.
Κατηγορία Rally Dakar
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 11:43

Rally Dakar 2017: 12η μέρα, Rio Cuarto - Buenos Aires

 

Θρίαμβος Sunderland, 16η συνεχόμενη νίκη ΚΤΜ, όλο το βάθρο βαμμένο πορτοκαλί!

 

Μετά από δυο εγκαταλείψεις το 2012 και το 2014, και μετά από αδυναμία συμμετοχής το 2016 λόγω σπασμένου ποδιού το 2016, ο Sam Sunderland πήρε τη νίκη στο Rally Dakar 2017, ο πρώτος Βρετανός που κερδίζει το θρυλικό Rally. Ταυτόχρονα χάρισε την 16η συνεχόμενη νίκη της στην ΚΤΜ, ενώ όλο το βάθρο (1-2-3) βάφτηκε πορτοκαλί!

Η 12η μέρα του Rally Dakar 2017 ήταν ουσιαστικά μέρα… διεκπεραίωσης, καθώς η ειδική είχε μήκος μόλις 64 χιλιόμετρα, με τις διαφορές του πρώτου από τον δεύτερο να μην μπορούν να καλυφθούν σε καμία κατηγορία! Μετά το τέλος της ειδικής οι νικητές του αγώνα το γιόρτασαν δεόντως, όμως είχαν να διανύσουν ακόμα 722 χιλιόμετρα συνδετικής διαδρομής μέχρι να φτάσουν στο βάθρο, και να επισημοποιήσουν τους τίτλους και τις θέσεις τους.

Τέταρτος στη Resistencia, τρίτος στο San Miguel de Tucuman, και δεύτερος στο San Salvador de Jujuy, ο Sunderland ανέβηκε πρώτος γενικής στη Βολιβία στο τέλος της 5ης μέρας, στο Oruro. Ο εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ ήταν ταχύτατος, σταθερός, και εν τέλει άπιαστος μέχρι και την 12η και τελευταία μέρα του αγώνα.

Εκπληκτική για μία ακόμη χρονιά η εμφάνιση της ΚΤΜ, καθώς οι Αυστριακοί γέμισαν όλο το βάθρο, με πρώτο τον Sunderland, δεύτερο τον Matthias Walkner και τρίτο τον Gerard Farres Guell. Μιλάμε για 16η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ νίκη των «πορτοκαλί» στο Rally Dakar, και για μία ακόμη φορά Yamaha, Honda, Sherco & Hero δεν κατάφεραν να τους εκθρονίσουν.

Το μεγάλο φαβορί Toby Price, ο περυσινός νικητής του Dakar γύρισε στην Αυστραλία απογοητευμένος, με ένα σοβαρό κάταγμα στο μηριαίο του οστό. Γνωρίζοντας το πόσο σκληρός είναι ο Αυστραλός αναβάτης, δεν θα μας κάνει εντύπωση αν επιστρέψει δριμύτερος το 2017 για να διεκδικήσει το τρόπαιο του Dakar από τον ομόσταυλο και φίλο του, Sunderland.

Δεύτερη τρανταχτή εγκατάλειψη στον φετινό αγώνα ήταν εκείνη του εργοστασιακού αναβάτη της Husqvarna Pablo Quintanilla, με τον πρωταθλητή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rally 2016 να έχει πτώση με χτύπημα στο κεφάλι λίγο πριν το τέλος του αγώνα, κι ενώ βρισκόταν στη 2η θέση γενικής, και απειλούσε για τη νίκη! Ο 2ος αναβάτης της Husqvarna, ο Pela Renet κατάφερε στο 2ο μόλις Dakar του να τερματίσει στην 7η θέση γενικής, ένα άριστο αποτέλεσμα -πέρυσι είχε εγκαταλείψει από τραυματισμό.

Συνολικά 97 μοτοσυκλέτες, 22 ATV (Quad), 58 αυτοκίνητα, 5 UTV (η νέα κατηγορία του Rally) και 38 φορτηγά είδαν τον τερματισμό του Rally Dakar 2017, 220 από τα 318 οχήματα που ξεκίνησαν τον αγώνα.

Οι διοργανωτές της 39Ης έκδοσης του Rally Dakar είχαν υποσχεθεί τον σκληρότερο αγώνα από τη μετακόμιση του Rally στη Λατινική Αμερική, όμως ο κακός καιρός ήταν τελικά εκείνος που υπαγόρευσε τους κανόνες του παιχνιδιού, οδηγώντας σε ακύρωση 2 ημερών, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές γκρίνιες από συμμετέχοντες και θεατές.

Γκρίνια όμως είχαμε και από το στρατόπεδο της Honda, με το HRC να πηγαίνει τόσο μακριά ώστε να μιλάει για «ηθική νίκη» της Honda στο Rally Dakar 2017! Ιδιαίτερα δυνατή δήλωση για τους συνήθως χαμηλούς τόνους των Ιαπώνων, γεγονός που δείχνει πόσο τους ενόχλησε η ποινή της μιας ώρας που δέχθηκε όλη η ομάδα για παράνομο ανεφοδιασμό. Η αλήθεια είναι πως αν δεν είχε δεχτεί ποινή μιας ώρας ο Barreda πιθανότατα να ήταν νικητής, αλλά με τα «αν» και τις υποθέσεις δεν βγαίνει ποτέ άκρη.

Το θέμα ήταν πως ΜΟΝΟ η Honda δέχτηκε ποινή για ανεφοδιασμό σε αυτό το μη εγκεκριμένο σημείο, οπότε όσο κι αν οι Ιάπωνες μιλάνε για «αμφιλεγόμενες» οδηγίες της διοργάνωσης, το γεγονός πως μόνο το HRC τις ερμήνευσε με λάθος τρόπο μάλλον ρίχνουν το φταίξιμο στη Honda και όχι στη διοργάνωση. Έτσι, παρά την φοβερή, σταθερή και ταχύτατη οδήγηση του Joan Barreda, o Ισπανός κατάφερε μεν να μειώσει δραματικά τη διαφορά του από τους πρώτους, δεν είχε όμως τις απαραίτητες μέρες για να τους πιάσει, τερματίζοντας έτσι στην 5η θέση, 43 λεπτά πίσω από τον Sunderland.

Πολύ δυνατή ήταν η εμφάνιση της Yamaha, με τον Adrien van Beveren να χάνει την 3η θέση της τελικής κατάταξης μόλις για 73 δευτερόλεπτα, μετά από επική μάχη με τον Gerard Farres Guell της ΚΤΜ, για να πάρει τελικά την τέταρτη θέση. Ένατος ήταν ο Helder Rodrigues, ενώ δυστυχώς για τον μη εργοστασιακό Xavier de Soultrait που είχε κάνει φοβερή εμφάνιση, στις τελευταίες μέρες του αγώνα καταποντίστηκε, για να τερματίσει τελικά στην απογοητευτική 87η θέση.

Πάρα πολύ καλά τα πήγε και η Hero, που με μοτοσυκλέτες της Speedbrain (πρώην Husqvarna) βρέθηκε να κατακτά την 10 θέση με τον Joaquim Rodrigues και την 47η με τον Ινδό CS Santosh -που έγινε ο πρώτος Ινδός που τερμάτισε και 2η φορά το Rally Dakar.

Αξιοπρεπέστατοι και οι εργοστασιακοί αναβάτες της Sherco, που σκαρφάλωσαν στην 13η θέση (Garcia Pedrero) και στην 22η θέση (Adrien Metge)!

Δυστυχώς το όνειρο της Zongshen παρέμεινε όνειρο, καθώς και οι 5 αναβάτες της κινέζικης εταιρείας εγκατέλειψαν ΠΟΛΥ νωρίς τον αγώνα.

Πρώτη γυναίκα στον τερματισμό του φετινού Dakar, στις μοτοσυκλέτες, ήταν για μία ακόμη φορά η Laia Sanz της ΚΤΜ, που κατέλαβε την 16η θέση γενικής.

Στα Quad, θριαμβευτής του αγώνα ήταν ο Ρώστος Karyakin αλλά και η Yamaha, καθώς και τα 5 πρώτα Quad ήταν Yamaha Raptor!

Τέλος στη νέα κατηγορία UTV, και οι 5 τερματίσαντες οδηγούσαν Polaris RZR, με τη νίκη να πηγαίνει στον Βραζιλιάνο Leandro Torres.

Να σημειώσουμε πως η φετινή διοργάνωση του Rally μπορεί να είχε αρκετά προβλήματα, παρόλα αυτά ΕΥΤΥΧΩΣ δεν θρηνήσαμε και πάλι νεκρούς, κάτι ιδιαίτερα ευτυχές και ανακουφιστικό.

Τελική κατάταξη Μοτοσυκλετών

Τελική κατάταξη ATV

Τελική κατάταξη UTV

Φωτογραφίες

Βίντεο

Δείτε πρώτα το βίντεο της 12ης μέρας, από τη διοργάνωση.

Κατόπιν δείτε το βίντεο-ανασκόπηση της ΚΤΜ.

Και τέλος δείτε το βίντεο-ανασκόπηση του HRC για το Dakar 2017.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 12:03

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon