.
Κατηγορία Rally Dakar
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012 21:42

Dakar 2012, 11η ημέρα, Arica – Arequipa

 

Στρατηγική uber alles

 


Του Χρήστου Σώκου
Φωτό: DPPI

534 χλμ ειδική

Το κομβόι του Dakar εισήλθε για πρώτη φορά σήμερα στο Περού, για μία ακόμα μεγάλη και απαιτητική ειδική. Με αυτό τον τρόπο προστέθηκε στην λίστα των 27 χωρών που έχουν φιλοξενήσει αγώνα του θρυλικού αυτού rally.
Το σκηνικό που εκτυλίσσεται στον αγώνα των μοτοσικλετών όμως, δεν έχει προηγούμενο.

Αγώνας στρατηγικής

Ο Cyril Despres (KTM) ξεκίνησε πίσω από τον Marc Coma (KTM) και πήρε τη νίκη με δύο λεπτά διαφορά από αυτόν. Όμως ο φίλος του Coma, Gerard Farres (KTM) έκανε μία φοβερή επίθεση, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση. Τοποθετήθηκε με αυτό τον τρόπο ανάμεσα στον Despres και τον Coma. Έτσι, στο ξεκίνημα της 12ης ειδικής ο Coma θα εκκινήσει από την τρίτη θέση και θα μπορέσει γρήγορα να καλύψει το κενό από τον πρωτοπόρο Despres, αφού ο Farres θα του επιτρέψει να περάσει μπροστά. Πραγματικά, φαίνεται ότι οι Coma και Despres το βράδυ, πριν πέσουν για ύπνο, αντί να μελετούν το road book κάθονται μπροστά από χάρτες, μελετώντας τις κινήσεις στρατηγικής για την επόμενη ημέρα. Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει αυτή την στιγμή αν το οδηγικό τους επίπεδο βρίσκεται σε τόσο παρόμοιο βαθμό, ώστε να μην τους επιτρέπει να κάνουν μία διαφορά «στα ίσια» ή αν απλώς προτιμούν να μην ρισκάρουν και παίζουν με την στρατηγική.

4 – 4


Ο Despres γράφτηκε στην ιστορία ως ο πρώτος αναβάτης που κέρδισε ειδική στο Περού. Παράλληλα έφτασε τις 4 νίκες σε ειδικές φέτος, όσες ακριβώς και ο Coma.
Στην αρχή της ειδικής αυτοί οι δύο μαζί με τον Barreda (Husky) έκαναν ένα μικρό λάθος στην πλοήγηση αλλά το ανακάλυψαν γρήγορα και επανήλθαν.
Αυτό όμως έδωσε την δυνατότητα στον Farres να φύγει μπροστά στο πρώτο check point. Βέβαια από εκεί και πέρα ο Despres ανέβασε ρυθμό, πέρασε πρώτος και έμεινε εκεί ως το τέλος. Άξια δεύτερος τελικά ο Farrers και λίγο πιο πίσω τρίτος ο Coma.

«Έμπασε νερά» ο Rodriguez

Στην αρχή της ειδικής ένα ύπουλο πέρασμα από ένα ποτάμι δυσκόλεψε όλους τους συμμετέχοντες. Λίγο έλειψε να αποβεί μοιραίο όμως για τον Helder Rodriguez (Yamaha), ο οποίος δεν το υπολόγισε καλά, η μοτοσικλέτα του έσβησε και μόλις που μπόρεσε να γλυτώσει την καταστροφή! Τελικά έχασε 7 λεπτά και συνεχίζει να μην κινδυνεύει άμεσα στην τρίτη θέση της γενικής.

Η καλύτερη εμφάνιση του Aubert

Ο Johnny Aubert (KTM) έδειξε την κλάση του, ως παγκόσμιος πρωταθλητής enduro. Μετά από 11 σκληρές ημέρες άρχισε να εξοικειώνεται με τις συνθήκες του αγώνα και πέτυχε τον τέταρτο καλύτερο χρόνο της ημέρας, αφήνοντας πέμπτο τον Joan Barreda (Husky). Με αυτή του την επίδοση έγινε και ο αναβάτης – υποστήριξη του Coma για τις επόμενες ημέρες, γιατί ο Pedrero που είχε αυτό τον ρόλο εγκατέλειψε χθες.

Αποτελέσματα ημέρας

 

 

 

Αποτελέσματα γενικής κατάταξης

 

 

Φωτογραφίες

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 23:27

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Dakar 2012, 10η ημέρα, Iquique – Arica Dakar 2012, 12η ημέρα, Arequipa – Nazca »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon