.
Κατηγορία AJP
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 10:34

Test - AJP PR4 Enduro 2015

 

Φιλικό, οικονομικό & μάχιμο

 

Του Κώστα Γκαζή - Συνεργάστηκε ο Τάκης Μανιάτης


Το PR4 240 Enduro είναι η μεσαία πρόταση της πορτογαλικής εταιρείας ανάμεσα σε PR3 & PR5, και το πλέον οικονομικό εκ των τριών PR4 της γκάμας, αποτελώντας τον φιλικότερο αλλά και συνάμα μάχιμο σύμμαχο σε κάθε μονοπάτι.

Ποιοτικά περιφερειακά

Αν το αναδομήσεις, θα δεις ότι τα συστατικά του είναι εξαιρετικά: Η σέλα σχετικά χαμηλή, στα 920χιλιοστά, καθαρά εντουράδικη και προσβάσιμη για όλους και για όλες όμως. Το μπροστινό σύστημα, πλήρως ρυθμιζόμενο και ποιοτικό στην λειτουργία του, ανεστραμμένο από την Marzocchi, με όμορφες κόκκινες ανοδιωμένες τάπες και αμορτισέρ πλήρως ρυθμιζόμενο της Sachs με μοχλισμό που συμπληρώνει τις ποιοτικές αναρτήσεις. Δείτε και το πλαίσιο, αλλά και το ψαλίδι: Κτηνώδη σε διαστάσεις, θα μπορούσαν να χαλιναγωγήσουν τα διπλάσια άλογα, δίχως καν να ιδρώσει το αυτί τους! Το υβριδικό σύνολο, αποτέλεσμα του αλουμινένιου άνω μέρους και των ατσάλινων σωλήνων, δείχνει ''πολύ μπροστά'' σχεδιαστικά.

Και από design όμως το PR4 είναι όμορφο, και καλαίσθητο, σε λευκό χρώμα με μαύρες και κόκκινες λεπτομέρειες σε πλαστικά και σε σωλήνες πλαισίου και υποπλαισίου. Τίποτα δεν έχει να ζηλέψει το design από τον κορυφαίο ιαπωνικό και ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Φινίρισμα & συναρμογή σε υψηλά επίπεδα, δίσκοι φρένων "μαργαρίτες", χωμάτινα ελαστικά Michelin Enduro Competition, τιμόνι μεταβλητής διατομής της γνωστής Reikon, γκριπ της Domino και χούφτες Polisport. Οι άνθρωποι της AJP έχουν επιλέξει παντού επώνυμα αξεσουάρ, με ονόματα που εντυπωσιάζουν. Να είχε και πιο σύγχρονους διακόπτες...

Οι διακόπτες ταιριάζουν όμως μια χαρά με τον απλό αερόψυκτο τετράχρονο κινητήρα των 233 κυβικών εκατοστών με τροφοδοσία από καρμπυρατέρ - όπως παλιά! Διαθέτει βέβαια και εργοστασιακό ψυγείο λαδιού, μίζα αλλά και μανιβέλα, ενώ μία αλουμινένια προστατευτική ποδιά στο κάτω και μπροστινό μέρος του κινητήρα, για προστασία από τις πέτρες. Όλα αυτά, με εξοπλισμό δρόμου για καθημερινή μετακίνηση, δυνατότητα έκδοσης αριθμού κυκλοφορίας, και με κερασάκι στην πολύ “τούρτα”; Τις ανάγκες συντήρησης πολιτικής μοτοσυκλέτας, και κόστος αγοράς μόλις στα 4.100 ευρώ!

Με ιστορία XR


Πάνε τα παλιά καλά τα χρόνια και μαζί τους, πήραν την απλότητα των μοτοσυκλετών. Καλή η σύγχρονη εποχή φυσικά, αλλά πολλοί είναι οι αναβάτες που γαλουχήθηκαν πάνω σε ένα Honda XR 200, λόγω της φιλικότητας, και της απλότητας που το διέκρινε.

Το ιδανικό πακέτο, θα ήταν ένα XR 200 με αναρτήσεις και πλαίσιο - μιας και η ιπποδύναμη του, που δεν βάζει σίγουρα φωτιά στο χώμα, είναι υπεραρκετή για εξερευνήσεις, βόλτες, μονοπάτια, και χωμάτινες εκδρομές μικρού βεληνεκούς. Κάπως έτσι, η AJP κόπιαρε τον κινητήρα του XR 200 του οποίου η πατέντα έχει λήξει, και πάνω σε αυτόν, έφτιαξε τον δικό της μονοκύλινδρο, αερόψυκτο και διβάλβιδο κινητήρας του PR4. Αυτός διαθέτει ψυγείο λαδιού για έξτρα αξιοπιστία, και έχει τις ρίζες του στην Ταϊβάν, καθώς προέρχεται από τη γνωστή εταιρεία CPI, αποτελώντας ρέπλικα του XR, διαθέτοντας και ορισμένες εκσυγχρονιστικές πινελιές.

Η τροφοδοσία γίνεται με καρμπυρατέρ της Keihin με αντλία επιτάχυνσης και τσοκ 2 επιπέδων. Η AJP ανακοινώνει επίσημα για το PR4 Enduro 20 hp / 8.000 σ.α.λ. και 1,83 χιλιόγραμμα ροπής στις 7.000 σ.α.λ. Φωτιά δεν θα βάλει πουθενά από την απόδοση του, όμως το κοντό γρανάζωμα και οι σωστά κλιμακωμένες σχέσεις του κιβωτίου, βοηθούν απίστευτα την κίνηση σε μονοπάτια, στενές διαδρομές, ανοιχτές διαδρομές - με τη συμμετοχή ακόμα και σε 12ωρους αγώνες αντοχής, η AJP έχει αποδείξει τον αλεξίσφαιρο χαρακτήρα του.

Εργονομικό και υπέρ-ελαφρύ... παπί


Για χρήση enduro το PR4 είναι άνετο και εργονομικό. Η θέση οδήγησης είναι επιθετική, ίσια, και σε αφήνει να φτάσεις το σώμα σου μέχρι την "τάπα", δημιουργώντας έτσι μία μάχιμη στάση σώματος.
Το ρεζερβουάρ βρίσκεται τοποθετημένο κάτω από την σέλα, τοποθετώντας χαμηλότερα το κέντρο βάρους, συμβάλλοντας έτσι στην ευελιξία της μοτοσυκλέτας. Το ημιδιάφανο ρεζερβουάρ επιτρέπει να δεις την στάθμη του καυσίμου, κάτι ευεργετικό μιας και δεν υπάρχει ρεζέρβα, ούτε και δείκτης βενζίνης. Η χωνευτή βουρτσισμένη τάπα της βενζίνης βρίσκεται στο πίσω μέρος της σέλας, είναι υπέροχη σε εμφάνιση, όμως δεν κλειδώνει - για την πολιτική χρήση. Στο τιμόνι βρίσκουμε ένα ψηφιακό όργανο της Koso με αρκετές ενδείξεις, και οι ανοιχτές λαβές, δίνουν την απαραίτητη επιθετική στάση στον αναβάτη.

Ο οποίος μόλις βρεθεί στην σέλα του PR4, θα νιώσει τις μαλακές αναρτήσεις να υποχωρούν από το βάρος του. Τόσο το μπροστινό, όσο και το αμορτισέρ, βυθίζονται αρκετά, διευκολύνοντας ακόμη και αναβάτες με ύψος έως 1.70μ. να πατούν άνετα στο έδαφος. Και αυτή η μαλακή λειτουργία, είναι που δίνει στον αναβάτη την άνεση να κινείται με άνεση σε ανωμαλίες, αφού οι αναρτήσεις ''διαβάζουν'' κάθε εμπόδιο, χωρίς αυτό να φτάνει στα χέρια του αναβάτη. Οι τροχοί παραμένουν στο έδαφος, η ελαφριά μοτοσυκλέτα ''πετάει'' πάνω από τις πέτρες, και αυτό που καταλαβαίνεις από την πρώτη επαφή, είναι πως πρόκειται για μία πολύ εύκολη enduro μοτοσυκλέτα! Ο ερασιτέχνης αναβάτης, θα το εκτιμήσει αμέσως, θα βολευτεί πάνω του, θα περάσει από κάθε εμπόδιο ξεκούραστα, ενώ η φιλικότητα θα στηρίξει κάθε του προσπάθεια, ανεξάρτητα από το οδηγικό επίπεδο.

Εργαλείο και για έμπειρους


Αν βέβαια νομίζετε πως το PR4 αποτελεί εργαλείο αποκλειστικά για πρωτόπειρους αναβάτες, ή για ερασιτεχνική χρήση, πλανάστε πλάνην οικτράν. Το PR4 έχει πάρει μέρος σε αρκετούς σκληρούς, κορυφαίους αγώνες enduro και hard enduro, όπως είναι το Red Bull Romaniacs του 2015 (2 ασημένια μετάλλια στον πρόλογο παρακαλώ), στο Extreme XL Lagares στην Πορτογαλία, στον 12ωρο αγώνα La Chinelle του Βελγίου, αλλά μεταξύ άλλων και στο εθνικό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας, με τον Andre Martins να ρίχνει στα αυτιά σε αναβάτες με κορυφαίες μοτοσυκλέτες, στην μάχη για την κορυφή της κατηγορίας! Η μοτοσικλέτα “το έχει”, αρκεί να “το έχει” και ο αναβάτης βέβαια.

Το PR4 δουλεύει εξαιρετικά, προσφέροντας μεγάλα ποσά διασκέδασης, ώστε να βγείτε ασπροπρόσωποι σε όλες σχεδόν τις συνθήκες. Οι αναρτήσεις με τις μεγάλες διαδρομές απορροφούν τα πάντα ακόμη και όταν το επίπεδο οδήγησης ανεβαίνει - εκεί θα χρειαστεί λίγο ''σφίξιμο'' για να μην χάνεται η αίσθηση του μπροστινού τροχού.

Το υβριδικό πλαίσιο φωνάζει “μοναδικότητα”, και όσον αφορά σε διαστάσεις, μαζί με ψαλίδι και το ανάποδο πιρούνι της Marzocchi, θα ξεγράψουν με το καλημέρα όποιες υποψίες θα μπορούσε να έχει κανείς για ελαστικότητες στο PR4. Από πλευράς στησίματος και ακαμψίας η μοτοσυκλέτα είναι over-engineered, και άνετα μπορεί να χαλιναγωγήσει πολλά περισσότερα άλογα. Όμως και στα φρένα δεν υπολείπεται, και οι 2 δίσκοι μαργαρίτες αποδίδουν άριστα, προσφέροντας και πολύ καλή αίσθηση.

Τέρμα γκάζι!


Είπαμε, για να αποδώσει σωστά και να εκμεταλλευτείς την ποιότητα του πλαισίου, θα πρέπει να το οδηγάς στο τέρμα. Ο κινητήρας του χαμηλά είναι ''νεκρός εναντίον πεθαμένου", ενώ και ψηλά, δεν κάνει τίποτα συγκλονιστικό. Όμως, λειτουργεί στο άνοιγμα του γκαζιού σαν τρακτέρ, ανεβάζοντας σταθερά στροφές, βάζοντας την δύναμη κάτω χωρίς σπιναρίσματα. Προσφέρει διαρκεί ώθηση δίχως δράματα, και κάνει θαύματα ακόμη και στις πιο δύσκολες ανηφόρες. Θα κάνει σούζα αυστηρά με πρώτη και ελάχιστα χιλιόμετρα, καταφέρνοντας όμως έτσι να υπερβεί όλα τα εμπόδια στο μονοπάτι - ακόμη και στους πεσμένους κορμούς.

Θα κρατήσεις τέρμα το γκάζι και θα νιώσεις τον κινητήρα να προσπαθεί, και την μοτοσυκλέτα να χασμουριέται με τις ταχύτητες που πηγαίνεις, μαζεύοντας όμως χιλιομετράκια σιγά - σιγά- Σίγουρα, δεν θα σε φοβήσει, ούτε θα κινδυνέψεις ποτέ, αντίθετα, θα πας όπου θες, άνετα.
Το PR4 θα καθαρίσει και όλα τα άλματα λογικού ύψους, δίχως καν να ιδρώσει, θα προσγειωθεί με άνεση και ασφάλεια, ενώ παρέχει καλή πληροφόρηση στον αναβάτη. Με τη βοήθεια του άριστου στις χαμηλό-μεσαίες στροφές κινητήρα θα ανεβείτε ακόμα και σε κάθετες πλαγιές, ενώ με χρήση του συμπλέκτη θα διώξετε τον πίσω τροχό, πλαγιολισθαίνοντας όπου χρειάζεται, και κάνοντας εύκολα επιτόπιες στροφές 180 μοιρών.

Πραγματικό εργαλείο

 
Στην άσφαλτο το PR4 θα καταφέρει να σας μεταφέρει από το Α στο Β, αλλά θα σας ξεκαθαρίσει πως ο δρόμος δεν αποτελεί το αγαπημένο του τερέν. Η μικρή τελική των 105 χλμ/ώρα, και οι κραδασμοί μετά τα 70-80 δεν θα κάνουν την παραμονή στη σέλα άνετη, αρκούν όμως για να σας μεταφέρουν μέχρι τον πλησιέστερο χωματόδρομο. Κι εκεί αλλάζουν όλα όπως έχουμε ήδη αναφέρει.
Ιδανικά θα θέλαμε σκληρότερες ρυθμίσεις στις αναρτήσεις για να μην χρειάζεται επέμβαση με ρυθμίσεις, αν και αυτές είναι λεπτομέρειες που δεν αφορούν τους ψαγμένους αναβάτες - το PR4 δεν έχει φτιαχτεί για καθαρόαιμο enduro υψηλών απαιτήσεων, αν και δεν θα πει όχι και για τέτοια χρήση. Σημειώστε πως το πολύ κοντό μεταξόνιο χαρίζει πολλούς πόντους στα κλειστά κομμάτια, κόβοντας όπως είναι λογικό κάποιους όσον αφορά στη σταθερότητα στα γρήγορα.

Θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε το PR4 “φονέα γιγάντων”, ή αλλιώς ένα από τα αφανή διαμάντια απέναντι στις δημοφιλέστερες επιλογές που προσφέρει η αγορά. Και όχι άδικα. Μπορεί να αποκτηθεί δίχως να ξοδέψεις μια περιουσία, ενώ στη συνέχεια παραμένει οικονομικό, καθώς οι ανάγκες συντήρησης του είναι πολιτικής μοτοσυκλέτας (service κάθε 3.000 χλμ), και όχι όπως τα απόλυτα όπλα, με ώρες λειτουργίας. Η οικονομία συνεχίζεται στη μηδαμινή κατανάλωση καυσίμου, ενώ και ποιοτικά εκπλήσσει, με τα δυνατά ονόματα που φέρει στα περιφερειακά του, με την ξεχωριστή του εμφάνιση, και με τις μεγάλες δυνατότητες στο χώμα, αλλά και με την απαράμιλλη φιλικότητα του. Με το AJP πραγματικά θα διασκεδάσετε στο χώμα, ενώ όσο το πιέζετε τόσο θα σας αποκαλύπτονται ακόμα περισσότερο οι δυνατότητες του. Νέα εποχή XR λοιπόν!

Ποια είναι η AJP


Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1987 στην Πορτογαλία, και παρουσίασε την πρώτη της δημιουργία, το ARIANA 125, με δίχρονο κινητήρα Casal, και όνομα που παρέπεμπε στην κόρη του ιδρυτή της AJP, Antonio Pinto, που είχε γεννηθεί την ίδια χρονιά. Μόλις 25 μοτοσικλέτες παρήχθησαν από το ARIANA, ενώ το 1991, η AJP ξεκίνησε συνεργασία με την Petrogal (πλέον Galp Energia), εξελίσσοντας νέα μοντέλα, αλλά και μια σειρά συνθετικών λιπαντικών για δίχρονους κινητήρες. Η συμμετοχή στους αγώνες ξεκίνησε το 1991, με την AJP να κερδίζει 5 τίτλους στη σειρά στο πορτογαλικό πρωτάθλημα Enduro, από το 1996 έως το 2000.

Το PR4 125 παρουσιάστηκε το 2001, και ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα της εταιρείας με τετράχρονο μοτέρ, αλλά και η αρχή των εξαγωγών για την AJP. Το 2003 η εταιρεία μετακόμισε στη Lousada, ενώ το 2004 παρουσίασε το PR4 με μοτέρ 200 κ.εκ. Το 2007 είχαμε την παρουσίαση του PR3 200 MX, το πρώτο μοντέλο που φόρεσε το υβριδικό πλαίσιο της AJP. Σύμφωνα με την AJP, το PR3 με βάρος μόλις 89 στεγνών κιλών αποτελεί το ελαφρύτερο 200άρι Enduro μοντέλο του κόσμου. Στο τέλος του 2009 παρουσιάζεται το πλέον προηγμένο μοντέλο PR5, με υγρόψυξη και ψεκασμό, μόλις στα 100 κιλά βάρος. Και πρόσφατα είχαμε και την παρουσίαση του πρωτότυπου Rally bike PR7.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής AJP
Μοντέλο PR4 240 Enduro
Αντιπρόσωπος Hellinmoto Α.Ε.
Τιμή 4.100 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, αεροελαιόψυκτος, 1ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 233
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 69x 62,5
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ Keihin 30χλστ.
Σύστημα εξαγωγής Mία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ με αντλία λαδιού
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα 15/50 (3.333)
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Υβριδικό, κλειστό, περιμετρικό, με ατσάλινο μπροστινό τμήμα στο λαιμό και δύο κάθετους αλουμινένιους πλαϊνούς δοκούς - αλουμινένιο υποπλαίσιο 
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Πλάτος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1380
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 920
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg) 105
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 7,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι δύο θαλάμων της Marzocchi, διάμετρος καλαμιών 40mm, διαδρομή 260mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης / επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίων
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 300mm
   
Ελαστικά  
μπροστά 90/90-21'' Michelin Enduro Competition
Πίσω 120/90-18'' Michelin Enduro Competition
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm / δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm / δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 20 / 8.000
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 1,83 / 7.000

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 13:14

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - AJP 250 PR5 Extreme
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon