.
Κατηγορία Gas Gas
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 11:05

Test Gas Gas EC 300 2011

 

Αγωνιστικό!

 



Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Με τα μοντέλα να δέχονται αλλαγές με στόχο την ομαλοποίηση της απόδοσης και την γραμμικότητα, πραγματικά οι περισσότερες μοτοσυκλέτες πλησιάζουν αρκετά μεταξύ τους. Ίδιος στόχος, ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση. Κάτι που δεν ισχύει για την ισπανική Gas Gas που έχει τραβήξει το δικό της δρόμο εδώ και χρόνια.

Διατηρώντας σταθερή την παράδοσή της στην κατασκευή δίχρονων, από το πρώτο enduro 125 του 1995 μέχρι και το σημερινό 300άρι, παρατηρούμε ίδια κατεύθυνση. Περιμετρικό πλαίσιο αποτελούμενο από δύο σωλήνες, ποιοτικά εξαρτήματα και endurάδικα χαρακτηριστικά στην οδήγηση. Και φυσικά αγώνες. Που εξελίσσουν τις μοτοσυκλέτες και δίνουν στους καταναλωτές ετοιμοπόλεμα εργαλεία για την προσωπική τους μάχη.

Αγώνες και εξέλιξη


Ο Christophe Nambotin είναι ο άνθρωπος της Gas Gas. Αυτός που ευθύνεται για την τελευταία έκδοση του 300, αυτός που οδηγάει, εξελίσσει και κερδίζει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro. Κόντρα στα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, ο Nambotin πάνω σε μία Gas Gas EC 300 χτύπησε φέτος στα ίσα τον παγκόσμιο πρωταθλητή David Knight και παραλίγο να του αποσπάσει τον τίτλο. Έναν τίτλο που αξίζει και με το παραπάνω η Gas Gas, και το καταλαβαίνεις μόλις αντικρίσεις την αγωνιστική του μοτοσυκλέτα. Ένα κόσμημα το οποίο είναι γυαλιστερό, όμορφο, περιποιημένο, κουκλίστικο. Τόσο που δύσκολα θα το έβαζες στο χώμα. Αυτή η μοτοσυκλέτα, που είναι εργοστασιακή, factory όπως θα λέγαμε, διαφέρει ουσιαστικά από την παραγωγής, στα αυτοκόλλητα. Φυσικά και στις ρυθμίσεις, στις λεπτομέρειες στις αναρτήσεις, όχι όμως τίποτα συγκλονιστικό που να δείχνει μία διαφορετική μοτοσυκλέτα. Κοιτώντας το νέο 300, καταλαβαίνεις πως τα παραπάνω αληθεύουν. Τοποθετείς τα προσωπικά σου νούμερα συμμετοχής και τους χορηγούς σου, και διαθέτεις κι εσύ μία αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Και δεν είναι μόνο αυτό φυσικά που κάνει το πακέτο να δείχνει factory, αλλά το ότι, όλα επάνω του έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την αγωνιστική enduro οδήγηση.

Αλλαγές και βελτιώσεις


Οι γραμμές του νέου 300 είναι επιθετικές. Ένα σύνολο που αν το δεις από το πλάι, κοιτάει μπροστά. Το νέο επιθετικό φτερό, η νέα μάσκα με το στενό φανάρι που θυμίζει τα trial της εταιρίας, το γλυκό κόκκινο χρώμα με το οποίο στολίστηκε για το 2011. Ένα σύνολο που διαφέρει σημαντικά από τον ανταγωνισμό και γίνεται τόσο προκλητικό στο μάτι, όσο ποτέ.
Όμως, η Gas Gas δεν έμεινε εδώ. Έχουμε ένα τελείως νέο μπροστινό σύστημα κατασκευασμένο από την Sachs. Είναι διαμέτρου 48mm και πλήρως ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτιση ελατηρίου, την απόσβεση επαναφοράς και συμπίεσης. Ένα μπροστινό που δείχνει όπως τα εργοστασιακά και συμβάλλει και αυτό στην παρουσία του νέου 300. Το αμορτισέρ του, δείχνει και αυτό ποιοτικό. Είναι προϊόν της Gas Gas και αυτό, ενώ έχει δεχθεί νέες εσωτερικές ρυθμίσεις και αναβαθμισμένο λάδι για καλύτερη λειτουργία. Λεπτομέρειες στα περιφερειακά του πλαισίου και του κινητήρα έχουν δώσει την πινελιά τους στην όψη και λειτουργία του Gas Gas. Έχουμε νέο οδηγό αλυσίδας, τελικό εξαγωγής καυσαερίων κατασκευασμένο από την FMF και κωδική ονομασία, Q stealth. Έχουμε και νέα τάπα ψυγείου για καλύτερη κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού, καθώς και νέα γκριπ της pro grip για ασφαλέστερο κράτημα του τιμονιού.

Ωστόσο, το περιμετρικό πλαίσιο που φιλοξενεί μέσα το ρεζερβουάρ είναι κατασκευασμένο από σωλήνες τύπου B, οι μαύροι τροχοί προέρχονται από την Excel, τα φρένα από την Nissin. Η συνεργασία με το ιαπωνικό εργοστάσιο έχει τις ρίζες της στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.

Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Στο βουνό

Η επιθετική όψη του Gas Gas EC 300 σε προκαλεί να το οδηγήσεις. Έτσι όπως στέκεται, με τους χρωματισμούς σε κόκκινο, λευκό και μαύρο να θυμίζουν εργοστασιακή μοτοσυκλέτα, είναι δύσκολο να αντισταθείς. Η θέση οδήγησης είναι φτιαγμένη για να κουμπώνεις άνετα επάνω του και να μπορείς να μετακινηθείς σε όλο το μήκος χωρίς ενοχλήσεις. Είναι στενό, χαμηλό και πραγματικά χάνεται ανάμεσα στα πόδια σου. Σου αφήνει το περιθώριο να μετακινηθείς άνετα από το μπροστινό τμήμα της σέλας μέχρι το πίσω φτερό, χωρίς να βρεις κόντρα σε κάποιο σημείο. Μάλιστα, μπροστά του, άλλα δίχρονα της κατηγορίας δείχνουν σαν μεγάλες on/off σε αίσθηση. Τα χειριστήριά του βρίσκονται σε φιλική θέση και όλα μαζί, συνθέτουν μία επιθετική θέση. Στην οποία, νιώθεις άνετα όταν επιτίθεσαι σε στροφή όπου το σώμα βρίσκει άνετα τη θέση του, αλλά περισσότερο, απολαμβάνεις οδήγηση όρθιος. Η μικρή απόσταση της σέλας από τα μαρσπιέ, όπως και το συνολικά μικρό μέγεθος της μοτοσυκλέτας για 300 κυβικά, βοηθούν ακόμη και τους πιο μικρόσωμους αναβάτες να ελιχθούν επάνω στο Gas Gas.
Έτσι, ο ήχος του κινητήρα είναι το επόμενο που χρειάζεται να ακούσει ο αναβάτης μιας και όλα γύρω του είναι φιλικά αλλά και άκρως επιθετικά. Ο δίχρονος ήχος από το νέο τελικό δείχνει ζωντάνια και ο κινητήρας των 300 κυβικών ξυπνάει από νωρίς. Σε αντίθεση με παλαιότερες χρονιές όπου το 300άρι υστερούσε ελαφρώς σε ελαστικότητα στις χαμηλές στροφές, παρουσιάζοντας μία τρύπα στις μεσαίες, εδώ φαίνεται ότι έχει πέσει καινούρια… άσφαλτος. Ο τετράγωνος σε διαστάσεις κινητήρας (72,5x72,5) είναι ιδιαίτερα ροπάτος και η αίσθηση αυτή, σε συντροφεύει στο γύρισμα του γκριπ. Όλα έχουν γίνει μία ανηφορική ευθεία λοιπόν στην καμπύλη της ιπποδύναμης του 300, χωρίς τρύπες, λακκούβες, και ανωμαλίες. Καμπύλη η οποία μεταφράζεται σε απολαυστική οδήγηση, από την πρώτη στιγμή που ανοίγεις το γκάζι. Επιτάχυνση, ομαλότητα, γραμμικότητα. Τρεις λέξεις που αποδίδουν την αίσθηση που αποκομίζει ο αναβάτης από τη σέλα του Gas Gas EC 300. Ένα όπλο για τον ερασιτέχνη που βολτάρει σε σφιχτές εντουράδικες διαδρομές, σε μονοπάτια και δύσκολες ανηφόρες. Σκαρφαλώνει με την ροπή του μεγάλου δίχρονου κινητήρα με ελάχιστη βοήθεια από τον αναβάτη, ενώ, όταν χρειαστεί, θα εκπλήξει με τις επιδόσεις του. Αντίθετα με την φιλική συμπεριφορά που δηλώνει όταν το οδηγάς ήρεμα, σε χτυπάει το ρεύμα όταν αποφασίσεις να επιτεθείς.

Η μοτοσυκλέτα αυτή, είναι η ταυτοποίηση της αγωνιστικής. Όταν λες “αγωνιστική”, με το Gas Gas θα βρίσκεσαι όσο πιο κοντά γίνεται στον όρο. Είναι άκαμπτο όσο χρειάζεται, σταθερό στα πολλά, όσα και αν είναι αυτά, και σε σώνει από δύσκολες καταστάσεις. Οι αναρτήσεις του λειτουργούν εκπληκτικά σε όλες τις συνθήκες απορροφώντας ανωμαλίες με χαρακτηριστική άνεση, όπως οι factory μοτοσυκλέτες.  Η θέση οδήγησης θα σε αφήσει να διαλέξεις το δικό σου στυλ και να ελιχθείς άνετα. Και ο κινητήρας του, ένα διαμάντι κατεργασμένο για κορυφαία απόδοση και επίτευξη χρόνων σε ειδικές διαδρομές. Γεμάτος από τις χαμηλές στροφές, με ελαστικότητα και μοναδικό ξέσπασμα στην κορύφωση της καμπύλης.

Απολογισμός

Οι αγώνες βελτιώνουν το είδος. Και σαν είδος, το Gas Gas EC 300 είναι το καλύτερο παράδειγμα για την εξέλιξη του μοντέλου. Ο δρόμος της Gas Gas είναι διαφορετικός από άλλων εταιριών, και γλυκοκοιτάει τους αγωνιζόμενους. Με το EC 300 2011 η Gas Gas πέτυχε δύο στόχους. Να προσελκύσει τους ερασιτέχνες με την εύκολη προσαρμογή στην θέση οδήγησης, την φιλική συμπεριφορά προς τον χρήστη και τον ροπάτο και φιλικό κινητήρα. Η έκδοσή του και με μίζα με διαφορά 700euro σίγουρα θα κολακέψει τους υποψήφιους αγοραστές (8.450). Ταυτόχρονα, οι αγωνιζόμενοι βλέπουν οπτικά μία μοτοσυκλέτα που φέρνει εργοστασιακές ομάδες στο μυαλό, ενώ θα τους βοηθήσει να εξελιχθούν σημαντικά σαν αναβάτες. Τελικά, ο Nambotin έκανε εξαιρετική δουλειά!

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Model    GAS GAS EC300
Αντιπρόσωπος    EXTRA PRODUCTS
Τιμή    7.750euro
Εγγύηση    3 μήνες


ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος    Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος, με βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (κ.εκ.)    299,3
Συμπίεση (:1)     Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ)    72,5x 72,5
Τροφοδοσία    καρμπυρατέρ Keihin 38 / βαλβίδες reed
Σύστημα εξαγωγής    μία σε μία
Λίπανση    μίξη λαδιού 2%
Συμπλέκτης    υγρός πολύδισκος υδραυλικός της AJP
Κιβώτιο ταχυτήτων    6
Μετάδοση    γρανάζια / αλυσίδα

ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Περιμετρικό τύπου Deltabox με ατσάλινους σωλήνες ‘’B’’ profil
Κάστερ()    Δ.Α.
Ίχνος (χιλ)    Δ.Α.
Μήκος (χιλ)    2200
Πλάτος (χιλ)    830
Μεταξόνιο (χιλ)    1475
Ύψος (χιλ)    1260
Ύψος σέλας (χιλ)    940
Βάρος (κ)    101
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ)    9,5
Αναρτήσεις μπροστά    Ανεστραμμένο πιρούνι της Sachs, 48mm, διαδρομή 295mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω    Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 310mm
Ελαστικά μπροστά    90/90-21
Πίσω    140/80-18
Φρένα μπροστά    Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin
Πίσω    Δίσκος διαμέτρου 220mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές)    Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές)    Δ.Α.


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test enduro Gas Gas EC 250 F 2010 Test enduro Gas Gas 250 EC 2010 ''six days'' »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon