.
Κατηγορία Thrust Motor
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 18:05

Test - Thrust Motor Alexone 125 (2022)

Μικρό και Maxi

Το νέο σκούτερ της Thrust Motor έρχεται να γεμίσει ένα κενό στην αγορά, συνδυάζοντας μεγάλες διαστάσεις, Α1 προδιαγραφές και χαμηλή τιμή.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

A15A9031 web 

Το δεύτερο σκούτερ της Thrust Motor που δοκιμάζουμε κατά τον πρώτο της χρόνο δραστηριοποίησης στην Ελλάδα – μετά το Explorer 300 – είναι το Alexone 125. Κατασκευασμένο από τη σύγχρονη δύναμη της κινεζικής βιομηχανίας Taro Motors, όπως και τα άλλα τέσσερα μοντέλα που φέρνει στην Ελλάδα η Γκουντούφας ΙΚΕ, το Alexone δείχνει σαφώς ως μοντέλο μεγαλύτερου κυβισμού απ’ ό,τι είναι.

Ο εξοπλισμός του είναι βασικός, χωρίς πολλές ηλεκτρονικές πολυτέλειες, αλλά σε επίπεδο πρακτικότητας και ευχρηστίας όλες οι παραδοσιακές λύσεις είναι διαθέσιμες στην υπηρεσία του αναβάτη: πληρέστατα όργανα, μεγάλη και άνετη σέλα, αποτελεσματικά φώτα, πλαϊνό και κεντρικό σταντ.

Από αποθηκευτικό χώρο δε θα βρεθεί εύκολα κανείς να παραπονεθεί, καθώς κάτω από τη σέλα έχουμε χώρο για δύο κράνη (και όχι μόνο), ενώ και στην ποδιά βρίσκουμε δύο ευρύχωρα ντουλαπάκια που κλειδώνουν για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι.

Το άλλο που αναπόφευκτα ξεχωρίζει στο Alexone 125 είναι το ίδιο του το μέγεθος, το οποίο οπτικά παραπέμπει σε μεγαλύτερη κατηγορία και έχει ένα προφανές πλεονέκτημα: άνεση. Υπάρχει χώρος για διάφορες γωνίες στα πόδια, ο αναβάτης απολαμβάνει εξαιρετική προστασία από τον μεγάλο ανεμοθώρακα, ενώ και χαμηλότερα τα πλαστικά κάνουν καλή δουλειά στο να κρατούν κρατούν τα πόδια στα υπήνεμα, ο δε συνεπιβάτης θα είναι χαρούμενος στον θρόνο του.

A15A8918 web

Η κινητήρια μονάδα του Alexone 125 είναι ένας αερόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας που αποδίδει 11 ίππους με αρκετά γραμμική απόδοση. Ξεκινά λίγο χαλαρά, σε συνδυασμό με κάμποσο πατινάρισμα από τον αυτόματο συμπλέκτη, μα γρήγορα βρίσκεται στη ροπάτη του περιοχή, με δυνατή επιτάχυνση εκεί που χρειάζεται, δηλαδή στις διψήφιες ταχύτητες πόλης. Συνεχίζει δε με τον ίδιο ρυθμό ως την τελική του ταχύτητα γύρω στα 100 km/h, μια τυπική απόδοση για την κατηγορία.

Συνολικά το σκούτερ της Thrust Motor διακρίνεται από συνεπή οδηγική συμπεριφορά, με τη σφραγίδα που προσφέρει το σχετικά μακρύ μεταξόνιο. Αυτό κάνει τις αντιδράσεις του, όπως λ.χ. τις αλλαγές κατεύθυνσης, λίγο πιο αργές από ένα κοντύτερο μοντέλο, αλλά από την άλλη αυτό μεταφράζεται και σε αυξημένη σταθερότητα στην ευθεία, βασικό εφόδιο που γεννά εμπιστοσύνη και άνεση.

Στον αντίποδα, ο μπροστινός τροχός με διάμετρο 14 ιντσών βοηθά τον αναβάτη να μπει με αυτοπεποίθηση στη στροφή. Το Alexone 125 δεν είναι ένα σκούτερ σχεδιασμένο για σπορ στριψίματα, πάντως στις ταχύτητες που καταφέρνει η όλη αίσθηση περιγράφεται από διάφορα επίθετα με θετική ερμηνεία: εύκολο, σταθερό, συνεπές.

Για να φτάσουμε στο πραγματικό αστέρι των δυναμικών χαρακτηριστικών του Alexone 125, τα φρένα του. Στο μάτι βλέπεις ένα μάλλον συνηθισμένο πακέτο, δίσκο με διπίστονη δαγκάνα και συνδυασμένο σύστημα.

Στο χέρι όμως η δύναμη που βγάζει αυτό το σύστημα πέδησης ξεκινά ως ευχάριστη έκπληξη και σταδιακά εξελίσσεται στον καλύτερό σου φίλο. Δεν είναι μόνο η δύναμη που διαθέτει, η οποία σαφώς είναι υπεραρκετή για τον συνδυασμό μάζας και ισχύος του Alexone, αλλά και ο τρόπος που αποδίδεται είναι από μόνος του λόγος επαίνου.

Γραμμική απόδοση, καλή αίσθηση (άρα και έλεγχος) στο χέρι, σωστό CBS που κατανέμει την πίεση στις δύο διπίστονες δαγκάνες μπρος-πίσω με τρόπο που ακόμη και σε κατάσταση πανικού κρατά τους τροχούς στην ευθεία και την απόσταση ακινητοποίησης στο ελάχιστο. Σαφώς ένα από τα δυνατότερα σημεία του Alexone 125.

A15A8897 web

Τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως το νέο Α1 σκούτερ της Thrust Motor πατά στην αποτελεσματική του απλότητα για να προσφέρει μια ρεαλιστική επιλογή στον υποψήφιο αγοραστή.

Ο ευκολοδήγητος χαρακτήρας του, σε συνδυασμό με την κορυφαία για την κατηγορία του προστασία και άνεση, το κάνουν ιδανικό γι’ αρχάριους αναβάτες όσο και για σχετικά άπειρους πρώην οδηγούς αυτοκινήτων που θέλουν πίσω τον χαμένο (στα μποτιλιαρίσματα) χρόνο τους μέσω της ισοδυναμίας διπλωμάτων Α1 και Β.

Υπάρχει ωστόσο κι ένα άλλο σημείο αιχμής που δεν είχα προσέξει, μέχρι τη στιγμή που ανέτρεξα στους πίνακες τιμών για να εξερευνήσω τον ανταγωνισμό του.

Εκεί λοιπόν ανακαλύπτουμε πως η Α1 κατηγορία δεν έχει και πολλά σκούτερ σε αυτές τις maxi διαστάσεις. Στην ουσία, οι βασικοί ανταγωνιστές του Alexone 125 είναι πρωτίστως το Honda Forza 125 και έπειτα το Yamaha XMAX 125. Μόνο που εδώ έχουμε ανέβει βόρεια από τα 5 χιλιάρικα, την ώρα που η Thrust ζητά κάτι παραπάνω από τα μισά. Δεν είναι καθόλου μικρή η διαφορά.

Εκεί που θα περιμέναμε να βρούμε άφθονους ανταγωνιστές σε παραδοσιακές δυνάμεις των σκούτερ, όπως οι KYMCO και SYM, των οποίων η τιμολόγηση είναι πιο κοντά στη Thrust Motor, διαπιστώνουμε πως σε αυτό το κορμί δεν έχουν απάντηση, με γκάμες που κινούνται είτε στα ψιλόλιγνα σουλούπια των σκούτερ με τροχούς 16 ιντσών ή σε μικρότερου μεγέθους μοντέλα.

Στην ουσία λοιπόν, δεν είναι τόσο η τιμή του Alexone 125 που το κάνει να ξεχωρίζει όσο ο ίδιος του ο ανταγωνισμός. Αν θες κορμί maxi σκούτερ, προδιαγραφές και οικονομία Α1, οι επιλογές είναι μετρημένες και ξεκάθαρες, και με την έλευση της Thrust Motor έχεις πλέον και μια πολύ χαμηλότερου κόστους.

A15A8950 web

Εξοπλισμός δοκιμής: Μοτο Πήγασος

Κράνος: Yohe 981 SV G04

Μπουφάν: Seventy Degrees SD-JR69

Γάντια: Seventy Degrees SD-C43

 

ΤEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Thrust Motor / Alexone 125

Τιμή:

€2,590 (Top Box: €2,755)

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, Α/Ψ

Χωρητικότητα (cc)

124.6

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

Δ.Α.

Συμπίεση

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός Delphi

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Φυγοκεντρικός

Μετάδοση

Αυτόματη CVT

Τελική μετάδοση

Ιμάντας

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,120 x 765 x 1,330

Μεταξόνιο (mm)

1,560

Γωνία κάστερ (°)

Δ.Α.

Ίχνος  (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας  (mm)

780

Απόσταση από έδαφος  (mm)

Δ.Α.

Βάρος  (kg)

149 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

14

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι

Πίσω

Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων

   

Ελαστικά / Τροχοί

Cheng Shin Tires

Μπροστά

120/80-14

Πίσω

130/60-13

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος, δαγκάνα 2 εμβόλων, CBS

Πίσω

Δίσκος, δαγκάνα 2 εμβόλων, CBS

   
Εξοπλισμός Κεντρικό και πλαϊνό σταντ, όργανα με δύο οθόνες LCD, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS, αποθηκευτικός χώρος για 2 κράνη full-face κάτω από τη σέλα, δύο ντουλαπάκια που κλειδώνουν στην ποδιά
   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

11 / 7,300

Ροπή (kgm / rpm)

0.9 / 6,000

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 18:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Thrust Motor Explorer 300 VideoTest Ride - Thrust Motor Alexone 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon