.
Κατηγορία Harley - Davidson
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015 10:20

Test - Harley - Davidson FLSTN Softail Deluxe

 

Λεπτή και κλασική

 

 

Του Αλέξη Γλυνιαδάκη

Εκεί που το Fat boy δείχνει μυώδες και ξεχειλίζει από παντού, η Deluxe δείχνει πιο λεπτή και κλασική. Εκεί που το επίσης κλασικό Heritage δείχνει φορτωμένο με δέρμα, βαλίτσα και ζελατίνα πλησιάζοντας τα τουριστικά, η Deluxe αποστρέφεται τη φιγούρα και προτιμά να δείχνει σαν όχημα καθημερινής μετακίνησης ενός ανθρώπου του τότε, που απλά αγάπησε και βελτίωσε την εμφάνιση της μοτοσυκλέτας του με συμβατικούς τρόπους χωρίς κόψε-ράψε.

Μία κανονική Harley


H Deluxe ουσιαστικά γεφυρώνει το κενό που δημιουργείται όταν οι Heritage κινούνται στον αστερισμό του Bagger, ενώ από την άλλη πλευρά το Fat Boy παραγίνεται…fat οπότε χρειάζεται κάτι που να μείνει στο οπτικό σημείο εκκίνησης από το οποίο ξεκινούν τα δύο αυτά μοντέλα.
Με το 150ρι λάστιχό της, τα πατώματα στη θέση των μαρσπιέ και τη γυμνή της εμφάνιση, θα μπορούσε να είναι η μετεξέλιξή τους, φυσικά με μια δόση νοσταλγίας και χρωμίου παραπάνω, αλλά και με μια μοτερούκλα που μικρή σχέση έχει με τον Evolution κινητήρα των παλιών Heritage που τόσο της μοιάζουν.
Για να μην ξεχνιόμαστε, η σχεδίαση του Deluxe δεν έχει σαν πρότυπο τις Heritage του 84, αλλά όπως κι αυτές, τις μεταπολεμικές Panhead FL με τα τεράστια φτερά, τους ακτινωτούς τροχούς και τα λάστιχα με τα άσπρα πλαϊνά.
Χωρίς να θέλει να διαφοροποιηθεί από τη βασική τους μορφή, εκτός από τη μεγάλη σέλα που απλά δεν υπήρχε τότε.
Επιτέλους! Μια μεγάλη αναπαυτική διπλή σέλα στα πρότυπα της Harley, ανάμεσα στα πολλά μονόσελα που έχουν γεμίσει τη γκάμα, δίνει και μια επιλογή σε όσους θεωρούν μέρος της απόλαυσης το κορίτσι στο πίσω κάθισμα.
Χωρίς μάλιστα να πρέπει να "χτίσει" το κορίτσι με βαλίτσες γύρω του.
Η Deluxe μοιάζει να είναι η στιγμή που οι σχεδιαστές στο εργοστάσιο σκέφτηκαν "τώρα που φτιάξαμε ό,τι custom φαντασίωση κατέβασε του καθενός το κεφάλι, δε φτιάχνουμε και μια μοτοσυκλέτα όπως πρέπει να είναι ένα κανονικό Harley";
Και μάλλον είναι η πιο λογική μοτοσυκλέτα για κάποιον που δε σκοπεύει να τραβήξει το σχήμα της ιδιαίτερα, απλά θέλει μια μεγάλη Softail, όπως είναι οι Harley στη συνείδηση των περισσότερων.

Σχέδιο από τα παλιά

Μια Harley στο πεζοδρόμιο είναι πάντα ατραξιόν, ο λόγος που γυρίζουν κεφάλια και σταματάει για μερικά δευτερόλεπτα η καθημερινότητα των περαστικών.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό που τραβάει πρώτο την προσοχή είναι οι τρεις προβολείς που κοσμούν το μπροστινό σύστημα και στέλνουν αντανακλάσεις χρωμίου προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο 7ιντσος μεσαίος προβολέας με το διάφανο κρύσταλλο φωλιάζει μέσα σε μεταλλικό κάλυμμα που καλύπτει ενιαία και το πάνω μέρος του πηρουνιού.
Οι μπότες του πηρουνιού είναι άψογα σατιναρισμένο αλουμίνιο και ανάμεσά τους ένα τεράστιο φτερό με χρωμιωμένα άκρα και ρίγες δεξιά αριστερά.
Και σα να μην έφτανε αυτό, γράφει πάνω του με ανάγλυφα χρωμιωμένα γράμματα deluxe.
Τα άσπρα πλαϊνά του λάστιχου και οι ακτίνες, μαζί με το κέντρο του τροχού που από δεξιά μοιάζει με ταμπούρο, ολοκληρώνουν την εικόνα του εμπρός συστήματος .
Το τιμόνι εδράζεται σε μασίφ risers και -έκπληξη- καλώδια και ντίζες δεν περνούν μέσα από το τιμόνι, αλλά παράλληλα με αυτό.
Είπαμε, καμία προσπάθεια να φαίνεται σαν καστομαρισμένη. Απλό, καθαρό εργοστασιακό σχέδιο από τα παλιά.
Το μάτι χαϊδεύει το ρεζερβουάρ με τα stripes, το ανάγλυφο χρωμιωμένο σήμα την κονσόλα και βρίσκει τον κεντρικό διακόπτη που δε χρειάζεται κλειδιά, αφού διαθέτει ασύρματο δέκτη που παίρνει το ΟΚ από τον μικρό πομπό στην τσέπη σας.
Εντυπωσιάζεται επίσης από το αμέτρητο βάθος της βαφής του ρεζερβουάρ και τη δερμάτινη συνέχεια της κονσόλας και μένει για ώρα στη σέλα που αποτελεί από μόνη της ένα μικρό έργο τέχνης.

Λεπτομέρειες που λατρεύεις

Εκτός από τα πλαϊνά της εμπρός σέλας που λατρέψαμε, μέσα από τις σέλες ξεπηδούν λες και αποτελούν μέρος τους, μπάρες συγκράτησης και σχάρες με τον ίδιο τρόπο που ξεπηδούσαν και στις σέλες Buddy που φορούσαν σαν αξεσουάρ οι Panhead και Knuclehead.
Εξαιρετική λεπτομέρεια, αν όχι λόγος αγοράς της Deluxe. Πίσω φαναράκι tombstone, δύο εξατμίσεις που γυαλίζουν ολόκληρες, ντεπόζιτο λαδιού χρωμιωμένο, κινητήρας μαύρος με χρώμιο παντού και ένα μεγάλο 103 στο φιλτροκούτι για να υπενθυμίζει:
Μπορεί η μοτοσυκλέτα να φαίνεται σαν ένα πανέμορφο μπιμπελό μεγάλων διαστάσεων και 320 κιλών, η μίζα όμως απελευθερώνει με το πάτημά της 103 κυβικές ίντσες ή 1690 ολόκληρα κυβικά εκατοστά δικύλινδρης ροπής.

Η σέλα τοποθετεί τον αναβάτη χαμηλά και αρχοντικά. Το τιμόνι είναι φαρδύ, πιο φαρδύ από το κανονικό, θυμίζοντας τα beach bars του ’60, αλλά είναι τοποθετημένο λίγο πιο ψηλά από αυτά.
Τα πόδια τοποθετούνται μπροστά και άνετα σε ποδωστήρια που αδιαφορούν για λεπτομέρειες όπως το βάρος και δεσπόζουν δίπλα στα χρωμιωμένα καπάκια του κινητήρα.
Μόνη ένσταση ότι το δεξί πόδι πρέπει να ανοίξει λίγο για να αποφύγει την επαφή με την εξάτμιση που περνάει ξυστά δίπλα του. Θα θέλαμε το πάτωμα να διαθέτει σκαλοπατάκι στην εσωτερική πλευρά, ώστε να αποτρέπει το πόδι από το πλησίασμα στην καυτή περιοχή.
Οι καθρέφτες δίνουν τεράστιο οπτικό πεδίο πίσω και τα γκριπ και οι μανέτες είναι πιο μεγάλα και χορταστικά από οποιαδήποτε άλλη μάρκα.

Πολυτελής μετακίνηση

Μίζα και… ανέλπιστα χαμηλή ένταση από το θηριώδη κινητήρα.
Αν η εξάτμιση δεν ήταν τόσο όμορφη θα λέγαμε ότι πρέπει να αλλαχτεί, αλλά από την άλλη πλευρά, ο αρχοντικός αέρας της Deluxe επιτρέπει χαμηλότερο ήχο.
Μια κυρία δε χρειάζεται να φωνάζει την παρουσία της για να εκτιμηθεί.
Ο Twincam εκτός από χαμηλό θόρυβο, εκπέμπει και σχετικά λίγους κραδασμούς, διαθέτοντας αντίβαρα που επιτρέπουν στον αναβάτη να βγάλει περισσότερα χιλιόμετρα με λιγότερη κούραση.
Ο τρόπος άλλωστε που λειτουργεί, χαλαρώνοντας τον αναβάτη και επιτρέποντάς του να λειτουργεί στις 2500 στροφές, δίνοντάς του ταυτόχρονα το δικαίωμα να "καθαρίσει" καταστάσεις χωρίς κανένα κατέβασμα ταχύτητας, συμβάλει στην άνεση και τη συνολική πολυτέλεια της μετακίνησης.
Κι αν χρειαστεί κατέβασμα, ο συμπλέκτης έχει φυσιολογική σκληρότητα και το κιβώτιο ταχυτήτων είναι ανέλπιστα θετικό, αν σκεφτεί κανείς τον όγκο των εξαρτημάτων που εμπλέκονται στην πρωτεύουσα μετάδοση.
Στο θέμα των αποστάσεων, θετικά συνεισφέρει το πηρούνι των 41,3 χιλιοστών που έχει σωστή προφόρτιση και βαθμό ελατηρίου, κρατώντας την άνεση και την ακρίβεια του εμπρός συστήματος σε πολύ καλά επίπεδα για τον προορισμό του.
Στο πίσω μέρος, η softail ανάρτηση είναι μεν πανέμορφη δίνοντας την οπτική εντύπωση της έλλειψης ανάρτησης, αλλά στο δρόμο έχει ελαφρά απότομες αντιδράσεις και μειωμένη απόκριση στις μικροανωμαλίες.
Ποτέ όμως δε θα δημιουργήσει απότομες καταστάσεις, μια και η γεωμετρία της Deluxe ηρεμεί πάντα τα πνεύματα και δεν επιτρέπει στους σφυγμούς να ανέβουν πάνω από το επίπεδο της απόλαυσης.

Αρχοντική και μερακλίδικη

Όπως είναι κατανοητό, η οδήγηση της Deluxe είναι όμοια με την εμφάνισή της:
Αρχοντική, απολαυστική, χωρίς τίποτα να αποδείξει και με ποιότητες που έχουμε ξεχάσει κυνηγώντας αποσβέσεις συμπίεσης υψηλών ταχυτήτων, ιπποδυνάμεις άνω των 150 και ψηφιακές υποβοηθήσεις και χάρτες για να διαχειριστούμε τις καταστάσεις στις οποίες μπλέκουμε ξανά και ξανά λόγω άγχους επιβεβαίωσης.
Εδώ, η μόνη υποβοήθηση είναι το διακριτικό ABS, που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος στους επαρχιακούς δρόμους ή στην πόλη που οτιδήποτε απρόοπτο μπορεί να συμβεί, ακόμα και μπροστά από μια τόσο εντυπωσιακή μοτοσυκλέτα.
Σε συνδυασμό με τα φωτιστικά σώματα που κάνουν τη νύχτα μέρα και την εντυπωσιακή κόρνα, η ασφάλεια που προσφέρει η μοτοσυκλέτα είναι σε εξαιρετικό επίπεδο.
Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι μέρος της ασφάλειας που προσφέρει, είναι ότι η συνολική λειτουργία και η αίσθησή της ποτέ δε θα σπρώξει τον αναβάτη της σε κινήσεις χωρίς αύριο.
Ίσα ίσα που θα τραβήξει από πάνω του το άγχος και την ένταση και θα τον ηρεμήσει, ενώ το πρόσωπο στην πίσω σέλα θα απολαμβάνει εξίσου τη βόλτα.

Η πιο αρχοντική μοτοσυκλέτα στην γκάμα της Harley, δε χρειάζεται βαλίτσες, φαίριγκ, ηχοσυστήματα, GPS και διαχείριση θερμού αέρα για να δείξει τον πλούτο της.
Ο πλούτος της Deluxe είναι η αίσθησή της.
Ηχοσύστημα είναι το γουργούρισμα του Twincam.
GPS είναι η αίσθηση «όπου με βγάλει» που ξυπνά στον αναβάτη.
Όσο περισσότερος αέρας χτυπάει το πρόσωπο του αναβάτη, τόσο πιο όμορφη γίνεται η βόλτα μαζί της.
Η Deluxe δε σχεδιάστηκε για να προκαλέσει τη φαντασία των customizers.
Κατασκευάστηκε για να προκαλέσει την ατάκα του σεβάσμιου με την BMW και το καλάθι, που ταξιδεύει κάθε χρόνο με τη μηχανή στον Έβρο για κυνήγι και μονολόγησε μόλις την είδε "κούκλα την έχεις κάνει, Harley, ε; Με τα νίκελά της, με τα όλα της. Μπράβο, μερακλίδικη μηχανή".

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Harley Davidson Motor Company
Μοντέλο FLSTN Softail Deluxe
Αντιπρόσωπος Harley - Davidson Athena
Τιμή βασικής έκδοσης 23.900 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος σε V45, 2 εκκεντροφόροι, 2 βαλβίδες / κύλινδρο, αερόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 1690
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 98,4x111,1
Συμπίεση (:1)  9,6
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός ESPF
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  Ξηρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με ιμάντα
Πρωτεύουσα μετάδοση Αλυσίδα – 34/46
1η σχέση (συνολικά) 1/9,311
2η σχέση (συνολικά) 1/6,454
   
   
 
   
 
   
3η σχέση
(συνολικά) 1/4,793
4η σχέση (συνολικά) 1/3,882
5η σχέση (συνολικά) 1/3,307
6η σχέση (συνολικά) 1/2,79
Τελική μετάδοση Ιμάντας 32/66
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλι
Κάστερ (°)  32,1
Ίχνος (mm) 147
Μεταξόνιο (mm) 1.635
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 670
Μήκος (mm) 2.400
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   318
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  18,9
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά  Συμβατικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 41,3mm /  καμία ρύθμιση
Πίσω Δύο αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό / Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Ελαστικά   
Μπροστά MT90B16
Πίσω  MU85B16
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 292mm με  δαγκάνα 4 εμβόλων 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 292mm με δαγκάνα 2 εμβόλων
   
Εξοπλισμός  
  Αναλογικό ταχύμετρο, ψηφιακό στροφόμετρο, ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές, ώρα, ένδειξη επιλεγμένης ταχύτητας, φώτα, φλας, πίεση λαδιού, διαγνωστικό ψεκασμού, ένδειξη καυσίμου και λυχνία ειδοποίησης
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  132/3.250

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015 10:45

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon