.
Κατηγορία Gas Gas
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010 04:21

Test enduro Gas Gas 250 EC 2010 ''six days''

 

Το μαγικό ραβδί!

 

 


Κείμενο: Τάκης Μανιάτης
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η πιο factory look μοτοσυκλέτα της αγοράς ήρθε για να δώσει στους ‘’κοινούς  θνητούς’’ τη δυνατότητα να δείχνουν πιο ‘’εργοστασιακοί’’ αναβάτες από ποτέ. Και με το άγγιγμα του μαγικού ραβδιού, η μεταμόρφωση του σε κάνει να δείχνεις αναβάτης παγκοσμίου!

Πέρασαν κιόλας δεκατέσσερα χρόνια από τότε που ο Paul Edmonson, πάνω στην πρώτη, πρωτότυπη Gas Gas EC 250 κυνηγούσε το ακατόρθωτο, τότε, για την ισπανική φίρμα. Ο παγκόσμιος τίτλος ήρθε απόλυτα δικαιολογημένα εκείνη τη χρονιά και η Gas Gas το γιόρτασε λανσάροντας το πρώτο της δίχρονο 250 με δικό της μάλιστα κινητήρα. Από τότε, ακολουθεί την ίδια επιτυχημένη συνταγή βελτιώνοντας τις μοτοσυκλέτες της στα σημεία, μια και η επιτυχία φαίνεται πως δεν απαιτεί συγκλονιστικές αλλαγές στο καλό και έμπιστο πακέτο.

Οι διαφορές

Καταρχήν, το νέο EC 250 είναι πανέμορφο. Στην έκδοση Six Days παράγεται σε λευκό χρώμα με μαύρα αυτοκόλλητα τα οποία αναγράφουν Six Days Edition, με τα οποία και ταυτοποιείται το μοντέλο. Οπτικά, οι χρωματισμοί δείχνουν τόσο διαφορετικό το Six Days από τα υπόλοιπα δύο μοντέλα της σειράς, το απλό EC 250 και το Racing. Το απλό είναι το βασικό μοντέλο, και το Racing διαθέτει περισσότερα extra, όπως πίσω ανάρτηση της Ohlins. Στην έκδοση Six Days, η Gas Gas δεν προσφέρει μια μοτοσυκλέτα εξωπραγματική, όπως θα περίμενε κανείς. Οι συνθήκες  του συγκεκριμένου αγώνα απαιτούν αξιοπιστία για ένα σίγουρο τερματισμό, ομαλή απόδοση για ξεκούραστη οδήγηση, καλές αναρτήσεις για πρόσφυση και ασφάλεια. Γι αυτό η Gas Gas βελτίωσε συγκεκριμένα σημεία σε αυτήν τη μοτοσυκλέτα.

Οι δίσκοι των φρένων έχουν αλλάξει με άλλους τύπου μαργαρίτα που προέρχονται από την  Galfer, αλλά αυτή τη φορά, χωρίς τις τρύπες, για αποβολή της λάσπης. Αυτό δίνει περισσότερη αντοχή στο υλικό τριβής, αφού, όταν εγκλωβίζεται η λάσπη στις τρύπες, τα φθείρει γρήγορα. Το τελικό εξαγωγής, ο σιγαστήρας, προέρχεται από την FMF και βοηθάει την ομαλή απόδοση και διάρκειά της σε όλο το φάσμα των στροφών. Επιπρόσθετα, η τάπα βενζίνης και τα καπάκια υγρών της τρόμπας και αντλίας συμπλέκτη, στο Six Days είναι αλουμινένια. Ένα δεύτερο γρανάζι τύπου stealth έρχεται σαν δεύτερο για περίπτωση αλλαγής από τον ιδιοκτήτη. Οι αλλαγές σταματούν εδώ μιας και τα υπόλοιπα τα μοιράζεται με το απλό EC 250. Το πλαίσιό του είναι το γνωστό περιμετρικό τύπου Deltabox της Gas Gas με σωλήνες τύπου Β.

Η σχεδίασή του επιτρέπει στο διάφανο ρεζερβουάρ να εισχωρήσει μέσα του, και έτσι να σχηματιστεί ένα στενό σύνολο που δεν ενοχλεί τα πόδια. Η θέση οδήγησης φτάνει πάνω από το ρεζερβουάρ, σχεδόν επίπεδα, και επιτρέπει στον αναβάτη να φτάνει άνετα ως εκεί. Τα χειριστήρια βολεύουν την καθιστή αλλά και την όρθια επιθετική οδήγηση και ένας μέτριου ύψους αναβάτης θα βολευτεί εύκολα. Σαν σύνολο, το δίχρονο Gas Gas είναι μαζεμένο, μικρό και στενό ενώ και τα ψηλά τοποθετημένα μαρσπιέ, θα αποτρέψουν χτυπήματα σε πέτρες ή βράχια. Μόλις η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα έφτασε στην Ελλάδα, ανέλαβε ο ιδιοκτήτης της να την μετατρέψει σε μία πραγματική Six Days Εnduro replica. Ή καλύτερα, στην μοτοσυκλέτα που θα ήθελαν οι πιο πωρωμένοι εντουράδες να έχουν στην κατοχή  τους.

Βελτιώσεις

Με όλα τα after market αξεσουάρ που μπορείς να τοποθετήσεις ώστε να μεταβάλεις την οπτική πλευρά, αλλά και να διαφοροποιήσεις τελείως την οδηγική. Εδώ που τα λέμε, στα Gas Gas δεν έχεις και πολλές επιλογές μιας και από το εργοστάσιο έρχονται πλήρως εξοπλισμένα. Γι’ αυτό, ο Χρήστος Κυριακίδης, επενέβη στις αναρτήσεις. Αφαίρεσε από τα δύο άκρα τις εργοστασιακές Marzocchi και Sachs που χρησιμοποιεί από το εργοστάσιο και τοποθέτησε τις κορυφαίες αναρτήσεις της WP. Πλέον, ένα μπροστινό σύστημα διαμέτρου 48mm με μαύρη ανοδίωση στα καλάμια βρίσκεται στο Gas Gas. Είναι πλήρως ρυθμιζόμενο και διαθέτει μέχρι και προφόρτιση ελατηρίων η οποία γίνεται από το πάνω τμήμα.  Το αμορτισέρ είναι και αυτό από την ακριβή σειρά της WP και διαθέτει ξεχωριστό ρεζερβουάρ λαδιού για συμπίεση  (διπλή) και επαναφορά, μαζί με τις ξεχωριστές βίδες για ρύθμιση.

Οι αλλαγές δεν σταμάτησαν εδώ, μιας και προχώρησαν στην βελτίωση της θέσης οδήγησης. Το τιμόνι αλλάχθηκε με ένα της Hebo που διαθέτει μπαράκι, στο οποίο προστέθηκαν και αντικραδασμικά καβαλέτα. Τα μαρσπιέ αλλάχθηκαν με φαρδύτερα και αλουμινένια, ενώ οι βελτιώσεις ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση του προστατευτικού για την αντλία συμπλέκτη.

Άνεση στην οδήγηση

Ένα Six Days διαφορετικό από τα άλλα, είναι το μοντέλο της δοκιμής. Το αντιλαμβάνεσαι όταν πιέζεις τις αναρτήσεις όταν είναι σταματημένο. Βάζεις το χέρι στο ρεζερβουάρ, το πιέζεις χωρίς άλλη δύναμη στο μαρσπιέ ή στο τιμόνι, και συμπιέζονται το ίδιο και οι δύο αναρτήσεις. Αυτή η κίνηση η οποία δείχνει την απαλότητα που λειτουργούν οι αναρτήσεις στην αρχική τους διαδρομή, είναι κάτι που συναντιέται μόνο στις μοτοσυκλέτες του παγκοσμίου πρωταθλήματος, ή σε καλά φτιαγμένες ερασιτεχνικές. Όπως και να έχει, το ίδιο αντιλαμβάνεσαι καθώς περνάς οδηγάς το Gas Gas.

Η προσπάθεια για να στρίψεις ή να περάσεις κάποιο εμπόδιο ελαχιστοποιείται με αυτό το όχημα. Πλαγιάζεις και νιώθεις τους τροχούς σου να διαθέτουν πρόσφυση, τα τακούνια από τα ελαστικά γαντζώνουν πάνω στο χώμα αντί να προσπαθούν να το αποχωριστούν. Οι κλίσεις μεγαλώνουν και οι αναρτήσεις συμπιέζονται ομαλότατα αυξάνοντας τα περιθώρια της μοτοσυκλέτας αλλά και του αναβάτη. Η προσπάθεια για στρίψιμο γίνεται εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη απόλαυση στο σπορ που έχεις επιλέξει.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να στρίψεις με το Gas Gas είναι δύσκολο να κατανοηθεί και οι αναρτήσεις δείχνουν ότι αξίζουν τα λεφτά τους κάθε στιγμή. Αδιαφορούν για την ποιότητα του εδάφους και διατηρούν τους τροχούς στο έδαφος διαβάζοντας κάθε ανωμαλία με χαρακτηριστική άνεση. Το ίδιο συμβαίνει και στα κατσαρά εδάφη ή στις πέτρες, όπου απλά η μοτοσυκλέτα περνάει αβίαστα. Χωρίς κοπανήματα, ούτε κουνήματα στο τιμόνι, ούτε κλωτσιές από την πίσω ανάρτηση. Απλά περνάει. Ήρεμα, ομαλά, ακούραστα, σταθερά. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις αυξημένες ταχύτητες όπου η εμπιστοσύνη και η υποδειγματική σταθερότητα του συνόλου είναι αυξημένη. Μεγάλη είναι και η διαφορά στις προσγειώσεις από τα άλματα.

Εκεί που με τις εργοστασιακές αναρτήσεις, μπορεί να σου έρθει χτύπημα στα χέρια ή στα πόδια, στο συγκεκριμένο Gas Gas, γίνονται σαν να καρφώνεις ακονισμένο μαχαίρι σε βούτυρο. Προσγειώνεσαι ομαλά χωρίς να συμπιέζονται υπερβολικά, είναι προοδευτικές στη διαδρομή τους η οποία σκληραίνει κατά την συμπίεση. Έτσι, μπορείς να προσγειώνεσαι ακριβώς εκεί που θες, χωρίς να ξεμακραίνεις αρκετά από τις αναπηδήσεις που ενδεχομένως θα σου δώσει μία απλή ανάρτηση.

Καλύτερο από ποτέ



Το δίχρονο 250 είναι μια εξαιρετική μοτοσυκλέτα έτσι κι αλλιώς. Διαθέτει ένα πλαίσιο διαμάντι, σταθερό και στιβαρό, το οποίο ευθύνεται σημαντικά για το ποιόν του. Είναι βολικό στα κλειστά κομμάτια και ταυτόχρονα σταθερό στα πολλά. Είναι μία μοτοσυκλέτα με κινητήρα για enduro χρήση, με γεμάτες χαμηλές και μεσαίες στροφές και διάρκεια για να στρίβεις όσο ανοιχτές στροφές θες, χωρίς φόβο να σου φύγει ξαφνικά από τα χέρια. Είναι μία καθαρόαιμη enduro μοτοσυκλέτα η οποία με το άγγιγμα του μαγικού ραβδιού κέρδισε την απαλότητα και δυναμική που θα ήθελε ένας απαιτητικός αναβάτης.

Τιμές ανταλλακτικών και αξεσουάρ

Τιμές ανταλλακτικών (λιανικής σε euro με Φ.Π.Α. 21%)
Φίλτρο αέρα 20
Μπουζί 5.6
Εμπρόσθιο γρανάζι 22
Πίσω γρανάζι 42
Σιγαστήρας STD FMF 248
Μανέτα φρένου 14
Μανέτα συμπλέκτη 29
Πεντάλ φρένου κομπλέ 91.5
Φτερό εμπρός 26
Επικαλαμίδες 36
Μάσκα 23.5
Καπάκια ψυγείων 52 Χ(2)
Πίσω φτερό 40
Τακάκια εμπρός 30
Τακάκια πίσω 42.5
Τιμές extra αξεσουάρ
Ανάρτηση ΕΜΠΡ. WP48 1.930
Ανάρτηση πίσω WP 5018 COMPETITION 1.470
Τιμόνι ΗΕΒΟ με μπάρα 135
Αντικραδασμικά καβαλέτα 200
Μαρσπιέ TRUSTY αλουμινίου 122
Προστ/κο κάτω αντλ. Συμπλέκτη 56



Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής GAS GAS
Μοντέλο EC250 ‘’SIX DAYS’’
Αντιπρόσωπο EXTRA PRODUCTS
Τιμή 7.950euro
Εγγύηση 3 μήνες
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος, με βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (κ.εκ.) 249,3
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 66,4x 72
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Keihin 38 / βαλβίδες reed
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση μίξη λαδιού 2%
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος υδραυλικός της AJP
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Περιμετρικό τύπου Deltabox με ατσάλινους σωλήνες ‘’B’’ profil
Γωνία κάστερ Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Πλάτος (χιλ)830
Μεταξόνιο (χιλ) 1476
Ύψος (χιλ) 1260
Ύψος σέλας (χιλ) 945
Βάρος (κ) 101
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 9,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Sachs, 48mm, διαδρομή 295mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 310mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 17:53

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test Gas Gas EC 300 2011 Test - Gas Gas EC 450R 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon