.
Κατηγορία Horwin
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 17:17

Test – Horwin EK3 2023

Ηλεκτροκίνητο με «λογική Ελλάδας»

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Παίρνεις όλα τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης και της δυνατότητας οδήγησης με δίπλωμα αυτοκινήτου, χωρίς όμως να παγιδεύεσαι στα 45 χλμ/ώρα τελικής, με κίνδυνο να... σε κάνουν πίτα οι θεόμουρλοι οδηγοί των Ελληνικών πόλεων.  

Horwin EK3 Τιμή: Από 3.990 ευρώ (προ υπολογισμού επιδότησης)

Όσο τα ηλεκτρικά δίκυκλα αναπτύσσονται και βελτιώνονται, τόσο σιγά-σιγά θα τακτοποιούνται και τα «θέματα» που είχαν ή έχουν, μέχρι τώρα. Ένα από αυτά, είναι η ισχύς τους και ο περιορισμός σε τελική ταχύτητα, σε πολλές περιπτώσεις μόλις στα 45 χλμ/ώρα. Θα μας πείτε, μα είναι και απόλυτα νόμιμη ταχύτητα, και κάτω από το όριο των 50 στην πόλη. Εμείς θα σας απαντήσουμε, από την άλλη: Δεν ωφελεί να κρυβόμαστε, στην Ελλάδα τα 50 χλμ/ώρα αποτελούν μια... υπόδειξη παρά μία υποχρέωση και οι συνθήκες εκεί έξω, απαιτούν να έχεις όχημα που μπορεί να κινηθεί αρκετά πιο γρήγορα. Ευτυχώς που υπάρχουν και δίκυκλα, σαν το Horwin EK3, που δείχνουν μια «σωστή» κατεύθυνση, που μπορούν να πάρουν τα ηλεκτρικά scooters.

Καταρχάς, γυαλίζει απίστευτα!

Από την στιγμή της παραλαβής του EK3 από την αντιπροσωπεία, πρόσεξα την φουτουριστική προσέγγιση στην σχεδίαση, αλλά και την βαφή του μοντέλου η οποία είναι στιλβωμένη σε βαθμό... ξυρίσματος. Το High-Gloss χρώμα κερδίζει έδαφος, χάρη στην σύνδεση του με το πολυτελές, το premium και το φουτουριστικό. Και αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο υπερ-μοντέρνας σχεδίασης, που χαρακτηρίζει το EK3. Η συνέχεια δίδεται από τα φωτιστικά σώματα, σε μορφή Light bars σχεδόν εξολοκλήρου, με εξαίρεση τον τριπλό LED εμπρός προβολέα. Μόνο αδιάφορο δεν το λες, σχεδιαστικά!

Αξιοσημείωτα υψηλή είναι η ποιότητα κατασκευής του EK3. Ανεβάζοντας τον πήχη παραπάνω από τον μέσο όρο των μικρών ηλεκτρικών scooters, η Horwin δεν επιδεικνύει μόνο την εντυπωσιακή βαφή και το φινίρισμα , αλλά κάνει σαφές ότι έχει χρησιμοποιήσει καλά υλικά, ενώ έχει προσέξει τις λεπτομέρειες συναρμολόγησης και κατασκευής. Δεν συναντήσαμε ενοχλητικούς τριγμούς, ούτε και εκπτώσεις ποιότητας σε σημεία όπως οι διακόπτες, το ντουλαπάκι της ποδιάς, οι μανέτες κ.ά. και αυτό μόνο καλό μπορεί να χαρακτηρίζεται, για το μέλλον της κατηγορίας.

«Γκατζετάκια» περιλαμβάνονται στο μενού

Περνώντας στο «δια ταύτα», γνωρίζεσαι με τον εξοπλισμό του EK3, ο οποίος περιλαμβάνει αρκετά... καλούδια. Αρχικά, μιλάμε για Keyless κεντρικό διακόπτη, με τον κατάλληλο ασύρματο πομποδέκτη αντί του κλειδιού. Εμάς πάντως μας... κούφανε το σύστημα ενεργοποίησης του μοντέλου μέσω... δακτυλικού σένσορα (!!!)». Απλά, σέρνεις το δάχτυλο σου προς τα δεξιά, στον ειδικό αισθητήρα κάτω από την οθόνη ενδείξεων για να ενεργοποιήσεις το μοντέλο, αριστερά για να το απενεργοποιήσεις, φυσικά με τον πομποδέκτη στην τσέπη σου. Προφανώς μιλάμε για ένα... gimmick χωρίς ιδιαίτερη πρακτική αξία, αλλά δεν σου δίνει και περιθώριο για γκρίνια. Το μοντέλο έχει επίσης και συναγερμό στον βασικό εξοπλισμό (αυτό μάλιστα). Θα θέλαμε να λειτουργεί το σύστημα keyless, και όταν έχει αφαιρεθεί η κεντρική μπαταρεία για φόρτιση, κάτι που δεν συμβαίνει ωθώντας σε να μην κλείνεις τελείως την σέλα, ή να την ανοίγεις με το μηχανικό εφεδρικό κλειδί. Μικρό το κακό, με σαφές περιθώριο διόρθωσης όμως.

Άλλο «γκατζετάκι» αποτελεί η ίδια η οθόνη ενδείξεων, που χωρίζεται σε 4 περιοχές και περιλαμβάνει κάτι που εμείς είδαμε πρώτη φορά σε ηλεκτρικό δίκυκλο -αμπερόμετρο. Για όσους δεν γνωρίζουν, σου δείχνει σε πραγματικό χρόνο το ρεύμα που τραβά ο ηλεκτροκινητήρας και σε βοηθά να διαχειριστείς καλύτερα, την διαθέσιμη ενέργεια. Αυτό πρέπει να μπει σε όλα τα ηλεκτρικά δίκυκλα, τώρα αμέσως.

Έτσι πρέπει να ακούγονται όλα τα ηλεκτρικά!

Γενικά, τα ηλεκτροκίνητα scooters είναι αθόρυβα. Το EK3 ΔΕΝ είναι. Παράγει έναν από τους πιο δυνατούς και ενδιαφέροντες ήχους που έχουμε ακούσει ποτέ σε ηλεκτρικό δίκυκλο. Αυτό το οφείλει τόσο στον ηλεκτροκινητήρα του, που φέρει ένα στάδιο μείωσης στροφών με γρανάζια, όσο και στην επιλογή χρήσης αλυσίδας στην τελική μετάδοση -η τελευταία, θυμίζει την παρουσία της και σε επίπεδο αίσθησης κύλισης, σαν σε μία μικρή μοτοσυκλέτα. Ο υπογράφων, δηλώνω αμετανόητος λάτρης του ήχου των ηλεκτρικών μοτέρ ή της εκκίνησης ενός κινητήρα αεροσκάφους και, πιστέψτε με, έτσι ακριβώς ακούγεται το EK3. Εννοείται ότι, πέρα από την τέρψη της ακοής σας, αυτός ο παραπάνω ήχος προσθέτει και στην ασφάλεια, κάνοντας το μοντέλο περισσότερο αντιληπτό από πεζούς και άλλους οδηγούς.

Την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας, αναλαμβάνει μια θηριώδης μπαταρία χωρητικότητας 36 Ah, στα 72 Volt -άρα συνολικά 2,6 kWh. Η μπαταρία είναι αφαιρούμενη (αν και το βάρος της, που φτάνει τα 18 κιλά, θέλει μια κάποια συνήθεια) και φορτίζεται μέσω του ειδικού τροφοδοτικού, σε απλή οικιακή πρίζα -μέσα σε 4 με 5 ώρες, από άδεια. Εναλλακτικά, ο φορτιστής συνδέεται και στην ειδική υποδοχή πάνω στο ίδιο το EK3, αν θέλετε να το επαναφορτίσετε χωρίς να βγάλετε την μπαταρία από μέσα. Πως όμως λειτουργεί το σύνολο μοτέρ-συσσωρευτή, όταν η Horwin υπόσχεται τελική ταχύτητα 95 χλμ/ώρα και αυτονομία 83 χιλιομέτρων;

Σαν να οδηγείς scooter βενζίνης

Τόσο απλά. Οι πολέμιοι των ηλεκτρικών scooters τα χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων, «βαρετά» στην οδήγηση, με φράσεις όπως «αν δεν έχεις ταχύτητες ή κινητήρα να ακούς, δεν έχεις δίκυκλο». Κι όμως, δυο στους τρεις Έλληνες αναβάτες αγοράζουν scooters, σύμφωνα με τις ταξινομήσεις. Και το EK3 δεν διαφοροποιείται σε αίσθηση οδήγησης, από ένα συμβατικό scooter.

Πριν καν ξεκινήσεις, νιώθεις το βάρος... πούπουλου που έχει το EK3 και μπορείς να το κάνεις κουμάντο όπως θέλεις, σε επιτόπιες κινήσεις. Το μικρό μέγεθος και το χαμηλό ύψος σέλας (780 χιλιοστά) το κάνουν εύκολα προσβάσιμο σε χρήστες κάθε φύλου και διάπλασης, ενώ του επιτρέπουν να διέρχεται του μποτιλιαρίσματος απροβλημάτιστα. Η θέση οδήγησης χαρακτηρίζεται επαρκώς άνετη, για έναν αναβάτη «μέσου όρου» σαν την αφεντιά μου, αλλά δεν ωφελεί να μιλάμε μόνο για άνδρες χρήστες -η unisex προσέγγιση στην εργονομία είναι εμφανής. Τα ίδια ισχύουν και για την θέση του συνεπιβάτη. Το γέμισμα της σέλας ικανοποιεί ως προς την στήριξη και την άνεση που προσφέρει, το κάλυμμα της γλιστρά λίγο παραπάνω από το ιδανικό. Χώροι αποθήκευσης υπάρχουν κάτω από την σέλα (αρκετός για ένα μικρό jet κράνος και με την μπαταρία στην θέση της, ή για αρκετά αντικείμενα ακόμα), όπως και στην ποδιά, ως ντουλαπάκι -με παροχή ρεύματος USB, επίσης. 

Στο δεξιό γκριπ, βρίσκεις τον κλασικό πλέον διακόπτη επιπέδου ισχύος, από 1 μέχρι 3, ο οποίος επεμβαίνει στην ροπή, αλλά και την τελική ταχύτητα του EK3, βάζοντας «κόφτη» στα 45, 75 και 95 χλμ/ώρα αντίστοιχα. Απροβλημάτιστη είναι η απόκριση στο γκάζι, ιδιαίτερα στις επιλογές 2 και 3 (η 1 «κόβει» παραπάνω ροπή από όσο θα ήθελα) και το scooter κινείται με χαρακτηριστική άνεση στο περιβάλλον της πόλης. Δεν ανησυχείς μην μείνεις από δύναμη σε προσπέραση: Οι συνολικά 8,4 ίπποι του λαλίστατου ηλεκροκινητήρα κάνουν μια πολύ καλή δουλειά, ενώ εσύ απολαμβάνεις την ευελιξία και ποιότητα κύλισης που σου προσφέρει το EK3. Μα τι ωραία που ακούγεται αυτό το μοτέρ! Θα μπαίνεις σε πειρασμό να ανοίγεις το γκάζι συνέχεια. ΚΑΝΕΝΑ scooter βενζίνης, δεν έχει τόσο φουτουριστικό ήχο, που παραπέμπει σε μεγάλα ηλεκτρικά οχήματα ή στις ταινίες που βλέπαμε μικροί -με αντίστοιχα ηχητικά εφέ, στα διαστημόπλοια και τα αεροπλάνα. Και το καλύτερο; Δεν είναι ψεύτικος ήχος, όπως σε κάτι... ηλεκτρικά αμάξια. Είναι αληθινός.

Οι τροχοί του EK3 είναι 14 και 13 ιντσών, εμπρός και πίσω αντίστοιχα, μειώνοντας έτσι την όποια «νευρικότητα» μπορείς να προσάψεις σε εφαρμογές μικρών τροχών, αλλά και βελτιώνοντας αισθητά την συμπεριφορά σε λακούβες. Μιλώντας για κακοτεχνίες, οι αναρτήσεις ικανοποιούν μεν, αλλά δεν κάνουν την υπέρβαση, όσον αφορά στην απορρόφηση τους. Η αίσθηση στιβαρότητας και ακρίβειας χειρισμού του EK3, από την άλλη, βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο, τηρουμένων των αναλογιών της κατηγορίας του, εμπνέοντας εμπιστοσύνη. Καλή κριτική αποσπούν και τα φρένα, με δύο δίσκους και σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS, που έχουν επαρκή ικανότητα ακινητοποίησης και αίσθηση στις μανέτες.

Η περίσσεια ισχύος από το ηλεκτρικό μοτέρ, επιτρέπει στο EK3 να βγει στο μέχρι τώρα «άβατο» των μικρών ηλεκτρικών scooters, τον αυτοκινητόδρομο. Τα 100 χλμ/ώρα στο κοντέρ, έρχονται με σχετική άνεση, όπως και διατηρούνται επίσης. Ευχάριστα νέα, για χρήστες που διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις για τις δουλειές τους σε καθημερινή βάση. Προσθέστε εδώ, την επιλογή «όπισθεν» που έχει το μοτέρ, όπως επίσης και το cruise control -ναι, κι όμως!- και ψάξτε να βρείτε ανάλογο συμβατικό scooter, που προσφέρει οτιδήποτε από τα δύο...

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου

Πόσα χιλιόμετρα βγάζεις πραγματικά, με μία φόρτιση; Και μπορείς να το χρησιμοποιείς ρεαλιστικά, κάθε μέρα και με «Εθνική» στο πρόγραμμα; Χρησιμοποιούσαμε το EK3 κυρίως στις χαρτογραφήσεις 2 και 3, σε «μικτό» περιβάλλον με αυτοκινητόδρομο σε ποσοστό 20-30%. Η πραγματική αυτονομία που μετρήσαμε κυμάνθηκε μεταξύ 50 και 60 χιλιομέτρων ανά φόρτιση. Τα 85 χιλιόμετρα που αναφέρει η Horwin, λοιπόν, ίσως είναι επιτεύξιμα με χρήση αποκλειστικά στην χαρτογράφηση 1, κάτι που απέχει από τα ρεαλιστικά σενάρια χρήσης στην Ελλάδα. Λίγη παραπάνω προσοχή και υπολογισμός εκ των προτέρων, χρειάζεται αν μπαίνετε συχνά Εθνική -μιας και η κατανάλωση ρεύματος από τα 75 και πάνω αυξάνεται αισθητά. Επίσης, λείπει σύστημα ανάκτησης ενέργειας, που προσθέτει «σταλιά-σταλιά» σε αυτονομία και τελικά, έχεις πάρει καμια 10αριά χιλιόμετρα παραπάνω. Σίγουρα, περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν. Και πάλι, όμως, τα 60 χιλιόμετρα με μία φόρτιση, ισοδυναμούν με 2-3 μέρες χρήσης χωρίς φόρτιση, αν κάνεις π.χ. 20-25 χιλιόμετρα καθημερινά. Το κόστος ανα χιλιόμετρο, δε, έρχεται συντριπτικά υπέρ της ηλεκτροκίνησης, αφού βγαίνει έως και 10 φορές μικρότερο από αυτό της βενζίνης. Για να πάρετε μία ιδέα, ένα scooter 125 κυβικών θέλει περίπου 5 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα, ενώ ένα ηλεκτρικό σαν το EK3 καταναλώνει 0,5 έως 0,9 ευρώ ανά 100 χλμ. Όπως και να το κάνεις, διαφορά υπάρχει!

Το Horwin or not to Horwin;

Φτάνοντας στην ώρα του συμπεράσματος, σκέφτεσαι λοιπόν: Να αγοράσω ή όχι; To Horwin EK3 επιδεικνύει τις προθέσεις της εταιρείας, να παράξει προϊόντα ποιότητας στην κατηγορία, να κάνει μια κάποια διαφορά και ταυτόχρονα, να θέλξει τους παραδοσιακούς χρήστες scooter βενζίνης. Δεν τίθεται κανένα θέμα, περί ποιότητας κατασκευής, συμπεριφοράς και χρηστικότητας για το EK3. Μπορούμε να πούμε μάλιστα, ότι το μοντέλο έχει ακόμα και οδηγικό ενδιαφέρον, χάρη στον ήχο του, την ισχύ του και το στήσιμο του. Οι απαιτήσεις του σε φόρτιση, γίνονται μια συνήθεια. Η τιμή του, στα 3.990 ευρώ, μπορεί να είναι υψηλότερη από το μέσο scooter 125 κυβικών, αλλά αντισταθμίζεται από το σημαντικά μικρότερο κόστος ανεφοδιασμού. Συνολικά, είναι ένα πολύ καλό scooter για το είδος του και αξίζει ανεπιφύλακτα, την προσοχή σας.  

 

Εξοπλισμός αναβάτη (Motomarket.gr)

Κράνος: MT Thunder 3 SV Jet

Μπουφάν: Nordcode Raptor

Γάντια: Nordcode X-2   

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά 

Κατασκευαστής / Μοντέλο Horwin EK3
Αντιπρόσωπος Όμιλος επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) Από 3.990
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Ηλεκτροκινητήρας τοποθετημένος στο πλαίσιο, τύπου DC
Κυβισμός (cc) Δ/Α
Μπαταρία Λιθίου, 72 Volt, 36 Ah, αφαιρούμενη
Μετάδοση Μίας σχέσης, με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ/Α
Μεταξόνιο (mm) 1.320
Ύψος σέλας (mm) 780
Μήκος (mm) 1.900
Πλάτος (mm) 690
Ύψος (mm) 1.130
Βάρος (kg)   113
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι 
Πίσω  Δύο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 100/80-14"
Πίσω  110/70-13"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος, δαγκάνα 3 εμβόλων, CBS
Πίσω Δίσκος, δαγκάνα 2αντικριστών εμβόλων, CBS
Εξοπλισμός Περιμετρικός φωτισμός LED, Αυτόματος διακόπτης φώτων με χρονοκαθυστέρηση, Χώρος αποθήκευσης κράνους κάτω από το κάθισμα, Cruise control, Όπισθεν, Φώτα ημέρας, Σύστημα προειδοποίησης κινδύνου στα φώτα, Φορτιστής κινητού, Έξυπνο κλειδί (keyless go), Touch start display
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  8,4
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 23:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test – Horwin SK1 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon