.
Κατηγορία AJP
Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 19:29

Test – AJP SPR 250 2024

Εκπλεπτισμένη προσιτή enduro

Εύχρηστη, βολική, γρήγορη, όσο πρέπει δυνατή, και κορυφαία εξοπλισμένη. Η νέα SPR 250 της AJP έρχεται να δώσει στους ερασιτέχνες αγωνιζόμενους και φυσιολάτρες του enduro μία κορυφαία διπλής χρήσης επιλογή, σε μοναδική τιμή.

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Πλούσια και φιλική

Στο σημείο που έχουν φτάσει οι τιμές των enduro μοτοσυκλετών, βρίσκεται πλέον ένα τεράστιο πρόβλημα για την επιλογή μίας ιδανικής για εξερεύνηση στο βουνό, προπονήσεις ή αγώνες. Ακόμη και οι μεταχειρισμένες enduro των προηγούμενων ετών, 2023, 2022, 2021 και πιο πίσω, κρατάνε τιμές και σε πολλές περιπτώσεις, διαμορφώνονται και αναλόγως διαθεσιμότητάς τους. Έτσι, οι επιλογές για τον ερασιτέχνη αναβάτη που κάνει enduro, έχουν περιοριστεί, και κυρίως για τους αναβάτες που θέλουν απλά μία μοτοσυκλέτα να κάνουν τις βόλτες τους, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.

DSC_1383_-_web.jpg

Η AJP είναι πορτογαλική εταιρία ιδιοκτησίας του 7 φορές πρωταθλητής Πορτογαλίας στο enduro, Antonio J. Pinto, από τον οποίο πήρε και το όνομα της, η οποία εξειδικεύεται στις enduro μοτοσυκλέτες “διπλής” χρήσης, μιας και οι μοτοσυκλέτες της δεν είναι καθαρά αγωνιστικές. Είναι πλήρως εξοπλισμένες με κορυφαία περιφερειακά και έχουν εξαιρετική τιμή. Δύο βασικά στοιχεία που όταν συνδυαστούν μεταξύ τους, έχουν και εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Πριν χρόνια, οδηγήσαμε την PR5 Extreme, στα 250 κυβικά εκατοστά και πλέον έχουμε κοντά μας την SPR που συνεχίζει την ιστορία με νέο όνομα και αρκετές αλλαγές. Τότε η AJP κατασκεύαζε την PR5 σε υγρόψυκτη και την PR4 σε αερόψυκτη έκδοση, ενώ πλέον έχουμε μία πιο sport κατασκευή, με υγρόψυκτο κινητήρα επιδόσεων, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρία, προσφέρει αυξημένη αξιοπιστία, κάτι που σφραγίζει και η εγγύηση που βρίσκεται στα 2 χρόνια – αν ακολουθείς πιστά το βιβλίο service. Μία συντήρηση απλής μοτοσυκλέτας με αλλαγή λαδιών και μπουζί στα 3.000χλμ σου δίνει εγγύηση για δύο χρόνια, κάτι που από μόνο του λέει πάρα πολλά για μοτοσυκλέτα που καλείται να κάνει enduro και καθημερινότητα.

DSC_1387_-_web.jpg

Κορυφαίος εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός της όμως, μόνο καθημερινός δεν είναι. Το μπροστινό σύστημα έρχεται από την ZF και έχει διάμετρο καλαμιών 48mm και διαδρομή 300mm, είναι πλήρως ρυθμιζόμενο και το μόνο του αρνητικό είναι η είσοδος του κατσαβιδιού στο άνω τμήμα, στην περιοχή του τιμονιού, για ρύθμιση των αποσβέσεων. Οι τιμονόπλακες είναι κατασκευασμένες από ergal, σε μαύρο χρώμα, και δένουν άριστα με το κόκκινο του πλαισίου.

Ίδια διαδρομή έχει και το αμορτισέρ της ZF, πλήρως ρυθμιζόμενο και αυτό, στα χνάρια του μπροστινού.

Το ψαλίδι είναι θηριώδες, γεροδεμένο, αλουμινένιο, κατασκευής AJP και δείχνει ικανό για να αντέξει τα διπλάσια άλογα τουλάχιστον, ενώ στα ίδια χνάρια ακολουθεί και το μοχλικό του. Δύο αλουμινένιοι δοκοί δημιουργούν το τμήμα του πλαισίου που συνδέεται με την ατσάλινη ραχοκοκαλιά η οποία συνεχίζει από τον λαιμό και στο μπροστινό τμήμα του κινητήρα αγκαλιάζοντας τον από κάτω.

DSC_1454_-_web.jpg

Ως κατασκευή λοιπόν, φαίνεται διόλου “ερασιτεχνική”, παρά το ότι μας συστήνεται ως τέτοια.

Ο κινητήρας με τον έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής διαθέτει ψεκασμό της Athena με σώμα διαμέτρου 34mm, από την οποία προέρχεται και η μονάδα ελέγχου και η χαρτογράφηση. Με υπερτετράγωνες διαστάσεις στα 79 x 53.6mm, 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων με συμπλέκτη με ντίζα, αφαιρούμενο καπάκι δίσκων με ματάκι για τον έλεγχο λαδιού, και τελικό εξαγωγής τιτανίου της GPR, φαίνεται ότι έχει τα φόντα για να γίνει ένα εξαιρετικό Playbike. Η ιπποδύναμη ανακοινώνεται στα 27 άλογα και τοποθετείται στην κατηγορία του Honda CRF 250L και Kawasaki KLX 250S.

DSC_1392_-_web_copy.jpg

Ο κινητήρας του νέου AJP SPR 250 προέρχεται από την κινεζική Zongshen – τεχνογνωσία Honda και εδώ, μιας και έχουμε δει την Zongshen να συμμετέχει στο 24ωρο παγκόσμιο πρωτάθλημα αντοχής Endurance παλαιότερα, με μία αντιγραφή του Honda RVF 750. Τον κινητήρα του AJP SPR συναντάμε ξανά στο Gas Gas EC 250 Cami, ένα μοντέλο διπλής χρήσης της ισπανικής εταιρίας, σαν τα Kawasaki KLX και Honda CRF 250L. Ο ψεκασμός του PR5 πλέον προέρχεται από την Athena και τοποθετήθηκε ώστε να αυτορυθμίζεται πιο εύκολα ο κινητήρας ανάλογα των συνθηκών, αλλά και να περνάει προδιαγραφές σε όλες τις χώρες άνετα.

Πλήρως εξοπλισμένη

Τα περιφερειακά συμπληρώνονται από φρένα της Brembo με δίσκους μαργαρίτα 260/220mm και δαγκάνες δύο και ενός εμβόλων για μπροστά και πίσω, προστατευτική πλαστική ποδιά, ρυθμιζόμενες μανέτες φρένου και συμπλέκτη, πολύ φαρδιά αλουμινένια μαρσπιέ από το εργοστάσιο, αλλά και τιμόνι μεταβλητής διατομής της Reikon και προστατευτικές χούφτες της Polisport.

Θα λέγαμε ότι είναι πλήρως εξοπλισμένη ακόμη και στα πλαίσια των αγωνιστικών κατασκευών και η κύρια διαφοροποίησή της σε σχέση με τις υπόλοιπες enduro, βρίσκεται στο ρεζερβουάρ. Αυτό, είναι χωρητικότητας 9,5 λίτρων και βρίσκεται στο πίσω τμήμα, κάτω από την σέλα, με την τάπα του να βρίσκεται στο τελείωμα της σέλας. Στο κλασικό σημείο που έχουμε συνηθίσει, μπροστά, βρίσκεται το φίλτρο αέρα το οποίο έχει εύκολη πρόσβαση με ένα απλό καπάκι.

DSC_1478_-_web.jpg

Με τον κινητήρα των 250 κυβικών εκατοστών, η αυτονομία, θα είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλη. Και μέσα σε όλα αυτά, διαθέτει και όλο τον εξοπλισμό δρόμου, όπως καθρέπτες, μεγάλη βάση για πινακίδα και φανάρια / φλας, ώστε να κυκλοφορείς και στον δρόμο, και να αφαιρέσεις ότι θες ώστε να πας στο βουνό.

Και εκεί που από τη μία η AJP μας προσφέρει μία dual sport enduro μοτοσυκλέτα για ερασιτέχνες, διαπιστώνεις ότι τόσο η κατασκευή, όσο και ο εξοπλισμός, δημιουργούν μία μοτοσυκλέτα με αγωνιστικές προδιαγραφές, πολύ καλά ζυγισμένη, πολύ καλά στημένη, έτοιμη για τα μεγάλα σαλόνια.

Το ζύγισμά της είναι πολύ καλό ακόμη και όταν βρίσκεται σταματημένη, με το ρεζερβουάρ να συμβάλλει στην μετακίνηση της μοτοσυκλέτας. Τα κιλά της δεν την κατατάσσουν στις ελαφρύτερες κατασκευές αλλά έχει εξαιρετικό ζύγισμα λόγω κατασκευής και κέντρου βάρους ενώ με το ύψος σέλας στα 930mm σίγουρα είναι ψηλή, δημιουργώντας μία επιθετική στάση σώματος. Κάθεσαι πάνω της όπως θα καθόσουν σε μία σύγχρονη μοτοσυκλέτα της κατηγορίας, επιθετικά, έχοντας πλήρη έλεγχο, ενώ τα πόδια δεν βρίσκουν πουθενά, μιας και ρεζερβουάρ, έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει στο μπροστινό τμήμα.

DSC_1391_-_web.jpg

Κάνει ότι θες

Ένα πολύ βασικό στοιχείο είναι πως την νιώθεις όπως είναι: Πολύ μαζεμένη σε μέγεθος, μικρή, και συμπαγή, κάτι που αρχικά σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν χωράς, αλλά τελικά σου δίνει την άνεση να κινείσαι με άνεση σε σφιχτές διαδρομές και μονοπάτια. Με μεταξόνιο στα 1450 χιλιοστά σε βοηθά να κινείσαι πάρα πολύ γρήγορα στα μονοπάτια, όπως θα πήγαινες με οποιαδήποτε σύγχρονη enduro, έχοντας πλήρη έλεγχο. Ίσως και πιο γρήγορα, αφού το μικρό της μέγεθος και η γρήγορη γεωμετρικά βοηθούν στην αμεσότητα στις στροφές και στην είσοδο στα μπερμ. Σωστό πάτημα στα μαρσπιέ, επιθετικό τιμόνι, ελαφρύ ζύγισμα και αλλαγή κατεύθυνσης χωρίς δύναμη, είναι χαρακτηριστικά που βοηθούν, ενώ μπορείς να μετακινηθείς πολύ εύκολα στην στενή σέλα και να ελέγξεις την μοτοσυκλέτα σε κάθε συνθήκη. Είναι μία πολύ βολική και φιλική μοτοσυκλέτα, η οποία όσο και αν πιεστεί, “στρώνει” στο έδαφος, χωρίς να σηκώνει τροχούς ή να σε χτυπάει από τις αναρτήσεις. Οι αποσβέσεις είναι πολύ καλές ακόμη και με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις και συνδυάζονται πολύ καλά με το σφιχτό πλαίσιο, που όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα, δείχνει και περισσότερα θετικά σημεία.

DSC_1506_-_web.jpg

Ο κινητήρας δεν είναι ιδιαίτερα δυνατός, ιδιαίτερα με την τάπα στην εξάτμιση η οποία σίγουρα μειώνει την ιπποδύναμη, και για να πας γρήγορα, θα πρέπει να κρατάς ψηλά τις στροφές. Ουσιαστικά, ο κινητήρας είναι φιμωμένος από την εξάτμιση και αυτό δεν βοηθά στις χαμηλές στροφές, αλλά όσο κρατάς το γκάζι ανοιχτό, η μοτοσυκλέτα μπορεί να κινείται με την φόρα της σε γρήγορες ταχύτητες και να ισιώνει ότι βρίσκει μπροστά της. Μάλιστα, σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση στην οποία ο ψεκασμός προερχόταν από την Delphi, εδώ, οι χαμηλές στροφές είναι ήρεμες χωρίς μπερδέματα.

Διατηρώντας την φόρα σου, μπορείς να περάσεις ότι εμπόδιο θες, μιας και πλαίσιο και αναρτήσεις, λειτουργούν πολύ καλά. Είναι άκαμπτη ως μοτοσυκλέτα, και από αναρτήσεις αλλά και από πλαίσιο, και ένας προπονημένος αναβάτης, θα εκτιμήσει αυτά τα χαρακτηριστικά και θα την οδηγήσει στο όριο. Ένας μέτριος αναβάτης, θα βρει ενδιαφέροντα όλα αυτά τα στοιχεία που θα έχει στην διάθεσή του, συν τον εξοπλισμό δρόμου που θα του προσφέρει την διπλή χρήση στην καθημερινότητα, μιας και διαθέτει και κεντρικό διακόπτη / κλειδί, που κλειδώνει και το τιμόνι από εκεί.

DSC_1528_-_web.jpg

Άριστη dual sport

Ουσιαστικά, η AJP με την SPR μας προσφέρει μία μοτοσυκλέτα η οποία συνδυάζει ότι θα ζήλευες από μία αγωνιστική enduro, με την καθημερινότητα στην χρήση και την απόλαυση του σαββατοκύριακου στα κοντινά βουνά.

Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, περισσότεροι θα είναι αυτοί που θα οδηγήσουν σωστά και θα πιουν το αίμα στο SPR, παρά σε ένα δυνατότερο σύγχρονο 250 ή μεγαλύτερου κυβισμού τετράχρονο enduro. Γιατί έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να κινηθείς πραγματικά γρήγορα, χωρίς όμως να σε κουράζει από υπερβολική δύναμη. Πάντως, δεν είναι μία φτηνή μοτοσυκλέτα enduro που μπαίνεις στην διαδικασίανα κοιτάξεις λόγω της τιμής της, ούτε ως ένα μεταβατικό στάδιο γιατί δεν σου περισσεύουν τα χρήματα για να αποκτήσεις μία κορυφαία επώνυμη. Είναι μία πολύ καλοστημένη κατασκευή, ποιοτική και οδηγικά εξαιρετική, η οποία κυρίως λόγω ιπποδύναμης περιορίζεται σε διαφορετικό, πιο ερασιτεχνικό κοινό.

Η AJP προσφέρει την SPR 250 σε μία πολύ προσιτή τιμή, στα 6.990euro, τιμή η οποία βρίσκεται στον πάτο της κατηγορίας των enduro της κατηγορίας, με εγγύηση και γνωστή αντιπροσώπευση από την K-Motors, κι έτσι, αποτελεί μία κορυφαία επιλογή για όποιον θέλει να κάνει enduro με απαιτήσεις ή μη.

DSC_1398_-_web.jpg

 

Προστασία αναβάτη:

Κράνος Airoh Twist 2.0 Racer, μάσκα Ariette Basic Riding Crowsμπλούζα Acerbis MX Helios Vented, παντελόνι Acerbis MX Helios vented, γάντια Five MXF-3, Θώρακας Acerbis Gravity, ζώνη μέσης Acerbis Motobrand 2.0μπότες Forma Predatorαπό το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
Κατασκευαστής AJP
Μοντέλο SPR 250
Αντιπρόσωπος K-MOTORS
Τιμή 6.990euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος, 1ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 249
Συμπίεση (:1) 11,6
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 77x 53,6
Τροφοδοσία Ψεκασμός Athena με σώμα διαμέτρου 34mm
Σύστημα εξαγωγής Mία σε μία τιτανίου της GPR
Λίπανση Υγρό κάρτερ με αντλία λαδιού
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα 12/52 (4.333)
Πλαίσιο
Τύπος  Υβριδικό, κλειστό, περιμετρικό, με ατσάλινο μπροστινό τμήμα στο λαιμό και δύο κάθετους αλουμινένιους πλαϊνούς δοκούς - αλουμινένιο υποπλαίσιο 
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Πλάτος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1450
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 960
Απόσταση εδάφους (mm) 355
Βάρος (kg) 113
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 9,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της ZF, διάμετρος καλαμιών 48mm, διαδρομή 300mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης / επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίων
Πίσω Αμορτισέρ ZF με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης (αργή και γρήγορη) και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 300mm
Ελαστικά
μπροστά 90/90-21'' Michelin Enduro Competition
Πίσω 120/80-18'' Michelin Enduro Competition
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm / δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm / δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 27 / 8.000
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 2,35 / 7.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 19:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - AJP PR4 Enduro 2015
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon