.
Κατηγορία BMW
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 13:17

Test – BMW R 1200R Classic 2011

 

Τόλμη και γοητεία

 

 

 

Τόλμη γιατί η BMW τοποθέτησε τον νέο, πιο δυνατό, τετραβάλβιδο κινητήρα που συναντήσαμε πρώτα στο HP2, που είναι πιο “γεμάτος” σε όλη την καμπύλη, πιο άγριος σε αίσθηση. Γοητεία, γιατί απ’ όποια πλευρά και αν το δεις, απ’ όποια ηλικία και αν το κοιτάξεις, το R 1200R Classic, είναι γοητευτικό, όμορφο, απλά εντυπωσιακό.

Με το Μ κεφαλαίο

Πως ήταν παλιά οι μοτοσυκλέτες; Με όλα αυτά που περνάνε δίπλα μας με 300χ.α.ω, το χάσαμε λιγάκι. Πάμε ξανά. Η λέξη μοτοσυκλέτα αναδεικνύεται στο νέο R 1200R Classic, σε κάθε της σημείο. Είναι μία μοτοσυκλέτα με το Μ κεφαλαίο, η οποία σχεδιάστηκε με στόχο να προσφέρει αέναη και στυλάτη μετακίνηση με κάθε ρυθμό και κάθε μουσική, ανεξαρτήτως ηλικίας και διάθεσης. Θα μπορούσε να ανήκει στην κατηγορία των naked αλλά προτιμάμε τον χαρακτηρισμό “roadster”, γιατί της ταιριάζει καλύτερα. Της ταιριάζει καλύτερα ένα μαύρο δερμάτινο Jacket ταιριασμένο με πουκάμισο και κασκόλ, με τζιν και μπότες, παρά ένα πολύχρωμα cordura και χοντρά γάντια.
Στυλάτο γιατί ξεχωρίζει ανάμεσα στις naked, ακόμη και στις on/off, ξεχωρίζει με την απλότητά της και την απαστράπτουσα ποιότητα, θυμίζοντας παλιές ταινίες σε σύγχρονο αμπαλάζ.

Με νίκελ παντού, όπου πιάνει το μάτι, ποιότητα που αναβλύζει σε κάθε εκατοστό, μαύρο σοβαρό χρωματισμό και αυτή την λευκή ρίγα που διατρέχει όλο της το σώμα, η Classic διατηρεί μία ρετρό σχεδίαση και με αυτή την λιτή σχεδίαση, διαφέρει από την αδελφή της, την απλή R1200R σε ελάχιστα πράγματα. Κυρίως στους ακτινωτούς τροχούς που καθρεπτίζουν τον ήλιο και κάνουν τη διαφορά, που με έξυπνο τρόπο δέχονται tubeless ελαστικά - όλα τα υπόλοιπα είναι ίδια στα δύο μοντέλα.

Το τελευταίο R 1200R Classic έχει σημαντικές διαφορές από τα προηγούμενα μοντέλα. Καταρχάς, “φοράει” τον κινητήρα των 1170 κυβικών από το HP2, που συναντήσαμε πρώτα στο GS και στο RT. Με δύο εκκεντροφόρους και τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, ψεκασμό και 110 ίππους, στις 7.500σ.α.λ. και 12,1 χιλιόγραμμα ροπής στις 6.000 σ.α.λ. Με το νέο πάνελ οργάνων, να δείχνει 500 στροφές περισσότερες από το παλιό, και να έχει τον “κόφτη” στις 8.500 σ.α.λ., το νέο R 1200R Classic υπόσχεται μία πιο άγρια συμπεριφορά.
Δεν παίζει δηλαδή!

Γυαλισμένο βελούδο

Η επαφή μαζί του είναι βελούδινη, το αγγίζεις και νιώθεις αυτή την ποιότητα που αναβλύζει σε κάθε περιφερειακό. Τα όμορφα χειριστήρια, το νέο καντράν, οι νίκελ καθρέπτες, η νέα λεπτότερη σε διάμετρο εξάτμιση με το “κλαπέτο” που συναντήσαμε στα GS, είναι και αυτή γυαλισμένη και δένει με την μοτοσυκλέτα. Οι καθρέπτες είναι γυαλισμένοι επίσης, όπως και άλλα τμήματα, που κάνουν την διαφορά σε σχέση με το απλό μοντέλο. Το πίσω φανάρι, προέρχεται από την σειρά K και είναι το ίδιο που συναντάμε στο 1300 R και στο 1300 S. Δύο όμορφες αλουμινένιες χειρολαβές εδώ προσφέρουν ποιότητα, θα θέλαμε ωστόσο να συνεχιζόταν η λευκή γραμμή που διατρέχει εγκάρσια την μοτοσυκλέτα και στο πίσω τμήμα.

Σε γενικές γραμμές η νέα R 1200 R Classic διατηρεί την ίδια σχεδίαση με το προηγούμενο διβάλβιδο μοντέλο. Με το οβάλ σχεδόν φανάρι να δημιουργεί ένα  όμορφο μπροστινό τμήμα, το οποίο σε συνδυασμό με τα νέα όργανα, είναι καλαίσθητο και θυμίζει σε μεγάλο βαθμό MV Agusta Brutale. Το φανάρια σε συνδυασμό με τους αεραγωγούς εκατέρωθεν του μπροστινού φτερού, και μεταφέρουν αέρα στο ψυγείο λαδιού, στο μπροστινό τμήμα του κινητήρα, προσθέτουν μία sport νότα. Αυτή ενισχύεται από το νέο μπροστινό σύστημα, Telelever, το οποίο έχει αυξήσει την διάμετρο του κεντρικού σωλήνα από τα 35 στα 41mm για σταθερότητα.

Πόσο Classic και ρέτρο όμως μπορεί να είναι μία μοτοσυκλέτα που διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά στα ηλεκτρονικά συστήματα; Εκτός των θερμαινόμενων γκριπ και του trip computer, η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα της δοκιμής διέθετε το σύστημα ESA, την ηλεκτρονική ρύθμιση της ανάρτησης, το συνδυασμένο σύστημα φρένων Integral ABS, αλλά και σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης, ASC.
Ρετρό και σύγχρονο μαζί, με αποτέλεσμα μία sport Classic μοναδική μοτοσυκλέτα!

Κύρος και επιδόσεις

Αθόρυβη και παραδοσιακή σε αίσθηση και συμπεριφορά, η R 1200R Classic είναι μία μοτοσυκλέτα που υπόσχεται να σε μετακινήσει με αξιοπρέπεια και κύρος. Ωραία. Δεν μπορείς να την κοντράρεις με μία sport μοτοσυκλέτα, μιας και δεν είναι τέτοια, ούτε λανσάρεται ως τέτοια, αλλά ούτε με μία γυμνή, μία κακιά naked. Κι όμως, η R 1200R Classic, έχει απ’ όλα, προσφέρει και τις δύο χρήσεις, όσο και αν αυτό πρακτικά δυσκολεύεται να “παντρευτεί”.

Ο κινητήρας της  R 1200R Classic έχει δύναμη, το πλαίσιο διαθέτει καλό στήσιμο, η μοτοσυκλέτα προσφέρει ροπή, μαζεύει γρήγορα χιλιόμετρα, “τρέχει”.
Ξυπνάει γρήγορα μετά τις 5.000σ.α.λ., κι εκεί που κινείσαι ομαλά, χαλαρά, σε ρυθμούς βόλτας, και απολαμβάνεις την φύση, αρκεί να περάσεις την περιοχή των στροφών όπου ξυπνάει ο 1200άρης, κάπου κοντά στις 6.000σ.α.λ. και να απολαύσεις “γκάζι”. Ομαλό γκάζι, δίχως φόβο, χωρίς να σου φεύγει από τα χέρια, το Classic επιταχύνει γρήγορα, περνάει τα 200.χ.α.ω. στο κοντέρ για πλάκα. Ακόμη και σε μικρές ευθείες. Δεν είναι αυτή η χρήση του βέβαια, αλλά μπορεί να πάει γρήγορα, αν το θελήσεις. Και να πλαγιάσει, και να κοντράρει, δείχνοντας ότι το κλασικό δεν παύει να είναι γρήγορο. Και το ASC , κατά κόσμον anti spin, είναι εκεί να σε σώσει από περιττά γλιστρήματα, ακόμη και αν ανοίξεις το γκάζι πάνω σε νερά, ή σε γλιστερό οδόστρωμα.

Είναι όμως και οικονομική μοτοσυκλέτα, μιας και τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί 4 με 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα βόλτας, κάτι που μεταφράζεται ως 300 χιλιόμετρα αυτονομίας με το 18λιτρο ρεζερβουάρ. Αυτό αυξάνει τις δυνατότητες βόλτας, και είναι ένα σημείο στο οποίο θα αφεθεί ο κάτοχος του R 1200R Classic, και θα ανακαλύψει την πραγματική πτυχή, αυτήν  της εκδρομής. Μέχρι να γαντζωθεί από το τιμόνι, όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα, αφού κάλυψη από τον αέρα δεν υπάρχει. Ένα πρόσθετο fering εδώ, θα έδινε περισσότερη προστασία και θα αύξανε την παραμονή στην υπεράνετη σέλα.

Ροπή τρακτέρ, λειτουργία scooter

Με τον ροπάτο κινητήρα να δέχεται άνετα όλες τις σχέσεις στο υπερμαλακό κιβώτιο, ακόμη και με 60 χλμ., ανακαλύπτεις δύο πράγματα. Το πόσο ομαλά μπορείς να μετακινηθείς μέσα στην πόλη, αλλά και έξω από αυτήν, με αργές ταχύτητες, εκμεταλλευόμενος την θηριώδη ροπή, δίχως σκορτσαρίσματα και μπουκώματα, χωρίς ιδιαίτερες οδηγικές γνώσεις. Και φυσικά την ελαστικότητα του δικύλινδρου boxer κινητήρα, ο οποίος ακόμη και με 5η σχέση, σε ανηφόρα με 10% κλίση, με δύο βουβάλια επάνω στην σέλα, επιταχύνει άνετα, γραμμικά, έντονα, αισθητά, απότομα, όπως θες, δίχως άρνηση. Αρκεί να ανοίξεις το γκάζι, να αφεθείς στην επιτάχυνση που προσφέρει το γύρισμά του, σαν να οδηγάς αυτόματο, μεγάλου κυβισμού κινητήρα. Τόσο απλά.

Η άνεση στην οδήγηση σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Η παραμονή πάνω στην σέλα, ειδικά για τον αναβάτη, είναι μοναδική. Η θέση οδήγησης του αναβάτη προσφέρει ξεχωριστό μερίδιο, και η σχεδίαση της με το ανασήκωμα στο πίσω μέρος, συγκρατεί τον αναβάτη εκεί, ακόμη και σε μεγάλες επιταχύνσεις, κι έτσι τα χέρια κουράζονται λιγότερο. Δεν θα λέγαμε το ίδιο βέβαια για τον συνεπιβάτη, το μερίδιο του οποίου βρίσκεται πιο ψηλά και γλιστράει, ειδικά στις απότομες επιταχύνσεις, αλλά την κατάσταση σώνουν οι πολύ καλές χειρολαβές που βρίσκονται στο πίσω τμήμα. Όσον αφορά την θέση οδήγησης, ο αναβάτης κάθεται άνετα, ξεκούραστα, πατάει με σιγουριά κάτω, ακουμπάει τα χέρια του άνετα στο τιμόνι, χωρίς να σκύβει. Είναι μία όρθια θέση οδήγησης, άνετη και βολική, έτσι ώστε να έχεις πλήρη έλεγχο σε κάθε είδους διαδρομή, δίχως να κουράζεις τη μέση σου. Ανακαλύπτεις την ήρεμία πάνω στην R 1200R Classic, μιας και όλα βρίσκονται εργονομικά μπροστά σου, κλασικά εύκολα, όπως σε παλαιότερες εποχές.

Άνεση και ευχρηστία

Η άνεση βέβαια έρχεται με την οδήγηση του Classic, συνολικά, όχι απλά και μόνο με την βολική θέση οδήγησης ή την εργονομία, αλλά με την λειτουργία όλου του “πακέτου”. Είναι σίγουρα μία βαριά μοτοσυκλέτα, και νιώθεις ευτυχής που δεν περιλαμβάνει πολλά μεταλλικά μέρη γύρω του, ή ακόμη και δύο εξατμίσεις. Τα συστήματα αναρτήσεων, Telelever και Paralever, όπως και ο boxer κινητήρας, βέβαια, αρκούν για τα 198 άδεια κιλά του. Όμως, το ζύγισμα της μοτοσυκλέτας, σε συνδυασμό με το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού, αλλά και οι νέοι, παχύτεροι άξονες του μπροστινού συστήματος, από τα 35, στα 41mm, έχουν προσθέσει εκτός από ακαμψία, και ευελιξία. Το τιμόνι κόβει πολύ, τόσο που μπορείς να κάνεις επιτόπου στροφές δίχως πρόβλημα, αφού και το χαμηλό κέντρο βάρους βοηθάει σε αυτό. Όπως στα GS άλλωστε, είναι ένα πλεονέκτημα του συγκεκριμένου, χαμηλά τοποθετημένου κινητήρα. Δεν μπορείς να μην σταθείς όμως στην δυσκολία στροφής του μπροστινού συστήματος, στις αργές ταχύτητες.

Το σταμπιλιζατέρ τιμονιού που διαθέτει, σε αναγκάζει να βάζεις δύναμη για να στρίψεις το τιμόνι, και κουράζει τα χέρια στις αργές ταχύτητες, σε διαδρομές μέσα σε πόλη. Σε βάζει μάλιστα στην διαδικασία να ελέγξεις αν είναι ξεφούσκωτο το ελαστικό, ενώ στην πραγματικότητα είναι οκ. Ψάχνεις να βρεις από πού ρυθμίζει το stabilizer, αλλά δυστυχώς δεν διαθέτει κάτι τέτοιο. Ψάχνεις ακόμη και τον τρόπο να το “ξεριζώσεις” από τη θέση του για να κινηθείς πιο άνετα, αλλά ούτε αυτό γίνεται εύκολα, χωρίς εργαλεία. Μέχρι που ανακαλύπτεις τον λόγο ύπαρξης του, όταν επιταχύνεις πολύ, και ειδικά, στρίψεις σε ανοιχτές καμπές με 150χ.α.ω. Εκεί, η ύπαρξή του είναι σωτήρια, και εμποδίζει το “γρήγορο” σε χαρακτηριστικά  τιμόνι να κουνηθεί, ενώ διατηρεί την σταθερότητα της μοτοσυκλέτας, δίχως την συμβολή του αναβάτη. Η μοτοσυκλέτα είναι σταθερή ακόμη και στην τελική της, λίγο μετά τα 210χ.α.ω, και αυτό το σύγχρονο πακέτο με κοστούμι Classic, σε κάνει να καταλήγεις ότι είναι στημένο και για σπορ οδήγηση.

Ένα Classic naked

Κάπου χάνεις και κάπου κερδίζεις, σε όλες τις μοτοσυκλέτες. Στην περίπτωση του R1200R Classic αναμφίβολα “παίρνεις” εμπιστοσύνη και ασφάλεια, κόντρα στην δυσκολία ελιγμών – κάτι που τελικά συνηθίσαμε, μέσα στην πόλη.  Ταυτόχρονα, έχεις ένα κορυφαίο σύστημα φρένων, το Integral ABS, το οποίο θα σταματήσει την μοτοσυκλέτα με την ελάχιστη δύναμη, σε κάθε λογής ασφαλτοτάπητα, ανεξάρτητα με την ποιότητα και την ταχύτητα με την οποία κινείσαι. Το μικρό βύθισμα που νιώθεις, σε αντίθεση με τα συμβατικά μπροστινά συστήματα, είναι ένα σημείο το οποίο θα εκτιμηθεί από μέτριους αναβάτες, ακόμη και από νεοεισερχόμενους στο χώρο, οι οποίοι δεν χρειάζεται να έχουν “σπουδάσει μοτοσυκλέτα” για να γνωρίζουν πως πρέπει να τοποθετηθούν πάνω στην δίτροχη συμβία τους, κατά το φρενάρισμα.

Απλά πατάς, και φρενάρει, συνδυαστικά και στους δύο τροχούς, με το ABS να περιορίζει το γλίστρημα. Η τελευταία έκδοση του R 1200R Classic απέβαλε τους υψίσιχνους κραδασμούς στις ψηλές στροφές, απέκτησε περισσότερη δύναμη για αυτοκινητόδρομους ή λειτουργία σε γρήγορες ταχύτητες είναι πιο ξεκούραστο σε γρήγορες και μεγάλες διαδρομές. Διαθέτει ταυτόχρονα έναν εύχρηστο και γραμμικό σε απόδοση κινητήρα, ο οποίος συνδυάζεται άριστα με ένα σύγχρονο sport “στήσιμο”. Στο στήσιμο αυτό, δεν μπορείς να μην αναφερθείς στην χρηστικότητα της ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενης ανάρτησης. Θέλεις τον αναβάτη μόνο του, και καθημερινή, sport ή Normal χρήση; Με το πάτημα του κουμπιού εξασφαλίζεις την άνεση, ή ρυθμίζεις τις διαθέσεις σου. Θέλεις δύο επιβαίνοντες, βόλτα και τουριστική χρήση; Αυξάνεις τις προφορτίσεις στα ελατήρια, αλλάζεις τις αποσβέσεις, πάλι με το πάτημα του κουμπιού, και εκμεταλλεύεσαι τις ενδείξεις στο καντράν, που ειδοποιούν για την ανάλογη χρήση. Πανεύκολα!

Μοναδικό πακέτο

H R1200R Classic δεν είναι μοντέλο, είναι μία παραλλαγή που δημιουργείται κατά παραγγελία, με την τοποθέτηση συγκεκριμένου πακέτου (ακτινωτές ζάντες, χρώμιο εξάτμιση και καθρέπτες) στην απλή R1200R (13.290euro +910euro). Με την προσθήκη των έξτρα που χρησιμοποιούσε η μοτοσυκλέτα της δοκιμής (Integral ABS, Trip Computer, ESA, ASC, θερμαινόμενα γκριπ, led φλάς), η τιμή της Classic φτάνει στα 15.940euro.

Είναι μία υψηλή τιμή, εφάμιλλη του ονόματος BMW, απολύτως σχετική με την ποιότητα και τον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας, με την κλασική εμφάνιση και σύγχρονη αισθητική που προσφέρει η R 1200R Classic. Απευθύνεται σε διαφορετικούς χρήστες, που θέλοντας να ξεχωρίζουν σε κάθε τους εμφάνιση, σε κάθε μετακίνηση, με στυλ και χαρακτήρα, και είναι διατεθειμένοι φυσικά να πληρώσουν το αντίστοιχο τίμημα. Για κλασική μετακίνηση, για πάντα.

Τεχνικα χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΒΜW R1200R Classic
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS
Τιμή (euro) 13.290 (Βασική /14.200 Classic / 15.940 έκδοση δοκιμής
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4Τ, 2Κ, A/Ψ, boxer, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 1170
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 101  x 73
Συμπίεση (:1) 13,1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής 2 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Ξηρός, μονόδισκος
Μετάδοση Με άξονα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, δύο τμημάτων, στηριγμένο πάνω στον κινητήρα
Κάστερ (°) 27,1
Ίχνος (χιλ) 119
Μεταξόνιο (χιλ) 1.495
Ύψος σέλας (χιλ) 800 (δέχεται χαμηλή σέλα)
Πλάτος (χιλ) 872
Μήκος (χιλ) 2145
Ύψος (χιλ) 1285
Βάρος (kg) 198
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 18l
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Telelever, με μονό αμορτισέρ και διαδρομή τροχού 120mm / ESA
Πίσω Paralever με μονό αμορτισέρ  /  διαδρομή τροχού 140mm / ESA
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 180/55-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και Integral ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και Integral ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, ASC, ABS, θερμαινόμενα γκριπ, led φλας, σταμπιλιζατέρ
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 110/7.500
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 12,1/6.050

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Αυγούστου 2015 23:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - BMW R NineT 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon