.
Κατηγορία Ducati
Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 11:53

Test – Ducati Scrambler 2015

Τεχνολογία με στυλ!

 

Του Thierry Sarasyn

Συνδυάζοντας τεχνολογία με στυλ, η Ducati τοποθετεί το Scrambler στην αγορά σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις, προσφέροντας μία κορυφαία μίξη του παλιού με το νέο. Και η αποκάλυψη, έρχεται στην οδήγηση, όταν διαπιστώνεις ότι με 75 άλογα, μπορείς να περάσεις απίστευτα καλά. Όπως κάναμε εμείς, στην επίσημη παρουσίαση, στην Καλιφόρνια.

Νέος μοτοσυκλετιστικός κόσμος


Είναι προφανώς πολύ δύσκολο να μάθεις κάτι από την αρχή, ή να το ανακαλύψεις. Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν στην ευχάριστη θέση να περπατήσει με τιμή όταν ανακάλυψε την Αμερική. Ακόμα κι αν αυτό συνέβη πολλά χρόνια μετά τους Βίκινγκς. Και ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ αναγνωρίζεται ως ο εφευρέτης του τηλεφώνου. Αλλά στην πραγματικότητα ήταν ο υπάλληλος του, ο οποίος έκανε την εφεύρεση, αλλά η έλλειψη χρημάτων, τον ανάγκασε να πουλήσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το τηλέφωνο ή η Αμερική δεν είναι φανταστικές ανακαλύψεις. Έτσι έγινε και με την Ducati. Δεν ανακάλυψε τον τροχό, αλλά με το Scrambler, στην πραγματικότητα επαναπροσδιορίζει τον ορισμό μοτοσυκλέτα.

Η Ducati ισχυρίζεται ότι με το Scrambler εισάγει έναν νέο τρόπο οδήγησης. Ένας νέος κόσμος, αφορούσε όλο το δελτίο τύπου που μας δόθηκε στην παρουσίας, το οποίο αναφέρει ρητά πως πρόκειται για μοτοσυκλέτα με στοιχεία από την δεκαετία του ’70.
Βέβαια η μοτοσυκλέτα είναι νέα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι και φανταστική, αλλά και με ρετρό πινελιές ταυτόχρονα. Αυτό κατέστει σαφές μετά από μία ημέρα δοκιμών στην Καλιφόρνια υπό βροχή, στην οποία οδηγήσαμε και αξιολογήσαμε τα νέα τέσσερα μοντέλα Scrambler
Η Ducati έχει δουλέψει με ακρίβεια και συνέπεια στην δημοσιότητα γύρω από το Scrambler. Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ducati - World Ducati Weekend, το περασμένο καλοκαίρι, έγινε η πρώτη παρουσίαση της νέας σειράς μοτοσυκλετών, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αργότερα, ακολούθησαν οι φωτογραφίες και τα video μέχρι να έρθει η ώρα της παρουσίασης στην έκθεση EICMA στο Μιλάνο. Η Ducati είχε ξεχωριστό περίπτερο για τα Scrambler, μιας και αυτά λανσάρονται ως διαφορετική μάρκα – όπως κάνει η BMW με τα αυτοκίνητα Mini.
Και για αρχή, η Scrambler ψηφίστηκε ως μία από τις καλύτερες μοτοσυκλέτες της έκθεσης, με τέσσερα νέα μοντέλα να εμφανίζονται, πάνω στην ίδια πλατφόρμα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και περιφερειακά.

Τα μοντέλα


Τα τέσσερα διαφορετικά μοντέλα έχουν και αντίστοιχα ονόματα:
Scrambler Icon
Το βασικό μοντέλο, το οποίο διατίθεται σε κίτρινο ή κόκκινο χρώμα, με ρεζερβουάρ καυσίμου σχήματος Drop με αφαιρούμενο κάλυμμα αλουμινίου. Το χαμηλό βάρος και χαμηλό ύψος σέλας (170 κιλά και 795 χιλιοστά) την καθιστούν προσιτή για καθημερινή χρήση.
Η Urban Enduro είναι μία αστική enduro με ακτινωτούς τροχούς, ψηλό μπροστινό φτερό, προστατευτικό συρμάτινο δίχτυ για τον προβολέα, ειδική σέλα με ραβδώσεις στο κάλυμμα, και διαφορετικά προστατευτικά καλαμιών και ξεχωρίζει από τον χρωματισμό wild green με την καφέ σέλα.
Η έκδοση Full Throtle έχει χαμηλότερο τελικό εξαγωγής της Termignoni, χαμηλότερο τιμόνι, σέλα flat track με κίτρινα αυτοκόλλητα, sport φτερό μπροστά, διαφορετικά λογότυπα και μαύρο βάψιμο με ονομασία deep black.
Η έκδοση Classic, είναι η πιο αυθεντική της σειράς, με καφέ σέλα που έχει ρετρό σχέδιο, ακτινωτούς τροχούς, μεταλλικά φτερά, number plate, ενώ τα λογότυπα στο δίχρωμο ρεζερβουάρ παραπέμπουν στο original Scrambler των αρχών της δεκαετίας του ’70.

Στο ευρύχωρο περιβάλλον του ξενοδοχείου, στο ηλιόλουστο Παλμ Σπρινγκς – την προηγούμενη μέρα της βροχής, συναντήσαμε τα νέα Scrambler. Όλα βασίζονται στον αερόψυκτο κινητήρα διάταξης L, 803 κυβικών εκατοστών, που συναντήσαμε στο Monster και Hypermotard 796. Υπάρχουν φυσικά αγωνιστικές καταβολές, μιας και μιλάμε πάντα για Ducati, με τους κινητήρες να έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες των Scrambler. Δηλαδή, η δύναμη είναι πιο απλωμένη, με την μέγιστη ισχύ να φτάνει στους 75 ίππους – αρκετή για μία μοτοσυκλέτα με στόχο την διασκέδαση. Και πράγματι, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η σειρά Scrambler δεν εκφράζεται από την μέγιστη ιπποδύναμη, αλλά είναι ο τύπος του κινητήρα που καθορίζει τη απόλαυση της μοτοσικλέτας. Για την Ducati, η Panigale πρέπει να αποδείξει ότι είναι η γρηγορότερη, και για το Scrambler, το αντίθετο – ότι είναι το πιο ευχάριστο στην οδήγηση, προσθέτοντας πόντους στην νέα αυτή για την Ducati φιλοσοφία.
Ο αναβάτης, θα πρέπει να έχει προσαρμοστεί και αυτός σε αυτό το σκεπτικό, να νιώθει άνετα με την μοτοσυκλέτα, χρησιμοποιώντας μέχρι και τα καθημερινά του ρούχα. Ένα άνετο μπουφάν μοτοσυκλέτας, ένα τζιν και ανοιχτό κράνος, είναι αρκετά για να απολαύσεις τον αέρα να σε χτυπάει, οδηγώντας με αργές ταχύτητες, με στυλ. Αυτό τον τρόπο επιλέξαμε για να ξεκινήσουμε την δοκιμή των Scrambler.

Vintage και τεχνολογία


Καλό είναι να γνωρίζετε πως η Ducati, έχει δώσει αρκετό vintage στυλ στα Scrambler, αλλά δεν έχει κάνει κανένα συμβιβασμό όσον αφορά στην ασφάλεια και στην άνεση. Καθώς η Scrambler έχει δύο αμορτισέρ, ένα ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα, πρότυπο ABS τελευταίας γενιάς ως standard, ένα πλαίσιο χωροδικτύωμα, αλλά και δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης της Brembo για μπροστά. Είναι η αξία των μοτοσυκλετών από την Μπολόνια, περιφερειακών που ταιριάζουν άριστα που εξακολουθεί να συνδέεται με τις Scrambler του εβδομήντα. Ένας κινητήρας που είχε τις ρίζες του στις ΗΠΑ, θα ήταν λογικό να παρουσιαστεί ξανά σε “γνωστά” λημέρια, στον παγκόσμιο ειδικό Τύπο.

Οι δρόμοι στην Καλιφόρνια λες και γράφουν Scrambler στο έδαφος. Πολλές διαδρομές με στροφές, με κορυφαία άσφαλτο και όρια ταχύτητας που επιβάλλονται αυστηρά από το χέρι του νόμου. Στην Καλιφόρνια, μαθαίνεις ξεκάθαρα ότι πάνω σε μία Scrambler, μπορείς να απολαύσεις οδήγηση χωρίς να τρέχεις, χωρίς να κινδυνεύεις να περάσεις τα όρια. Και πως οι γρήγορες ταχύτητες, δεν αποτελούν ένα ουσιαστικό τμήμα της απόλαυσης του νέου μοντέλου. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να ταρακουνηθείς από την απότομη καμπύλη της ιπποδύναμης. Το πλαίσιο χωροδικτύωμα και οι αναρτήσεις λειτουργούν αρμονικά και προσφέρουν στο Scrambler περισσότερο από αποδεκτή σταθερότητα σε σταθερές ταχύτητες αλλά και στις στροφές. Δεν είναι επειδή δεν μπορείτε να οδηγήσετε γρήγορα, αφού ακόμη και αυτό είναι αποδεκτό για μία Scrambler στις στροφές. Μπορείτε να απολαύσετε οδήγηση κανονικής μοτοσυκλέτας, να στρίψετε και να πλαγιάσετε, αλλά μην περιμένετε επιταχύνσεις από 0-200 χ.α.ω. σε σύντομο χρόνο – δεν είναι αυτή η μοτοσυκλέτα τότε για εσάς. Η Ducati Scrambler διαπρέπει στην απλότητά της, είναι απίθανη για βόλτες και προσφέρει έναν αρκετά υψηλό συντελεστή διασκέδασης. Αν θέλετε αυτά, έχετε επιλέξει σωστά.

Το μόνο που πρέπει να θυμάστε οδηγώντας την Scrambler, είναι πως όχι μόνο προσπαθεί και φέρνει με εντυπωσιακό τρόπο εικόνες της δεκαετίας του ’70 στην σύγχρονη εποχή, αλλά η Ducati έχει χτίσει και μία ολόκληρη σειρά γύρω από αυτήν.

Συνδυασμός χρήσεων


Αν απλά ψάχνετε για μία μοτοσυκλέτα ουδέτερη σε στυλ και συμπεριφορά, για καθημερινή μετακίνηση, μπορείτε απλά να επιλέξετε μία Honda NC 750. Το Scrambler, δεν είναι κάτι τέτοιο. Δεν το επιλέγεις μόνο για την χρήση που θέλεις να κάνεις, αλλά σαφώς και για την ιδιαίτερη εμφάνισή του.
Και αν θέλετε, μπορείτε να μας πείτε θύματα της σύγχρονης τεχνολογίας και ασφάλειας, αλλά η Scrambler τα διαθέτει όλα αυτά, και συνδυάζει σωστά την αρμονία στις κινήσεις της, την ασφάλεια, το στυλ και την λειτουργία που πρέπει να έχει, κι ας παραμένει μία ρετρό μοτοσυκλέτα.

Οδηγήσαμε το Scrambler από το Palm Springs στο Idyllwild και πίσω. Μία ωραία βόλτα που θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο καλή, αν η βροχή δεν είχε κάνει μερικές από τις διαθέσιμες off-road διαδρομές πραγματικά αδιάβατες. Γι 'αυτό και περιοριστήκαμε ειδικά στον δρόμο, αλλά αυτό δεν είναι και κακό, απλά ο αναβάτης που θα αποκτήσει την έκδοση Enduro, θα επιλέξει να κινηθεί και σε τέτοιες διαδρομές.

Το Scrambler είναι εντυπωσιακά σπορ και επιταχύνει καλύτερα από ό, τι θα περίμενε κανείς. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κάθε αναβάτης νομίζει ότι χρειάζεται περισσότερους από 100 ίππους για να επιταχύνει γρήγορα από σταματημένος. Πιστέψτε με, οι 75 του Scrambler με τα 170 κιλά, αρκούν για να κάνουν οποιοδήποτε σπορ αυτοκίνητο να μείνει πίσω σας στο φανάρι. Και ακριβώς όπως οι 75 ίπποι είναι αρκετοί, έτσι και ο ένας δίσκος μπροστά, αρκεί να σταματήσει την μοτοσυκλέτα. Αν στην σέλα βρίσκεται ένας αναβάτης, τότε η μοτοσυκλέτα θα λειτουργεί ανετότερα απ’ ότι μπορεί να πιστέψει κανείς. Είναι αυτή η φιλοσοφία της απλότητας που η Ducati ήθελε να προσφέρει, όπως και στην δεκαετία του ’70, το οποίο κατάφερε πολύ καλά. Το ενιαίο ηλεκτρονικό όργανο δείχνει εξίσου την επιθυμία για απλότητα, και το σύνολο συνδυάζεται με ιταλικές επιρροές αλλά και πρωτότυπες ιδέες στον σχεδιασμό. Με όλα αυτά, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Στο γκαράζ!


Η Ducati Scrambler είναι μια μοτοσυκλέτα που σχεδόν κάθε μοτοσικλετιστής θα ήθελε να έχει στο γκαράζ του. Είναι όπως η Triumph Scrambler, αλλά ελαφρύτερη και πιο σπορ. Μοιάζει σαν μια καλύτερη μίξη της σύγχρονης τεχνολογίας και ρετρό στυλ, σε σχέση με την Triumph που προσφέρει περισσότερο ρετρό στην μοτοσυκλέτας της. Μια συγκριτική δοκιμή, θα ρίξει περισσότερο φως σε αυτή τη κόντρα, αλλά σε κάθε περίπτωση, όσοι οδηγήσαμε το Scrambler, αισθανόμαστε ότι θα θέλαμε να το έχουμε στο γκαράζ μας. Αυτό το συναίσθημα δεν αλλάξει καθόλου μετά την οδήγηση. Το αντίθετο. Θα θέλαμε απλά να επιλέξουμε την κατάλληλη έκδοση!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Scrambler
Αντιπρόσωπος Kosmocar
Τιμή από 8.490euro (Στο Βέλγιο)
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Διαμήκης V2 4-χρονος 4-βάλβιδος, δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης, αερόψυκτος
Κυβισμός (cc) 803
Διάμετρος / Διαδρομή (mm x mm) 88 x 66
Συμπίεση (:1) 11
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Siemens με σώματα διαμέτρου 50mm
Καταλύτης / Εξάτμιση 2 σε 1 με τελικό αλουμινίου και δύο αισθητήρες λάμδα
Τύπος συμπλέκτη APTC, μηχανικός πολύδισκος 
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.85:1 (33/61)
32/13
30/18 
28/21 
26/23 
22/22 
24/26
Τελική σχέση μετάδοσης Γρανάζια / αλυσίδα: 15/46
Πλαίσιο
Τύπος Χαλύβδινο χωροδικτύωμα τύπου Trellis, αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Μήκος (mm) 2.165
Πλάτος (mm) 845
Ίχνος (mm) 112mm
Υψος (mm) 1.150mm
Ύψος σέλας (mm) 770-790
Γωνία κάστερ (°) 24
Μεταξόνιο (mm) 1445
Βάρος (kg) 170
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 13,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Kayaba, διαμέτρου 41mm, διαδρομή τροχού 150mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ της Kayaba, διαδρομή  150mm, απόσβεση επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 330mm, με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων της Brembo με ABS
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 245mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo με ABS
Ελαστικά
Μπροστά Pirelli MT 60 RS 110/80 ZR18
Πίσω Pirelli MT 60 RS 180/55 ZR17
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/στροφές)  75 / 8.250
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/στροφές)  6,8 / 5.750

 Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014 13:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - Ducati Scrambler Icon 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon