.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 14:25

MotoGP 2020, 6ος αγώνας, Styria (Αυστρία) - Δεύτερη νίκη για την ΚΤΜ μέσα στο 2020

Μετά τον την πρώτη νίκη της ΚΤΜ στην ιστορία της στη μεγάλη κατηγορία MotoGP στην Τσεχία οι πορτοκαλί πήραν τη δεύτερη νίκη τους δυο αγώνες αργότερα με τον Miguel Oliveira στην Αυστρία, ενώ έκαναν και το 1-3 στο βάθρο!

Η απουσία του Marc Marquez όσο κι αν μας στεναχωρεί, έχει δώσει την ευκαιρία στους υπόλοιπους αναβάτες να παλέψουν για πρωτιά και τίτλο, ενώ από ότι φαίνεται ο Ισπανός αναβάτης που μονοπωλεί τους τίτλους τα τελευταία χρόνια, δεν θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο του για το 2020, καθώς το τελευταίο ανακοινωθέν για την υγεία του κάνει λόγο για επιστροφή του στους αγώνες μετά από 2-3 μήνες.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές για τον 6ο αγώνα της σεζόν του 2020 για τη μεγάλη κατηγορία του MotoGP ήταν ο Miguel Oliveira και η ΚΤΜ, που κατάφεραν να πάρουν τη νίκη στο 900ο GP της ιστορίας του θεσμού.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με χρονολογική σειρά.

Στα δοκιμαστικά, από τα στρατόπεδα των Ducati, Suzuki, KTM, Honda και Yamaha εκείνοι που έσερναν τον χορό των χρόνων ήταν οι Andrea Dovizioso, Jack Miller και Johann Zarco για τους “κόκκινους”, οι Alex Rins και Joan Mir για το Hamamatsu, οι Paul Espargaro και Miguel Oliveira για τους “πορτοκαλί”, ο Takaaki Nakagami για το HRC και οι Maverick Vinales και Fabio Quartararo για την Iwata.

Η pole position πήγε τελικά στον Pol Espargaro, ενώ στην πρώτη σειρά της σχάρα της εκκίνησης είχαμε P. Espargaro, Takaaki Nakagami και Johann Zarco (με σπασμένο σκαφοειδές παρακαλώ)! Όμως, οι κριτές του MotoGP είχαν τιμωρήσει τον Γάλλο για τα επεισόδια που είχε στην πίστα της Αυστρίας στον προηγούμενο αγώνα, με τους Morbidelli και P. Espargaro, κι έτσι ο πολύ ανεβασμένος αναβάτης της περιφερειακής ομάδας της Ducati θα ξεκινούσε τελευταίος, από τα pits.

Αρνητική εντύπωση έκαναν η 9η θέση για τον Andrea Dovizioso, που είχε τερματίσει 2ος στον προηγούμενο αγώνα στην ίδια πίστα, και η 10η θέση για τον ηγέτη της κατάταξης του Πρωταθλήματος Fabio Quartararo, που είχε προβλήματα με τα φρένα της Brembo.

Ο αγώνας ξεκινά, και ο Joan Mir πετάχτηκε μπροστά, για να κλέψει την πρώτη θέση από τον P. Espargaro, ενώ αμέσως δυνατά βγήκε μπροστά και ο Jack Miller.

Ο Andrea Dovizioso, που δεν θα αγωνίζεται με τη Ducati μετά το τέλος του 2020, ξεκίνησε να ανεβαίνει σταθερά θέσεις, όμως δεν θα κατάφερνε να παλέψει για το βάθρο όπως στον πρώτο αγώνα του Red Bull Ring.

Ακόμα χειρότερα τα πήγαινε ο Fabio Quartararo, που έπεσε στην 14η θέση, και κατόπιν ξεκίνησε να ανεβαίνει σιγά-σιγά θέσεις, διάγοντας έναν μίζερο αγώνα, δίχως δυνατότητα διάκρισης.

Η μάχη για τη νίκη περιελάμβανε τους Mir, Miller, Nakagami, Rins και P. Esparagaro, ενώ το στρατόπεδο της Yamaha είχε προβλήματα με τα φρένα της Brembo, η οποία είχε μάλιστα προμηθεύσει τους αναβάτες με μια νέα έκδοση (Evolution) των φρένων της, ώστε να μην συναντήσουν ξανά τα προβλήματα υπερθέρμανσης του πρώτου αγώνα στο Spielberg, μια πίστα άκρως απαιτητική για τα φρένα.

Με 12 γύρους να απομένουν για το τέλος του αγώνα, ο Maverick Vinales -ο μόνος που δεν χρησιμοποιούσε τα Evo φρένα της Brembo- έζησε μια εμπειρία που θα θυμάται για πάντα, καθώς τα φρένα… εξερράγησαν, και εκείνος εγκατέλειψε τη μοτοσυκλέτα του με 200+ χλμ/ώρα για να σωθεί! Η YZR-M1 του έπεσε αφρενάριστη στον φουσκωτό τοίχο με αέρα, πήρε φωτιά και κάηκε, ενώ ευτυχώς ο Vinales δεν έπαθε το παραμικρό.

Το συμβάν οδήγησε σε διακοπή του αγώνα με κόκκινη σημαία, τη δεύτερη συνεχόμενη διακοπή στους 2 αγώνες του Spielberg.

Σύντομα οι αναβάτες δέχθηκαν τη νέα εκκίνηση για τον 2ο αγώνα των 12 γύρων, με τον Jack Miller να έχει δεχθεί τονωτική ένεση με τα φρέσκα μαλακά ελαστικά της Michelin και να παλεύει εκ νέου για τη νίκη, απέναντι στον Pol Espargaro. Μεγάλος άτυχος της 2ης εκκίνησης ο Joan Mir, που δεν είχε φρέσκο ελαστικό μπροστά για να φορέσει, και ξεκίνησε έτσι να παίρνει την κάτω βόλτα. Ακόμα χειρότερα τα πήγε ο Nakagami στην εκκίνηση, πέφτοντας στην 7η θέση!

Ο Pol Espargaro έδειχνε λυσσασμένος για τη νίκη, παλεύοντας με τον Miller αλλά και με την πίστα, χάνοντας αρκετές φορές τα φρένα στις απαιτητικές στροφές μετά από τις τεράστιες ευθείες του Spielberg.

Πίσω τους μαινόταν μια ακόμα πορτοκαλί μάχη, μεταξύ Brad Binder και Miguel Oliveira, μάχη που τελικά θα κέρδιζε ο μεθοδικός και σταθερός Πορτογάλος, για να απομακρυνθεί από τον Νοτιοαφρικανό, και να απειλήσει τους πρώτους.

Στον τελευταίο γύρο η μάχη δόθηκε από τους P. Espargaro, Miller και Oliveira, με υπέροχα απροσδόκητο αποτέλεσμα. Βλέπετε, ενώ ο Pol προηγούνταν, ο Miller κατάφερε να τον περάσει και βάλθηκε να πλησιάζει την καρό σημαία. Πίσω τους, σε απόσταση αναπνοής καιροφυλακτούσε ο Oliveira.

Η πρώτη θέση του βάθρου θα κρινόταν στην τελευταία στροφή του τελευταίου γύρου του αγώνα, με τον Miller να βουτά στην εσωτερική του Pol, ανοίγοντας την τροχιά και των δύο στην ευθεία του τερματισμού. Ακριβώς αυτό που περίμενε ο Oliveira, για να περάσει το προπορευόμενο ντουέτο, και να πάρει αυτός, ο πρώτος Πορτογάλος στην ιστορία, την πρώτη του νίκη!

Ο Quartararo συνεχίζει να προηγείται στη γενική κατάταξη, με μόλις 3 βαθμούς όμως από τον δεύτερο Dovizioso, και 14 από τον τρίτο Miller.

Επόμενος αγώνα, αυτός του Misano, Θεού και Covid-19 επιτρέποντος, σε 2 εβδομάδες.

Top 10 αναβατών στον 6ο αγώνα του MotoGP 2020:
1. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3)
2. Jack Miller (Pramac Racing) + 0.316
3. Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) + 0.540
4. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) + 0.641
5. Andrea Dovizioso (Ducati Team) + 1.414
6. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) + 1.450
7. Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) + 1.864
8. Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) + 4.150
9. Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 4.517
10. Iker Lecuona (Red Bull KTM Tech 3) + 5.068

Δείτε ΕΔΩ την πλήρη κατάταξη του αγώνα.

Κι ΕΔΩ την γενική βαθμολογία του MotoGP.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 09:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon