.
Κατηγορία MotoGP
Κυριακή, 08 Μαϊος 2016 16:12

MotoGP 2016, 5ος αγώνας, Le Mans

 

Θρίαμβος Lorenzo

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Σε έναν αγώνα που χαρακτηρίστηκε από πολλές πτώσεις όπου πολλοί κορυφαίοι αναβάτες έπεσαν και βγήκαν εκτός αγώνας, ο Jorge Lorenzo νίκησε ξεκάθαρα και πέρασε πρώτος στην βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Από την Pole στην κορυφή

Ρεκόρ έκανε ο Jorge Lorenzo ο οποίος πήρε πανηγυρικά την Pole Position στα δοκιμαστικά του Σαββάτου, καταρρίπτοντας μάλιστα το ρεκόρ πίστας, στο Le Mans, στην Γαλλία.
Στον 5ο αγώνα της χρονιάς, όλοι οι αναβάτες είχαν κάτι να αποδείξουν: Ο Lorenzo, ότι κερδίζει, ειδικά έναν αγώνα μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του στην Ducati. Ο Marquez ότι έβαλε μυαλό και συλλέγει βαθμούς - έχοντας και την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα. Οι Doviziozo και Iannone, ότι αξίζουν την 2η θέση στην Ducati, για το 2017. Και ο Rossi, να πετύχει την 2η συνεχόμενη νίκη του, έπειτα από τον θρίαμβο της Jerez.

Όμως, οι λάθος επιλογές του στα δοκιμαστικά του Σαββάτου τον άφησαν στην 7η θέση και τρίτη σειρά εκκίνησης. Έτσι, καθώς ο Lorenzo έστριβε πρώτος στην δεξιά στροφή μετά την εκκίνηση, πίσω του γινόταν μάχη για το ποιος θα τον ακολουθήσει: Pol Espargaro, Dovizioso, Iannone, Marquez, Rossi, με τον Dovizioso να περνάει σύντομα στην 2η θέση, και τον Espargaro να μένει πίσω του.

Σύντομα ο Iannone περνάει τον Espargaro, ενώ πίσω, ο Rossi περνάει στην 6η θέση, αλλά δέχεται καταιγιστική επίθεση από τους Aleix Espargaro και Bradley Smith και μένει ξανά πίσω, για να ανακτήσει την θέση του λίγο μετά.
Ο Lorenzo μπροστά δείχνει δυνατός, και αυξάνει την ταχύτητα του, ενώ ο Dovizioso βρίσκεται αρκετά κοντά με τον Iannone. Από κοντά τους παρακολουθεί ο Marquez ο οποίος έχει σε απόσταση τον Rossi.

Στον 4ο γύρο, ο Rossi κάνει τον ταχύτερο χρόνο του αγώνα και αρχίζει να μειώνει την διαφορά. Ο Rossi μαζεύει την διαφορά του από τον Marquez ενώ μπροστά, ο Iannone έχει ταχύτερο ρυθμό από τον Dovizioso, τον οποίο περνάει. Λίγο μετά, καθώς οι δύο έχουν την μάχη τους, ο Iannone πέφτει, βγαίνει εκτός μάχης, σηκώνεται και συνεχίζει τελευταίος. Ο χορός των πτώσεων έχει ήδη ξεκινήσει και ακολουθεί ο Cal Crutchlow που βγαίνει εκτός αγώνα, με τον Tito Rabat να ακολουθεί.

Μπροστά, ο Lorenzo απομακρύνεται, ο Dovizioso είναι 2ος, ενώ ο Marquez κάνει την προσπάθεια του να πλησιάσει. Έρχεται όμως και ο Rossi που εκμεταλλευόμενος και την πτώση του Iannone, βρίσκεται 4ος. Έχει ταχύτερο ρυθμό και περνάει στα φρένα τον Marquez, ενώ λίγο αργότερα, περνάει και τον Dovizioso, και βρίσκεται πλέον 2ος. Στόχος του φυσικά ο Lorenzo ο οποίος με δέκα γύρους να απομένουν, βρίσκεται 5'' μακριά.

Πτώσεις και αλλαγές

Καθώς οι τρεις αναβάτες, Rossi, Dovizioso και Marquez έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους, και ουσιαστικά τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει για την 2η θέση του βάθρου, ο Rossi μένει ξαφνικά μόνος: Στην ίδια δεξιά κατηφορική στροφή, Dovizioso και Marquez πέφτουν την ίδια στιγμή!
Ο αγώνας ξεκαθαρίζει για τον Rossi και την 2η θέση, αφού μπροστά έχει διαφορά 7'' από τον Lorenzo, ενώ πίσω, έρχεται ο Maverick Vinales για το πρώτο βάθρο της Suzuki στην δεύτερη χρονιά συμμετοχής της ομάδας.

Ο Lorenzo εξακολουθεί να οδηγεί ξέφρενα, ο Rossi έχει δεχθεί την 2η θέση, ενώ ο Vinales μειώνει την διαφορά.
Πίσω του βρίσκεται πλέον ο Dani Pedrosa με 2'' διαφοράς, ο οποίος δεν ξεκίνησε καθόλου καλά, αλλά εκμεταλλεύτηκε και αυτός όλες αυτές τις πτώσεις.
Τις ίδιες ακριβώς απώλειες εκμεταλλεύεται και ο Marquez ο οποίος έχει μπει στον αγώνα και βρίσκεται τώρα 13ος και βαθμολογείται.
Τελικά, ο Lorenzo κατάφερε να πάρει μία ξεκάθαρη νίκη αφού δεν απειλήθηκε παρά μόνο στον πρώτο γύρο, ο Rossi να τερματίσει 2ος συλλέγοντας πολύτιμους βαθμούς για την κατάταξη, και ο Vinales, να ανέβει στο βάθρο δίνοντας απεριόριστη χαρά την ομάδα του.

Βαθμολογικά, ο Lorenzo βρέθηκε στην κορυφή με 90 βαθμούς, ο Marquez και Rossi πίσω του, ενώ μόλις 12 βαθμούς χωρίζουν τους τρεις αναβάτες μεταξύ τους - να σημειωθεί ότι και οι τρεις έχουν από μία πτώση φέτος, άρα ίδιες ατυχίες.
Αναμένεται να δούμε καλούς αγώνες αφού είμαστε ακόμη στην αρχή της σεζόν, όλοι ψάχνονται ακόμη με τα ελαστικά, και απ' ότι φαίνεται δεν αρκεί να είσαι μόνο γρήγορος - κερδίζει αυτός που δεν πέφτει!

Φωτογραφίες

Αποτελέσματα

os. Rider Team Time/Gap
1 Jorge LORENZO Movistar Yamaha MotoGP 43'51.290
2 Valentino ROSSI Movistar Yamaha MotoGP 10.654
3 Maverick VIÑALES Team SUZUKI ECSTAR 14.177
4 Dani PEDROSA Repsol Honda Team 18.719
5 Pol ESPARGARO Monster Yamaha Tech 3 24.931
6 Aleix ESPARGARO Team SUZUKI ECSTAR 32.921
7 Danilo PETRUCCI OCTO Pramac Yakhnich 38.251
8 Hector BARBERA Avintia Racing 38.504
9 Alvaro BAUTISTA Aprilia Racing Team Gresini 48.536
10 Stefan BRADL Aprilia Racing Team Gresini 54.502
11 Eugene LAVERTY Aspar Team MotoGP +1'02.677
12 Loris BAZ Avintia Racing +1'07.658
13 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team 1 Lap
Not Classified
  Bradley SMITH Monster Yamaha Tech 3 9 Laps
  Jack MILLER Estrella Galicia 0,0 Marc VDS 11 Laps
  Andrea DOVIZIOSO Ducati Team 13 Laps
  Andrea IANNONE Ducati Team 17 Laps
  Tito RABAT Estrella Galicia 0,0 Marc VDS 21 Laps
  Cal CRUTCHLOW LCR Honda 22 Laps
  Yonny HERNANDEZ Aspar Team MotoGP 22 Laps
  Scott REDDING OCTO Pramac Yakhnich 23 Laps

Βαθμολογία

Pos. Rider Bike Points
1 Jorge LORENZO Yamaha 90
2 Marc MARQUEZ Honda 85
3 Valentino ROSSI Yamaha 78
4 Dani PEDROSA Honda 53
5 Maverick VIÑALES Suzuki 49
6 Pol ESPARGARO Yamaha 47
7 Aleix ESPARGARO Suzuki 42
8 Hector BARBERA Ducati 39
9 Eugene LAVERTY Ducati 33
10 Andrea IANNONE Ducati 25
11 Andrea DOVIZIOSO Ducati 23
12 Stefan BRADL Aprilia 23
13 Alvaro BAUTISTA Aprilia 21
14 Bradley SMITH Yamaha 20
15 Scott REDDING Ducati 16
16 Michele PIRRO Ducati 12
17 Tito RABAT Honda 11
18 Danilo PETRUCCI Ducati 9
19 Loris BAZ Ducati 8
20 Cal CRUTCHLOW Honda 5
21 Yonny HERNANDEZ Ducati 3
22 Jack MILLER Honda 2

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Μαϊος 2016 18:30

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « MotoGP 2016, 4ος αγώνας, Jerez MotoGP 2016, 6ος αγώνας, Mugello »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon