.
Κατηγορία MotoGP
Κυριακή, 05 Ιουνίου 2016 16:23

MotoGP 2016, 7ος αγώνας, Catalunia

 

Νικητής ο ''συνταξιούχος'' Rossi!

 


Του Τάκη Μανιάτη

Όσοι έσπευσαν να τον ξεγράψουν, έπεσαν αρκετά έξω. Ο Valentino Rossi νίκησε στον 7ο αγώνα της χρονιάς, σε έναν αγώνα με επεισοδιακές μάχες και πτώσεις που κράτησαν τους θεατές στις μύτες μέχρι το τέλος, αλλά και ανακατατάξεις στην βαθμολογία!

Αλλαγές στην πίστα


Όλοι οι αναβάτες είχαν να αντιμετωπίσουν την μεγάλη αλλαγή στην διαδρομή του αγώνα, λόγω του θανατηφόρου δυστυχήματος του Luis Salom, την Παρασκευή. Όλοι οι αναβάτες έψαχναν τις ρυθμίσεις για το νέο αργό κομμάτι πριν τον τερματισμό, ενώ τελικά, την Pole Position κατάφερε να πάρει ο Marc Marquez, σχεδόν μισό δευτερόλεπτο μπροστά από τον Jorge Lorenzo. Ωστόσο στην εκκίνηση ήταν ο Lorenzo αυτός που έστριψε πρώτος με τον Marquez να χώνεται πίσω του και τον Andrea Iannone να έρχεται ουσιαστικά από το πουθενά και να σφηνώνεται τρίτος. Πίσω ακολουθούσαν οι Dani Pedrosa, Hector Barbera, Andrea Dovizioso, Valentino Rossi.
Μέσα σε ένα γύρο ο Iannone έχει χάσει θέσεις ενώ ο Rossi περνάει δύο αντιπάλους στην πρώτη δεξιά στροφή της πίστας, στα φρένα, και ανακτά θέσεις.
Μπροστά ο Lorenzo οδηγεί τον αγώνα με τον Marquez να βρίσκεται κοντά του, και τους Pedrosa, Vinales και Rossi να ακολουθούν. Ο Rossi επιτίθεται και περνάει τον Vinales ο οποίος κάνει μία προσπάθεια η οποία δεν του βγαίνει καλά, και μένει πίσω από τον μελλοντικό ομόσταυλο.
Ο Rossi έχει πολύ καλό ρυθμό και επιτίθεται στον Pedrosa το οποίο περνάει, και προσπαθεί τώρα να φτάσει τους δύο πρωτοπόρους. Μετά την μέση του αγώνα επιτίθεται και περνάει τον Marquez και βάζει πλώρη για τον Lorenzo τον οποίο και περνάει σχετικά εύκολα.

Πτώσεις και μάχες


Ο Rossi δείχνει πολύ δυνατός και κρατάει την διαφορά του στα 0,4 χιλιοστά από τον Marquez, ο οποίος δείχνει ο μοναδικός που μπορεί να τον απειλήσει, αφού κατάφερε και πέρασε γρήγορα τον Lorenzo για να βρεθεί πίσω του. Πίσω, ο Pedrosa έχει αρκετά γρήγορο ρυθμό και επιβάλλεται στον Lorenzo τον οποίο αφήνει στην 4η θέση, για να τον περάσει λίγο μετά και ο Vinales που είχε εν τω μεταξύ χάσει θέσεις. Ο Vinales θα κάνει την προσπάθεια του να πλησιάσει τον Pedrosa, αλλά ο μικρόσωμος Ισπανός δείχνει αρκετά γρήγορος για να ανέβει αυτός στο βάθρο.
Ο Iannone έχει ανεβάσει ρυθμό και κολλάει στην ουρά του Lorenzo τον οποίο αρχίζει και πιέζει, μέχρι που σε μία προσπάθεια του να χωθεί στα φρένα, φτάνει με περισσότερα χιλιόμετρα, φρενάρει δυνατά, η μοτοσυκλέτα κάνει endo, και εμβολίζει τον Lorenzo χτυπώντας τον πίσω αριστερά! Lorenzo και Iannone βρίσκονται στο έδαφος χωρίς να χτυπήσει κανείς, αλλά οδηγούνται σε εγκατάλειψη, και όσο και αν προσπαθούσε ο Iannone να ζητήσει συγγνώμη από τον Lorenzo, αυτός φαινόταν έξαλλος - και με το δίκιο του. Η βαθμολογία αλλάζει σημαντικά με την εγκατάλειψη του πρωτοπόρου Lorenzo, και με την εξέλιξη του αγώνα, πρωτοπόρος αυτή τη στιγμή, είναι ο Marquez, που βρίσκεται 2ος.
Μπροστά, ο Rossi συνεχίζει σε γρήγορους γύρους, με τον Marquez κολλημένο στην ουρά του, ενώ ο Pedrosa δεν μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο από την 3η θέση, έχοντας διαφορά στα 2,5'', και ο Vinales, επίσης αρκετά μακριά, στην 4η θέση.

"Επανεκκίνηση"


Και ο αγώνας ξεκινάει στους 5 γύρους πριν το τέλος, όταν ο Marquez ξεκινάει τις επιθέσεις του στον Rossi, για να βρεθεί στην 1η θέση λίγο μετά το πέρας και του 4ου γύρου. Αυτό κρατάει για έναν γύρο με τον Rossi να ψάχνει τρύπες να χωθεί, και τον Marquez να απαντάει με ερμητικό σφράγισμα. Δύο γύρους πριν το τέλος ο Rossi περνάει μπροστά στα φρένα, και ανοίγει αμέσως την διαφορά του. Ο Marquez προσπαθεί να απαντήσει αλλά κάνει δύο φορές λάθος και ανοίγει την διαφορά τους στα 0,8''. Όλα δείχνουν ότι ο Rossi οδεύει για μία ηχηρή απάντηση μέσα στην έδρα των Ισπανών αναβατών, και την δίνει, για δεύτερη φορά φέτος, μπροστά σε ισπανικό κοινό!
Ο Valentino Rossi πετυχαίνει την 114η νίκη του στην μεγάλη κατηγορία, μειώνοντας παράλληλα την διαφορά του στον βαθμολογικό πίνακα, στους 22 βαθμούς και την 3η θέση. Ο Marquez δέχεται την 2η θέση και τους 20 βαθμούς, παιρνώντας τον Lorenzo για 10 βαθμούς στην βαθμολογία, όντας ο νέος πρωτοπόρος της κατάταξης. Ακολουθεί ο Pedrosa με μία ακόμη εξαιρετική παρουσία, όπως και ο Vinales με την 4η θέση που δίκαια τον χρήζει ως έναν από τους καλύτερους αναβάτες φέτος.
Πίσω τους τερματίζουν οι Pol Espargaro, Cal Crutchlow, Dovizioso, Alvaro Bautista, Danilo Petrucci, Barbera.
Ο 7ος αγώνας της χρονιάς έφερε τα πάνω κάτω για μία ακόμη φορά, με πτώσεις και αλλαγές θέσεων να προσφέρουν μοναδικό θέαμα. Στο οποίο ο Rossi έδειξε για μία ακόμη φορά τους λόγους για τους οποίους είναι ο "γιατρός" των MotoGP και πως το πρωτάθλημα παίρνει φωτιά εκ νέου!

Αποτελέσματα

Pos. Rider Team Time/Gap
1 Valentino ROSSI Movistar Yamaha MotoGP 44'37.589
2 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team 2.652
3 Dani PEDROSA Repsol Honda Team 6.313
4 Maverick VIÑALES Team SUZUKI ECSTAR 24.388
5 Pol ESPARGARO Monster Yamaha Tech 3 29.546
6 Cal CRUTCHLOW LCR Honda 36.244
7 Andrea DOVIZIOSO Ducati Team 41.464
8 Alvaro BAUTISTA Aprilia Racing Team Gresini 42.975
9 Danilo PETRUCCI OCTO Pramac Yakhnich 45.337
10 Hector BARBERA Avintia Racing 46.669
11 Jack MILLER Estrella Galicia 0,0 Marc VDS 49.514
12 Stefan BRADL Aprilia Racing Team Gresini 55.133
13 Eugene LAVERTY Aspar Team MotoGP 57.974
14 Tito RABAT Estrella Galicia 0,0 Marc VDS +1'00.141
15 Michele PIRRO Avintia Racing +1'00.429
16 Scott REDDING OCTO Pramac Yakhnich +1'16.269
17 Yonny HERNANDEZ Aspar Team MotoGP 1 Lap
Not Classified
  Aleix ESPARGARO Team SUZUKI ECSTAR 7 Laps
  Jorge LORENZO Movistar Yamaha MotoGP 9 Laps
  Andrea IANNONE Ducati Team 9 Laps
  Bradley SMITH Monster Yamaha Tech 3 19 Laps

Βαθμολογία

Pos. Rider Bike Points
1 Marc MARQUEZ Honda 125
2 Jorge LORENZO Yamaha 115
3 Valentino ROSSI Yamaha 103
4 Dani PEDROSA Honda 82
5 Maverick VIÑALES Suzuki 72
6 Pol ESPARGARO Yamaha 59
7 Aleix ESPARGARO Suzuki 49
8 Hector BARBERA Ducati 49
9 Andrea DOVIZIOSO Ducati 43
10 Andrea IANNONE Ducati 41
11 Eugene LAVERTY Ducati 39
12 Bradley SMITH Yamaha 29
13 Stefan BRADL Aprilia 29
14 Alvaro BAUTISTA Aprilia 29
15 Danilo PETRUCCI Ducati 24
16 Cal CRUTCHLOW Honda 20
17 Michele PIRRO Ducati 19
18 Scott REDDING Ducati 16
19 Tito RABAT Honda 13
20 Loris BAZ Ducati 8
21 Jack MILLER Honda 7
22 Yonny HERNANDEZ Ducati 3

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016 14:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « MotoGP 2016, 6ος αγώνας, Mugello MotoGP 2016, 8ος αγώνας, Assen »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon