.
Κατηγορία EDITORIAL
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 17:01

Editorial τεύχους 51, Οκτώβριος 2019 - Τα μοντέλα του 2020 είναι προ των πυλών

Μπορεί το 1ο Adventure Festival by BIKEIT να έχει τελειώσει εδώ και ένα μήνα, όμως το μυαλό μας τριγυρίζει ακόμα στις αναμνήσεις από το μαγικό εκείνο τριήμερο. Δυο χιλιάδες test-rides σε πραγματικές συνθήκες, σε απολαυστικές διαδρομές σε άσφαλτο και χώμα -το τελευταίο για πρώτη φορά στην Ελλάδα- όλα υπό τη διοργάνωση του BIKEIT. Γιατί μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα από το να σας ενημερώνουμε μέσω site και e-magazine, φέρνοντας σας πολύ πιο κοντά στις μοτοσυκλέτες των ονείρων σας, ώστε να χορτάσετε οδήγηση στη σέλα τους, βγάζοντας συμπεράσματα από πρώτο χέρι για τις επόμενες αγορές σας. Τα χαμόγελα όλων των συμμετεχόντων και ο ενθουσιασμός σας, δύσκολα ξεχνιέται, όσος χρόνος κι αν περάσει.

Έχουμε μπει ήδη για τα καλά στην τροχιά παρουσίασης των νέων μοντέλων του 2020, με τις δεκάδες «κατασκοπικές» φωτογραφίες, τις «διαρροές» και τις τεχνικές προδιαγραφές ρύπων και ονομασιών που «προδίδουν» κάποια μοντέλα, κυρίως στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α., λίγο πριν τα μεγάλα σαλόνια του Tokyo και της EICMA. Παράλληλα έχουμε και τις πρώτες επίσημες παρουσιάσεις των μοντέλων που έχουν δεχθεί μόνο νέα χρώματα και συντηρητικές ανανεώσεις, αλλά και ορισμένων με σημαντικότερες αλλαγές. Σημαντικός παράγοντας αλλαγών για φέτος οι προδιαγραφές Euro 5 που ξεκινούν να ισχύουν στην Ευρώπη από 1/1/2020.

Κάπως έτσι είδαμε τη νέα Honda Africa Twin 1100 στην επίσημη παρουσίαση της, μοτοσυκλέτα που πλέον όχι μόνο δεν υστερεί σε ηλεκτρονικά βοηθήματα, αλλά έχει ανεβάσει τον πήχη με την Touch Screen οθόνη της -η πρώτη μοτοσυκλέτα της κατηγορίας που διαθέτει ανάλογα όργανα. Παράλληλα είναι και ελαφρύτερη αλλά και δυνατότερη. Στις αγορές της Ασίας παρουσιάστηκε ήδη το X-ADV 155, το οποίο περιμένουμε και στην Ευρώπη, ενώ αναμένουμε και το νέο Honda CBR1000RR που παρουσιάζεται επίσημα στις 23/10/2019 στο Tokyo, για χάρη του οποίου η Honda έχει ήδη πάρει στις τάξεις της τον Alvaro Bautista για να το οδηγήσει στο WorldSBK του 2020. Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τη φήμη για επιστροφή του θρυλικού Deauville με κινητήρα 1.000 κ.εκ., αλλά και τις πατέντες για μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων σε scooter!

Στο Tokyo όμως, στις 23/10 θα δείξει και η Kawasaki το νέο μεγάλο γυμνό Ζ με υπερτροφοδότη! Το Akashi έχει ήδη παρουσιάσει τα νέα χρώματα για πολλά από τα μοντέλα του 2020, ενώ έκανε συντηρητική ανανέωση στο Ninja 650. Το μοντέλο που έχει πάντως τρελάνει τους πάντες είναι ένα φημολογούμενο τετρακύλινδρο Ninja 250, του οποίου όμως δεν έχουμε δει ούτε μία κατασκοπική φωτογραφία. Υπάρχει άραγε μόνο στη φαντασία του ασιατικού τύπου; Σημειώστε πως το νέο KLX 230 είναι ήδη εδώ, και το τεστ του μπορείτε να το βρείτε στο BIKEIT.

H Suzuki παρουσίασε ήδη στον τύπο τα Gixxer 250 και Gixxer SF 250, που θα κάνουν το ντεμπούτο τους στο Tokyo, ενώ αναμένουμε ένα ανανεωμένο V-Strom 1000, ειδικά όσον αφορά στα ηλεκτρονικά του. Το συγκεκριμένο V-Strom 1000 -ή ίσως μια διαφορετική έκδοση Rally της μοτοσυκλέτας- πιθανώς να πέρασε και από την Ελλάδα στις δοκιμές του το 2019, λαμβάνοντας μέρος στο σκληρό Hellas Rally!

Η Yamaha παρουσίασε το ανανεωμένο YZF-R1 και το WR250F του 2020, έδειξε το νέο MT-03 (πιθανώς να δούμε και ανανεωμένο MT-07 στην EICMA), ενώ οι φήμες δείχνουν πιθανή παρουσίαση και MT-125 στις 16 Οκτωβρίου 2019 -τουλάχιστον έτσι αναφέρει ένα σκοτεινό teaser της Iwata. Λόγω των Euro 5 αναμένουμε και νέο T-Max με αύξηση κυβισμού στα 562κ.εκ. από τα 530. Θα δούμε άραγε και σε ευρωπαϊκή έκδοση Α1 (125 κ.εκ.) το νέο XSR 155 που παρουσιάστηκε ήδη στην Ασία; Και πού είστε… ακούγεται κάτι για Tracer 125!

Όσον αφορά στους Βαυαρούς της BMW, οι προ-παραγγελίες ξεκίνησαν για το υπέροχο Hyper-premium vintage μοντέλοR18 με τον τρομερό νέο boxer κινητήρα των 1.800 κ.εκ. ενώ χάρη στη διαρροή των C.A.R.B. περιμένουμε ανυπόμονα να δούμε τη νέα σειρά «Μ» της BMW που συμπεριλαμβάνει και το μυστηριώδες R 1300 GS! Η φίρμα παρουσίασε και το νέο R nineT /5, το οποίο και είδαμε και στο Adventure Festival, στο περίπτερο της BMW, ενώ αναμένονται μεγάλες αλλαγές στο S 1000 XR.

Το KTM 390 Adventure έχει πιαστεί ουκ ολίγες φορές σε δοκιμές, και πλέον αναμένουμε την επίσημη παρουσίαση του στην EICMA 2019, ενώ σε κατασκοπικές φωτογραφίες είδαμε και ένα φρεσκαρισμένο RC 390. Παράλληλα ο ινδικός τύπος οργιάζει με τις φήμες πως οι Αυστριακοί θα παρουσιάσουν 5 νέα δικύλινδρα μοντέλα στα 490 κ.εκ.! Επ, μην ξεχάσουμε και τον νέο κυβισμό 890, που πιθανώς να αντικαταστήσει τα 790, φέρνοντας μαζί του και κάποια νέα μοντέλα -πχ. ένα SMT 890, ένα SMC 890, ένα 890 Duke και βλέπουμε. Τέλος, ανανέωση θα δεχθεί και το μεγάλο Duke των 1.290 κ.εκ..

Από την πλευρά των Ιταλών, η Ducati θα παρουσιάσει το νέο Streetfighter V4, και το κορυφαίο σε εξοπλισμό Multistrada 1260 GT, ενώ το νέο Multistrada V4 αναμένεται να παρουσιαστεί αργότερα, πιθανώς ως μοντέλο του 2021. Μην ξεχάσουμε και τα 2 νέα Ducati Scrambler 1100 που θα παρουσιαστούν στην EICMA, αλλά ούτε και το RS 660 της Aprilia!

Η Triumph έδειξε ήδη τις κτηνώδεις Rocket 3 R & Rocket 3 GT και τη νέα Street Triple RS, με Euro 5, ανανεωμένη εμφάνιση, κορυφαίο εξοπλισμό, και δυνατότερο κινητήρα, ενώ το μεγάλο για την ελληνική αγορά νέο, θα είναι το ανανεωμένο Tiger του 2020, το οποίο έχει πιαστεί να δοκιμάζεται, και αναμένεται με αυξημένο κυβισμό, 900 ή 1.000 κ.εκ., ενώ ανανέωση θα δεχθεί και το Bobber.

Η Harley-Davidson παρουσίασε ήδη την γκάμα του 2020, με νέες τεχνολογίες, και με το ηλεκτρικό Livewire που αναμένουμε να δούμε και στην Ευρώπη τη νέα χρονιά, ενώ στα τέλη του 2020 περιμένουμε και τη μικρή βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα της φίρμας σε συνεργασία με τη Benelli.

Και αφού πιάσαμε τη Benelli, αναμένουμε να δούμε νέους κυβισμούς, τουλάχιστον στα 800 κ.εκ. (βλέπε Leoncino, κ.α.), ένα ανανεωμένο TNT 600, και επιτέλους το Imperiale 400. Η πιο τρελή φήμη για την εταιρεία είναι πως ετοιμάζει ένα V4 Superbike με 1.000 κ.εκ.! Λέτε;

Η SYM θα φέρει στην αγορά το νέο Maxsym TL, ενώ η KYMCO παρουσίασε ήδη τη μοτοσυκλέτα KRIDER 400 που θα βγει στην παραγωγή το 2020 αλλά και έναν νέο υπέρ-εξελιγμένο και «πράσινο» κινητήρα για μικρά scooter.

Όσον αφορά στο Piaggio Group, οι φήμες οργιάζουν για ένα γυμνό μοντέλο της Moto Guzzi με τον κινητήρα του V85 TT, ενώ η Royal Enfield πιθανώς να τοποθετήσει τον νέο κινητήρα των 650 κ.εκ. στο Himalayan!

Σίγουρα ξεχάσαμε αρκετά μοντέλα, ενώ πολλά ακόμα θα εμφανιστούν ως κεραυνοί εν αιθρία. Μείνετε συντονισμένοι.

Κώστας Γκαζής

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 18:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon