.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 04:03

MotoGP, 1ος γύρος, Qatar

 

Lorenzo με φόρα από πέρυσι



 

 

Τα λάστιχα άλλαξαν. Τα ηλεκτρονικά επίσης. Αυτός που δεν άλλαξε καθόλου ήταν ο Jorge Lorenzo, που με την απλησίαστη απόδοση του στον πρώτο αγώνα του MotoGP για το 2016 έκλεισε στόματα, τόσο στον αγωνιστικό χώρο, όσο και εκτός, με τη χαρακτηριστική χειρονομία της φωτογραφίας να κλέβει εντυπώσεις και πρωτοσέλιδα. "Σσσς..."!
 
Η νέα σεζόν των MotoGP ξεκίνησε με πολλές νέες μεταβλητές στην ήδη πολύπλοκη εξίσωση της κορυφαίας αγωνιστικής κατηγορίας μοτοσυκλέτας. Νέα λάστιχα από τη Michelin, νέα κοινά για όλους ηλεκτρονικά από τη Dorna, 22 λίτρα καυσίμου για όλους, τροχοί 17 ιντσών (από τις 16.5 που φορούσαν ως πέρυσι) – μια σειρά καθοριστικών παραγόντων που άλλαξαν υποχρεωτικά φέτος, προσφέροντας άφθονο μυστήριο στο τι θα δούμε.
 
Οι τεταμένες σχέσεις των πρωταγωνιστών δεν έχουν αμβλυνθεί στο ελάχιστο, με τους Rossi και Lorenzo να ανταλλάσουν χειρονομίες και λόγια μετά από ένα άκομψο κλείσιμο του Ισπανού στον Ιταλό κατά τα ελεύθερα δοκιμαστικά FP4, ενώ οι σπόντες συνεχίστηκαν και με καυστικές δηλώσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του Rossi με τη Yamaha.
 
Ο Ισπανός πέταξε τη μπηχτή του λέγοντας πως «προφανώς έμεινε στη Yamaha, δεν είχε και πουθενά αλλού να πάει αφού έκλεισε τις πόρτες σε Honda και Ducati», ενώ ο Ιταλός απάντησε πως δεν πιστεύει πως ο Lorenzo θα πάει στη Ducati (ως φημολογείται), γιατί «θέλει αρχ%#^@ για κάνει κανείς αυτήν την κίνηση, γι’ αυτό πιστεύω πως θα μείνει τελικά στη Yamaha».
 
Στο μεταξύ, Rossi και Marquez δεν ανταλλάσσουν, όχι κουβέντα, αλλά ούτε καν ματιά.
 

MotoGP

Αν κάτι δεν άλλαξε φέτος, αυτό είναι ο Jorge Lorenzo. Κυρίαρχος τέλειωσε τη σεζόν του 2015, με τον ίδιο τρόπο άρχισε και το 2016. Ταχύτερος όλων στις δοκιμές, πήρε την pole position από τον Marc Marquez – παρότι ο δεύτερος έγραψε τον ταχύτερο γύρο στο τέλος της Q2, μα δε μέτρησε καθώς για ένα μόλις δευτερόλεπτο δεν είχε προλάβει την καρό σημαία στον τελευταίο του χρονομετρημένο γύρο.
 
Στον αγώνα ξεχώρισε με το καλημέρα η πεντάδα των δύο εργοστασιακών Yamaha, των δύο εργοστασιακών Ducati και της Honda του Marquez. Πέντε γύρους αργότερα, το τρενάκι των πρωτοπόρων έγινε τετράδα όταν ο Andrea Iannone έχασε το μπροστινό της Desmosedici του και βγήκε εκτός μάχης. Την ίδια ώρα οι πρώτοι είχαν ήδη αφήσει πάνω από ένα δευτερόλεπτο πίσω τους Dani Pedrosa (Honda) και Maverick Vinales (Suzuki).
 
Οι μάχες μπροστά δεν ήταν πολλές. Για αρκετή ώρα τον αγώνα οδήγησαν οι δύο Ducati, ενώ μετά την πτώση του Iannone ο Dovizioso συνέχισε να οδηγεί ώσπου τον πέρασε ο Lorenzo. Έκτοτε ο Ισπανός πρωταθλητής δεν ξαναείδε αντίπαλο, κρατώντας με μαεστρία και σταθερά ταχύτατο γυρολόγιο την πρωτοκαθεδρία ως και την πρώτη καρό σημαία της σεζόν. Το ρίσκο του να επιλέξει το πιο μαλακό πίσω λάστιχο (ο μοναδικός των πρωταγωνιστών που το έκανε) απέδωσε καρπούς.
 
Πίσω του η μάχη που περιμέναμε δεν ήρθε ποτέ, καθώς μια φορά πέρασε ο Marquez τον Rossi και ποτέ ξανά ο Ιταλός δεν κατάφερε να φτάσει σε απόσταση βολής τους προπορευόμενούς του. Η μόνη μονομαχία με ενδιαφέρον ήταν ανάμεσα στον Marquez και τον Dovizioso, με τον δεύτερο να βγαίνει τελικά νικητής στο τέλος του αγώνα για το δεύτερο σκαλί του βάθρου.
 
Τι μάθαμε από αυτό το πρώτο GP της χρονιάς;
 
Η Yamaha δείχνει να είναι στην καλύτερη κατάσταση όλων. Ο Lorenzo διατηρεί την τρελή του φόρμα, αλλά ο Rossi έχει μειώσει την απόστασή του από την κορυφή, μένοντας εντός οπτικού πεδίου του πρώτου ως το τέλος, αν και όχι σε απόσταση απειλής.
 
Η Honda έχει προβλήματα. Ήδη οι εργοστασιακοί αναβάτες έχουν πετάξει το πλαίσιο του 2016 προτιμώντας το περσινό, αλλά ο Marquez εμφανώς οδηγούσε στο όριο για να μένει μαζί με τους πρωτοπόρους, γεγονός που τον οδήγησε ουκ ολίγες φορές σε χαμένες εισόδους στροφών, χάνοντας έτσι επαφή με τον Lorenzo. Η δε επίδοση του Pedrosa είναι άλλη μια απόδειξη πως η Honda έχει δουλειά για να φέρει το RCV σε επίπεδο να χτυπήσει στα ίσια τίτλο.
 
Η Ducati είναι ανεβασμένη και το βασικό της χαρακτηριστικό, το τρελό γκάζι στην ευθεία, παραμένει εδώ παρότι πέρυσι έτρεχε με 24 λίτρα καυσίμου, ενώ οι άλλοι είχαν 20. Φέτος που όλοι έχουν 22 λίτρα, πάλι οι δύο Desmosedici μάζευαν στις ευθείες ό,τι έχαναν στην υπόλοιπη πίστα – το οποίο δεν ήταν και πολύ, ομολογουμένως. Φέτος η εταιρεία του Borgo Panigale δείχνει έτοιμη να διεκδικήσει νίκες.
 
Εξαιρετική η εμφάνιση της Suzuki, παρά την κακή εκκίνηση του Vinales που από τρίτος βρέθηκε έκτος. Ο νεαρός είναι γρήγορος, ψύχραιμος και αναμφίβολα ταλαντούχος, οπότε περιμένουμε να αφήσει το στίγμα του στο φετινό πρωτάθλημα όσο μαζεύει εμπειρία και η μοτοσυκλέτα του βελτιώνεται.

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες

Moto2

Η μεσαία κατηγορία δεν έχει αλλάξει, παραμένοντας ένα ενιαίο κινητήρων CBR600RR που έρχονται κλειστοί από τους διοργανωτές. Ο πρωταγωνιστής στον εναρκτήριο αγώνα της χρονιάς ωστόσο δεν ήταν ένας αναβάτης, αλλά οι ποινές.
 
Ούτε λίγο, ούτε πολύ τέσσερεις αναβάτες τιμωρήθηκαν με ride through λόγω άκυρης εκκίνησης, ενώ μετά το τέλος άλλοι δύο έφαγαν «καπέλο» 20 δευτερολέπτων, πάλι για παρατυπίες στην εκκίνηση.
 
Νικητής του αγώνα αναδείχθηκε ο Thomas Luthi, μετά από μια καυτή μονομαχία με τον Franco Morbidelli που κρίθηκε στο φώτο-φίνις. Βέβαια στη συνέχεια ο Morbidelli υποβιβάστηκε στην έβδομη θέση, καθώς ήταν ένας από τους δύο (ο άλλος ήταν ο Sandro Cortese) που τιμωρήθηκαν με 20 έξτρα δευτερόλεπτα, αλλά το θέαμα της μάχης τους δεν ξεχνιέται εύκολα.
 
Το βάθρο της Moto2 συμπληρώθηκε από τους Luis Salom και Simone Corsi.

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες

Moto3

Η κατηγορία που μάθαμε να λατρεύουμε δε θα πάψει ποτέ να μας αποζημιώνει με τρελό θέαμα και απρόβλεπτη εξέλιξη. Για μια φορά ακόμη οι μικροί των GP προσέφεραν έναν αγώνα με αμέτρητες μάχες, διαρκείς ανατροπές και ένα γκρουπ επτά αναβατών που διεκδικούσαν τη νίκη ως το τέλος. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο πρώτος από τον έβδομο τερμάτισαν σε απόσταση 6 δεκάτων του δευτερολέπτου!
 
Νικητής του αγώνα αναδείχθηκε ο Niccolo Antonelli (Honda), κλέβοντας την πρωτιά στο slipstream του τερματισμού από τον Brad Binder (KTM) για 7 χιλιοστά του δευτερολέπτου - μιλάμε για μισή ρόδα και αν...
 
Τρίτος τερμάτισε ο Francesco Bagnaia (Mahindra), μόλις 1,5 δέκατο από τον πρώτο, προσφέροντάς μας ένα βάθρο με τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές.
 
Καλύτερη απόδειξη δεν υπάρχει πως έχει έρθει η ώρα το παράδειγμα της Moto3 πρέπει να το ακολουθήσει και η Moto2.

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 08:08

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon