.
Κατηγορία Harley - Davidson
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 16:54

TEST – Harley-Davidson Street Glide Special 2018

 

Special όνομα και πράγμα

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης, Θ.Ξ.

Συνεργάστηκε: Κώστας Γαμβρούλης

Η Street Glide δέχτηκε σημαντική αναβάθμιση για το 2018 και παρουσιάζεται πιο γοητευτική και ολοκληρωμένη από ποτέ. Ως μέλος της οικογένειας Touring πετά την σκούφια της για πάσης φύσεως βόλτες και ταξίδια εντός και εκτός των τειχών. Όλα αυτά τα κάνει προσφέροντας απλόχερα γνήσια και ανόθευτη αμερικάνικη αίσθηση έχοντας ωστόσο ένα πακέτο αναρτήσεων και φρένων “ευρωπαϊκών” προδιαγραφών.

harley davidson street glide special 43

Τα πάντα όλα… μαύρα

Το μαύρο είναι το χρώμα που κυριαρχεί στην Street Glide Special του 2018 κάνοντάς τη να δείχνει ακόμη πιο απόκοσμη και ξεχωριστή από ό,τι συνήθως. Η απουσία του χρωμίου εντυπωσιάζει για μοντέλο της αμερικάνικης εταιρίας και ουσιαστικά δίνει το “παρών” μόνο στης ψήκτρες του μεγάλου V-2 κινητήρα των 107 κυβικών ιντσών που μεταφράζονται σε 1.745 κυβικά εκατοστά για εμάς τους Ευρωπαίους. Οι κεφαλές του κινητήρα είναι μαύρες, όπως μαύρα είναι τα υπόλοιπα καπάκια του και οι εξατμίσεις, από τους λαιμούς μέχρι και τα τελικά. Σε μαύρο χρώμα είναι οι μπότες του πιρουνιού αλλά και τα καλύμματα των καλαμιών και φυσικά το τιμόνι που δεν θα μπορούσε να αποτελεί παραφωνία. Οι εντυπωσιακοί Talon τροχοί με τα 15 μπράτσα και διαστάσεις 19 και 18 ίντσες εμπρός και πίσω αντίστοιχα ακολουθούν στον ίδιο χορό. Αν επιλέξετε και το μαύρο χρώμα του μοντέλου της δοκιμής τότε μάλλον ολοκληρώνετε αυτό που ήθελε να πετύχει η Harley-Davidson με τη συγκεκριμένη έκδοση, να εντυπωσιάζει δηλαδή τόσο τον αναβάτη της όσο φυσικά και τους γύρω τους χωρίς να καν να προσπαθεί και χωρίς τη χρήση ελεύθερων εξατμίσεων. Η αλήθεια είναι ότι “δυσκολεύεται” αρχικά να τραβήξει την προσοχή, καθότι και ήσυχη αλλά άλλο τόσο δυσκολεύονται μετά οι υπόλοιποι για να πάρουν το βλέμμα τους από πάνω της. Μέρος της γοητείας της συγκεκριμένης Harley-Davidson προέρχεται και από της σκληρές πλαστικές βαλίτσες της, επιμηκυμένες σε σχέση με το παρελθόν που ολοκληρώνουν άριστα την Bagger εικόνα της αμερικάνικης μοτοσυκλέτας.

Μαθήματα εργονομίας αλά Αμερικάνικα

Με βάρος που αγγίζει τα 379 επίσημα και γεμάτα κιλά η Street Glide Special σίγουρα δεν είναι από τις μοτοσυκλέτες που κάθεσαι στη σέλα τους και τις οδηγείς σα να τις ήξερες όλη σου τη ζωή. Αυτό το χαρακτηριστικό της Street Glide δεν θα το λέγαμε ελάττωμα: είναι ένα από τα πιο γοητευτικά στοιχεία του χαρακτήρα της, κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει και για τις πανίσχυρες superbikes. Άλλωστε το ρόλο του εισαγωγικού μοντέλου στην γκάμα της Harley-Davidson τον είχαν πάντα οι Sportster (και το Street πλέον), τα οποία και τα καταφέρνουν εξαιρετικά στον να σε εισάγουν στον μαγικό κόσμο των Harley. Από την άλλη εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μία δύστροπη μοτοσυκλέτα. Το ακριβώς αντίθετο αφού οι Αμερικάνοι φαίνεται να έχουν κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να παρουσιάζεται η Street Glide Special ως μία άκρως φιλική μοτοσυκλέτα με όλους όσους θέλουν να την γνωρίσουν πραγματικά.

Η περίοδος γνωριμίας διαρκεί λιγότερο από όσο νομίζετε, διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές, αλλά είναι όντως υπαρκτή και επιβεβλημένη σε όποιον δεν έχει βρεθεί στην σέλα μεγάλης Harley-Davidson. Αν είστε από τους τυχερούς που το έχουν ήδη κάνει αυτό, τότε τα πράγματα απλοποιούνται σημαντικά και περίπου μία ώρα πάνω στη σέλα της είναι αρκετή για να μάθετε την Street Glide Special σχεδόν σε απόλυτο βαθμό αφού γνωρίζετε ήδη την αίσθηση του μεγάλου βάρους που δίνει στατικά. Έτσι μπορείτε εύκολα μπορείτε να της πάρετε το κολάι.

harley davidson street glide special 10

H θέση οδήγησης της Special θα ταιριάξει άριστα με τους μεγαλόσωμους και για να ακριβολογούμε, τους αναβάτες και τις αναβάτριες με ύψος πάνω από 1,80 μ. Τα χέρια και τα πόδια απλώνονται σε άνετες γωνίες για να φτάσουν το τιμόνι και τα μαρσπιέ και ο αναβάτης κάθεται σε μία από τις πιο αναπαυτικές σέλες-πολυθρόνες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Δύσκολα θα βρείτε κάτι εξίσου άνετο και θα πρέπει να ψάξετε πολύ για να κάτσετε σε κάτι καλύτερο. Δεν θα λέγαμε ακριβώς το ίδιο και για τον συνεπιβάτη που κάθεται μεν άνετα αλλά σε καμία περίπτωση όπως ο αναβάτης που νιώθει έτοιμος από το πρώτο λεπτό για τον γύρο του κόσμου σε… “όσο και αν κρατήσει”.

harley davidson street glide special 11

Τα χειριστήρια στο τιμόνι είναι αμερικάνικης νοοτροπίας, ή ακόμη καλύτερα φιλοσοφίας Harley-Davidson και απαιτούν αρχικά έναν μερικό επαναπρογραμματισμό από πλευράς αναβάτη. Ωστόσο μετά από λίγη εξάσκηση, γίνονται δεύτερη φύση καθότι μεγάλα σε μέγεθος και εύκολα προσβάσιμα, ακόμη και αν τα δάκτυλά σας δεν είναι και τόσο μακριά. Τα περισσότερα κουμπιά εκτελούν πάνω από μία λειτουργίες ενώ στο κάτω μέρος των χειριστηρίων θα βρείτε και τρία μικρά joystick: στα αριστερά είναι τα δύο που ελέγχουν το cruise control και το σύστημα ψυχαγωγίας/πληροφόρησης της Street Glide και δεξιά ένα ακόμη, επίσης για το σύστημα ψυχαγωγίας Boom! Box 6.5GT (Stage I) με δύο ηχεία απόδοσης 25W το καθένα. Το εν λόγω σύστημα είναι εξαιρετικό και μέσω της μεγάλης οθόνης μπορείτε να μάθετε πολύ γρήγορα τις λειτουργίες του και να απολαμβάνετε μουσική σε κάθε περίσταση ή να δέχεστε εντολές από το εύκολο στη χρήση σύστημα πλοήγησης της μοτοσυκλέτας. Μπορείτε να το συνδέσετε φυσικά και με το κινητό σας,λ χάρη στο στάνταρ bluetooth αλλά και να του δώσετε εσείς φωνητικές εντολές. Οι Αμερικάνοι έχουν προσέξει πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι και καλά έκαναν.

Ως μέλος της σειράς Touring, η Street Glide Special, πέρα από σύστημα ψυχαγωγίας, φέρει και στάνταρ σκληρές πλαστικές βαλίτσες εξαιρετικής ποιότητας με καλή χωρητικότητα. Οι εν λόγω βαλίτσες τοποθετούνται και αφαιρούνται πολύ εύκολα με το γύρισμα μόνο ενός μοχλού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού μόνο με την αφαίρεσή της αριστερής βαλίτσας μπορείτε να φτάσετε στο πίσω αμορτισέρ και να το ρυθμίσετε.

Πατάει γερά στα “πόδια” της

Η Street Glide Special φέρει σημαντικά βελτιωμένες αναρτήσεις σε σχέση με το παρελθόν που κάνουν πραγματικά την διαφορά στον δρόμο. Τα τελευταία ειδικά χρόνια είναι κοινό μυστικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι της Harley-Davidson δίνουν όλο και περισσότερη βάση στη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών τους, κάτι που φαίνεται σε κάθε νέο μοντέλο που παρουσιάζουν, το οποίο είναι και καλύτερο από το προηγούμενο. Με την Street Glide τα πράγματα… σοβάρεψαν ακόμη περισσότερο αφού πέρα από την άνεση και το σωστό έλεγχο του βάρους στο παιχνίδι μπαίνει και η διασκέδαση. Ναι, δεν κάνουμε πλάκα, μπορείτε να διασκεδάσετε στη σέλα μιας Street Glide Special πηγαίνοντας πραγματικά γρήγορα για τον όγκο, τα κιλά και την κατηγορία της. Μπορείτε παράλληλα να κάνετε πλάκα και σε άλλους τύπους μοτοσυκλετών με τους αναβάτες τους να τρίβουν τη ζελατίνα του κράνους τους για να σιγουρευτούν ότι βλέπουν καλά. Υπεύθυνες για αυτό είναι οι αναρτήσεις της Showa με το σεβαστών διαστάσεων συμβατικό πιρούνι να φέρει το σύστημα ελέγχου της ροής του λαδιού Dual Bending Valves της ιαπωνικής εταιρίας. Αν σας λέει κάτι αυτό είναι γιατί το έχετε ξαναδεί τουλάχιστον στο πιρούνι της σειράς NC της Honda.

harley davidson street glide special 34

Το εν λόγω σύστημα εξελίχθηκε στους αγώνες αντοχής και προσφέρει απόδοση αντίστοιχη του cartridge φυσιγγίου με κέρδος όμως σε βάρος και γραμμικότητα στην απόδοση, ειδικά στις χαμηλές ταχύτητες κίνησης και σε συνεχείς ανωμαλίες. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στον έλεγχο που προσφέρουν οι βαλβίδες του που είναι ανεξάρτητος για την επαναφορά και την συμπίεση. Η διαφορά φαίνεται και στον δρόμο όπου η αμερικάνικη μοτοσυκλέτα δικαιώνει το συνθετικό “Glide” στο όνομα της και δίνει την αίσθηση ότι “γλιστρά” πάνω από τις ανωμαλίες με το μεγαλύτερο όφελος να φαίνεται όταν ο αναβάτης αρχίσει να πιέζει την μοτοσυκλέτα. Η αίσθηση που δίνει είναι πιο κοντά σε εκείνη ενός τρένου πάνω σε ράγες όσον αφορά τα επίπεδα της άνεσης και αυτό φέρνει την Street Glide μεταξύ των κορυφαίων Touring σε ποιότητα κύλισης. Τα ρυθμιζόμενα ως προς την προφόρτισή τους αμορτισέρ προσφέρουν 15% μεγαλύτερο εύρος ρύθμισης σε σχέση με το παρελθόν και φέρνουν την μοτοσυκλέτα πιο κοντά στις προτιμήσεις του αναβάτη ειδικά με δεύτερο άτομο στη σέλα και τις αποσκευές φορτωμένες.

Δυνατά και στα φρένα

harley davidson street glide special 15

Η βελτιωμένη ανάρτηση θα ήταν μισή δουλειά από πλευράς Αμερικανών αν δεν έδιναν προσοχή και στον τομέα πέδησης της Street Glide. To συνδυασμένο σύστημα που φέρει φυσικά και ABS, με τους δίσκους των 320 χλστ. μπροστά, χρησιμοποιεί τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo για ένα αποτέλεσμα που συμβαδίζει ιδανικά με τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. Δύναμη υπάρχει μπόλικη και έρχεται μάλιστα γραμμικά, χωρίς αρχικό δάγκωμα. Τα φρένα της Street Glide Special δεν σταματούν απλά με ασφάλεια την βαριά αμερικάνικη μοτοσυκλέτα. Σε αντίθεση με το (όχι και τόσο) πρόσφατο παρελθόν δίνουν παράλληλα και την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση στις στροφές αφού η δύναμη που φτάνει στο δρόμο είναι πάντα όση ζητήσει το δεξί χέρι και σε συνδυασμό με την απόδοση του πίσω δίσκου που χρησιμοποιεί επίσης τετραπίστονη (!) δαγκάνα της Brembo, ο αναβάτης μπορεί να βασίζεται και στα φρένα για να κινηθεί γρήγορα. Το σύστημα πέδησης μάλιστα δέιχνει να μην χάνει την απόδοσή του ούτε στην σβέλτη (όχι φυσικά ακραία) οδήγηση.

Και ροπάτος και δυνατός

harley davidson street glide special 16

Ο Milwaukee-Eight των 1.745 κ.εκ. φέρει τετραβάλβιδες κεφαλές και αντικραδασμικό άξονα που ακυρώνει το 75% των παραγόμενων κραδασμών. Το υπόλοιπο 25% παρέμεινε έπειτα και από… απαίτηση των φίλων της εταιρίας για να μην δίνει την αίσθηση ηλεκτροκινητήρα. Βελτιώσεις πραγματοποιήθηκαν το 2018 ώστε ο κινητήρας να έχει ταχύτερη απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, καλύτερες ρεπρίζ, πιο “ανόθευτο” ήχο αλλά και ακόμη πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας. Ανασχεδιασμένο παρουσιάζεται και το σύστημα εξαγωγής, το οποίο μαζί με το κινητήρα, απορροφούν μικρότερες ποσότητες θερμότητας, αποβάλλουν ταχύτερα τη ζέστη και προσφέρουν έτσι περισσότερη άνεση, ακόμη και αν έχετε κολλήσει μέσα στην κίνηση. Η αλήθεια είναι ότι για μοτέρ τόσο μεγάλου κυβισμού, η ζέστη που εκλύεται είναι εντυπωσιακά χαμηλή. Τις ημέρες της δοκιμής οι θερμοκρασίες ήταν σε φυσιολογικά ανοιξιάτικα επίπεδα και η θερμότητα που απελευθέρωνε ο κινητήρας δεν με ενόχλησε καθόλου, ούτε στο κέντρο της πόλης με ασφυχτικό μποτιλιάρισμα.

Σύμφωνα με την Harley-Davidson το αερό-ελαιόψυκτο μοτέρ αποδίδει 10% μεγαλύτερη ροπή σε σχέση με το παρελθόν, επιταχύνοντας την Street Glide 11% ταχύτερα από τα 0 έως τα 96 χλμ./ώρα (0-60 μίλια ανά ώρα) από στάση. Βελτιωμένες παρουσιάζονται και οι ρεπρίζ στα κρίσιμα 60-80 μίλια ανά ώρα με έκτη στο κιβώτιο (αλήθεια, ποιος κατεβάζει ταχύτητα με Harley-Davidson για να επιταχύνει;), επίσης κατά 11%, σύμφωνα με τους Αμερικάνους. Ο κινητήρας μεταδίδει την ισχύ του στο κιβώτιο μέσω υδραυλικού συμπλέκτη με χαρακτηριστικά μονόδρομης λειτουργίας και υποβοήθηση στην μανέτα του συμπλέκτη, κάτι που ισχύει για όλα τα μοντέλα της αμερικάνικης εταιρίας που φέρουν το συγκεκριμένο μοτέρ. Η Harley-Davidson αναφέρει επίσης και ελαφρύτερη μανέτα συμπλέκτη κατά 7% σε σχέση με πριν.

Κάψουλα χώρου και χρόνου

Πώς καταλαβαίνεις ότι οδηγείς κάτι σπάνιο; Πώς καταλαβαίνεις μέσα σου αυτή την αλλαγή, πώς τη νιώθεις; Μάλλον ξεχάστε καλύτερα αυτές τις ερωτήσεις. Πάμε κατευθείαν στις απαντήσεις. Καταλαβαίνεις ότι οδηγείς κάτι σπάνιο, από τον…  σπάνιο τρόπο που σε κάνει να νιώθεις, άσχετα τι είναι αυτό που οδηγείς. Το σπάνιο αυτό πράγμα που νιώθεις, λοιπόν, όταν οδηγείς μια σπάνιας αίσθησης μοτοσυκλέτα είναι η πλήρης και παντελής αδιαφορία για οτιδήποτε άλλο έχει δύο τροχούς. Είναι γεγονός, θυμηθείτε το και εσείς, όταν ανεβήκατε στη μοτοσυκλέτα που σας πήρε το μυαλό για πρώτη φορά αλλά και σε κάθε νέο… έρωτα από τότε. Η αδιαφορία κάνει την εμφάνισή της κάθε φορά που βρίσκεσαι στη σέλα της Street Glide Special ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν γύρω σου. Για παράδειγμα, τι και αν έχει τόση κίνηση και εσύ έχεις κολλήσει τόσο βαρβάτα που νιώθεις ότι οδηγείς κάμπριο αυτοκίνητο; Ένα οποιοδήποτε παπί, ένα μικρό scooter ή μια αντίστοιχου μεγέθους μοτοσυκλέτα με αυτά θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα επιθυμούσες. Αυτή η σκέψη, όμως, δεν περνά καν από το μυαλό σου.

harley davidson street glide special 5

Η Street Glide Special είναι από τις μοτοσυκλέτες που καταφέρνουν να σε ξεμυαλίσουν στον μέγιστο βαθμό. Σε βάζει στον δικό της κόσμο, έναν κόσμο που έρχεται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, έναν κόσμο τρομερά γοητευτικό και εντελώς διαφορετικό από τον δικό μας ευρωπαϊκό. Φτιαγμένη για άλλα, η αμερικάνικη μοτοσυκλέτα, τα καταφέρνει εξαιρετικά και στα δικά μας λημέρια, δημιουργεί τη δική της τρύπα στον χωροχρόνο, όπου και αν βρεθεί, μεταφέροντας εκεί που βρίσκεσαι, όχι το παρελθόν αλλά το παρόν του τόπου της, σημαντικά αλλαγμένο σε σχέση με ό,τι ξέραμε, ακόμη και μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Μπείτε μαζί της μέσα στο χάος της πόλης, δεν έχει καμία σημασία. Καταρχήν δεν πρόκειται να βιώσετε ποτέ το παραπάνω σενάριο. Τα αυτοκίνητα είτε από σεβασμό, είτε από έκπληξη, είτε από κάποιο υποσυνείδητο φόβο, μεριάζουν για να περάσετε. Το έχω βιώσει και με άλλες μεγάλες Harley-Davidson αυτό και η Street Glide Special δεν αποτελεί εξαίρεση. Μάλλον έκπληξη μου προκαλεί γιατί η συγκεκριμένη είναι και ιδιαίτερα ήσυχη και πολιτισμένη και στις ξερογκαζιές. Ακόμη και με το γκάζι “γεμάτο”, με χαμηλές στροφές, ο πλούσιος σε βάθος ήχος που φτάνει στα αυτιά σου γίνεται κυρίως αντιληπτός από εσένα και όχι τον περίγυρό σου.

Το σημαντικότερο βέβαια στη σέλα της Street Glide Special είναι να βγείτε εκτός κέντρου. Εκεί είναι που θα γνωριστείτε καλύτερα και θα βιώσετε και τα άλλα χαρίσματά της που δεν… δικαιολογούνται σε μία τόσο βαριά μοτοσυκλέτα.

Ναι στο ταξίδι αλλά και στον επαρχιακό

Ο κινητήρας αρχίζει να ξεδιπλώνει πρώτος τις αρετές του και παρουσιάζεται ιδανικός έτσι όπως βγαίνει από το εργοστάσιο Euro 4 και φιμωμένος. Η δύναμη πλέον είναι πολύ πιο αισθητή από ό,τι πριν και το "άρπαγμα" στο άνοιγμα του γκαζιού δίνει την εντύπωση ότι η μοτοσυκλέτα ξαφνικά έχασε τουλάχιστον 100 κιλά. Σε αυτές τις συνθήκες μπορείς να ξεχάσεις και την βαριά μανέτα του συμπλέκτη που απαιτεί εξοικείωση και ολίγη… γυμναστική αν θέλεις να την κρατάς διαρκώς μέσα στην κίνηση. Ροπή φυσικά ο μεγάλος V2 έχει παντού και τα κομπιάσματα και τα σκορτσαρίσματα αφορούν άλλα μοτέρ, όχι αυτόν. Καλή είναι και η κλιμάκωση του κιβωτίου που δεν παρουσιάζεται πολύ μακριά και εκμεταλλεύεται άριστα την δύναμη και την ροπή του Milwaukee-Eight 107.

harley davidson street glide special 39

Με τα χιλιόμετρα να ανεβαίνουν αντιλαμβάνεσαι ότι το φέρινγκ κάνει πολύ καλή δουλειά, μέχρι τα μισά περίπου του κράνους, παρά την ανύπαρκτη ζελατίνα. Το ρυθμιζόμενο άνοιγμα του αεραγωγού περιορίζει παράλληλα σημαντικά τους στροβιλισμούς και προσωπικά το προτιμώ ανοιχτό ακόμη και τον χειμώνα με χαμηλές θερμοκρασίες. Για ταχύτητες ταξιδιού δεν θα μιλήσουμε, καθώς αυτές εξαρτώνται από την όρεξή σας για στάσεις για ανεφοδιασμό. Θέμα σταθερότητας δεν τίθεται με τέτοιο μεταξόνιο αλλά και 19άρη εμπρός τροχό και μάλιστα χυτό. Όσο πιο γρήγορα πηγαίνετε τόσο περισσότερο καίνε τα 1.745 κ.εκ. του V2, θαύματα δεν γίνονται. Ωστόσο με ταχύτητες μεταξύ 120-140 χλμ./ώρα η κατανάλωση μπορεί να περιοριστεί κοντά στα επτά λίτρα, ειδικά με τη χρήση του cruise control.

Στις στροφές έρχεται και η τελευταία έκπληξη που σου επιφυλάσσει η Street Glide Special για να σου δώσει και την χαριστική βολή. Το είπαμε εν πολλοίς και πιο πάνω η αμερικάνικη μοτοσυκλέτα “πατάει» πολύ καλά στο οδόστρωμα και μπορεί να οδηγηθεί πολύ γρήγορα. Παράλληλα ξύνει πιο δύσκολα από κάθε άλλη μεγάλη Harley-Davidson που έχω οδηγήσει. Η έμφαση που έδωσαν οι Αμερικάνοι στη συμπεριφορά της είναι εμφανής και πλέον μπορείτε να την ευχαριστηθείτε πολύ περισσότερο και εκεί χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσετε σε κάποια βελτίωση με την αρχοντική θέση οδήγησης να προσφέρει πολύ καλό έλεγχο χάρη και στο φαρδύ τιμόνι.

Μέχρι τώρα μιλήσαμε μόνο για τα θετικά της Street Glide Special γιατί τα αρνητικά της δεν είναι ακριβώς αρνητικά… Η Special είναι μια πολύ συνειδητοποιημένη μοτοσυκλέτα και έτσι πρέπει να είναι και αυτοί που θα την κάνουν δική τους.

Η μοτοσυκλέτα θέλει συνήθεια ακόμη και από του έμπειρους αναβάτες, λόγω βάρους και διαστάσεων και αυτό είναι το μόνο πράγμα που θα σας απασχολήσει ουσιαστικά, τουλάχιστον στην αρχή. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να την φοβάστε, απλά να την σέβεστε. Αν δεν κάνετε ταρζανιές, χωρίς να την έχετε συνηθίσει πρώτα, τότε δεν θα βρεθείτε ποτέ προ απρόβλεπτων καταστάσεων.

Η αίσθηση που δίνει κατά την οδήγησή της είναι βαριά και όλα γίνονται πιο αργά στην αρχή, μέχρι να συνηθίσουν και οι… μύες και να συγχρονιστούν με το μυαλό. Αυτή η πορεία εκμάθησης που συναντάται δύσκολα σε άλλες μοτοσυκλέτες αλλά είναι κοινός τόπος σε μοντέλα αυτής της κατηγορίας, διαρκεί περίπου μια μέρα. Μετά δεν το πολυσκέφτεσαι πλέον, απλά έχεις το νου σου αλλά υποσυνείδητα.

Τα παραπάνω όμως είναι μέρος του χαρακτήρα της Street Glide Special. Αυτή η αρχική “πάλη” με το θηρίο, που μετατρέπεται μετά από λίγο σε ανακούφιση είναι κάτι το ιδιαίτερα επιβραβευτικό. Περισσότερο γιατί καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει θηρίο που χρειάζεται να δαμάσεις, αλλά ένα κτήνος μόνο στο φαίνεσθε, πολύ πιο σοφιστικέ από ό,τι ίσως θα ήθελε  και το ίδιο. Λίγη συνήθεια μόνο και τίποτα άλλο και τα καλύτερα έπονται.

I just can’t get enough

harley davidson street glide special 7

Μεγάλη, φινετσάτη, σοφιστικέ, τολμηρή, δυνατή, εντυπωσιακή, η Street Glide είναι όλα αυτά τα πράγματα μαζί. Μπορεί πραγματικά να σε αλλάξει, αφού σου δίνει κάτι καινούριο να σκεφτείς, πέρα από αυτά που έχεις συνηθίσει μέχρι σήμερα. Ξεχωρίζει πραγματικά ανάμεσα στα υπόλοιπα δίκυκλα, όπως και κάθε μοτοσυκλέτα που σέβεται τον εαυτό της και φέρει παράλληλα τέτοια τιμή στο ταμπελάκι της και περνά από παντού με άνεση και χάρη, εφόσον υπάρχει άσφαλτος από κάτω της. Ο τολμών νικά. Αν είστε και εσείς από αυτούς, ή αν μαζεύετε χρόνια την απαιτούμενη τόλμη για ένα διαφορετικό δίτροχο “βήμα”, η Street Glide Special είναι η μοτοσυκλέτα για να την εξαργυρώσετε. Δεν θα την χορταίνετε!

Φωτογραφίες Οδήγησης

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

Φωτογραφίες Στατικές

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Harley-Davidson
Μοντέλο Street Glide Special
Αντιπρόσωπος Harley-Davidson SEE
Τιμή 31.990 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Δικύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, 8βάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 1.745
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 100x111,1
Συμπίεση (:1) 10
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.425
Πλάτος (mm) 960
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.625
Γωνία κάστερ (°) 26
Ίχνος  (mm) 173
Ύψος σέλας (mm) 690
Απόσταση εδάφους  (mm) 125
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 22,7
Βάρος, γεμάτο (kg) 379
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι Showa
Πίσω Αμορτισέρ - Showa, προφόρτιση ελατηρίου
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 130/60-19’’ 
Πίσω 180/55-18’’
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκοι 320mm & 4πίστονες δαγκάνες Brembo, ABS
Πίσω Δίσκος & 4πίστονη δαγκάνα Brembo
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) Δ.Α.
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 15,3/3.250

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Απριλίου 2018 22:16

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αποστολή Ισπανία: Harley-Davidson Sport Glide TEST: Harley-Davidson Fat Bob 114 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon