.
Τετάρτη, 03 Μαϊος 2023 07:34

Test – Ducati Scrambler 800 Next-Gen Icon – Αποστολή στη Valencia

Του German Ooms

Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που η Ducati μας εξέπληξε με τη μετενσάρκωση του θρυλικού μονοκύλινδρου Scrambler της, κάτι που συνεχίζει ακάθεκτη.

Το Scrambler 800 που κυκλοφόρησε το 2014, εξελίχθηκε σε πραγματική επιτυχία με περισσότερες από 100.000 πωλήσεις. Μετά από ένα πρώτο, μικρό φρεσκάρισμα το 2018, η Ducati αντιμετώπισε τώρα το εξαιρετικά δύσκολο έργο της σχολαστικής ανανέωσης. Αυτό λειτούργησε; Και πόσο καλό είναι το νέο; Πετάξαμε στη Valencia για μια πρώτη δοκιμή του Scrambler Next-Gen.

Τρεις εκδόσεις

Το νέο Scrambler 800 Next-Gen διατίθεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις. Το Icon σχετίζεται πιο στενά με το μονοκύλινδρο Scrambler του μακρινού παρελθόντος. Από πλευράς εμφάνισης έστω. Γιατί τεχνικά, το νέο και το παλιό Scrambler δεν έχουν ούτε βίδα κοινή. Με ένα εντελώς νέο πλαίσιο, ένα νέο πίσω πιρούνι, ένα τροποποιημένο κινητήρα και ένα πιο εκτεταμένο πακέτο ηλεκτρονικών, η Ducati επένδυσε πολλά στο άκρως «αποδοτικό» της τέκνο. Τουλάχιστον το 70% των χρησιμοποιημένων ανταλλακτικών είναι καινούργια.

scr800b.jpg

Κομψό, σπορ ή ιδιαίτερο;

Εκτός από την έκδοση Icon, μπορείτε να επιλέξετε την πιο σπορ Full Throttle και την κομψή Nightshift. Η βάση των τριών μοντέλων είναι πανομοιότυπη. Το Full Throttle διαθέτει πίσω σιγαστήρα της Termignoni και ταχυσύνδεσμο (πάνω/κάτω). Επιπλέον, το κάπως χαμηλότερο τιμόνι και η νέα σέλα εξασφαλίζουν μια πιο σπορ θέση οδήγησης. Στο Nightshift, είναι κυρίως οι όμορφες ακτινωτές ζάντες, οι καθρέφτες που τοποθετούνται στα άκρα του τιμονιού και η καφέ σέλα που κάνουν τη διαφορά. Το Nightshift είναι επίσης το βαρύτερο από τα τρία. Με ξηρό βάρος 174 κιλών, ζυγίζει 4 κιλά περισσότερο από το Full Throttle και το Icon που δοκιμάσαμε εδώ. Λόγω του νέου πλαισίου, του νέου πιρουνιού και των αλλαγών στο μοτέρ (-2,5 κιλά), το νέο Scrambler ζυγίζει 4 κιλά λιγότερο από το απερχόμενο μοντέλο.

scr800f.jpg

Επιτυχής διαχωρισμός σχεδιασμού

Κεντρικό στοιχείο του Scrambler είναι ο γνωστός αερόψυκτος V-twin κινητήρας στις 90° με κυβισμό στα 803 κ.εκ. Η μέγιστη ισχύς είναι της τάξης των 73 ίππων στις 8.250 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή στα 6,5 κιλά στις 7.000 σ.α.λ. Αυτό σημαίνει ότι το νέο Icon έχει ακριβώς τα ίδια νούμερα με το απερχόμενο μοντέλο, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 2 ίππους λιγότερο ισχυρό από το μοντέλο του 2014, χάρη στην… Ευρώπη. Η Ducati επανασχεδίασε διακριτικά τις γραμμές του Icon έτσι ώστε το Scrambler να φαίνεται ρετρό και ταυτόχρονα μοντέρνο. Ένας σχεδιαστικός διαχωρισμός που σπάνια εκτελείται με επιτυχία, αλλά έχει πετύχει θαυμάσια εδώ. Είναι λίγο ατυχές το γεγονός ότι η πίσω ανάρτηση μετακινήθηκε από το πλάι στο κέντρο του πλαισίου, με αποτέλεσμα η τυπική εμφάνιση Scrambler να χάνει λίγο τη δύναμη της.
Το Icon διατίθεται στάνταρ σε κίτρινο, μαύρο και κόκκινο, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε ένα από τα έξι άλλα διαθέσιμα χρώματα μόνο με 290 ευρώ. Εν συνεχία, αλλάζουν το κάλυμμα του ρεζερβουάρ, το μπροστινό φτερό, το κάλυμμα πίσω από το κάθισμα, τα έγχρωμα αυτοκόλλητα στους τροχούς και η χρωματική λεπτομέρεια στον προβολέα. Η μετατροπή είναι γεγονός μέσα σε μισή ώρα και επομένως έχετε ένα Scrambler σε διαφορετικό χρώμα.

scr800a.jpg

Ride by Wire

Ώρα να βάλουμε το νέο Scrambler στους ρυθμούς του. Ακόμη και προτού διανύσεις έστω και ένα μέτρο, θα παρατηρήσεις πολλές διαφορές. Το νέο Scrambler είναι λίγο πιο στενό και επομένως φαίνεται πιο ελαφρύ. Επιπλέον, είναι φυσικά το εντελώς νέο ταμπλό TFT 4,5’’ που ξεχωρίζει. Το όμορφο πολυόργανο παρέχει πολλές σαφείς πληροφορίες και αποτελεί μέρος του εντελώς νέου πακέτου ηλεκτρονικών του Scrambler. Εξάλλου, για πρώτη φορά η Ducati χρησιμοποιεί ένα σύστημα ride-by-wire στο Scrambler 800 και αυτές οι τρεις μαγικές λέξεις πάντα ανοίγουν έναν κόσμο ψηφιακών θαυμάτων. Το ίδιο και εδώ. Με ρυθμιζόμενο έλεγχο πρόσφυσης τεσσάρων κατευθύνσεων, δύο λειτουργίες οδήγησης (Road και Sport) και προαιρετικά διαθέσιμη συνδεσιμότητα με το smartphone, αυτό το Ducati είναι πλήρως «ενημερωμένο».
Τα πρώτα χιλιόμετρα μας περνούν από το όμορφο κέντρο της Valencia και αυτό είναι ένα ιδανικό πρώτο τεστ για το Scrambler. Επιπλέον, ο πολύ πιο εύκολος στη χρήση συμπλέκτης είναι μια σημαντική βελτίωση. Αλλά και το κιβώτιο έξι σχέσεων αξίζει επαίνους.

scr800d.jpg

Μπορεί να λειτουργήσει με ακρίβεια και ομαλά, και αυτό είναι φυσικά πολύ ευχάριστο κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στην πόλη. Δεν έχουν αλλάξει πολλά στο εσωτερικό του μπλοκ. Αλλά λόγω, μεταξύ άλλων, του ελαφρύτερου συμπλέκτη κατά 1,5 κιλό, εξακολουθεί να δίνει την εντύπωση πως είναι λίγο πιο κοφτερό και λεπτό. Οι αποκρίσεις του γκαζιού είναι ακριβείς και ελεγχόμενες και η συγκέντρωση ισχύος είναι ευχάριστη αλλά και αρκετά σπορ. Μόλις το ψηφιακό στροφόμετρο περάσει το πέντε, το αερόψυκτο ιταλικό σύνολο ζωντανεύει πραγματικά και λειτουργεί ομαλά στην πλήρη του ισχύ των 73 ίππων στις 8.250 σ.α.λ. Είναι εντυπωσιακό ότι η αρχική απόκριση του γκαζιού από το σύστημα ride-by-wire έχει βελτιωθεί σημαντικά, κάνοντας τους αργούς ελιγμούς πιο ομαλούς από πριν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους πιο πρωτόλειου αναβάτες.

 scr800e.jpg

Όταν ανταλλάσσουμε την πολυσύχναστη κίνηση της πόλης με όμορφους δρόμους με πολλές στροφές για το δεύτερο μέρος της δοκιμής, τα σπορ γονίδια αυτής της Ducati είναι όλο και πιο παρόντα. Μπορείς να αισθανθείς τον V-twin να λειτουργεί όπως θα έπρεπε σε μια Ducati. Ο ρυθμός σταδιακά αυξάνεται και η συμβολή της μοτοσυκλέτας γίνεται πιο σημαντική. Και εδώ, το Scrambler Next-Gen δεν απογοητεύει. Το νέο πλαίσιο είναι ελαφρύτερο, πιο συμπαγές και πιο άκαμπτο. Και το νιώθεις. Κατευθύνεται πιο ομαλά και πιο αιχμηρά από τον προκάτοχό του, βοηθούμενο από τα καλά ελαστικά Pirelli MT60 RS με το προφίλ χωμάτινου ίχνους. Το ίδιο ισχύει και για την ανάρτηση. Η βασική ρύθμιση είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένη και μια μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Σε συνδυασμό με τη νέα σέλα, αισθάνεσαι άνετα, κάτι που κάθε άλλο παρά ίσχυε με την προηγούμενη γενιά(ες).

scr800c.jpg

Συμπέρασμα

Με τιμή από 11.950 ευρώ, το νέο Ducati Scrambler Next-Gen Icon δεν είναι το φθηνότερο και είναι περίπου 4.000 ευρώ ακριβότερο από ένα συγκρίσιμο π.χ. Yamaha XSR700. Αλλά για αυτό το ποσό έχεις μια πολύ ωραία εμφάνιση και καλή οδηγική συμπεριφορά με την υπογραφή της Ducati. Αυτή η τελευταία έκδοση του Scrambler οδηγείται καλύτερα από την προηγούμενη, έχει καλύτερο φινίρισμα και ενημερωμένο πακέτο ηλεκτρονικών. Επιπλέον, μπορείτε να μετατρέψετε τη μοτοσυκλέτα σας σε διαφορετικό χρώμα εντός λεπτών. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν gadget, αλλά δεν είναι. Η ικανότητα εξατομίκευσης είναι πολύ σημαντική με αυτόν τον τύπο μοτοσυκλέτας και η Ducati το εκμεταλλεύτηκε και μετέτρεψε το νέο Scrambler σε μια πολύχρωμη προσωπικότητα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας

Τύπος: αερόψυκτος 90° V-twin, desmo Χωρητικότητα κυλίνδρου: 803cc

Διάμετρος x Διάμετρος: 88 x 66 mm

Αναλογία συμπίεσης: 11:1

Συμπλέκτης: υγρός συμπλέκτης πολλαπλών δίσκων

Μετάδοση: έξι σχέσεων

Τελική κίνηση: αλυσίδα

Μέγιστη ισχύς: 73 hp @ 8.250 rpm

Μέγιστη ροπή: 65,2 Nm @ 7.000 σ.α.λ

Εξοπλισμός

Κινητήρας: έλεγχος πρόσφυσης, τρόποι οδήγησης

cornering ABS

Σκελετός: Ατσάλινο Πλαίσιο Χωροδικτύωμα

Μπροστινή ανάρτηση: Τηλεσκοπικό πιρούνι 41mm

Επιλογές ρύθμισης: καμία

Πίσω ανάρτηση: Αποσβεστήρας Kayaba 

Επιλογές ρύθμισης: προφόρτιση ελατηρίου

Μπροστινό φρένο: Μονός ημιπλωτός δίσκος 330 mm με ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων

Πίσω φρένο: Μονός δίσκος 245mm με δαγκάνα μονού εμβόλου

Ελαστικά: Pirelli MT 60 RS, 110/80 R18 / 180/55 R17

Διαστάσεις

Απόβαρο: 185 κιλά (Nightshift: 191 κιλά)

Γωνία κεφαλής: 24°

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ καυσίμου: 13,5 λίτρα

Mεταξόνιο: 1.449 χλστ

Ίχνος: 108 χλστ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Μαϊος 2023 08:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon