, λόγω έξτρα κυβισμού και διαφορετικής καμπύλης απόδοσης.

Στρίβοντας με χάρη

gasgas-ec300-sixdays-2019-8.jpg" data-mediabox="1">gasgas-ec300-sixdays-2019-8.jpg" alt="gasgas ec300 sixdays 2019 8" />

Η περισσότερη στροφορμή του 300, δίνει αυτή την έξτρα πρόσφυση που ζητά ο μέσος αναβάτης, και νιώθει καλύτερα την μοτοσυκλέτα σε επαφή με το έδαφος.

Η βελούδινη λειτουργία από τις χαμηλές στροφές, η πιο βαριά αίσθηση του 300, κάποιες φορές βολεύει, και μία από αυτές, ήταν η βόλτα που κάναμε κατά την διάρκεια της δοκιμής.

Το σταθερό και προβλέψιμο στρίψιμο στα μπερμ, η τοποθέτηση των τροχών μέσα στην στροφή, η πληροφόρηση από τις αναρτήσεις αλλά και ο τρόπος με τον οποίο σε κάνει να το πιέζεις συνεχώς, είναι χαρακτηριστικά που σε κερδίζουν.

Τοποθετεί τους τροχούς εκεί που έχεις επιλέξει, πλαγιάζεις με ακρίβεια και παραμένεις μέσα στην στροφή άνετα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

gasgas-ec300-sixdays-2019-20.jpg" data-mediabox="1">gasgas-ec300-sixdays-2019-20.jpg" alt="gasgas ec300 sixdays 2019 20" width="560" height="374" />

Με το EC300 Six Days της Gas Gas αναθεωρήσαμε ξανά από την περσινή μας επαφή, και θυμηθήκαμε ξανά πως αυτός ο κυβισμός, βολεύει τόσο τους ερασιτέχνες, όσο και τους ''τετράχρονους''. Τα 270euro που κοστίζει παραπάνω από την απλή έκδοση (9.450euro), είναι διαφορά που εύκολα θα προσπεράσει όποιος θέλει να έχει μία επετειακή έκδοση με έξτρα εξοπλισμό. Και φυσικά, μία τόσο καλή μοτοσυκλέτα, με τον εξοπλισμό και τους έξτρα χρωματισμούς της έκδοσης Six Days, αξίζει και μόνο να την έχεις να την κοιτάς στο σαλόνι!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας Δίχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος
Κυβισμός 299,3 cc
Διάμετρος x Διαδρομή 72 x 72 mm
Εκκίνηση Μίζα και μανιβέλα
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική, Euro 4
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Συμπλέκτης Πολύδισκος, υγρός, τρόμπα συμπλέκτη Magura
Σύστημα εισαγωγής Βαλβίδα Reed VForce 4
Καρμπιρατέρ Keihin PWK 38
Εξάτμιση FMF PowerCore 2.1 - GASGAS Powered by FMF
Τιμόνι Renthall Twinwall
Πλαίσιο Μονής ραχοκοκαλιάς, από chrο-moly ατσάλι
Υποπλαίσιο Αλουμινένιο
Ψαλίδι Αλουμινένιο, μοχλικό
Πιρούνι KYB ø48 mm, AOS system, κλειστού φυσυγγίου
Διαδρομή μπροστά 300 mm
Διαδρομή πίσω 131.5 mm
Τροχός και ελαστικό μπροστά Excel 1.6 x21 - 90/90 - 21 M/C 54R Michelin Enduro Medium F TT
Τροχός και ελαστικό πίσω Excel 2.15 x 18 - 140/80 - 18 70R Michelin Enduro Medium R TT
Μπροστινό φρένο Nissin δαγκάνα; NG Δίσκος Ø260 mm Enduro GP
Πίσω φρένο Nissin δαγκάνα ; NG Δίσκος Ø220 mm
Ρεζερβουάρ 9,8 L
Βάρος στεγνό 105 kg
Διαστάσεις Μήκος x πλάτος x ύψος : 2145 x 810 X 1235 mm
Μεταξόνιο 1.480 mm
Ύψος σέλας 960 mm

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικές

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 15:06

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Gas Gas EC 2019 - Αποστολή στην Ισπανία
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon