.
Κατηγορία GASGAS
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 20:16

Test - GASGAS SM700 2022

Παράνομος κι ας είναι ο δεσμός μας!

Η GASGAS λανσάρει την πρώτη road legal μοτοσυκλέτα της, μία πανέμορφη Supermoto 700 κυβικών εκατοστών, μία ήδη δοκιμασμένη και εξελιγμένη τεχνολογικά συνταγή, σε νέους χρωματισμούς και με αλλαγές που την καθιστούν διαφορετική: Την SM700S.

Του Τάκη Μανιάτη, Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ίδια αλλά διαφορετική

Οι πιο ψαγμένοι αναγνώστες θα γνωρίζουν ήδη ότι η νέα GASGAS SM700 είναι γνωστή μοτοσυκλέτα αφού διατίθεται από το Pierer Group και ως KTM 690 SMC αλλά και ως Husqvarna 701 Supermoto, και αυτό φυσικά έχει τα θετικά του. Με τις προαναφερθείσες αδελφές να αποτελούν το το απαύγασμα της τεχνολογικής εξέλιξης των μεγάλων μονοκύλινδρων κινητήρων και της αγωνιστικής αναζήτησης ενός κορυφαίου εργοστασίου, η πρωτοπορία είναι διάχυτη πλέον σε τρεις εκδοχές του ίδιου ονείρου.DSC_5351-web.jpg

Ουσιαστικά, η GASGAS SM700 έρχεται να προστεθεί σε αυτές τις ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού κορυφαίες προτάσεις για supermoto οδήγηση και καθημερινή απόλαυση, με τις άλλες δύο να είναι οι KTM και Husqvarna, και την τέταρτη, μία δικύλινδρη πρόταση από την Ducati, η Hypermotard 950. Οι αγωνιστικές δάφνες και οι διακρίσεις των εργοστασίων του Pierer Group έρχονται να προσφέρουν στην GASGAS SM700 απευθείας την εξέλιξη, χωρίς ουσιαστική εμπλοκή του εργοστασίου σε τέτοιου είδους αγώνες. Η συμμετοχή του εργοστασίου στην Moto3 το 2021 με μία ''βαμμένη'' RC 250 GP ήταν η πρώτη επίσημη επαφή με την άσφαλτο, και πρόσφατα ανακοινώθηκε και η συμμετοχή στα MotoGP για το 2023, πάλι με νέα χρώματα στην πορτοκαλί RC16. Ωστόσο, η κόκκινη εταιρία, είναι κερδισμένη γιατί καρπώνεται απευθείας την τεχνολογία από τις άλλες δύο και μιας και μιλάμε για χρωματισμούς, το κόκκινο στην περίπτωση της SM700 πέτυχε και έκανε και την διαφορά. Ο κόκκινος χρωματισμός στο πλαίσιο και σε όλα τα πλαστικά περιφερειακά - που αλλάζουν ελαφρώς στο μπροστινό τμήμα σε σχέση με τις αδελφές, με τα τεράστια γραφικά GASGAS που μας τονίζουν ότι το όνομα γράφεται με κεφαλαία, φαίνεται ότι κάνει τρομερή διαφορά αισθητικά και δείχνει ότι η βαφή και οι συνδυασμοί άλλαξαν τελείως το σύνολο.

DSC_5345-web.jpgΚόκκινο με μαύρο

Ένας πολύ όμορφος χρωματισμός που θα ήθελε ίσως μία διχρωμία ή κάποιο γραφικό εκεί στο πίσω τμήμα για να σπάει κάπως η μονοτονία, που συνδυάζεται με τους νέους χυτούς αλουμινένιους τροχούς που διαφοροποιούν τελείως την μοτοσυκλέτα από τις αδελφές και μας θυμίζουν μάλιστα τους πανάκριβους τροχούς μαγνησίου της Marchesini σε σχεδίαση.

Κόκκινο με μαύρο λοιπόν, με μαύρο τιμόνι μεταβλητής διατομής, μαύρες τιμονόπλακες ergal με ρυθμιζόμενο offset, μαύρες προστατευτικές χούφτες τιμονιού, μαύρο μπροστινό σύστημα πλήρως ρυθμιζόμενο της WP Apex, με πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ, ακτινικής τοποθέτησης, τετραέμβολη δαγκάνα της Brembo σε δίσκο 320mm, δημιουργούν ένα σύνολο που αν μη τι άλλο, προκαλεί ακόμη και σταματημένο.

Η GAGGAS SM700 χρησιμοποιεί το ίδιο στιβαρό πλαίσιο χωροδικτύωμα με υποπλαίσιο κατασκευασμένο από πολυαμίδιο που φιλοξενεί και το ρεζερβουάρ στο πίσω τμήμα, και φυσικά, τον ίδιο μεγαλύτερο μονοκύλινδρο κινητήρα παραγωγής, στα 692,4 κυβικά εκατοστά απόδοσης 74 ίππων. Είδαμε τον νέο κινητήρα πρώτα στην KTM με δύο αντικραδασμικούς άξονες, με quick shifter που βρίσκεται ενσωματωμένο στην εσωτερική πλευρά του κινητήρα με άριστη λειτουργία μέσα στην πόλη, ένα αξεσουάρ που σου δίνει την δυνατότητα να απολαμβάνεις οδήγηση σε κάθε ρυθμό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση συμβάλλει στην θετική αλλαγή σχέσεων χωρίς "νεκρές", αν και αυτές (οι "νεκρές") εξαλείφθηκαν σχεδόν το 2019 όταν τοποθετήθηκε ο νέος κινητήρας στην πορτοκαλί αδελφή.

Ο εξοπλισμός είναι λιτός, με ένα ηλεκτρονικό πολυόργανο το οποίο προέρχεται από τις αγωνιστικές enduro της εταιρίας και διαθέτει trip computer και στροφόμετρο με αντιστοιχία στροφών σε 8άρια που μάλλον δεν θα τα δεις ποτέ κατά την οδήγηση. Οι ενδείξεις του είναι τόσο μικρές που θα το δεις μόνο σταματημένο, ενώ δεν διαθέτει ένδειξη στάθμης καυσίμου παρά μόνο λαμπάκι ρεζέρβας - το οποίο χρειάζεται προσοχή, γιατί κάθε φορά που σβήνεις τον κινητήρα, ξεκινάς πάλι με σβηστό λαμπάκι, και αν το κάνεις αυτό μερικές φορές, έχεις φάει την ρεζέρβα χωρίς να το καταλάβεις και ενδέχεται να μείνεις.

DSC_5342-web.jpgΗλεκτρονικά ζηλευτά

Στον αριστερό διακόπτη συναντάμε ένα διακοπτάκι που πρωτοείδαμε στις αγωνιστικές enduro και motocross μοτοσυκλέτες  της KTM, και έπειτα στα 690 / 701, από το οποίο ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει χαρτογράφηση, 1 και 2, σε αντικατάσταση του "dongle" που πωλείτο ως έξτρα και τοποθετείτο σε φις κάτω από την σέλα.

Στο νέο σύστημα, ο πρώτος χάρτης έχει αισθητά ομαλή απόδοση για καθημερινές βόλτες με πλήρη ενεργοποίηση του δικάναλου ABS και στους δύο τροχούς, με το Traction Control που λειτουργεί και ως Wheelie Control να έχει αρκετή παρεμβατικότητα. Στον δεύτερο χάρτη, ο κινητήρας απελευθερώνει όλη τη δύναμη, μεστή, άγρια, ανόθευτη, η μοτοσυκλέτα μπαίνει σε Supermoto mode με το ABS στον πίσω τροχό να απενεργοποιείται και το Traction Control να επεμβαίνει λιγότερο. Ο αναβάτης μπορεί να αφαιρέσει το Traction Control αν το επιθυμεί, όπως και το ABS στον πίσω τροχό, αν θελήσει θέλει να πάρει τον έλεγχο στα χέρια του. Για την πλήρη απενεργοποίηση του ABS και στον μπροστινό τροχό, απαιτείται η αγορά και τοποθέτηση του ανάλογου dongle.

Είναι μία μοναδική μοτοσυκλέτα με τρομερά ηλεκτρονικά βοηθήματα και εξοπλισμό που δεν θα βρεις ακόμη και σε πανάκριβες μοτοσυκλέτες supersport. Για παράδειγμα, το ηλεκτρονικό γκάζι Ride-by-Wire είναι η βάση για όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα με άριστη λειτουργία και αίσθηση, με το Cornering σύστημα ABS της Bosch και την μονάδα IMU 6 αξόνων να διαβάζει όλες τις απαραίτητες παραμέτρους και να φροντίζει για την ομαλότητα στο φρενάρισμα υπό κλίση και το άνοιγμα του γκαζιού χωρίς φόβο στις εξόδους των στροφών.

DSC_5362-web.jpgΣωστή ή λάθος προσέγγιση;

Με τα χαρακτηριστικά του πλαισίου να δημιουργούν μία σφιχτή μοτοσυκλέτα με ίσια σκληρή σέλα, ο αναβάτης θα μπορέσει να καλύψει αποστάσεις 50-60 χιλιομέτρων πριν αρχίζει να κουράζεται και να μυρμηγκιάζουν τα χέρια.

Αυτή λοιπόν, είναι μία λάθος προσέγγιση, γιατί αν την επιλέξεις για εκδρομές, θα έχεις κάνει την πιο λάθος αγορά της ζωής σου.

Με τα 63 άλογα που έβγαλε στον τροχό λόγω ζέστης, με 30 βαθμούς μέσα στο δυναμόμετρο - έχουμε δει και 65 στις ''αδελφές'' με 20 βαθμούς στο δυναμόμετρο, είναι μία μοτοσυκλέτα που δηλώνει εξ αρχής ότι δεν θα κάτσει ήρεμα. Είναι κατασκευασμένη για sport οδήγηση, για καθημερινή μετακίνηση με τρέλες, και απευθύνεται ακριβώς σε έναν τέτοιο αναβάτη που θέλει να απολαμβάνει τόνους αδρεναλίνης καθημερινά.

Μπορεί βεβαίως να καλύψει αποστάσεις μιας και τα 140-150χ.α.ω. είναι νούμερα που τα έχει χαλαρά, μιας και η 5η φτάνει στα 180 στο κοντέρ, και ξεπερνά τα 200χ.α.ω. με άνεση. Με τις σχέσεις που διαθέτει από το εργοστάσιο μπορεί να σουζάρει μόνη της με 1η, με λίγο συμπλέκτη με 2η ή 3η σχέση, μιας και το κιβώτιο είναι ''σεταρισμένο'' για τελικές - ελέω προδιαγραφών, για να δικαιολογεί τους απαραίτητους ρύπους με χαμηλές στροφές. Η GASGAS προσφέρει διαφορετικά γρανάζια που διαμορφώνουν την τελική μετάδοση έτσι ώστε να εκμεταλλεύεσαι την ροπή και την ελαστικότητα του μονοκύλινδρου μέσα στην πόλη ή σε συνθήκες κλειστής πίστας. Από 42 πίσω γρανάζι, διαθέτει μέχρι και 52, κάτι που θα απογειώσει ουσιαστικά την μοτοσυκλέτα και θα προσφέρει στον αναβάτη αυξημένο παιχνίδι με κάθε σχέση στο κιβώτιο.

DSC_5613-web.jpgΆριστη λειτουργία

Βασικά όμως, ο κινητήρας λειτουργεί τέλεια, είναι άριστος στις χαμηλές στροφές, με ανύπαρκτα σκορτσαρίσματα, ιδανικός για καθημερινή χρήση τόσο που σε εκπλήσσει με την λειτουργία του, με αποτέλεσμα να μπορείς να τριγυρνάς καθημερινά μέσα στην πόλη άνετα. Μπορείς να κάνεις τις βόλτες σου, να την χρησιμοποιείς για μετακινήσεις μιας και πατάς άνετα κάτω και τα δύο πόδια με 1.80 ύψος, και ουσιαστικά, θα την έχεις για commuting μέχρι να δεις στροφή. Εκεί θα στρίψεις όπως ακριβώς κάνεις κέφι, με το σώμα έξω, με το πόδι έξω, θα εκμεταλλευτείς τα εξαιρετικά ελαστικά Pirelli που κολλάνε στην άσφαλτο όταν ζεσταθούν, και με το αστείρευτο γκάζι του μονοκύλινδρου κινητήρα θα κάνεις ότι παιχνίδι σου κατέβει στο κεφάλι. Είναι ικανή να κατατροπώσει μοτοσυκλέτες των 100 και παραπάνω ίππων μιας και είναι ελαφριά, στα 145 κιλά, με τρομερή αναλογία κιλών ανά ίππο. Αλλάζει πορεία με την σκέψη, είναι χαμηλή με ανάλογο κέντρο μάζας και σου δίνει την άνεση να πλαγιάζεις με ασφάλεια, να ντριφτάρεις απολαυστικά με πίσω φρένο, αφήνοντας τον συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης να περιορίσει το μπλοκάρισμα του πίσω τροχού στα κατεβάσματα ταχυτήτων.

Δαγκώνεις τα φρένα όσο και όπως θες, βασίζεσαι πάνω τους για να φρενάρεις τελευταία στιγμή και να πλασάρεις την μοτοσυκλέτα, ενώ ειδικά το μπροστινό της Brembo με τον δίσκο των 320mm και την ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνα και τρόμπα, είναι ένα σύνολο που θα σου δώσει εξαιρετική πληροφόρηση και δύναμη όποτε την χρειαστείς.

DSC_5434-web.jpgΠακέτο αδρεναλίνης

Είναι ένα εξαιρετικό πακέτο φτιαγμένο για να προσφέρει αδρεναλίνη με κορυφαία ηλεκτρονικά συστήματα, άριστο κράτημα και ακαμψία, ιδανική sport θέση οδήγησης, τέλεια φρένα, γραμμική απόδοση, φτιαγμένο για να μετατρέψει κάθε καθημερινή βόλτα σε διασκέδαση. Η αίσθηση που σου δίνει όπως βγαίνει από το εργοστάσιο, ή αν ασχοληθείς με τις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις θα είναι αγωνιστική και θα σε μεταφέρει σε πίστες παγκοσμίου πρωταθλήματος super motard, τόσο άκαμπτη και τόσο σταθερή μέχρι την τελική της.

Παράλληλα, με μεγάλο κόψιμο τιμονιού, χαμηλό κέντρο βάρους, εύχρηστο κινητήρα, θα μετατρέψει κάθε καθημερινή μετακίνηση σε παιχνίδι, θα σε βάλει στην διαδικασία να ''παίζεις'' όλη μέρα, να επιταχύνεις στα φανάρια, να κάνεις σούζες και να μετατρέψει την κάθε βαρετή διαδρομή στην προσωπική σου πίστα.

Το Pierer Group που έχει υπό τη σκέπη του τόσο τις KTM και Husqvarna και πλέον και την GASGAS, έχει βρει την χρυσή συνταγή για να προσφέρει ίδιες ουσιαστικά μοτοσυκλέτες στην αγορά, με αλλαγές σε εξοπλισμό και χρωματισμούς, εστιάζοντας σε διαφορετικά γούστα.

Σούζες, drift, στριψίματα, φρεναρίσματα, κόντρες, και ότι άλλο "παράνομο", βρίσκεται στην κορυφή του οδηγικού menu της GASGAS SM700. Στα 12.600euro που κοστίζει βρίσκεται στην ίδια τιμή με τις αδελφές, προσφέροντας επιπρόσθετα τις ζάντες και τους μοναδικούς χρωματισμούς, μπαίνοντας με το δεξί στο παιχνίδι των road legal μοτοσυκλετών, προσφέροντας όση αδρεναλίνη σου λείπει σε ένα ξεχωριστό οπτικά σύνολο.

DSC_5343-web.jpg 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Nox N312 Crow Nardo

Τζάκετ: Spidi

Παντελόνι: Nordcode Jeans Kevlar Μπλε

Μποτάκια: Forma Shift

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής GASGAS
Μοντέλο 700SM
Αντιπρόσωπος K-MOTORS SEE
Τιμή 12.600ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 1ΕΕΚ
Χωρητικότητα (cc) 692.7
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 105 x 80
Συμπίεση 12.7:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Keihin 50 mm - Ride By Wire
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υδραυλικός APTC - Περιορισμένης ολίσθησης
Μετάδοση Aλυσίδα
Σχέσεις 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 36:79
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα - 16:42
   
Πλαίσιο  
Τύπος Aτσάλινο χωροδικτύωμα, αφαιρούμενο υποπλαίσιο-ρεζερβουάρ από πολυαμίδιο
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.475
Γωνία κάστερ 26,4
Ίχνος  (mm) 107,7
Ύψος σέλας (mm) 898
Απόσταση εδάφους  (mm) 237
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ / ρεζέρβας (l) 13,5 / 2,5
Βάρος (kg) 148,5 (στεγνό)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι WP APEX 48 mm, διαδρομή τροχού 215 mm, ΑΣ, ΑΕ, ΠΕ
Πίσω Mονό αμορτισέρ WP Apex με μοχλικό, διαδρομή τροχού 240mm, ΑΕ, ΕΣ, ΠΕ
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός Continental ContiAttack Supermoto  120/70-17
Πίσω Continental ContiAttack Supermoto  160/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 320 mm με ακτινική δαγκάνα 4 εμβόλων της Brembo, ABS Bosch 9.1 MP
Πίσω Δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo, ABS Bosch 9.1 MP
   
Εξοπλισμός Cornering Traction Control & ABS, Supermoto Mode, 2 Riding Modes, Shifter / blipper, ψηφιακή οθόνη οργάνων
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (ίπποι/σ.αλ.) 74/8.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/σ.α.λ.) 7,5/6.500
Ιπποδύναμη πραγματική (ίπποι/σ.αλ.) 63,06
Ροπή πραγματική (kgm/σ.α.λ.) Δ.Α.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 20:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test Ride - GASGAS SM700 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon