.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 12:37

MotoGP 2018, 19ος αγώνας, Valencia (Ισπανία) - O Dovi επιπλέει στη βροχή

Triple crown της Honda στο αντίο του Pedrosa

Τελευταίος αγώνας για τη φετινή σεζόν και τελευταίο GP στην καριέρα του Dani Pedrosa, σε έναν αγώνα όπου στην ουσία ελάχιστα πράγματα έμεναν προς διαπραγμάτευση. Φέτος πάντως η Βαλενθιάνικη ατμόσφαιρα αποφάσισε να μας χαρίσει μια έξτρα παράμετρο σασπένς, όταν οι ουρανοί άνοιξαν και ξέχασαν και κλείσουν.

Υπό βροχή, κατά διαστήματα έντονη, έγιναν όλες οι μέρες δοκιμών του Grand Prix και η Κυριακή δεν αποτέλεσε την εξαίρεση. Ο Maverick Vinales είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση στη σχάρα εκκίνησης, μια ανάσα μπροστά από τον εντυπωσιακό Alex Rins της Suzuki και άλλη μια από τον Andrea Dovizioso, ενώ ο Marc Marquez θα ξεκινούσε πέμπτος παρά την πτώση του στη διάρκεια του Qualifying.

 dsc0307 0.gallery full top fullscreen
Maverick Vinales

Ο Danilo Petrucci βρισκόταν στην 5η θέση, ενώ πίσω από τον πρωταθλητή και στην 6η θέση έπαιρνε εκκίνηση ο θαυμάσιος Pol Espargaro με την ΚΤΜ του. Αυτό το προκριματικό session σίγουρα θα θέλει να ξεχάσει ο Valentino Rossi, που για μια φορά ακόμη τον τελευταίο καιρό βρέθηκε να εκκινεί από τη 16η θέση!

Υπό διαρκή βροχή, η εκκίνηση του αγώνα είναι ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον Rins, ο οποίος εκτοξεύτηκε μπροστά και άρχισε να χάνεται με το καλημέρα, γυρνώντας ως και 2 δευτερόλεπτα ταχύτερα από τον επόμενο καλύτερο.

 dsc3283.gallery full top fullscreen
Alex Rins

Μέσα σε 4-5 γύρους είχε χτίσει μια διαφορά 3.5 δευτερολέπτων από τον δεύτερο Dovizioso, ενώ πίσω του απλωνόταν ένα δράμα συνεχόμενων πτώσεων. Η δυνατή βροχόπτωση άφηνε μικρές λιμνούλες νερού σε διάφορα σημεία και πολλοί αναβάτες είδαν τον αγώνα τους να τελειώνει βίαια και απότομα από highside που προέκυψε συνεπεία aquaplaning – πλανάριζε στα στάσιμα νερά ο πίσω τροχός την ώρα που άνοιγαν το γκάζι και … απογείωση.

Στο πρώτο μισό του αγώνα χάσαμε αρκετούς αναβάτες, μεταξύ αυτών οι Aleix Espargaro, Jack Miller, Danilo Petrucci, Andrea Iannone, ενώ ο έτερος Espargaro, ο Pol της KTM, είχε μια πτώση από μπροστινό από την οποία ξαναμπήκε στον αγώνα.

Μέσα σε αυτό το μακελειό χάσαμε και τον Marquez, ο οποίος έκανε ένα λάθος στην είσοδο της στροφής στην προσπάθειά του να μείνει πίσω από τον Dovizioso, απογειώθηκε και όταν ξανάφτασε στη Γη είχε βγάλει τον αριστερό του ώμο, ενώ η Honda του δεν έμοιαζε πια με μοτοσυκλέτα.

 dsc6566.gallery full top fullscreen
Valentino Rossi

Την ίδια ώρα ο Vinales ζούσε ένα δράμα, χάνοντας τη μια θέση πίσω από την άλλη και μαζί και το όποιο πλεονέκτημα θα μπορούσε να του δώσει η pole position που είχε κατακτήσει την προηγούμενη μέρα. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν τον πέρασε ο ομόσταυλός του, Rossi, με τον οποίο έπαιζαν για το ενδοεταιρικό γόητρο και για την τρίτη θέση της κατάταξης.

Το δε δράμα του Vinales ολοκληρώθηκε στον 13ο γύρο, όταν απογειώθηκε με τρομακτικά εντυπωσιακό τρόπο και αυτός, αποχαιρετώντας τον αγώνα. Ήταν η στιγμή που ο Rossi άρχιζε να τον αφήνει πίσω λίγο μετά την προσπέρασή του, έτσι ο νεαρός Ισπανός προσπάθησε να πιέσει για να μείνει κοντά του.

Πλησιάζοντας στα μισά του αγώνα, ο Rins είχε πια αρχίσει να χάνει τα λάστιχά του και η διαφορά του μειωνόταν με πολύ γρήγορο ρυθμό. Οι δε δύο αναβάτες που τον κατεδίωκαν ήταν ο Dovizioso και, αναπάντεχα, ο Rossi, ο οποίος είχε κάνει έναν εκπληκτικό αγώνα από τη 16η θέση περνώντας κάμποσους αναβάτες και εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως μερικοί ακόμη πνίγηκαν στα νερά της Βαλένθια.

 dsc9353.gallery full top fullscreen
O Marc Marquez μετά την πτώση του

Σύντομα ο πιεζόμενος Rins έκανε ένα λάθος στα φρένα και αμφότεροι οι επερχόμενοι αναβάτες τον πέρασαν και βάλθηκαν να φύγουν μπροστά. Για λίγη ώρα φαινόταν να ξαναζούμε έναν αγώνα από το παρελθόν, με τους Dovi και Rossi να πηγαίνουν ρόδα-ρόδα για τη νίκη. Ο Rossi κατάφερε μάλιστα κάποια στιγμή και πέρασε τον αντίπαλό του, δείχνοντας πως είχε τα φόντα να κλείσει τη χρονιά με τη νίκη που του διαφεύγει κοντά ενάμιση χρόνο τώρα, μα δεν έμελλε.

Με τη βροχή να δυναμώνει διαρκώς, ο Dovizioso κατάφερε να τον περάσει και, μπαίνοντας στην ευθεία της πίστας άρχισε να νιώθει τη μοτοσυκλέτα του να πλανάρει στα γκάζια, σήκωσε αμέσως χέρι και λίγα δευτερόλεπτα μετά βγήκαν οι κόκκινες σημαίες. Βάσει αυτών, ο αγώνας θα έπρεπε να ξαναρχίσει με τη σειρά που είχε έναν γύρο προ της διακοπής. Αυτό σήμαινε πως ο Rins θα ήταν πρώτος, ο Dovizioso δεύτερος και ο Rossi τρίτος.

Με την επανεκκίνηση ο Dovizioso έφυγε πρώτος, ακολουθούμενος από τον Rossi και τρίτο τον Rins. Αυτή τη φορά ο αναβάτης της Ducati έβαλε το κεφάλι κάτω και άνοιξε μια μικρή διαφορά από τον Rossi, ο οποίος προσπάθησε πολύ να τον πλησιάσει και κάποια στιγμή έδειχνε πως θα το κατάφερνε. Ατυχώς για τον ίδιο, έπαθε ό,τι και οι περισσότεροι άλλοι αναβάτες τριγύρω του, πέφτοντας εκτός αγώνα και χάνοντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά έναν τερματισμό που έμοιαζε σίγουρος για το βάθρο.

257607 Pol Espargaro KTM RC16 Circuit Ricardo Tormo 2018
Ο Pol Espargaro τερματίζει

Με την πτώση αυτή, ο Rins εξασφάλισε τη δεύτερη θέση, ενώ στο χαμηλότερο σκαλί του βάθρου βρέθηκε ο έκπληκτος Pol Espargaro, ο οποίος είχε πέσει στο πρώτο κομμάτι του αγώνα και είχε ξαναμπεί. Με αυτόν τον εκπληκτικό τρόπο ο Ισπανός έφερε το πρώτο βάθρο για την ΚΤΜ στη διετή της παρουσία στα MotoGP και, φυσικά, πυροδότησε ένα τρελό πανηγύρι στο γκαράζ της ομάδας του.

Από τους συνολικά 24 αναβάτες που πήραν εκκίνηση στον αγώνα, τερμάτισαν μόλις οι 15. Οκτώ έπεσαν στο πρώτο κομμάτι του αγώνα πριν τη διακοπή, ενώ μετά την επανεκκίνηση στη λίστα των πεσόντων προστέθηκε και ο Alvaro Bautista για να κλείσει μάλλον άσχημα την πορεία του στα MotoGP, πριν μετακομίσει στο WorldSBK με τη Ducati.

Με το τέλος της αγωνιστικής σεζόν για τα MotoGP, επιβεβαιώθηκε και ο τρίτος και τελευταίος τίτλος για τη Repsol Honda, αυτός των ομάδων, κάνοντας το 2018 μια αξιομνημόνευτη χρονιά όπου η Honda τα πήρε όλα, Αναβάτες, Κατασκευαστές και Ομάδες, Triple Crown κοινώς.

257634 espargaro 2018 11 18 KTM GP Valencia 4129
Pol Espargaro

Όσον αφορά στον Pedrosa, ο τελευταίος του αγώνας ήταν μάλλον αδιάφορος, τυπικός της χρονιάς που είχε ο πολύπειρος Ισπανός και κατά την οποία ουδέποτε κατάφερε να συνεννοηθεί με τη μοτοσυκλέτα του. Χάρη στα τερτίπια του καιρού και τις αμέτρητες πτώσεις, ωστόσο, κατάφερε να τερματίσει 5ος και έτσι να συνεισφέρει στην κατάκτηση του triple crown από τη Honda – ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που ο Marquez προσέθεσε μηδέν βαθμούς σε αυτόν τον αγώνα.

Πλέον στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στην επόμενη μέρα, με όλα τα βλέμμα να εστιάζουν πάνω στην πρώτη εμφάνιση του Jorge Lorenzo ως αναβάτη της Repsol Honda. Οι δύο μέρες δοκιμών που παραδοσιακά ακολουθούν στη Valencia αναμένονται πιο ενδιαφέρουσες από ποτέ.

 dsc8477.gallery full top fullscreen
Dani Pedrosa

Δείτε εδώ αναλυτικά αποτελέσματα από το Grand Prix της Valencia

Δείτε εδώ την τελική βαθμολογία των MotoGP

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 13:00

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « MotoGP 2018, 18ος αγώνας, Sepang MotoGP 2019, 1ος αγώνας, Losail (Κατάρ) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon