.
Κατηγορία Ασία
Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2023 07:09

SYM Middle East με Joyride 300 - 4η Ανταπόκριση

Η οδική αποστολή του «SYM Middle East» στο Ιράκ έλαβε τέλος με την άφιξη στα τουρκικά σύνορα. Προσπερνώντας μια ουρά ακινητοποιημένων οχημάτων που έφτανε τα 2 χλμ., κατάφερα μετά από 2 ώρες να σφραγίσω το διαβατήριο και να βάλω ρόδα αργά το απόγευμα στην Τουρκία. Η είσοδος του SYM JOYRIDE 300 στην τέταρτη –και τελευταία– χώρα του οδοιπορικού μου ήταν γεγονός. Μόλις 1.800 τουρκικά χιλιόμετρα υπολείπονταν πλέον για την ολοκλήρωση του ταξιδιού μου με το απροβλημάτιστο SYM JOYRIDE 300.

Από την Harran στη Gaziantep

Welcome to Turkey λοιπόν και διανυκτέρευση στη κοντινή συνοριακή πόλη Cirze. Νωρίς το επόμενο πρωινό, με θερμοκρασίες κοντά στους 0 C, ξεκίνησα την ημερήσια πορεία μου με προορισμό την πόλη Gaziantep (470 χλμ. δυτικά). Αν και βρισκόμουν στην καρδιά του χειμώνα, τα βουνά ολόγυρά μου δεν είχαν ακόμα δεχτεί χιόνια. Ήμουν αρκετά τυχερός, γιατί ο χειμώνας εδώ στην νοτιοανατολική Τουρκία είναι πολύ δύσκολος “οδηγικά”, με χιόνια και παγετό στους δρόμους!

xar_2.jpg

Ταξιδεύοντας για την Gaziantep πραγματοποίησα μια μικρή παράκαμψη και επισκέφθηκα την Harran, μόλις 44 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης Sanliurfa (η αρχαία Έδεσσα). Πρόκειται για μια αρχαία πόλη της Βόρειας Μεσοποταμίας, η οποία αναφέρεται σε ασσυριακές επιγραφές, αλλά και στη Παλαιά Διαθήκη. Κατά την Παλαιά Διαθήκη, στη Χαρράν εγκαταστάθηκε ο Αβραάμ και έζησε εκεί μέχρι τα 75 χρόνια του. Τότε, μετά από θεϊκή εντολή, εγκατέλειψε –μαζί με την γυναίκα του Σάρα και τον ανιψιό του Λωτ– την Χαρράν και πήγε στη γη της Χαναάν.

gkaziantep_a.jpg

Η Harran, γνωστή στα πρωτοχριστιανικά χρόνια ως Ελληνόπολις, με ξενάγησε στις παραδοσιακές πλίθινες κατοικίες της με τις θολωτές στέγες και στα λιγοστά εναπομείναντα μνημεία της μεσαιωνικής περιόδου. Περπατώντας δίπλα στις πλίθινες θολωτές κατοικίες της Harran, η εντύπωση πως βρισκόμουν στο χωριό Alberobello της Ιταλίας ήταν αρκετά έντονη.Θεωρείται μια από τις παλαιότερες -συνεχώς κατοικημένες- πόλεις στον κόσμο, αφού κατοικείται αδιαλείπτως από το 3.650 π.Χ. Ο λόγος για την Gaziantep, μια πόλη παλιά όσο ο χρόνος την οποία είχα επισκεφθεί σχετικά πρόσφατα (Απρίλιος 2021), όταν εξερευνούσα την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας με μια μοτοσυκλέτα Yamaha Tracer 700.

gkaziantep_b.jpg

Το μνημειακό ορόσημο της Gaziantep ήταν το πέτρινο κάστρο που ορθωνόταν στην παλιά πόλη. Το αστικό πανόραμα που απόλαυσα από τις γεροδεμένες επάλξεις του κάστρου ήταν «όλα τα λεφτά», ενώ στα παρακείμενα σοκάκια γύρω από το κάστρο, μια ανθρώπινη «κυψέλη» καθημερινής δραστηριότητας και δημιουργικότητας μοιραία μονοπώλησε το ενδιαφέρον μου. Εδώ σπατάλησα όλο τον ελεύθερο χρόνο μου!

k_tourkia_11.jpg

Αντοχή στην κατάψυξη

Με συνεπιβάτη το τσουχτερό κρύο του καταχείμωνου, αποχαιρέτησα την Gaziantep και συνέχισα δυτικά. Στους δρόμους της Τουρκίας είχα να διανύσω κατόπιν 1.210 χλμ., οδηγώντας το SYM JOYRIDE 300 πάνω στην διαδρομή Gaziantep–Adana–Konya–Afyon–Cesme. Στο αιγαιοπελαγίτικο λιμάνι Cesme υπολόγιζα να φθάσω σε 2 μέρες, καιρού επιτρέποντος φυσικά!

Όσο πιο δυτικά πήγαινα, τόσο δυνάμωνε όμως το κρύο! Διασχίζοντας τα οροπέδια της Κεντρικής Τουρκίας, ο υδράργυρος άγγιξε τους –3 C και αναπόφευκτα δοκιμάστηκαν οι αντοχές μου στην… κατάψυξη! Ισοθερμικά, “ζεστές” σκέψεις, αχνιστός καφές και προχωρώ.
Σε αντίθεση με τις κρύες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, η τσέπη μου παραδόξως παρέμεινε ζεστή! Μετά τις απανωτές «σφαλιάρες» που έχει δεχτεί η τουρκική οικονομία τα τελευταία 3 χρόνια, η ισοτιμία Τουρκικής Λίρας–Ευρώ είχε κατρακυλήσει στα τάρταρα (1 Ευρώ = 20 Λίρες) – εδώ στην Τουρκία ένιωθα σαν ένας μικρός κροίσος. Ενδεικτικά, η βενζίνη κόστιζε 0,95 Euro/lt κι ένα ξενοδοχείο 3* με πρωινό στα 15 Euro!

vourl_1.jpg

Εκεί που γεννήθηκε ο Αναξαγόρας και ο Σεφέρης

Ο τουρκικός επίλογος του «SYM Middle East», γράφτηκε στην παραθαλάσσια λουτρόπολη Urla (Βούρλα), μόλις 53 χλμ. ανατολικά του Cesme. Η κωμόπολη Urla είναι κτισμένη πάνω στο οικιστικό αποτύπωμα των αρχαίων Κλαζομενών, μία από τις 12 πόλεις του Πανιωνίου που γέννησε τον προσωκρατικό φιλόσοφο Αναξαγόρα. Οι λιγοστές αρχαιολογικές μαρτυρίες που αντίκρισα, επιβεβαίωναν την ύπαρξη της σπουδαίας και ισχυρής αυτής ιωνικής πόλης, της οποίας το λιμάνι –σύμφωνα με τους ιστορικούς– ήταν πιθανότατα το αρχαιότερο τακτικά χρησιμοποιημένο λιμάνι στον κόσμο.

tourk1.jpg

Στη Urla επισκέφθηκα επίσης την ανακαινισμένη κατοικία του Γεώργιου Σεφέρη, όπου στεγάζεται σήμερα το ξενοδοχείο «Hotel Yorgo Seferis». Η παρουσία μου στην κατοικία που πέρασε τα παιδιά του χρόνια ο νομπελίστας ποιητής μας Γεώργιος Σεφέρης ήταν κάτι που όφειλα στον εαυτό μου!

vour.jpg

Ακολούθησε το ανιαρό ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Τσεσμέ–Χίος–Πειραιάς, ενώ ο επαναπατρισμός –μετά από 23 ημέρες ταξιδιού– του μαύρου SYM JOYRIDE 300 και του αναβάτη του σηματοδότησε το οριστικό φινάλε του «SYM Middle East». Οδοιπορώντας στους δρόμους της Μέσης Ανατολής με το SYM JOYRIDE 300, πραγματοποίησα ένα ανατρεπτικό road trip 4.000 χιλιομέτρων που μού επιβεβαίωσε ότι τα scooter διαθέτουν –κι αυτά– ταξιδιάρικη ψυχή. Και το διαπίστωσα με τον πλέον άμεσο και συναρπαστικό τρόπο, εξερευνώντας μία από τις πιο ταραγμένες και πολύπαθες περιοχές του κόσμου!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon