.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 17:12

TEST - BMW K 1600 Bagger 2017

 

Bagger ευρωπαϊκών προδιαγραφών

 

Φωτογραφίες: Thierry Dricot, BMW

Μετάφραση/Απόδοση: Θοδωρής Ξύδης

Η βόλτα με αυτή την “Αμερικάνα” έχει κάτι το ξεχωριστό. Η BMW τόλμησε να “περάσει” απέναντι και να δώσει στην K 1600 αισθητική από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Οι Βαυαροί ωστόσο ισχυρίζονται πως έχουν διατηρήσει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ψάχνει ένας Ευρωπαίος αναβάτης όταν οδηγεί μια μοτοσυκλέτα. Είναι η νέα BMW K1600 Bagger 2017 η τέλεια διασταύρωση αμερικάνικης αισθητικής και δυναμικής συμπεριφοράς;

Νέο υποπλαίσιο

Η μεταμόρφωση των K 1600 GT/GTL στο νέο Bagger των Γερμανών ξεκινά από την μέση της μοτοσικλέτας και πίσω. Μπροστά βλέπουμε το ίδιο φέρινγκ με τις άλλες εκδόσεις αν και η ζελατίνα είναι για τη συγκεκριμένη περίσταση πιο κοντή. Μέσα στο αλουμινένιο πλαίσιο των δύο δοκών βλέπουμε ακριβώς τον ίδιο εν σειρά 6κύλινδρο των 1,6 λίτρων. Αυτό όμως που ακολουθεί μετά το ρεζερβουάρ είναι ένα ολοκαίνουριο υποπλαίσιο και μια νέα και τεράστια σέλα σε στιλ Bagger. Ο συνεπιβάτης κάθεται σχεδόν 70 χλστ. χαμηλότερα από ότι στην στάνταρ έκδοση. Η μακρουλές βαλίτσες που δένουν απευθείας στο υποπλαίσιο και οι φαλτσοκομμένες απολήξεις των εξατμίσεων συμπληρώνουν την “τυπική” αεροδυναμική σιλουέτα ενός bagger.

bmw k 1600 b 2017 bikeit 01

Τόνοι ηλεκρονικών, ακόμη και όπισθεν!

Το Bagger της BMW είναι αδιαμφισβήτητα ένας πανίσχυρος μαγνήτης βλεμμάτων. Αλλά πώς νιώθει μακριά από τις ατελείωτες ευθείες της χώρας του θείου Σαμ; Οι Γερμανοί δεν κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους όσον αφορά στη συγκεκριμένη πρόκληση και διοργανώνουν ακόμη και απαιτητικά test rides για τους ενδιαφερόμενους πιστεύοντας ακράδαντα στη δυναμική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας τους. Με τον καιρό πάνω από το κεφάλι μου να δείχνει ιδιαίτερα ευμετάβλητος, ξεκινάω αυτή τη δοκιμή τσεκάροντας τα μενού των ηλεκτρονικών συστημάτων και ρυθμίζοντας κατά βούληση τον τρόπο απόκρισης του κινητήρα (Rain, Road, Dynamic), του συστήματος έλεγχου πρόσφυσης του πίσω τροχού, τη λειτουργία της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ανάρτησης, των θερμαινόμενων γκριπ και σέλας, του ύψος της ρυθμιζόμενης ζελατίνας και τελειώνω επιλέγοντας τον αγαπημένο μου σταθμό στο ραδιόφωνο. Τελευταίος έλεγχος και χρήση της ηλεκτρικής όπισθεν, που ενεργοποιείται με την ταυτόχρονη χρήση κουμπιού στο αριστερό γκριπ και του κουμπιού της μίζας, και ξεπαρκάρει αέρινα την μοτοσυκλέτα των 336 γεμάτων κιλών.

bmw k 1600 b 2017 bikeit 4

Όχι για γίγαντες

Καθισμένος στην άνετη και χαμηλή σέλα που απέχει από το έδαφος 780 χλστ,. τα 1,8 μ. μού χωρούν με σιγουριά στη θέση οδήγησης του γερμανικού bagger. Ο κατά 10 εκατοστά ψηλότερος συνάδελφός μου όμως αντιμετωπίζει δυσκολίες: τα προαιρετικά μαρσπιέ που έχουν τοποθετηθεί πιο μπροστά σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις –τα στάνταρ μαρσπιέ παραμένουν στη θέση τους, όπως και το ποδόφρενο και το λεβιέ των ταχυτήτων- και επιτρέπουν στα γόνατα να ανοίγουν σε μεγαλύτερες γωνίες, φέρνουν τα καλάμια των ποδιών του σε επαφή με το φέρινγκ και δεν του επιτρέπουν να αλλάζει ταχύτητες ή να χρησιμοποιεί το πίσω φρένο. Τουλάχιστον έχει την επιλογή να τοποθετήσει τα πόδια του σε κανονική θέση ή θέση για βόλτα σε αυτοκινητόδρομο.

bmw k 1600 b 2017 bikeit 14

Από τα πρώτα κιόλας μέτρα φαντάζομαι τη μοτοσυκλέτα με στάνταρ αυτόματο ή ημι-αυτόματο κιβώτιο (θα της ταίριαζε γάντι) στη θέση του μηχανικού, που είναι και σχετικά θορυβώδες, ή τουλάχιστον ένα κιβώτιο με τις μισές από τις υπάρχουσες σχέσεις. Τρεις ταχύτητες, η 1η, η 3η και η 6η είναι αρκετές για να κινηθείτε γρήγορα και να μην καταλάβετε καν την απουσία των υπόλοιπων σχέσεων, χάρη στον πανίσχυρο εξακύλινδρο κινητήρα με την βελούδινη λειτουργία.

Ροπή που κινεί βουνά!

Όσον αφορά στην ισχύ του συγκεκριμένου κινητήρα μάλλον πρέπει να πιστέψουμε την BMW που κάνει λόγο για 160 ίππους και επίσημη τελική ταχύτητα που ξεπερνά τα 200 χλμ./ώρα. Η… απύθμενη ελαστικότητα αλλά και η ελκτική ικανότητα που προσφέρουν απλόχερα τα 17,85 κιλά της ροπής μου φάνηκαν πολύ βολικά καθώς σπρώχνουν με ορμή τη BMW σε αυτόν το όμορφο, φιδίσιο και φθαρμένο δρόμο στην καρδιά των βελγικών Αρδεννών. Εδώ όλη η προσοχή μου εστιάζεται στην οδήγηση. Καμία (για την περίσταση) πολυτέλεια αυτής της BMW δεν θα μου αποσπάσει την προσοχή στις στροφές που ακολουθούν. Το βάρος, αισθητό σε αυτόν τον σφιχτό δρόμο, αλλά όχι αποτρεπτικό, απαιτεί την προσοχή σου, για να εκμεταλλευτείς τις εξαιρετικές δυνατότητες της K 1600 B και παράλληλα να την απολαύσεις σε γρήγορο ρυθμό.

bmw k 1600 b 2017 bikeit 17

Με το που ανεβάσεις ακόμη και λίγο την ταχύτητά σου βλέπεις ότι η K 1600 B ανταποκρίνεται θετικά. Η συνοχή της βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως και η σταθερότητα φυσικά με τη μοτοσυκλέτα να τοποθετείται εύκολα και με ακρίβεια στη στροφή. H ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση ESA καταπίνει τα πάντα στον διάβα της και κάθε αναβάτης θα βρει τη ρύθμιση που επιθυμεί ανάλογα και με το περιβάλλον που κινείται, στο “κυνήγι” για περισσότερη άνεση ή πρόσφυση. Το Bagger μπορεί να μετατραπεί και σε μαγικό χαλί με την ανάρτηση να έχει ρύθμιση που ονομάζεται Cruising: γίνεται τόσο μαλακή που η BMW συμβουλεύει εμμέσως να την χρησιμοποιείτε μόνο με χαμηλές ταχύτητες. Στην στάνταρ ρύθμιση “Road” οι αποσβέσεις εμπρός και πίσω ρυθμίζονται πλήρως αυτόματα κάθε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου και ανάλογα με τις συνθήκες. Ο αναβάτης έχει επίσης τη δυνατότητα να ρυθμίσει ανάλογα με το φορτίο και την προφόρτιση αμορτισέρ με το πάτημα ενός κουμπιού. Τα μαρσπιέ της Bagger έχουν παράλληλα και ικανοποιητική απόσταση από το έδαφος που επιτρέπουν σεβαστές κλίσεις στις στροφές, για την κατηγορία, πριν τα μαρσπιέ αρχίσουν να χαράζουν την άσφαλτο.

Πολλή μοτοσυκλέτα για πολλά λεφτά

Η νέα BMW K 1600 B δεν θα ήταν μια πραγματική BMW, αν ο πλούσιος “βασικός” εξοπλισμός της δεν συνοδευόταν από τρία επιπλέον εξοπλιστικά πακέτα αλλά και 26 ακόμη αξεσουάρ που πωλούνται ξεχωριστά. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αξεσουάρ για την  K 1600 B είναι το Pro Shifter, που επιτρέπει ανεβάσματα και κατεβάσματα στο κιβώτιο χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη, οι σφυρήλατες ζάντες και τιμόνι, το σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών, το GPS, αλλά και οι τσάντες μεταφοράς αντικειμένων (για τις βαλίτσες). Μέχρι και και μικρή τρόμπα αέρα ποδός υπάρχει στα έξτα. Πόσο κοστίζει το καθένα από αυτά τα αξεσουάρ; Με την τιμή για την Bagger να ξεκινά από τα 24.600 ευρώ, μπορείς να υποθέσεις άνετα πως η τιμή τους είναι ανάλογη.

bmw k 1600 b 2017 bikeit 16

Η τιμή της K 1600 B είναι σίγουρα υψηλή σαν αντίτιμο, αλλά δίνοντάς το παίρνεις πολλή δύναμη, πολλή άνεση, πολλή χλιδή, πολύ κύρος και φυσικά πάρα πολλά βλέμματα. Για κάποιους το BMW K 1600 B ίσως να μην είναι τελικά η ιδανική διασταύρωση αμερικάνικου στιλ και “ευρωπαϊκής” συμπεριφοράς. Οι περισσότεροι όμως θα συμφωνήσουν πως έρχεται πολύ κοντά σε αυτή τη χρυσή τομή.

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Στατικές-Λεπτομερειών

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW Motorrad
Μοντέλο K 1600 B
Αντιπρόσωπος BMW Hellas
Τιμή 24.600 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 6Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 1.649
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 72x67,5
Συμπίεση (:1)  12,2
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch
Σύστημα εξαγωγής  6 σε  2
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.617
1η σχέση 2.230
2η σχέση 1.641
3η σχέση 1.319
4η σχέση 1.101
5η σχέση 0.926
6η σχέση 0.788
Δευτερεύουσα μετάδοση 2.75
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο δύο δοκών
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) 106,4
Μεταξόνιο (mm) 1.618
Ύψος σέλας (mm) 780
Μήκος (mm) 2.324
Πλάτος (mm) 1.000 (καθρέπτες)
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (πλήρες, kg)   336
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  26,5
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά BMW Motorrad Duolever, διαδρομή 115mm
Πίσω  BMw Motorrad Paralever, διαδρομή 125mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR17''
Πίσω  190/55-ZR17''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες  4 εμβόλων
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 320mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
   
Εξοπλισμός  
  Αναλογικό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης θερμοκρασίας κινητήρα, στάθμης καυσίμου, θερμοκρασίας περιβάλλοντος, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, αυτονομίας, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ενδείξεις ψεκασμού, λαδιού, μπαταρίας, φώτων, φλας, ABS, TCS, πληροφορίες για ώρα, χαρτογραφήσεις κινητήρα, ρυθμίσεις ανάρτησης, θερμαινόμενης σέλας και γκριπ 
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  160/7.750
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  17,85/5.250

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 17:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - BMW R nine T Racer Τεστ – BMW R18 2020 - Αποστολή στη Γερμανία »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon