.
Κατηγορία Goes
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 18:01

TEST - GOES IRON Ltd EPS 4x4

Βελούδινος οδοστρωτήρας!

Toυ Κώστα Γαμβρούλη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος 

ΑΤV, οχήματα παντός εδάφους και παντός χρήσης, μια… ατυχήσασα κατηγορία στην χώρα μας. Ριγμένη φορολογικά, μια ζωή μέσα σε ένα νομικό κενό, παρόλα αυτά, κατάφερε σίγα – σιγά να αποκτήσει το κοινό της και πάνω που άρχισε να δημιουργεί “ρεύμα” στην αγορά, ήρθε η οικονομική κρίση και τα έφερε όλα τούμπα. Βλέπετε τα ATV στην Ελλάδα, εδραιώθηκαν περισσότερο ως οχήματα διασκέδασης και όχι ως “εργαλεία δουλειάς”, οπότε ήταν και από τα “έξοδα” που κόπηκαν πρώρα.  Το τελευταίο… κακό της μοίρας τους, ήταν το ανήθικό  χτύπημα του ελληνικού κράτους, βασισμένο στην  ασχετοσύνη και την εμπάθεια, που ήθελε τα οχήματα αυτά να παραγκωνίζονται σχεδόν εντελώς από τους δρόμους. Ας σταματήσουμε όμως με τις απαισιόδοξες διατυπώσεις, τα ATV είναι ακόμη εδώ και η δοκιμή του IRON Max Ltd, μας θύμισε γιατί τα γουστάρουμε τόσο πολύ! Δεδομένης μάλιστα της τιμής, του εξοπλισμού και της συνολικής απόδοσης του συγκεκριμένου τετράροδου, είναι σίγουρο πως θα γουστάρετε και εσείς!

ΠΟΛΥΣ εξοπλισμός!

Τα ATV της GOES, εισάγονται και αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα από της Δ. Γκουντούφας ΙΚΕ, με την γκάμα να απαριθμεί δύο μοντέλα, τα IRON 450 και COBALT 550, αλλά σε μια ποικιλία 16 συνολικά εκδόσεων, που διαμορφώνονται με διαφορετικό επίπεδο εξοπλισμού και τεχνικών χαρακτηριστικών. Το “MAX” στα GΟΕS διαχωρίζει τις εκδόσεις με το μεγαλύτερο μεταξόνιο, το “Ltd” αφορά στην προσθήκη εξοπλισμού όπως οι ζάντες αλουμινίου, έναντι των ατσάλινων των απλών εκδόσεων και το EPS, είναι το σύστημα υποβοήθησης στο τιμόνι.

goes iron 450 ltd eps statiika 16

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε ένα Ltd IRON 450 με EPS, του οποίου ο εξοπλισμός ήταν υπερπλήρης, ωστόσο ακόμα και η πιο “απλή” έκδοση ενός ATV της GOES, μοιράζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των στοιχείων αυτών. Ας τα παραθέσουμε λοιπόν:

-Μετάδοση 2Χ4, 4Χ4, Κοντά, Οπίσθεν, Κλείδωμα διαφορικού, κατ΄επιλογή
-Ανεξάρτητα ψαλίδια σε όλους τους τροχούς (πίσω ανάρτηση IRS)
-Τέσσερα μονά αμορτισέρ (ένα σε κάθε ψαλίδι) με δυνατότητα ρύθμισης της προφόρτισης
-Τέσσερα υδραυλικά δισκόφρενα
-Εργάτης
-Σχάρες μπροστά και πίσω
-Βάση για κοτσαδόρο
-Προστατευτικές χούφτες

Τα ανωτέρω, είναι ΠΟΛΥΣ εξοπλισμός για ένα ΑTV και στα GOES αποτελεί το standard όλων των μοντέλων και των εκδόσεων αυτών. Από εκεί και έπειτα, αναλόγως του μοντέλου και της έκδοσης, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, προστίθενται τα εξής:

-Αλουμινένιες ζάντες (Ltd εκδόσεις)
-Πλάτη συνεπιβάτη (MAX εκδόσεις)
-Υποβοήθηση τιμονιού (EPS εκδόσεις)

Σε ότι αφορά στον κινητήρα, αυτός πληροί της Euro 4 προδιαγραφές και είναι τετράχρονος, μονοκύλινδρος και υγρόψυκτος, με τέσσερις βαλβίδες, οι οποίες οδηγούνται από μονό εκκεντροφόρο στην κεφαλή. Την τροφοδοσία του αναλαμβάνει σώμα ψεκασμού της Bosch, με την απόδοση να ανέρχεται στους 27 ίππους στις 7.500 σ.α.λ. και την ροπή στα 2,9 kg-m στις 6.250 σ.α.λ. Η ισχύς αυτή διαχειρίζεται μέσω CVT αυτόματης μετάδοσης. Τέλος, το βάρος του IRON 450 Ltd, βρίσκεται στα 351 κιλά για την συγκεκριμένη έκδοση με ESP, ενώ το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 18 λίτρα.

Σχεδίαση – Ποιότητα κατασκευής

Η σχεδίαση του ATV που οδηγήσαμε, ήταν καθ΄όλα σύγχρονη. Σίγουρα ο τομέας αυτός δεν αποτελεί πεδίο πειραματισμού για τους κατασκευαστές, ωστόσο το IRON 450 με την καλαίσθητη μάσκα και τους προβολείς, καθώς και με τα έντονα γραφικά, αποπνέει μια αύρα “δυναμικής πολυτέλειας”. Φυσικά ως όχημα που είναι φτιαγμένο για τα “δύσκολα”, διατηρεί κάποια στοιχεία που υπαγορεύονται από αυτές τις καταστάσεις, έχοντας ταυτόχρονα ένα σκληροτράχηλο προφίλ.

goes iron 450 ltd eps statiika 18

Δεδομένου αυτού, ότι προορίζεται για σκληρή χρήση δηλαδή, η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ υψηλή, χωρίς εκπτώσεις στο φινίρισμα και στην συναρμογή των πλαστικών. Φαίνεται και είναι καλοφτιαγμένο, ενώ στο κάτω μέρος, υπάρχει προστατευτική ποδιά – γλίστρα που διατρέχει όλη την “κοιλιά” του ATV. Προστατευτικά έχουν τοποθετηθεί επίσης στα ψαλίδια, ενώ το ψυγείο, είναι καλά προφυλαγμένο πίσω από τον προφυλακτήρα και την ατσάλινη σωληνωτή μετώπη που ντουμπλάρει ως bull-bar.

Eργονομία

Η θέση οδήγησης είναι βέβαια η κλασσική που μπορεί να περιμένει κανείς σε ένα ATV. O οδηγός κάθεται πολύ άνετα στην φαρδιά και με μπόλικο αφρώδες σέλα, έχοντας πολύ χώρο για να μετακινηθεί μπροστά και πίσω. Οι μεγάλες σε επιφάνεια πλατφόρμες των ποδιών βρίσκονται σε πολύ σωστό ύψος και ακόμα και αναβάτες με μικρό ύψος, δεν θα χάσουν την επαφή τους με αυτές, όταν ρίχνουν το σώμα τους προς το εσωτερικό.

goes iron 450 ltd eps statiika 12

Το τιμόνι πέφτει βολικά στα χέρια και είναι αρκετά φαρδύ προσφέροντας καλή στήριξη και ικανοποιητικούς μοχλούς για την διεύθυνση των μπροστινών τροχών, αν και η υποβοήθηση EPS κάνει την όλη διαδικασία “παιχνιδάκι” βέβαια. Τα χειριστήρια και οι διακόπτες έχουν τυπική διάταξη για όχημα του είδους. Το γκάζι είναι τύπου σκανδάλης και βρίσκεται στο κάτω μέρος του δεξιού grip, ενώ σε αυτή την πλευρά βρίσκονται επίσης τα κουμπιά για το κλείδωμα των διαφορικών καθώς και το χειρόφρενο.

goes iron 450 ltd eps statiika 13

Στην αριστερή πλευρά, έχουμε τους διακόπτες για τα φώτα, τα φλας, την μίζα, το kill switch και τα αλάρμ και οποιοσδήποτε εξοικειωμένος με την οδήγηση δίτροχού, δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στον χειρισμό τους. Λίγο πιο εσωτερικά, στην αριστερή πλευρά του τιμονιού, έχει στηριχθεί σε ειδική βάση ο διακόπτης που χειρίζεται τον εργάτη.

goes iron 450 ltd eps statiika 15

Ο πίνακας οργάνων συνίσταται από μια ψηφιακή LCD οθόνη, με μια σειρά ενδεικτικών λυχνιών στην κορυφή του. Περιλαμβάνει ενδείξεις για την ταχύτητα, την θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού, την στάθμη βενζίνης και την επιλεγμένη λειτουργία της μετάδοσης, καθώς και ένδειξη ώρα και ολικό & μερικό χιλιομετρητή. Είναι ευανάγνωστός και δεν του λείπει κάτι.

Οδηγώντας

Είχα καιρό να οδηγήσω ένα ATV και στην σέλα του IRON 450 θυμήθηκα το πόσο διασκεδαστικό και ικανό μπορεί να είναι ένα όχημα αυτού του είδους. Αρχίζοντας από την άσφαλτο, ένα πεδίο από τα ATV δεν αισθάνονται και πολύ άνετα, οδήγησα από την αντιπροσωπεία προς τις παρυφές της Πεντέλης. Το IRON λοιπόν, τα πάει εξαιρετικά στους δημόσιους δρόμους! Η κατευθυντικότητα του είναι πολύ καλή, οι στροφές διαγράφονται χωρίς φόβο και τα φρένα είναι πολύ αποτελεσματικά. Ξεθαρρεύοντας λοιπόν άρχισα να ανεβάζω ταχύτητα και βρέθηκα να κινούμαι με 80+ χιλιόμετρα, μια ταχύτητα όπου με άλλα ATV πας “στο περίπου”, χωρίς κανένα πρόβλημα και καμία αίσθηση ανασφάλειας. Πραγματικά εντυπωσιακό γεγονός, για ένα όχημα αυτού του είδους. Τι μαγικό έχει κάνει η GOES; Όχι κάτι που είναι δύσκολο να αναλυθεί: Καλά σεταρισμένες αναρτήσεις, ανεξάρτητα ψαλίδια στους τροχούς (ειδικά στους πίσω που είναι και η πηγή “θεμάτων”) και φρένα στον κάθε ένα από αυτούς. Περίεργες “τάσεις”, “τραβήγματα” προς μια πλευρά κατά την πέδηση και υπερβολικές κλίσεις στις στροφές, εδώ απλά, δεν υπάρχουν.  

goes iron 450 ltd eps kinisi 1

Με το IRON 450 δεν χρειάζεται να… σιχτιρίζεις κάθε φορά που θα πρέπει να διανύσεις ασφάλτινες διαδρομές λοιπόν και αυτό αποτελεί “γκολ από τα αποδυτήρια”. Όσο και αν η συμπεριφορά του IRON 450 αποδείχθηκε ανέλπιστα καλή στην άσφαλτο όμως, ο φυσικός του χώρος είναι το χώμα και πραγματικά, όταν έστριψα στον πρώτο χωματόδρομο, το όχημα αισθάνθηκε “σαν στο σπίτι του”. Oι άριστες εντυπώσεις συνεχίστηκαν και εδώ, με το IRON να “σιδερώνει” τα πάντα στο πέρασμα του, κρατώντας ανεπηρέαστο τον οδηγό από κοπανήματα, τραντάγματα και κραδασμούς, ακόμα και όταν η κίνηση γινόταν με μεγάλες ταχύτητες σε τερέν με πολύ έντονο ανάγλυφο και πέτρες. Η δε συμπεριφορά του, απόλυτα ασφαλής και προβλέψιμη, όπου το κατεύθυνες πήγαινε και γενικά υπάκουε άμεσα στις εντολές. Η πρώτη μου σκέψη, δεδομένου ότι το ATV έρχεται έτοιμο με σχάρες μπροστά και πίσω, ήταν το πόσο τέλεια θα επιτελούσε τον ρόλο του εκτός δρόμου τουριστικού οχήματος, φορτωμένο με εξοπλισμό camping, τροφή και ένα μπιτόνι βενζίνης! Πραγματικά θα μπορούσε να χαθείς για μέρες στους δασικούς των βουνών μας, κατεβαίνοντας στον πολιτισμό μόνο για ανεφοδιασμό. Εντάξει κάποια μέρα ίσως, τώρα έχουμε δουλειά όμως!

goes iron 450 ltd eps kinisi 9

Στο τομέα του fun, το IRON 450 δεν θα πει όχι βέβαια, απλά ξεχάστε αυτά τα απότομα διωξίματα της ουράς που κάνουν για πλάκα τα ATV με άκαμπτο άξονα. Εδώ, η ανεξάρτητη ανάρτηση των πίσω τροχών, σημαίνει ότι η πρόσφυση δεν “σπάει” έτσι εύκολα και το απότομο άνοιγμα του γκαζιού λίγο πριν την κορυφή της στροφής, μεταφράζεται σε πιο γρήγορη διαγραφή αυτής και όχι σε μεγαλοπρεπές “παντιλίκι”. Όχι ότι δεν “παντιάζει”, το κάνει και μάλιστα είναι πιο ελεγχόμενο κατά την διαδικασία της υπερστροφής, σε σχέση με τα άκαμπτου άξονα ATV.  Σε ότι αφορά στις δυνατότητες προσπέλασης εμποδίων, σκαρφαλώματος και άλλων τέτοιων, σε σημεία που το σκέφτεσαι να τα πας περπατητός, το IRON 450 δεν καταλαβαίνει τίποτα!

goes iron 450 ltd eps kinisi 3

Συνήθως το μόνο που αρκεί είναι η τετρακίνηση και θα περάσει… “με χασμουρητό” από μέρη όπου άλλα οχήματα θα είχαν κολλήσει ή διαλυθεί. Το κοντά και το μπλοκέ διαφορικό, είναι για να ανεβαίνεις από στάση… νταμάρια και σε αυτό βοηθάνε φυσικά οι εξαιρετικές γωνίες προσέγγισης και διαφυγής αλλά και η γωνία ράμπας που διαμορφώνεται από την μεγάλη απόσταση από το έδαφος και το μικρό μεταξόνιο. Η ανεξάρτητη ανάρτηση στους τροχούς, σημαίνει ότι αυτοί έχουν την δυνατότητα να βρίσκονται σε επαφή με τα “γκράβαρα” που καλούνται να διασχίσουν, προσφέροντας συνεχώς πρόσφυση.

goes iron 450 ltd eps kinisi 2

Για να το θέσω απλά, είναι γνωστό ότι τα ATV είναι τα πλέον ικανά οχήματα για τέτοιες καταστάσεις, δεν υπάρχει κάτι άλλο με 4 τροχούς που να περνάει από όπου περνάνε αυτά και να φτάνει στα σημεία που μπορούν με πολύ ευκολία να προσεγγίσουν. Το IRON 450 έχει αυτές τις δυνατότητες και προσφέρει στον οδηγό του όλο το φάσμα των off-road βοηθημάτων (4Χ4, κοντά και κλείδωμα διαφορικού), οπότε καταλαβαίνετε για τι δυνατότητες μιλάμε. Η δε ύπαρξη του εργάτη, σημαίνει ότι ακόμα και αν επιχειρήσει κανείς κάτι εντελώς απονενοημένο, θα έχει την δυνατότητα να ξεκολλήσει, χωρίς να χρειαστεί επέμβαση από… μονάδα της ΕΜΑΚ.

Πόσο κάνει;;!! (για καλό το λέω…)

Επιστρέφοντας στην αντιπροσωπεία μετά από μια χορταστική βόλτα, έπιασα φυσικά την κουβέντα με τους ανθρώπους της εταιρείας, μεταφέροντας τους τις –απ΄ ότι ήδη έχετε καταλάβει- πάρα πολύ καλές εντυπώσεις μου. Την τιμή του IRON 450 δεν την γνώριζα ακόμα, οπότε έχοντας μια ιδέα από το πόσο χρεώνονται οχήματα αυτού του κυβισμού και με αυτό το επίπεδο εξοπλισμού, επιχείρησα να την μαντέψω. “Γύρω στα 10 χιλιάρικα;” ρώτησα, περιμένοντας μια καταφατική απάντηση. Όχι! Το GOES IRON 450 Ltd EPS, κοστίζει 6.650 ευρώ! H τιμή, για το επίπεδο του εξοπλισμού, τις δυνατότητες και την ποιότητα του μοντέλου, είναι αυτό που λέμε ευκαιρία, και στις μέρες μας, οι ευκαιρίες στην αγορά είναι είδος προς εξαφάνιση! Αν θέλετε ένα όχημα που θα σας επιτρέψει να κάνετε επικά off-road ταξίδια, αν θέλετε κάτι για να ανακαλύψετε τις απίστευτες και καλά κρυμμένες (σε μέρη που δύσκολα προσεγγίζονται με κάτι άλλο) ομορφιές της χώρας μας ή ακόμα και αν απασχολείστε με επαγγελματικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο, είστε πολύ τυχεροί, το IRON 450 διατίθεται σε τιμή ευκαιρίας και ναι, είναι πάρα πολύ καλό, δεν υπερβάλω καθόλου!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος

4χρονος, 4βάλβιδος, υγρόψυκτος, Euro 4 

Κυβισμός

450 cc

Διάμετρος x Διαδρομή

Δ.Α. 

Σχέση Συμπίεσης

Δ.Α. 

Μέγιστη Ισχύς

27 hp @ 7.500 r/min

Μέγιστη Ροπή

2,9 Kgm @ 6.250 r/min

ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch 

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ καυσίμου

18 lt

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Μίζα

Ηλεκτρική

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος Συμπλέκτη

CVT

Δυνατότητες 

2Χ4, 4Χ4, Μακριά μετάδοση, Κοντή μετάδοση, Μπλοκέ διαφορικό, Κλείδωμα ζέυγους τροχών μπροστά και πίσω 

ΣΚΕΛΕΤΟΣ

Τύπος

Ατσάλινος σωληνητός 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαστάσεις (ΜxΠxΥ)

2.130 x 1.170 x 1.210

Μεταξόνιο

1.280 mm

Απόσταση από το έδαφος

285 mm

Βάρος 

351 kg

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Τύπος Εμπρός

Ανεξάρτητα ψαλίδια τύπου "Α", μονά αμορτισέρ 

Τύπος Πίσω

Ανεξάρτητη ανάρτηση στον κάθε τροχό IRS, μονά αμορτισέρ 

ΤΡΟΧΟΙ

Τύπος Εμπρός

Χυτό αλουμίνιο 12"

Τύπος Πίσω

Χυτό αλουμίνιο 12"

Ελαστικό εμπρός

25x8-12" CST Abuzz 

Ελαστικό πίσω

25x10-12" CST Abuzz 

ΦΡΕΝΑ

Τύπος Εμπρός

Υδραυλικά δισκόφρενα σε κάθε τροχό 

Τύπος Πίσω

Υραυλικά δισκόφρενα σε κάθε τροχό 

Φωτογραφίες Στατικές

Φωτογραφίες Κίνησης




Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 18:03

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon