.
Κατηγορία Gas Gas
Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011 12:08

Test enduro Gas Gas EC 250 F 2010

 

Paela και sushi γωνία!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ελαφρύ και ευέλικτο, μικρόσωμο και καλλίγραμμο, το νέο τετράχρονο enduro της Gas Gas ήρθε για να δείξει πως τα… δίχρονα ζουν και βασιλεύουν! Η κατηγορία των 250 τετράχρονων enduro, η μικρή κατηγορία όπως την αποκαλούν πολλοί, προσφέρει ατελείωτες συγκινήσεις.

Πολύστροφοι κινητήρες που απαιτούν “κυνήγι” και ιδανικές γραμμές για να αποδώσουν τα μέγιστα, μικρές διαστάσεις που πολλές φορές βασίζονται στα μικρότερα αδέλφια κάθε εταιρίας, στα δίχρονα 125. Και φυσικά, αίσθηση και συμπεριφορά ακονισμένου μαχαιριού για αναβάτες που ξέρουν ή που θέλουν να μάθουν. Η Gas Gas τοποθέτησε το δικό της 250 μέσα στην κατηγορία δείχνοντας από την αρχή τα δόντια του, αλλά και την δύναμη που χρησιμοποιεί για να εδραιωθεί στον ανταγωνισμό.

Δίχρονο τετράχρονο!

Το τετράχρονο enduro της Gas Gas ονομάζεται EC 250F και αποτελεί το τελευταίο βήμα της ισπανικής εταιρίας στην παραγωγή. Για την κατασκευή του δανείστηκε περιφερειακά από την μικρότερη δίχρονη της εταιρίας, EC 125. Είναι αυτό που κάνουν οι περισσότερες εταιρίες άλλωστε προκειμένου να φτιάξουν μία μαζεμένη μοτοσυκλέτα σε μέγεθος. Πλαίσιο, αναρτήσεις, πλαστικά περιφερειακά, φρένα, τροχοί, έχουν έρθει αυτούσια από το δίχρονο EC 125. Ωστόσο, δύσκολα μπορείς να καταλάβεις πως αυτή η μοτοσυκλέτα είναι τετράχρονη. Ουσιαστικά, η απουσία του θαλάμου εξαγωγής, του σαλίγκαρου όπως ονομάζεται στην γλώσσα των εντουράδων, και το ρεζερβουάρ που εξέχει στο πάνω τμήμα, αποτελούν την οπτική διαφορά.

Η Gas Gas έχει προικίσει με κορυφαίο εξοπλισμό τα μοντέλα της, και το τετράχρονο δεν θα μπορούσε να μείνει στην ‘’απ’ έξω’’.  Το σύνολο διαθέτει ένα από τα καλύτερα πλαίσια της κατηγορίας, το οποίο είναι περιμετρικό με ατσάλινους σωλήνες τύπου B. Αυτό περιβάλει το ρεζερβουάρ και δημιουργεί στενό σύνολο. Για να διατηρεί την επαφή του με το δρόμο χρησιμοποιεί κορυφαίες αναρτήσεις. Στο μπροστινό τμήμα συναντάμε το ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi 45mm με διαδρομή στα 295mm, το οποίο είναι από τα καλύτερα συστήματα για enduro. Οι πλάκες που το δένουν με το πλαίσιο είναι χυτές και πανίσχυρες και υπόσχονται ακαμψία, όντας μία σωστή επιλογή με το συγκεκριμένο, μαλακό μπροστινό σύστημα. Ότι καλύτερο για enduro.

Το αμορτισέρ προέρχεται από την Sachs, είναι πλήρως ρυθμιζόμενο και η διαδρομή του στα 310mm δίνει ανεξάντλητα περιθώρια σε κάθε επίπεδο αναβατών. Για να φρενάρει η μικρή μοτοσυκλέτα, επιλέχθηκε η Nissin η οποία αποτελεί μία από τις καλύτερες λύσεις για αίσθηση και δύναμη στο φρενάρισμα. Δύο έμβολα μπροστά, ένα πίσω, ποιοτικοί χρωματισμοί αλλά και τροχοί της Saxxes με κόκκινα κέντρα, δημιουργούν ένα factory look που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο.

Ισπανός εξ Ιαπωνίας!


Ο τετράχρονος ήχος που απορρέει από το τελικό εξαγωγής θυμίζει έντονα… Yamaha! Αυτός είναι δρόμος που επέλεξε η Gas Gas για την κατασκευή του δικού της τετράχρονου. Αντί να επενδύσει, κατασκευάσει, εξελίξει για την συγκεκριμένη χρήση δικό της κινητήρα με ότι συνεπάγεται αυτό, την αποδοχή από το κοινό, την αξιοπιστία, το εύρος service και επισκευής, επέλεξε τον σίγουρο δρόμο. Την αξιοπιστία, αναγνωρισιμότητα, αντοχή και μεταπολιτική αξία που δίνει ένας ιαπωνικός κινητήρας, γνωστός και δοκιμασμένος για πολλά χρόνια.

Το Yamaha WR 250 F δάνεισε την καρδιά του στο EC250F στον οποίο δεν έγιναν αλλαγές γιατί πολύ απλά, δεν χρειάζονταν. Είναι ο ίδιος πενταβάλβιδος που γνωρίζουμε με μόνη διαφορά την τοποθέτηση υδραυλικού συμπλέκτη ο οποίος συνεργάζεται με τον μηχανικό, στο σημείο λίγο πριν εισχωρήσει στον κινητήρα. Μία κίνηση που είχαμε δει και στα αγωνιστικά motocross της Yamaha την οποία χρησιμοποιούσε ο Stefan Everts όταν κέρδιζε τίτλους με τέτοιον κινητήρα (σε 450 κυρίως) αλλά και στο WR 250 F των Rinaldi και Bergvall, λίγα χρόνια πριν.

Γνωστός ο κινητήρας για την διάρκεια της απόδοσης και όχι για την εκρηκτική δύναμη, έχει κερδίσει πλήθος διακρίσεων στο παρελθόν και το σημαντικότερο βραβείο, της αξιοπιστίας. Είναι επίσης γνωστό πως αυτός ο κινητήρας δεν είναι ο δυνατότερος της αγοράς χωρίς να σημαίνει πως υπάρχουν αρκετοί γρήγοροι οδηγοί για να τον ‘’τελειώσουν’’.

Μικρό στο μάτι!


Στο τετράχρονο EC 250 F δεν εξέχει τίποτα που να προκαλεί και έτσι δημιουργείται ένα σύνολο μικρό, στενό, το οποίο στην πράξη είναι πολύ μαζεμένο. Είναι τόσο μικρούλι ώστε τα πόδια φτάνουν σχεδόν παράλληλα μεταξύ τους όταν βρίσκεσαι στη σέλα. Τα πλαϊνά καπάκια των ψυγείων είναι και αυτά λιλιπούτεια, τα γόνατα γλιστρούν άνετα πάνω τους και το σώμα βρίσκει εύκολα τη θέση του πάνω στην μαλακή και ίσια σέλα. Αυτή σε οδηγεί μέχρι το μπροστινό τμήμα της άνετα, όπου βρίσκεται το μικρής χωρητικότητας αλλά φουσκωμένο ρεζερβουάρ, το οποίο είναι τοποθετημένο τόσο μπροστά που δεν ενοχλεί.

Τιμόνι, χειριστήρια, έρχονται εύκολα στα μέτρα σου χωρίς πολλά – πολλά δείχνοντας πως το Gas Gas είναι μελετημένο σωστά. Η διαφορά με τα υπόλοιπα τετράχρονα βέβαια είναι πως, σε καμία περίπτωση δεν νιώθεις πλάτος και όγκο, ή πως από κάτω σου κρύβεται διαφορετική καρδιά από αυτήν ενός δίχρονου. Αισθάνεσαι ότι κάθεσαι σε δίχρονο!

Την ίδια αίσθηση αποκομίζεις οδηγώντας το, μιας και η απόδοση της δύναμης έρχεται στις “ψηλές” στροφές. Η δύναμη στις χαμηλές στροφές είναι κάτω του ανταγωνισμού, αν και το συγκεκριμένο τεμάχιο ήθελε αρκετό ψάξιμο με το σετάρισμα του καρμπυρατέρ της Keihin, FCR, για να αποδώσει σωστά. Όμως, ο κινητήρας είναι ήρεμος στην αρχική διαδρομή της καμπύλης απόδοσης και σου επιτρέπει να κινηθείς σβέλτα και με αξιοπρέπεια σε όλες τις διαδρομές. Το παιχνίδι με τον συμπλέκτη ξυπνάει μέσα του το ζώο, το οποίο ζώο δεν ξεπερνά τα τριάντα άλογα στον τροχό, νούμερο που πλέον φαντάζει και είναι ‘’λίγο’’.

Επιθετικός χαρακτήρας


Αυτό που έχει πραγματικά αξία βέβαια είναι να ασχοληθείς με την οδήγηση και να βρεις τον τρόπο να αξιοποιήσεις τα τριάντα άλογα που αρχικά σου φαίνονται λίγα. Οδηγώντας το σωστά, θα γίνεις καλύτερος αναβάτης, όπως συμβαίνει με την αναγκαστικά σωστή οδήγηση ενός δίχρονου 125.

Ο πραγματικός χαρακτήρας του Gas Gas EC 250F ξυπνάει με επιθετική οδήγηση στα όρια, όσο αντέχει ο οργανισμός του αναβάτη. Οι επιλογές σωστών γραμμών, το δούλεμα του κινητήρα στα όρια, η σωστή επιλογή σχέσης και η χρήση συμπλέκτη, θα σε εξιτάρουν. Το τετράχρονο Gas Gas μεταμορφώνεται κυριολεκτικά από ένα ήρεμο enduro σε αγωνιστικό εργαλείο, βάζει την δύναμη κάτω και ανεβάζει ρυθμό. Μαζεύει χιλιόμετρα με χαρακτηριστική άνεση χωρίς υπερβολές και χαζοσπιναρίσματα. Μπορείς να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις δυνατότητες του κινητήρα άφοβα, χάριν του πανίσχυρου πλαισίου.

Η μοτοσυκλέτα διαθέτει εκπληκτικές αναρτήσεις που απορροφούν με χάρη τις ανωμαλίες του εδάφους, και σου δίνει εμπιστοσύνη και στιβαρότητα. Κινείσαι με λίγα χιλιόμετρα σε πέτρες, τερματίζεις τον κινητήρα με τον ακούραστο υδραυλικό συμπλέκτη στα μονοπάτια, ‘’σκας’’ τον μοτέρ στις ευθείες μαζεύοντας χιλιόμετρα; Κανένα πρόβλημα σταθερότητας. Όλα περνούν από κάτω σαν ταινία και ο αναβάτης ψάχνει να βρει τα όρια που βρίσκονται πολύ παραπάνω από αυτόν. Η στιβαρότητα με την ευχρηστία έχουν δώσει ένα πολύ σημαντικό ραντεβού στο οποίο μάλιστα δεν άργησε κανείς.

Ιδανική επιλογή


Η νέα πρόταση της Gas Gas αποτελεί μία ιδανική λύση για τους λάτρεις των ευρωπαϊκών enduro που γλυκοκοιτάζουν την ιαπωνική αξιοπιστία. Το EC 250 F είναι ένα σύνολο μικρό σε διαστάσεις και ελαφρύ με μηδενική αδράνεια. Αππαιτεί επιθετική, “δίχρονη” οδήγηση, ψάχνει για αναβάτες με απαιτήσεις για να τους θυμίσει πως είναι οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες έτοιμες για αγώνα, όταν τις οδηγάς σωστά. Με τίμια τιμή που διαφέρει σημαντικά από συγκεκριμένα μοντέλα του ανταγωνισμού, το Gas Gas EC 250F έρχεται κοντά μας την κατάλληλη εποχή. Σε συνδυασμό με την αξιοπιστία του κινητήρα και ύπαρξη ανταλλακτικών από δύο εταιρίες (Gas Gas και Yamaha), η επιλογή δείχνει ιδανική.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής GAS GAS
Μοντέλο EC250F
Αντιπρόσωπος EXTRA PRODUCTS
Τιμή 8.795euro
Εγγύηση 3 μήνες
www.gasgasmotos.es
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, πενταβάλβιδος, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 249,5
Συμπίεση (:1) 12
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 77x 53,6
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Keihin FCR-MX 37
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση ξηρό κάρτερ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος μηχανικός με υδραυλική υποβοήθηση
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα (13/50)
Πλαίσιο
Τύπος Περιμετρικό με ατσάλινους σωλήνες τύπου ‘’Β’’
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Πλάτος (χιλ) 830
Μεταξόνιο (χιλ) 1490
Ύψος (χιλ) 1260
Ύψος σέλας (χιλ) 940
Βάρος (κ) 110
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 6,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi, διαμέτρου 45mm, διαδρομή 295mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 310mm
Ελαστικά
μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

 

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 17:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Gas Gas EC 250 2T 2011 “Ivan Cervantes” Test Gas Gas EC 300 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon