.
Κατηγορία World Rally Championship
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 10:34

OiLibya Rally of Morocco 2013

 

Honda και Goncalves στην κορυφή!

 


Του Νίκου Τσαμάνδουρα

Τα μηχανοκίνητα χωμάτινα κανόνια ήχησαν σχεδόν σε όλες τις μορφές τους στο φετινό OiLibya Rally of Morocco που έγινε –που αλλού- στη Μαροκινή έρημο. Αμμόλοφοι και χαράδρες αποτελούσαν το κυρίως σκηνικό ενώ άνθρωποι και μηχανές ξεπερνούσαν τα όρια τους. Και η Honda, επέστρεψε στις νίκες μετά από 25 χρόνια.

Μέρα 1η - Εντυπωσιακό ξεκίνημα για Barreda


Το όλο event αποτελεί τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ επομένως είναι φυσικό όλα τα μεγάλα ονόματα του χώρου να ξεκινούν από τις 1ες θέσεις. Στα 203 χιλιόμετρα της 1ης μέρας νικητής ήταν ο Joan Barreda, που με πολύ καλό ρυθμό ξανοίχτηκε μπροστά κατά 3 λεπτά αφήνοντας 2ο τον Marc Coma με KTM. Η Honda του Paulo Goncalves συμπλήρωσε την τριάδα της κορυφής ενώ οι Rodrigues και Lopez ακολούθησαν κλείνοντας την 5άδα με Honda και KTM αντίστοιχα.

Μέρα 2η - Απάντηση Goncalves


Η 2η μέρα χαρακτηρίστηκε από την «απάντηση» του Paulo Goncalves που πήρε την 1η θέση με 2ο τον Joan Barreda μια θέση κάτω και τον Marc Coma στην 3η θέση. Επόμενοι ταχύτεροι για την κορυφαία 5άδα στα 240χλμ της 2ης μέρας ήταν οι Chaleco Lopez και Sam Sunderland με KTM και Honda αντίστοιχα. Στους άτυχους της ημέρας συγκαταλέγεται ο Helder Rodriguez που μετά βίας τερμάτισε τη μέρα λόγω προβλήματος στη μπαταρία της μοτοσυκλέτας του.

Mέρα 3η- Ανταπόδοση Barreda


Στα κυρίως «βουνίσια» και τεχνικά χιλιόμετρα που ακολούθησαν, ο Barrera ανταπόδωσε και προηγήθηκε του αγώνα, αφήνοντας πίσω τον Paulo Goncalves με το Marc Coma να παραμένει στην 3η θέση. Σταθερά 4ος και ο Lopez και πίσω του o Sunderland να κλείνει την 5άδα.

Μέρα 4η - Μαζεύει την διαφορά ο Goncalves

 
O Paulo Goncalves ανέβασε στροφές την 4η μέρα και όχι μόνο ροκάνισε το κενό τον 7 περίπου λεπτών από τον Barreda αλλά τον άφησε και 2ο με διαφορά περίπου 2’. Ο Coma αν και από κοντά εξακολούθησε να είναι 3ος με τους Lopez και Sunderland να συμπληρώνουν και πάλι την 5άδα. Στη μέρα αυτή καθεαυτή, εντύπωση προκάλεσε η 4η θέση του Olivier Pain, ο οποίος και πέρυσι είχε ηγηθεί στο περσινό Dakar.

Μέρα 5η – Δυνατά ξανά ο Barreda

 
H 5η μέρα σίγουρα θα έπρεπε να χαρακτηριστεί και η πιο δύσκολη, με 310χλμ διαδρομή μέχρι την όαση της Merzuga. Ο Joan Barreda δεν το άφησε έτσι και με την σειρά του ξαναπέρασε μπροστά στον αγώνα με τον Paulo Goncalves να ξαναμένει 2ος σχεδόν 5 λεπτά πίσω του. Από πολύ κοντά ο Marc Coma στην 3η θέση με τους Lopez και Sunderland να συμπληρώνουν την 5άδα σε 4η και 5η θέση αντίστοιχα, αρκετά απομακρυσμένοι από την κορυφή. Όσο αφορά τον Πρωταθλητή, όλα έμελλε να κριθούν την επόμενη μέρα!

Μέρα 6η- Επίλογος Goncalves

 
Τελευταία και φαρμακερή μέρα και ο Goncalves σφίγγει τα δόντια και τερματίζει 1ος με τον Marc Coma να κάνει την κίνηση του αφήνοντας 3ο τον Joan Barrera. Ακολούθησαν από αρκετά μακριά οι Lopez και Sunderland συμπληρώνοντας το παζλ της πρώτης 5άδας.

 Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 22:41

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Rally Serres 2013 - Το δυσκολότερο! Serres Rally 2014, Μέρα 0 “Zero” »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon