.
Κατηγορία Harley - Davidson
Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 10:23

Test - Harley-Davidson FLS Softail Slim

 

Ταξίδι στα '50s

 

 

Του Αλέξη Γλυνιαδάκη

Αν έψαχνε κάποιος για την πιο πιστή οπτικά bobber ανάμεσα στις νέες Harley, αυτή θα ήταν η Softail Slim. Ντυμένη με "κομμένα" 50s ρούχα και χωρίς πολλά - πολλά χρώμια. Με τον softail σκελετό που δείχνει σαν να μην υπάρχει πίσω ανάρτηση, αλλά χωρίς καμιά οδηγική ή κατασκευαστική παραχώρηση, εκτός από όσες χρειάζονται για να σε μεταφέρουν εκεί που σε πάει νοερά η Rock 'n Roll, η φαβορίτα και η μπριγιαντίνη.

Real thing


Το σχήμα της είναι αποτέλεσμα του πρώτου τύπου καστομαρίσματος που είδε ο κόσμος, δράστες του οποίου ήταν οι στρατιώτες που επέστρεφαν από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επιστρέφοντας με τις στρατιωτικές μοτοσυκλέτες, ή αγοράζοντας κάποια από όσες εκποιούσε ο Αμερικάνικος στρατός, προσπαθούσαν να τις κάνουν να μοιάζουν πιο "αγωνιστικές", πιο ελαφριές και πιο σέξι.
Το πρώτο που έφευγε ήταν το μπροστινό φτερό, και μετά κόνταιναν ή έφευγαν όλες οι υπόλοιπες μεταλλικές επιφάνειες που πρόσθεταν βάρος, δημιουργώντας ένα σύνολο πολύ πιο ελαφρύ στο μάτι, που δεν θύμιζε καθόλου το "φορτωμένο" στρατιωτικό πρωτότυπο.

Η ψυχή του τότε, πλανάται πάνω από τη Softail Slim, 70 σχεδόν χρόνια μετά, σε μια εποχή που το vintage παίρνει τη θέση που του αξίζει στον κόσμο της μοτοσυκλέτας.
Κάθε λεπτομέρεια της μοτοσυκλέτας, από το ελάχιστο εμπρός φτερό μέχρι τις διαστάσεις των ελαστικών θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα είτε κατασκευής του εργοστασίου το 1942, είτε επέμβασης στη μοτοσυκλέτα από κάποιον 25άρη που έχασε φίλους στην απόβαση της Νορμανδίας.

Κυρίαρχο ρόλο στο design της όπως είπαμε, το ψαλίδι που οπτικά δείχνει σαν να μην υπάρχει ανάρτηση πίσω και σε συνδυασμό με αυτόν τον αερόψυκτο V2, επιτρέπει ένα σχήμα που κανείς δεν μπόρεσε να πλησιάσει τόσο πιστά.
Απλά και μόνο επειδή είναι to αυθεντικό, είναι το real thing.

Hollywood και Cat Eye


Η πρώτη επαφή γίνεται πάντα με τη μοτοσυκλέτα να ακουμπάει στο μακρύ πλάγιο σταντ, που κλειδώνει στην ανοικτή θέση με τη βοήθεια του βάρος της μοτοσυκλέτας και του έξυπνου σχεδιασμού του. Το φαρδύ μαύρο τιμόνι με την ενισχυτική μπάρα ονομάζεται Hollywood. Οι διακόπτες είναι μεγάλοι και εύκολοι για χειρισμό με γάντια, ενώ τα καλώδια είναι περασμένα μέσα από το τιμόνι. Η κονσόλα του κοντέρ πάνω στο ντεπόζιτο ονομάζεται Cat’s Eye.

Το κοντέρ μέσα της είναι απευθείας εμπνευσμένο από το ταχύμετρο της πολεμικής, αλλά εμπλουτισμένο με τις απαραίτητες ενδείξεις προβολέα, νεκράς, χαμηλής πίεσης λαδιού, φλας, διαγνωστικού συστήματος κινητήρα, χαμηλής στάθμης καυσίμου και ABS.
Διαθέτει επίσης πλήρες ψηφιακό τμήμα, με στροφόμετρο, ένδειξη επιλεγμένης ταχύτητας, ολικό χιλιομετρητή, δύο μερικούς χιλιομετρητές και ρολόι.
Στην κονσόλα επίσης δεσπόζει ο γυαλιστερός μεγάλος κεντρικός διακόπτης. Υπάρχει όμως και πομπός που κλειδώνει ή ξεκλειδώνει ασύρματα το ηλεκτρικό σύστημα, ανάλογα με την παρουσία του κοντά στη μοτοσυκλέτα. Οπότε η μοτοσυκλέτα λειτουργεί χωρίς κλειδιά πάνω της, αλλά και χωρίς το φόβο να "φύγει" μακριά από τον ιδιοκτήτη της χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Η χαμηλή μονή σέλα φωνάζει "λιτότητα" περισσότερο και από συντηρητικό Γερμανό πολιτικό, αλλά τα πατώματα σχήματος μισοφέγγαρου σε κάνουν να ξεχάσεις ότι υπάρχουν μοτοσυκλέτες με κοινά μαρσπιέ. Τα λάστιχα στα πατώματα είναι αντικραδασμικά και τεράστια. Το ίδιο τεράστιο το λεβιέ του πίσω φρένου με αντίστοιχα μεγάλο λάστιχο, όπως τότε.Ο λεβιές ταχυτήτων είναι φυσικά «μύτη-τακούνι» εφόσον το πάτωμα εμποδίζει την μπότα να μπει κάτω από το λεβιέ.

Πολιτισμένη Slim


Ο 7ιντσος προβολέας, μαζί με τη μεταλλική του φωλιά, δείχνει σαν να έχει αφαιρεθεί από Duo Glide του 58. Το ίδιο και οι 16ρηδες τροχοί με τα σχεδόν ίδιου πλάτους λάστιχα.
Το μόνο που φωνάζει την εποχή του είναι ο μεγάλος κινητήρας των σχεδόν 1700 κ.εκ. που γυαλίζει σε όλα τα σωστά σημεία εκτός του φίλτρου, αλλά και οι εκτυφλωτικές εξατμίσεις του. Ίσως να τόνιζαν περισσότερο την σχεδίαση μαύρες εξατμίσεις, αλλά το χρώμιο δεν έχει πουθενά εχθρούς. Άλλωστε, υπάρχουν και μαύρες σαν αξεσουάρ.

Ο κινητήρας Twincam της Slim έχει αντικραδασμικούς άξονες, κάνοντας τη λειτουργία της πολύ πιο πολιτισμένη από τους προγόνους της και επιτρέποντας στον αναβάτη να απολαύσει μόνο όσους κραδασμούς πιστεύει ο σχεδιαστής ότι χρειάζονται για το ride.
Αναγκαία προσθήκη, μια και τα softail πλαίσια δεν έχουν ελαστικές βάσεις, οπότε ένας τόσο μεγάλος κινητήρας περνώντας τους κραδασμούς που παράγει απευθείας στο πλαίσιο, θα έβγαζε knock out σε λίγα χιλιόμετρα τον αναβάτη.

Η θέση του σώματος έρχεται σχεδόν φυσικά στη σέλα της Slim, αν εξαιρέσουμε την ευχάριστη έκπληξη των πατωμάτων για τα πόδια που δίνουν ελευθερία κινήσεων στην βόλτα καθώς και το ότι ο αναβάτης κάθεται στους 65 πόντους από την άσφαλτο.
Με τέτοιο ύψος σέλας, ακόμα και 500 κιλά να ζύγιζε η μοτοσυκλέτα, δεν υπάρχει τρόπος να νοιώσει κάποιος ανασφάλεια. Τα πόδια πατούν απολύτως σταθερά στο έδαφος και η Slim ζυγίζει 195 κιλά λιγότερα, αποκλείοντας εκπλήξεις ακόμα και για αναβάτες που δε συχνάζουν σε γυμναστήρια.

Θετικότατη συμπεριφορά


Μόνη παράβλεψη σε όλα αυτά τα όμορφα, η εξάτμιση του εμπρός κυλίνδρου που περνά ξυστά από τη μπότα, απειλώντας την ακεραιότητά της μόλις κινηθεί ο αναβάτης. Εδώ θα χρειαζόταν ένα προστατευτικό σκαράκι πάνω στην εξάτμιση.

Η γεωμετρία της επίσης είναι σχεδόν ουδέτερη για το είδος της. Ο 16ρης τροχός και το μεγάλο ίχνος των 146 χιλιοστών και οι 32 μοίρες κάστερ, είναι συνδυασμός που δεν αποτελεί βέβαια απειλή για τα σκούτερ στην πόλη, όταν όμως ανοίξει ο δρόμος διασφαλίζει την ηρεμία του αναβάτη δημιουργώντας ένα ακλόνητο σύνολο.
Με το πάτημα της μίζας, ο κινητήρας μας φέρνει στο παρόν: Οι 103 κυβικές ίντσες και το μπάσο τους, δε θυμίζουν σε τίποτα το χαμηλής συμπίεσης ήχο γεμάτο από μηχανικούς θορύβους των Knucklehead του 1945 και των Panhead του 1950.

Συνηθίζοντας το μέγεθος του κινητήρα που μας περιτριγυρίζει ηχητικά, πατάμε τον ελαφρύ συμπλέκτη και το λεβιέ ταχυτήτων. Το κιβώτιο ταχυτήτων σε όλες τις Harley που έχουμε οδηγήσει τελευταία είναι πλέον θετικότατο, χωρίς περίεργους θορύβους και δέχεται τις ταχύτητες ακόμα και χωρίς συμπλέκτη. Το ίδιο και στη Slim.
Επιταχύνοντας αρχοντικά αλλά με θετικό και δυνατό τρόπο, ο αναβάτης πιάνει με τη μία τον τρόπο που λειτουργεί η μεγάλη αυτή μηχανή.

Ο κινητήρας είναι διαθέσιμος από χαμηλότατες στροφές, η ροπή του δοκιμάζει τα στενά λάστιχα από τις 2.000 στροφές και μετά, αλλά όλα τελειώνουν πριν τις 5.500σ.α.λ., οπότε πρέπει να έχει επιλεχθεί η επόμενη ταχύτητα.

Χαρακτήρας και προορισμός


Ο τρόπος όμως που συμβαίνουν όλα αυτά, δε θα αφήσει τον αναβάτη να του λείψουν οι στροφές, γιατί απλά ο κινητήρας τον χορταίνει -μπουκώνει ίσως να είναι η σωστή λέξη- με τόση ροπή και ελαστικότητα, που δεν θα χρειάζεται κάτι παραπάνω.

Η ανάρτηση με δεδομένη την μικρή διαδρομή της πίσω, κάνει καλή δουλειά, με μια μικρή "αναισθησία" στην αρχή της διαδρομής, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως "χαρακτήρας" λόγω του προορισμού της.
Το πηρούνι είναι καλύτερο, με καλή απόσβεση, άνεση και συνολική λειτουργία.

Τα φρένα λειτουργούν καλύτερα από παλαιότερα, πιστεύουμε όμως ότι τώρα που οι μοτοσυκλέτες διαθέτουν ABS και δεν πρόκειται να φέρουν σε δύσκολη θέση τον αναβάτη με μπλοκαρίσματα, δεν υπάρχει λόγος να μην έχουν περισσότερη δύναμη.
Άλλωστε ούτε το σωστό μπροστινό σύστημα θα προβλημάτιζε μια μεγαλύτερη δύναμη πέδησης.

Στην πόλη πάντως, η Slim δε θα προβληματίσει ιδιαίτερα και είναι θέμα ημερών η συνήθεια του όγκου της για να κινηθεί κάποιος σχεδόν σβέλτα. Άλλωστε, οι γύρω δείχνουν περισσότερη προσοχή και δεν υπάρχει περίπτωση να πει κάποιος "συγγνώμη δε σε είδα". Σας είδε και μάλλον σας χάζεψε κιόλας. Πάντως η κόρνα και τα φωτιστικά σώματα θα επαναφέρουν στην τάξη ακόμα και τους ελάχιστους πιο αφηρημένους.

Βγαίνοντας από την πόλη, η μοτοσυκλέτα θα επιβεβαιώσει το λόγο ύπαρξής της. Ροπή, άνετη κίνηση μέχρι τα 130 χλμ/ώρα και γενική ηρεμία συνοδεύουν τις εξορμήσεις εκτός των τειχών.
Μια ζελατίνα εμπρός δε θα μείωνε καθόλου το χαρακτήρα της και θα αύξανε τις αποστάσεις ανάμεσα στις στάσεις για ξεκούραση. Κρατήστε το στα υπόψη όταν βρεθείτε στο τμήμα αξεσουάρ.

Triple X


Οι στροφές φυσικά, δεν θα είναι το σημείο όπου θα διακριθεί.
Οι 16ρηδες τροχοί με σχεδόν ίδιο φάρδος ελαστικών εμπρός και πίσω, 305 κιλά βάρος και δυνατότητες κλίσης 24-25 μοιρών δεξιά-αριστερά, εξασφαλίζουν απλά ότι θα κινείται γλυκά χωρίς εκπλήξεις αλλά και χωρίς υπερβολές, όπως προβλέπει άλλωστε ο προορισμός της.

Η βραδινή κίνηση θα είναι απολαυστική, με τους προβολείς να επιτελούν το έργο τους και με το παραπάνω και σε κάθε χιλιόμετρο θα την συνοδεύει ο πανέμορφος ήχος της και η λάμψη των γυαλισμένων επιφανειών στο φως.
Επιτέλους, κίνηση με μοτοσυκλέτα χωρίς άγχος ανταγωνισμού ή επίδειξης τεχνικής.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τρόποι για να απολαύσει κάποιος τη βόλτα του με μια τίμια bobber κατασκευή χωρίς συμβιβασμούς.
Ο ένας είναι να διαθέτει τα γνωστά τρία Χ (Χώρο, Χρόνο, Χρήμα) για να δημιουργήσει τη μοτοσυκλέτα των ονείρων του παίρνοντας κάποια κλασική του τότε και επεμβαίνοντας πάνω της όσο του επιτρέπει το ταλέντο του και το τρίτο Χ.

Ο άλλος τρόπος απαιτεί μόνο το τρίτο Χ, για την ακρίβεια 23.900 ευρώ, για να αποκτήσει μια σύγχρονη μοτοσυκλέτα με συμπεριφορά πολύ ανώτερη και με το διπλάσιο γκάζι από τότε.
Στα επιπλέον πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται 2 χρόνια εγγύηση, το after sales μιας σύγχρονης αντιπροσωπείας και σίγουρα τα βλέμματα ζήλειας από όσους τη συναντήσουν στο δρόμο. Ανάμεσά τους φυσικά και τα δικά μας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Harley Davidson Motor Company
Μοντέλο FLS Softail Slim
Αντιπρόσωπος Harley - Davidson Athena
Τιμή βασικής έκδοσης 23.900euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος σε V45, 2 εκκεντροφόροι, 2 βαλβίδες / κύλινδρο, αερόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 1690
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 98,4x111,1
Συμπίεση (:1)  9,6
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός ESPF
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  Ξηρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με ιμάντα
Πρωτεύουσα μετάδοση Αλυσίδα – 34/46
1η σχέση (συνολικά) 1/9,311
2η σχέση (συνολικά) 1/6,454
3η σχέση (συνολικά) 1/4,793
   
   
 
   
4η σχέση
(συνολικά) 1/4,748
5η σχέση (συνολικά) 1/3,882
6η σχέση (συνολικά) 1/2,79
Τελική μετάδοση Ιμάντας 32/66
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλι
Κάστερ (°)  32
Ίχνος (mm) 146
Μεταξόνιο (mm) 1.635
Ύψος (mm)  
Ύψος σέλας (mm) 650
Μήκος (mm) 2.350
Πλάτος (mm)  
Βάρος (kg)    
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  18,9
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά  Συμβατικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 41,3mm /  καμία ρύθμιση
Πίσω Δύο αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό / Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Ελαστικά   
Μπροστά MT90B16
Πίσω  MU85B16
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 292mm με  δαγκάνα 4 εμβόλων 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 292mm με δαγκάνα 2 εμβόλων
   
Εξοπλισμός  
  Αναλογικό ταχύμετρο, ψηφιακό στροφόμετρο, ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές, ώρα, ένδειξη επιλεγμένης ταχύτητας, φώτα, φλας, πίεση λαδιού, διαγνωστικό ψεκασμού, ένδειξη καυσίμου και λυχνία ειδοποίησης
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  133/3.000

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 10:28

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Harley-Davidson 750 Street Test - Harley - Davidson FLSTN Softail Deluxe »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon