.
Κατηγορία Rally Dakar
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 13:24

Rally Dakar 2017: 10η μέρα, Chilecito - San Juan

 

3η ειδική για Barreda, ΚΤΜ & Sunderland αγκαλιά με το τρόπαιο

 

Τα γεγονότα που σημάδεψαν την 10η μέρα του Rally Dakar 2017 ήταν τρία. Η εγκατάλειψη του Pablo Quintanilla της Husqvarna που βρισκόταν στη 2η θέση γενικής. Η -πιθανώς άνευ σημασίας για τον τίτλο- πρωτιά του Barreda της Honda μετά από εξοντωτική ποινή μιας ώρας που δέχθηκε ο Metge (επίσης Honda). Και τέλος ο Sam Sunderland που διατήρησε πρωτιά γενικής με διαφορά 30 λεπτών από τον δεύτερο, βρισκόμενος σχεδόν αγκαλιά με τον τίτλο, ενώ… τρία (!) KTM βρίσκονται στις 3 πρώτες θέσεις.

751 συνολικά ήταν τα χιλιόμετρα της 10ης μέρας του Rally Dakar 2017 στη διαδρομή Chilecito-San Juan, με 449 χιλιόμετρα ειδικής.

Κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας; Οι δυσκολίες στην πλοήγηση που έκαναν πολλούς αναβάτες -μαζί και τα πρωτοκλασάτα ονόματα- να χαθούν για ώρα, πηγαίνοντας σε λάθος κατεύθυνση (δείτε το άνω βίντεο).

Μεγάλος άτυχος της ημέρας, και του Dakar 2017, ο Pablo Quintanilla, που έδειχνε ιδιαίτερα φορμαρισμένος και σταθερός, θέλοντας να προσθέσει στον τίτλο που πήρε στο Πρωτάθλημα Rally 2016 και εκείνον του Dakar. Δυστυχώς ο Χιλιανός ένιωσε αδιαθεσία, έπεσε και εγκατέλειψε με χτύπημα στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν 2ος γενικής και είχε σοβαρές ελπίδες για νίκη.

Ταχύτατος για μία ακόμη φορά ο Joan Barreda της Honda, που όσο πλησιάζει το τέλος του αγώνα τόσο καλύτερα… βολεύεται σε μοτοσυκλέτα και πλοήγηση. Μπορεί τώρα ο Ισπανός να μειώνει σταθερά τη διαφορά από τον πρώτο Sunderland, αλλά οι μέρες τελειώνουν (ουσιαστικά μία απέμεινε, η 11η, καθώς την ημέρα του τερματισμού (12η) η ειδική είναι αστεία, μήκους μόλις 60 χλμ) και αν δεν κάνει μεγάλη «πατάτα» ο Sunderland, τα 54 λεπτά δύσκολα κλείνουν.

Ο Michael Metge του HRC μπορεί να πήρε αρχικά τη νίκη, όμως κατόπιν έφαγε ένα καπέλο μίας ώρας (έχασε σημείο ελέγχου), καπέλο που τον κατακρήμνισε τόσο σε ημέρα όσο και σε γενική (17ος)!

Κι ενώ ο Sam Sunderland έχασε το δρόμο, ήταν τυχερός καθώς το ίδιο συνέβη και στους αντιπάλους τους, οπότε μπορεί να τερμάτισε 12ος, αλλά διατήρησε την πρωτιά στη γενική, με 30 λεπτά από τον δεύτερο Matthias Walkner (ΚΤΜ), και 38 λεπτά διαφοράς από τον τρίτο Gerrard Farres Guel (ΚΤΜ).

Κι ενώ ο Adrien van Beveren της Yamaha έδειχνε ικανός να απειλήσει, χάθηκε απελπιστικά, για να καταλήξει 17ος την 10η μέρα, τέταρτος στη γενική, 41 λεπτά πίσω από τον Sunderland. Ακόμα χειρότερα τα πήγε ο Xavier de Soultrait (Yamaha) που κατέληξε 22ος, 8ος γενικής.

Στα Quad, η πρωτιά πήγε στον Sergey Karyakin, ο οποίος ηγείται της γενικής, με διαφορά 24 λεπτών από τον 2ο Ignacio Casale. Ουσιαστικά μεταξύ αυτών των 2 θα παιχτεί ο τίτλος, καθώς ο τρίτος αναβάτης βρίσκεται 3 ώρες πιο πίσω!

Στα UTV τώρα την 10η μέρα είχαμε φοβερές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τελικά πόσα οχήματα έχουν μείνει στον αγώνα! Πρώτος γενικής είναι ο Βραζιλιάνος Torres, δεύτερος ο Ρώσος Maganov (2 ώρες και 45 λεπτά πιο πίσω) και 3ος (4 ολάκερες ώρες πίσω από τον Torres) ο Κινέζος Fujiang. Τώρα, στα αποτελέσματα της 10ης μέρας φαίνονται μόλις 3 UTV, όμως στην έναρξη της 11ης βλέπουμε... 5. Τρέχα γύρευε με το site του Dakar, δυστυχώς, για μία ακόμη χρονιά.

Γενική κατάταξη Μοτοσυκλετών

Γενική κατάταξη ATV

Γενική κατάταξη UTV

Φωτογραφίες

Βίντεο

Δείτε πρώτα το βίντεο της 10ης μέρας, από τη διοργάνωση.

Κατόπιν δείτε το βίντεο του HRC για την ίδια μέρα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 13:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon