.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 15:45

Τεστ – BMW R18 2020 - Αποστολή στη Γερμανία

Κείμενο: Thierry Sarasyn
Φωτό: BMW

H BMW βάζει στο στόχαστρο νέες κατηγορίες της αγοράς καθώς δοκιμάζουμε το R18 των 16 χιλιογραμμόμετρων ροπής για να καταλάβουμε τι να περιμένουμε από την τελευταία της κίνηση.

Το γεγονός και μόνο πως η BMW έφτιαξε ένα power cruiser πέρυσι αποτελεί μια μεγάλη έκπληξη. Μετά δηλαδή τι, θα παρουσιάσουν οι Αμερικάνοι adventure μοτοσυκλέτα; Ώπα, περίμενε, αυτό είναι έτοιμο να συμβεί…

Σε κάθε περίπτωση, η BMW σχεδίασε το R18 έχοντας στο μυαλό ξεκάθαρα τη δική της ιστορία. Το μαύρο χρώμα που χαρακτήριζε το R32 από το 1923 και ιδιαίτερα ο boxer κινητήρας με τον εκτεθειμένο άξονα μετάδοσης του R5 από το 1936 αποτελούν κεντρικά στοιχεία της νέας μοτοσυκλέτας.

Η BMW βασίζεται σταθερά στην ιστορία της και συναντά το μέλλον με το R18, αυτό που αποκαλούν οι ίδιοι “modern vintage”.

r18 00069

Μεγάλη καρδιά

Στην καρδιά του R18 βρίσκεται ένας πολύ βαρύς boxer 1,802 cc. Ήδη γνωρίζουμε αρκετά γι’ αυτόν, τους 91 ίππους που αποδίδει αλλά πρωτίστως τα 16.1 χιλιογραμμόμετρα ροπής που έρχονται μόλις στις 3,000 rpm και περιλαμβάνουν ένα βουνό ροπής μεταξύ 2,000 και 4,000 rpm.

Ξεκινώντας έρχεται μια πολύ γνώριμη αίσθηση, το τράβηγμα προς τα αριστερά. Ο boxer θα είναι πάντα boxer.

Στη διάρκεια της δοκιμής είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως αυτή είναι ουσιαστικά και η μόνη ζώνη λειτουργίας του κινητήρα που χρησιμοποιείς. Την περισσότερη ώρα την περάσαμε μεταξύ 2,200 και 3,200 rpm, μια σχετικά στενή ζώνη, ειδικά όταν ξέρεις πως με 16.1 κιλά ροπής διαθέσιμα έχεις δύναμη παντού. Παρόλα αυτά, αυτή είναι η περιοχή στην οποία θέλει να οδηγιέται αυτός ο boxer. Έξω από αυτό το όριο αλλάζεις σχέση σχεδόν αυτομάτως.

Η περιοχή γύρω από το Μόναχο ήταν λουσμένη στη βροχή, έριχνε από το πρώτο λεπτό και αργότερα απλά δυνάμωνε. Καθώς προχωρούσαμε προς τα βουνά ο καιρός έγινε και πιο κρύος. Η κορύφωση της ημέρας ήταν στο σημείο φωτογράφησης σε ένα ομιχλώδες βουνό με τη θερμοκρασία να δείχνει 4 βαθμούς Κελσίου.

Αν μη τι άλλο, αυτός ο κινητήρας απέδειξε πως μπορεί να οδηγηθεί εύκολα σε τόσο δύσκολες συνθήκες, οπότε σε πιο ευχάριστο κλίμα όλα θα είναι ακόμη καλύτερα. Σε αυτόν τον τομέα η BMW παίρνει ήδη άριστα.

r18 00135

Rock ’n’ roll

Με τον εντυπωσιακό του όγκο, αυτός ο boxer των 1,802 cc είναι ο ιδανικός κινητήρας γι’ αυτή τη μοτοσυκλέτα. Η BMW δεν έχει καμιά πρόθεση να κρύψει την πρόθεσή της να κινήσει κι άλλα μοντέλα με το ίδιο μοτέρ.

Μιαν απορία για το τι άλλες χρήσεις θα μπορούσε να βρει την έχουμε, είναι η αλήθεια. Μια σπορ ή adventure μοτοσυκλέτα δύσκολα θα μπορούσε να ωφεληθεί από έναν κινητήρα που βασίζεται κυρίως στη ροπή του.

Προσφέρονται τρία power modes για την προσαρμογή χρήσης του κινητήρα. Η χαρτογράφηση Rain δεν χρειάζεται και πολλές επεξηγήσεις, υπάρχουν ωστόσο και οι επιλογές Rock και Roll.

Η Roll είναι η πιο ήπια εκ των δύο, ενώ η Rock προσομοιάζει καλύτερα στο όνομά της. Με αυτήν παίρνεις σε 7 μοίρες ανοίγματος του γκαζιού ό,τι προσφέρει η Roll σε 40 μοίρες. Κοινώς, ο κινητήρας ανταποκρίνεται πολύ πιο απότομα στο άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού.

Κι όμως, η μοτοσυκλέτα παραμένει σε κάθε περίπτωση εύκολη στον χειρισμό στους μουλιασμένους από το νερό Βαυαρικούς δρόμους. Συχνά αναγκάζαμε το πίσω Bridgestone Battlecruise σε ντριφταρίσματα με το γκάζι, αλλά με πάνω από 16 κιλά ροπής δεν είναι καν ανάγκη να είναι βρεγμένη η άσφαλτος, παντού μπορείς να το κάνεις.

Με οποιονδήποτε χάρτη κι αν επιλέξεις ο κινητήρας είναι εύκολος στον χειρισμό, αλλά σε αυτές τις συνθήκες οι πρώτες δύο modes (Rain και Roll) αποδείχθηκαν πιο δημοφιλείς σε όλους, ωστόσο στον ανοικτό δρόμο η επιλογή Rock κουμπώνει δίχως δισταγμό.

01 5

Φιλικός γίγαντας

Σε αυτές τις συνθήκες προφανώς και δεν μπορούσαμε να πιέσουμε τη μοτοσυκλέτα, αν και με την πολύ καλή άσφαλτο και τα λάστιχα της Bridgestone η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας ήταν υποδειγματική.

Το βάρος των 345 κιλών δεν ήταν πουθενά εμφανές, ενώ και στη στροφή έμπαινε πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο θα περίμενε κανείς από ένα μεταξόνιο 1,731 mm.

Χρήσιμη λεπτομέρεια: η BMW διαθέτει και προαιρετική όπισθεν σχέση. Είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε κάποιες περιπτώσεις.

Το R18 είναι ένας (αρκετά) φιλικός γίγαντας που αποδεικνύεται ιδιαίτερα σταθερός στις στροφές. Τα φρένα του δουλεύουν πολύ καλά επίσης, ρυθμιζόμενα και πάντοτε δυνατά.

Χάρη στην πολύ χαμηλή σέλα και το γεγονός πως τα μαρσπιέ δεν μπορούν να πάνε πολύ μπροστά λόγω των τεράστιων κυλίνδρων του boxer, τα γόνατα του αναβάτη έρχονται σε σχεδόν ορθή γωνία. Αυτή η θέση οδήγησης αποδεικνύεται πολύ άνετη στον δρόμο, αν και σε κάποια ευθεία τμήματα θα ήθελα να τα τεντώσω λίγο πιο μπροστά.

Η σέλα είναι καλοσχηματισμένη και ανετότατη. Μετά από έξι ώρες πάνω της σε συνθήκες Αποκάλυψης οι γλουτοί ήταν μάλλον το μόνο μέρος του σώματος που δεν μας απασχόλησε καν. Αυτό νομίζω πως τα λέει όλα για τη φιλοξενία αυτής της θέσης οδήγησης.

r18 00127

Αξεσουάρ και ρουχισμός

Είναι αξιοσημείωτο πως η BMW αφιέρωσε ούτε λίγο ούτε πολύ έξι σελίδες στο press kit της μοτοσυκλέτας στο customizing. Οι δυνατότητες είναι σχεδόν ανεξάντλητες και η BMW συνεργάζεται με μερικά πασίγνωστα ονόματα από τις ΗΠΑ για να δημιουργήσει κάποιες σειρές αξεσουάρ.

Η αμερικανική αγορά έχει δυνατό ανταγωνισμό και η συνεργασία με ονόματα όπως οι Vance & Hines, Mustang Seats και Roland Sands έρχεται να προσφέρει την απαραίτητη οικειότητα με το αγοραστικό κοινό των ΗΠΑ.

Επί τη ευκαιρία, είμαι πολύ περίεργος να δω πώς θα ακούγεται με τα τελικά της Vance & Hines, μιας και το εργοστασιακό των Euro 5 είναι πολύ ήσυχο, με ένα ευχάριστο γρύλισμα. Η BMW πάντως ξεκαθαρίζει πως και με την after market εξάτμιση η μοτοσυκλέτα δεν ξεστρατίζει από τα ομολογκαρισμένα ντεσιμπέλ της.

r18 00124

Sons of Anarchy

Πριν αρχίσει η οδηγική δοκιμή είχα στο μυαλό μου μιαν εικόνα Sons of Anarchy: συμμορίες με βαριές custom ομαδόν στον δρόμο. Μετά από μερικές ώρες στη βροχή, το κρύο και τον δυνατό αέρα, σκεφτόμουν πως το … Sons of Agony ακούγεται πιο ταιριαστό στην περίσταση. Θα πρέπει πάντως να τονίσω πως αυτό δεν οφείλεται στο R18, το οποίο αποδείχθηκε φιλικότατο για να τα βγάλουμε πέρα σε τέτοιες συνθήκες.

Δοκιμάσαμε το traction control, νιώσαμε τις διάφορες riding modes, αισθανθήκαμε την καλή άνεση σε μακρά ταξίδια και δεν ξεχάσαμε όσα ήδη γνωρίζαμε: η μοτοσυκλέτα ξεχειλίζει από ιστορία και δένει αρμονικά με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Το φινίρισμα στέκεται στα υψηλά στάνταρ που μας έχει συνηθίσει η BMW, ο εκτεθειμένος άξονας μετάδοσης είναι μια οπτική απόλαυση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε μοτοσυκλέτες όπως αυτή η εμφάνιση είναι συχνά εξίσου σημαντική με την οδήγηση. Η BMW παίρνει πολύ καλό βαθμό και στα δύο πεδία.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει: είναι τα €26,490 πολλά χρήματα γι’ αυτή τη μοτοσυκλέτα; Αντικειμενικά πρέπει να απαντήσουμε “ναι”. Η αγορά μιας μοτοσυκλέτας δεν είναι πάντοτε αντικειμενική διαδικασία, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν επιλογές που ξεπερνούν και την τιμή αυτή – αρκετές εξ αυτών μάλιστα ανταγωνίζονται ευθέως τη νέα BMW.

Ανεξαρτήτως του πώς κρίνει ο καθένας την τιμολόγηση του R18, η πραγματικότητα λέει πως μεγάλο μέρος της παραγωγής είναι ήδη πουλημένο και οι ενδιαφερόμενοι καλόν θα ήταν να τσεκάρουν και τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής πριν προχωρήσουν σε παραγγελία.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 15:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon