.
Κατηγορία Horwin
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023 14:36

Test – Horwin SK1 2023

Η τέχνη της χρησιμότητας

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Δίνοντας το παράδειγμα στην ποιότητα κατασκευής, αλλά και με έναν ενδιαφέροντα χαρακτήρα ως ηλεκτρικό δίκυκλο, το Horwin SK1 απευθύνεται σε όλους, κατόχους ή μη διπλώματος μοτοσυκλέτας, ως καθημερινό εργαλείο.

Horwin SK1 2023 Τιμή: Από 3.000 ευρώ

Αν βγεις εκεί έξω και ρωτήσεις τον κόσμο που ασχολείται με τα δίκυκλα, ποια είναι η γνώμη του για τα ηλεκτρικά δίκυκλα, πολλοί επικεντρώνονται στην ποιότητα κατασκευής και το ότι απέχει από το ιδανικό, σε αρκετά ανάλογα δίκυκλα. Κατά τα άλλα, τα ηλεκτρικά και, ειδικότερα, τα scooters, δείχνουν να έχουν πάρει έναν δρόμο προς το καλύτερο, όσον αφορά την οδηγική συμπεριφορά, την αυτονομία και την ισχύ/απόδοση των ηλεκτρομοτέρ τους και την πρακτικότητα.  Η Horwin, που φέρνει την δική της γκάμα στην χώρα μας, δείχνει να έχει επενδύσει το κάτι παραπάνω στην ποιότητα κατασκευής και όχι μόνο στο να... ρίξει μοντέλα στην αγορά, τώρα που κινείται η ηλεκτροκίνηση και... το χρήμα των επιδοτήσεων. Το πιο «γρήγορο» EK3 μας είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις (μπορείτε να διαβάσετε την ανάλογη δοκιμή εδώ), τώρα ήρθε η ώρα να εξετάσουμε το πιο μικρό μοντέλο, το SK1.

Ποιότητα κατασκευής που σου φέρνει χαμόγελο

Πολύ ευχάριστη ήταν η πρώτη μας επαφή, με το Horwin SK1, κατά την παραλαβή του από τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη, ο οποίος αντιπροσωπεύει την εταιρεία στην χώρα μας. Οι πολύ καλές εντυπώσεις μας, επιβεβαιθώθηκαν και κατά την διάρκεια της σκληρής, εβδομαδιαίας δοκιμασίας στην οποία το υποβάλαμε. Υλικά με οπτική εικόνα και απτική αίσθηση που παραπέμπουν σε ακριβότερες κατασκευές, άριστη πραγματικά συναρμολόγηση που οδηγεί σε πλήρη απουσία τριγμών κατά την χρήση, φινίρισμα σε απολύτως αποδεκτό για την κατηγορία επίπεδο. Κάποιοι απαιτητικότεροι θα ήθελαν ίσως ένα καλύτερο καπάκι στο ντουλαπάκι ποδιάς, ένα διαφορετικό κεντρικό κάλυμμα με λογότυπο στο τιμόνι, ίσως δε και μια κάποια τακτοποίηση των καλωδιώσεων από την μπαταρία προς την κεντρική μονάδα, τα οποία είναι πλήρως «χύμα» κάτω από την σέλα.

Το SK1 ανήκει στην οικογένεια των πιο «σπορ» σχεδιαστικά μοντέλων της Horwin, με σαφείς διαφορές σε σχέση με τα EK και αιχμηρή εμφάνιση, που όμως χαρακτηρίζεται από απλότητα γραμμών χωρίς υπερβολικά στοιχεία. Σε συνδυασμό με την εγγενή απλότητα κατασκευής, ενός ηλεκτρικού scooter και δη με το μοτέρ στον τροχό, το αποτέλεσμα είναι ένα μοντέρνο, όχι πολύ τολμηρό αλλά μετρημένο scooter στην εμφάνιση -η οποία πετυχαίνει να «επικοινωνήσει» μια πρώτη εντύπωση ποιότητας, ήδη πριν έρθεις σε επαφή με το δίκυκλο.

Στο δια ταύτα – Πόσα χιλιόμετρα βγάζεις και σε πόσο χρόνο επαναφορτίζεται

Αυτές είναι οι βασικότερες ερωτήσεις που κάνουν όλοι, ακόμα, για τα ηλεκτρικά δίκυκλα. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να σας αφήσουμε να περιμένετε για την απάντηση. Βασικότατος παράγοντας για την αυτονομία των ηλεκτρικών δικύκλων παραμένει, προς το παρόν, ο τρόπος που το οδηγείτε. Εμείς, στις δοκιμές, προσπαθούμε να καλύπτουμε πολλά σενάρια, όσο αυτό είναι δυνατόν. Το Horwin SK1, λοιπόν, με μία μπαταρία χωρητικότητας 36 Ah, θα διανύσει κατά μέσο όρο 60-70 χιλιόμετρα με μία φόρτιση. Σε πιο ήπιες συνθήκες ταχύτητας και γκαζιού, ίσως φτάσετε στα 90, που ήταν και η μέγιστη που καταγράψαμε με την ανάλογη προσαρμογή του τρόπου οδήγησης. Δυστυχώς, η Horwin δεν έχει τοποθετήσει κάποιο σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση, κάτι που θα ήταν σίγουρο ότι θα έδινε κάποια χιλιομετράκια παραπάνω -και πρέπει να γίνει βασικό προαπαιτούμενο στα ηλεκτροκίνητα του μέλλοντος. Όπως και να έχει, η παραπάνω αυτονομία φτάνει για τις τυπικές ανάγκες καθημερινής μετακίνησης του μέσου χρήστη, ειδικά αν έχεις την ευκαιρία να φορτίσεις και στην δουλειά, που λέμε με απλά λόγια.

Η επαναφόρτιση της μπαταρίας διαρκεί περίπου 5 με 6 ώρες, αν την έχετε «αδειάσει» (δηλαδή, υπολογίστε από 20% και κάτω), ενώ η τελευταία μπορεί να αφαιρεθεί και να φορτιστεί στον χώρο σας, είτε πάνω στο scooter με την σύνδεση του φορτιστή, απευθείας, σε αυτό. Η θηριώδης μπαταρία ζυγίζει 18 κιλά, οπότε χρειάζεται μια κάποια συνήθεια αν την βγάζετε και την ξαναβγάζετε για την φόρτιση.

Φυσικά, μέσα σε όλα αυτά, αξίζει να αναφέρουμε και το κόστος χρήσης ενός ηλεκτροκίνητου δικύκλου, έναντι ενός βενζίνης. Κάνοντας υπολογισμούς και με βάση μια τιμή κιλοβατώρας στα 20 λεπτά (εξαρτάται και από τον πάροχο), το ηλεκτρικό ρεύμα εξακολουθεί να είναι 3-4 φορές φθηνότερο από την βενζίνη. Υπολογίσαμε κόστος μόλις 0,9 ευρώ, ανά 100 χιλιόμετρα με το SK1, ακόμα και τα οικονομικότερα μοντέλα βενζίνης φτάνουν περίπου τα 3 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα. Φυσικά, το κόστος απόκτησης ενός ηλεκτρικού δικύκλου παραμένει υψηλότερο από ένα αντίστοιχο βενζίνης, αλλά διαφορά στην καθημερινή χρήση σαφώς και υφίσταται, που τελικά οδηγεί και σε μία απόσβεση. Και η τελική απάντηση, εξαρτάται και από τις ανάγκες σας, εμείς μπορούμε να σας δώσουμε μόνο κάποια δεδομένα...

Εύκολο στην οδήγηση, πρακτικό όσο χρειάζεται

Δεν αναφέραμε τυχαία, παραπάνω, ότι το SK1 είναι ένα εργαλείο καθημερινής χρήσης. Η εταιρεία μελέτησε σωστά τους τομείς-κλειδιά, κατά την ανάπτυξη του και το SK1 δεν «πονά» σε σημείο, που θα του στερούσε από την τελική του βαθμολογία. Σε επίπεδο χώρων, έχεις έναν αρκετά μεγάλο κάτω από την σέλα (που μπορεί να χωρέσει και κράνος jet), το πάτωμα μπροστά σου που δεν είναι τελείως επίπεδο, αλλά έχει διαθέσιμο χώρο και γάντζο στην εσωτερική ποδιά (ο γάντζος έχει κάποια περιθώρια βελτίωσης). Ντουλαπάκι υπάρχει επίσης, αριστερά, με θύρα παροχής ρεύματος USB.

Η θέση οδήγησης καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες άνεσης και εργονομίας, τουλάχιστον όσον αφορά μια διάπλαση «μέσου όρου» σαν την δική μου, ενώ ο συνεπιβάτης θα αισθανθεί αρκετά άνετα, τηρουμένων των αναλογιών διαστάσεων του μοντέλου και της αποστολής του. To βάρος του μοντέλου, 115 κιλά στα χαρτιά, στην πράξη είναι σχεδόν αμελητέο, χάρη στο καλό ζύγισμα του, ενώ εν κινήσει η ευελιξία του και η ευκολία του να το χειριστείς, είναι παροιμιώδεις. Παρά το ότι σύντομα, τέτοια σχόλια ίσως παραγκωνιστούν ως σεξιστικά, το μικρό βάρος και μέγεθος του SK1 το κάνει εύκολο στο χειρισμό, ακόμα και από γυναίκες (αλλά και άνδρες) μικρότερου σωματικού μεγέθους, ενώ το ύψος της σέλας του ανέρχεται στα 790 χιλιοστά μόλις, με όλα τα οφέλη ως προς την ευκολία πρόσβασης στο έδαφος.

Στο δρόμο, απολαμβάνεις τα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα του μοτέρ τοποθετημένου στον τροχό: Απόλυτα αθόρυβη λειτουργία και ακαριαία απόδοση ροπής, με το άνοιγμα του γκαζιού, όπως και η ανάλογη αύξηση της ποιότητας κύλισης που έρχεται από τα σημεία αυτά. Το SK1 έχει 3 χαρτογραφήσεις απόδοσης, που επιλέγονται από τον ανάλογο διακόπτη στην δεξιά χειρολαβή του τιμονιού, ενώ προσφέρει και όπισθεν. Όχι ότι θα την χρειαστείτε απαραίτητα, αλλά υπάρχει και αυτό είναι καλό. Με τον διακόπτη μπορείς να επιλέξεις την μέγιστη τελική σου ταχύτητα (25-35-45), αλλά και τον τρόπο που αποδίδει το μοτέρ, το οποίο αξίζει εύσημα για το ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων σε όλα τα περιβάλλοντα χρήσεως.

Οι τροχοί 14 ιντσών αυξάνουν ευχάριστα την σταθερότητα, όταν το τερέν γίνεται κατώτερης ποιότητας από το ιδανικό, αν και οι αναρτήσεις επιδέχονται βελτίωσης μιας και δεν αποσβαίνουν ιδανικά τους κραδασμούς. Πάντως, δεν χαρακτηρίζονται και απούσες! Τα φρένα έχουν επαρκή ισχύ για να ακινητοποιήσουν το μοντέλο ακόμη και από την τελική των 45 χλμ/ώρα και ο αναβάτης απλώς πρέπει να συνηθίσει την μέτρια αίσθηση από τις μανέτες. H ψηφιακή οθόνη ενδείξεων είναι ευανάγνωστη, στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ απεικονίζει ό,τι χρειάζεται ο αναβάτης ανά πάσα στιγμή χωρίς κάτι περιττό.

Ουκ εν τω πολλώ το ευ

Στην ζωή, το να είσαι συνειδητοποιημένος μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ευκολότερα. Σε τέτοιους χρήστες ακριβώς, απευθύνεται το Horwin SK1, το οποίο επιτελεί άριστα τον ρόλο του ως εργαλείο μετακίνησης, με την νέα τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης, χωρίς να έχει περιττά πράγματα και στοιχεία εξοπλισμού που θα προσέθεταν σε τιμή, αλλά όχι σε αξία. Επί του ταμείου, λοιπόν, τα 3.000 ευρώ της τιμής του Horwin SK1 (με μία μπαταρία), είναι σχετικώς υψηλότερα από ανάλογα ανταγωνιστικά ηλεκτρικά οχήματα, ωστόσο, η ποιότητα του SK1 είναι και υψηλότερη από τον μέσο όρο. Μπορεί να μιλάμε για μία τιμή επιπέδου scooter 125 κυβικών βενζίνης, αλλά τα πλεονεκτήματα σε κόστος χρήσης (που συμπεριλαμβάνουν και τα ελάχιστα αναλώσιμα που θέλουν τα ηλεκτρικά scooters), αποτελούν την απάντηση για όποιον ενδιαφέρεται. Εν τέλει, μιλάμε για ένα ποιοτικό και απροβλημάτιστο scooter, που μπαίνει στον στίβο της αγοράς με τις δικές του αξιώσεις.

 

Εξοπλισμός αναβάτη (Motomarket)

Κράνος: MT Thunder 3 

Μπουφάν: Nordcode Raptor   

Γάντια: Nordcode X-2    

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά 

Κατασκευαστής / Μοντέλο Horwin SK1
Αντιπρόσωπος Όμιλος επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) Από 3.000
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Ηλεκτροκινητήρας τοποθετημένος στομν πίσω τροχό
Κυβισμός (cc) Δ/Α
Μπαταρία Λιθίου, 72 Volt, 36 Ah, αφαιρούμενη
Μετάδοση Direct Drive
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ/Α
Μεταξόνιο (mm) 1.360
Ύψος σέλας (mm) 790
Μήκος (mm) 1.993
Πλάτος (mm) 742
Ύψος (mm) 1.136
Βάρος (kg)   115 (χωρίς μπαταρία)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι 
Πίσω  Δύο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 100/80-14"
Πίσω  120/70-14"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος, δαγκάνα 2 εμβόλων
Πίσω Δίσκος, δαγκάνα 2 αντικριστών εμβόλων
Εξοπλισμός Περιμετρικός φωτισμός LED, Χώρος αποθήκευσης κράνους κάτω από το κάθισμα, Όπισθεν, Φορτιστής κινητού, Έξυπνο κλειδί (keyless go), LCD Display
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  3,8
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 23:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Horwin EK3 2023 Video Test Ride - Horwin SK 1 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon