.
Κατηγορία Harley - Davidson
Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2018 18:55

Αποστολή Ισπανία: Harley-Davidson Sport Glide

 

Cruiser με προσαρμοστικότητα

Tου Eric De Keyzer (Μotor Νieuws)
Φωτογραφίες: Harley-Davidson 

Bρεθήκαμε στην Τενερίφη για να οδηγήσουμε το νεότερο και ίσως το πιο “πολύπλευρο” μοντέλο της σειράς των Softail, με το όνομα Sport Glide. Οι εντυπώσεις μας; Άριστες! Σίγουρα, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι η Harley-Davidson, κάνει τα πράγματα στην τύχη. Ο στρατηγικός της σχεδιασμός περιλαμβάνει της παρουσίαση 100 νέων μοντέλων μέσα στην επόμενη δεκαετία και ήδη έχουμε δει τα πρώτα δείγματα αυτής της δέσμευσης, με την πλήρη ανανέωση της σειρά των Softail μοντέλων το 2017, ενώ για φέτος προστέθηκε στην γκάμα και το νέο Sport Glide, μια cruiser μοτοσυκλέτα με τουριστικές και όχι μόνο ιδιότητες.

Σύγχρονα κλασικό



hd sport glide apostoli 5

Με την πρώτη ματιά, αντιλαμβάνεται κανείς την φιλοσοφία των σχεδιαστών της Harley-Davidson. Όπως η Porsche 911 έχει σαφώς εξελιχτεί σχεδιαστικά όλα αυτά τα χρόνια αλλά παραμένοντας πιστή στην αρχετυπική φόρμα, έτσι και η Sport Glide: καταλαβαίνεις την εξέλιξη και την σχεδιαστική ανανέωση αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνεις και τους ισχυρούς δεσμούς με το παρελθόν και αυτό οφείλεται ότι τα βασικά δομικά στοιχεία παραμένουν αναλοίωτα. Ο V κινητήρας σε περίοπτη θέση, το τριγωνικό προφίλ του ρεζερβουάρ, η χαμηλή σέλα, ο στρογγυλό προβολέας και η καμπύλη του πίσω φτερού, όλα είναι εδώ!

 Τεχνολογικά “ενημερωμένο”

 

Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά ωστόσο, ανακαλύπτει κανείς ότι αυτό το ρετρό σχήμα, κρύβει αρκετή νέα τεχνολογία στο εσωτερικό του. Ο “107” κινητήρας των 1.746 κ.εκ. είναι ελαφρύτερος, πιο ισχυρός και μικρότερος σε μέγεθος συγκριτικά με την μονάδα που αντικαθιστά. Πέραν αυτών, δείχνει υπέροχος επίσης!

hd sport glide apostoli 3

Το πιρούνι της μοτοσυκλέτας είναι ανεστραμμένο, ενώ το μονό αμορτισέρ πίσω, ρυθμίζεται εύκολα ως προς την προφόρτιση του με εξωτερική στρόφιγγα. Tα φώτα υιοθετούν την LED τεχνολογία, ενώ το μόνο αναλογικό κοντέρ που δεσπόζει στο ρεζεβουάρ, έχει και ψηφιακές ενδείξεις για στάθμη καυσίμου και αυτονομία, στροφές κινητήρα και επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο. Υπάρχει επίσης cruise control και υποδοχή USB για την φόρτιση smartphone και GPS.  

Τις εντυπώσεις κλέβουν οι ζάντες, μπορεί το σχήμα των μπράτσων και τα κοψίματα που τους έχει προσδώσει η κατεργασία σε CNC μηχάνημα, να μην ακολουθούν ακριβώς κλασικά πρότυπα αλλά ταιριάζουν και δένουν άψογα με όλο το σύνολο.

 Πολυμορφικό

 

hd sport glide apostoli 1

Το Sport Glide παραδίδεται με standard μάσκα μεγάλου μεγέθους που εκτείνεται μακριά εκατέρωθεν του προβολέα και πλαϊνές βαλίτσες από σκληρό πλαστικό.

hd sport glide apostoli 6

Αυτά τα στοιχεία προσδίδουν σίγουρα τουριστικές δυνατότητες στο μοντέλο και σε ότι αφορά στις βαλίτσες, αυξάνουν τα ποσοστά πρακτικότητας σε καθημερινή χρήση. Το καλό είναι ότι τόσο η μάσκα όσο και οι βαλίτσες, μπορούν να αφαιρεθούν και να επανατοποθετηθούν στις θέσεις τους, πανεύκολα! Αυτό ισχυρίζεται η Harley-Davidson και δοκιμάζοντας το, επιβεβαιώνουμε ότι αποτελεί έναν 100% αληθινό ισχυρισμό!

 Ανέλπιστα Sport!

H εκκίνηση της μοτοσυκλέτας, γίνεται χωρίς κλειδί (keyless μπρελόκ) και από τις πρώτες πιστονιές το μοτέρ απελευθερώνει ένα βαθύ και “σκοτεινό” μπάσο ήχο από την 2 σε 1 εξάτμιση. Αυτό που προκαλεί άμεσα εντύπωση, είναι ότι ο κινητήρας δεν παράγει κραδασμούς! Κοιτάμε στο πλαίσιο να βρούμε τις στηρίξεις σε ελαστικούς συνδέσμους, μια συνηθισμένη τακτική της Harley-Davidson για να αποβαίνει ένα μεγάλο μέρος των κραδασμών και διαπιστώνουμε ότι το μοτέρ είναι σταθερά “δεμένο” στο πλαίσιο! Οι δύο αντικραδασμικοί άξονες του κινητήρα, φαίνεται ότι κάνουν εξαιρετικά την δουλειά τους!

hd sport glide apostoli 4

Από τα πρώτα χιλιόμετρα στους δρόμους του νησιού, αισθανθήκαμε άνετα και οικεία πάνω στο νέο Sport Glide. To βάρος του είναι 304 “στεγνά” κιλά, μια τιμή που είναι μικρότερη συγκριτικά με παλιότερα Softail και Dyna μοντέλα αλλά και πάλι, δεν το κατατάσσεις και στην κατηγορία φτερού! Ωστόσο δεν αισθανθήκαμε ούτε μια στιγμή αυτές τις τρεις εκατοντάδες κιλών μας δυσκολεύουν. Το φαρδύ τιμόνι, η χαμηλή σέλα και τα μαρσπιέ, που δεν τοποθετούν τα πόδια πολύ μπροστά, δημιουργούν μια θέση οδήγησης που διευκολύνει πολύ τον έλεγχο του Sport Glide ακόμα και σε ταχύτητες μανούβρας.

Το οδικό δίκτυο του νησιού της Τενερίφης, αποτελείται από εξαιρετικής ποιότητας άσφαλτο, απλωμένη σε στροφές κάθε λογής, ακολουθόντας το ηφαιστιογενές ανάγλυφο. Δεν λείπουν όμως και οι ευθείες, που διέρχονται μέσα από μεγάλα πλατώματα. Είναι ένα ονειρικό σκηνικό για οδήγηση μοτοσυκλέτας!  

Ο κινητήρας προσφέρει και με το παραπάνω ισχύ για χορταστικές επιταχύνσεις, ενώ η ροπή που παράγει εκτός από αρκετή, έχει και μια… “κρεμώδη” αίσθηση σε ότι αφορά στην αίσθηση που λαμβάνεις. Δεν προκαλεί εντύπωση ότι το συγκεκριμένο μοτέρ είναι ελαστικό, με όποια ταχύτητα στο κιβώτιο και αν βρεθείς στην έξοδο μιας στροφής, ανοίγοντας το γκάζι, η μοτοσυκλέτα θα επιταχύνει πειστικά! Μιλώντας για κιβώτιο, αυτό είναι σαφές και μαλακό στην λειτουργία του αλλά όχι αθόρυβο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως λίγοι μηχανικοί θόρυβοι, είναι μέρος της γοητείας αυτών των μοτοσυκλετών, έτσι δεν είναι;

hd sport glide apostoli 7

Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της Harlley-Davidson, σίγουρα αφιέρωσαν πολλές ώρες ώστε να δημιουργήσουν το νέο πλαίσιο, που είναι ελαφρύτερο αλλά και πιο άκαμπτο σε σχέση με τις προηγούμενες υλοποιήσεις. Το θέμα, στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αποτελούν απλά προτάσεις γραμμένες στα φυλλάδια της παρουσίασης αλλά διαπιστώνονται και στον δρόμο. Με το αμορτισέρ ρυθμισμένο στην δεύτερη θέση του σε ότι αφορά στην προφόρτιση, το Sport Glide κατάπινες τις λαχταριστές στροφές της Τενερίφης με βουλιμία και χωρίς καμία απολύτως ένδειξη πλεύσης ή ασάφειας.

Στις σπάνιες δε περιπτώσεις όπου υπήρχαν κακοτεχνίες στο δρόμο, οι αναρτήσεις επέδειξαν πολύ καλές ικανότητες απόσβεσης αυτών. Σίγουρα τα cruiser δεν είναι οι μοτοσυκλέτες που προσφέρονται για γρήγορη οδήγησε σε τέτοιους δρόμους αλλά το Sport Glide ανταποκρίθηκε άψογα και –τηρουμένων των αναλογιών- μας επέτρεψε να το οδηγήσουμε πολύ γρήγορα, χωρίς πρόβλημα!

Το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι… οι φτέρνες σας, αφού πολύ σύντομα θα βρεθείτε να τις ξύνετε στον δρόμο!

 3 σε 1!



Αν δεν το έχετε αντιληφθεί μέχρι τώρα ας το συνοψίσουμε: Το Sport Glide μας άρεσε πολύ! Αυτή η νέα φιλοσοφία, όπου cruising, commuting και τουρισμός, συνδυάζονται εξαιρετικά σε ένα μοντέλο, το ανάγει ως ένα από τα πιο πολυμορφικά μοντέλα που έχει παρουσιάσει ποτέ η Harley-Davidson!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά



Κινητήρας 
Tυπος: 4Τ, Α/Ψ, V2, Milwaukee Eight 107
Xωρητικότητα: 1745 κ.εκ. 
Ισχύς: Δ.Α.
Ροπή: 14,8 kg-m/3.250 σ.α.λ. 
Κιβώτιο: Μηχανικό, 6 σχέσεων
Τελική μετάδοση: Αλυσίδα 

Πλαίσιο
Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό 
Ανάρτηση (Μπροστά / Πίσω): Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι / μονό αμορτισέρ 
Φρένα (Μπροστά / Πίσω): Μονός δίσκος με τετραπίοστονη δαγκάνα /  Μονός δίσκος με διπίστονη δαγκάνα
 
Διαστάσεις
Μεταξόνιο: 1.625 χλστ. 
Βάρος: 314 κιλά γεμάτο, 304 κιλά στεγνό
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 18,9 λίτρα

Φωτογραφίες



 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2018 18:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Harley-Davidson Roadster Café Racer TEST – Harley-Davidson Street Glide Special 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon