.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 17:24

MotoGP 2017 - 14ος αγώνας, Aragon

 

Νίκη Marquez & επική απόδοση Rossi

 

Ο 14ος αγώνας της χρονιάς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP 2017 χαρακτηρίστηκε από την άξια νίκη του “πάντα στο όριο” Marc Marquez, από το 1-2 που έκανε το HRC με τη βοήθεια του Pedrosa και από την ανεβασμένη απόδοση Lorenzo που οδήγησε τη Ducati στην 3η θέση του βάθρου. Ειδική μνεία χρήζει η απόδοση του Valentino Rossi, που με σπασμένο πόδι έχασε για λίγο την Pole Position, ενώ στον αγώνα πάλεψε για τη νίκη μέχρι που τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του.

motogp aragon 2017 6

Λίγες μέρες πριν το GP του Aragon, η Yamaha είχε ήδη κανονίσει αντικαταστάτη για τη μοτοσυκλέτα του τραυματία (σπασμένο πόδι) Valentino Rossi, τον Michael van der Mark, όμως o θρύλος των GP από την Tavullia είχε διαφορετική άποψη. Έτσι, τα τεστ που έκανε καβάλα στη μοτοσυκλέτα ήταν θετικά, με τους γιατρούς να του δίνουν την Τετάρτη πριν τον αγώνα το πράσινο φως για να τρέξει! O καημένος ο vd Mark ήρθε στο Aragon, παρακολούθησε τον αγώνα, αλλά στη σέλα της M1 του VR46 ανέβηκε μόνο ο Rossi.

Δοκιμαστικά

Μπορεί ο Rossi να είχε σπάσει το πόδι του 23 μέρες πριν την 2η και καθοριστική μέρα των δοκιμαστικών (Σάββατο), αυτό δεν τον εμπόδισε όμως καθόλου από το να είναι άκρως ανταγωνιστικός. Πόσο ανταγωνιστικός; Ξεκίνησε την Παρασκευή από την 20η θέση, για να συνεχίσει στα σημαντικά FP3 με μια 10η θέση, που τον πήγε κατευθείαν στα Q2! Κι εκεί, βρέθηκε μόλις μια ανάσα από την Pole Position, πετυχαίνοντας τελική τον 3ο καλύτερο χρόνο των αναβατών, μόλις 0.180 δευτερόλεπτα πίσω από τον Pole man, Maverick Viniales.

motogp aragon 2017 16

Δεύτερος στη σχάρα εκκίνησης ήταν ο Jorge Lorenzo, ενώ η πρώτη πεντάδα συμπληρώθηκε από τους Cal Crutchlow και Marc Marquez -που είχε και πτώση στο τέλος. Πολύ καλή η 8η θέση του Aleix Espargaro της Aprilia, 10ος ο Iannone (πρώτο Suzuki) και 10ος... ο Mika Kallio της ΚΤΜ που συμμετείχε για μία ακόμη φορά ως Wildcard, βάζοντας και πάλι στα δοκιμαστικά τα γυαλιά στους εργοστασιακούς Smith & P. Espargaro!

Αγώνας

motogp aragon 2017 43

Την καλύτερη εκκίνηση όλων έκανε ο Jorge Lorenzo, που με αρωγό την κτηνώδη δύναμη της μοτοσυκλέτας της Ducati βρέθηκε να ηγείται της κούρσας από την 1η κιόλας στροφή. Όλοι υποψιαζόταν πως η πρωτιά Lorenzo δεν θα κρατούσε και πολύ, όμως ο Ισπανός βάλθηκε να διαψεύσει τους πάντες, κάνοντας ένα ταχύτατο και σταθερό αγώνα.

Δεύτερος ήταν ο Maverick Vinales, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να επαναλάβει την απόδοση που του χάρισε την pole position, και έδειχνε ανήμπορος να ακολουθήσει τον ρυθμό των πρώτων.

motogp aragon 2017 30

Έτσι, μετά από λίγο ο Valentino Rossi πέρασε εκείνος 2ος, και βάλθηκε να κυνηγάει τον Lorenzo, κόβοντας συνεχώς δεκατάκια από τον Ισπανό που προηγούνταν.

Ο Vinales προσπάθησε να αντεπιτεθεί, όμως η σκληρή γόμα που είχε επιλέξει δεν του ταίριαξε, και ξεκίνησε να βελτιώνει τους χρόνους του προς το τέλος του αγώνα. Μέχρι να επέλθει αυτή η βελτίωση όμως, ο Vinales έχασε πολύ χρόνο, αν και ευτυχώς δεν είχε πτώση, με τους Dovizioso & Marquez να τον προσπερνούν και να φεύγουν στο κατόπι του “γιατρού”.

motogp aragon 2017 7

Έτσι η κατάσταση διαμορφώθηκε ως εξής. Ο Rossi έφτανε τον Lorenzo, οι Marquez & Dovizioso κυνηγούσαν και έφταναν τον Rossi, ενώ ο Vinales έπαιζε τον ρόλο του... κινητού εμποδίου για τους αναβάτες που ερχόταν από πίσω.

Στην κεφαλή της κούρσας ο Marc Marquez έφτασε τον Rossi, αλλά στη βιασύνη του έκανε ένα πέρασμα “όποιον πάρει ο χάρος”, περνώντας σαν σφαίρα Rossi & Lorenzo (!) και φυσικά δεν σταμάτησε ποτέ στην επόμενη στροφή. Δεν έπεσε όμως, και επέστρεψε πεισμωμένος στο κυνήγι των πρώτων.

motogp aragon 2017 27

Στον ίδιο γύρο ο MM93 πέρασε τον Rossi, και κατόπιν ξεμπέρδεψε γρήγορα και με τον Lorenzo, για να κατευθυνθεί πρώτος προς την καρό σημαία, και να πετύχει την πέμπτη νίκη του για το 2017, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Pedrosa και τρίτο τον Lorenzo -το 2ο βάθρο του από όταν προσχώρησε στη Ducati. Έτσι στην ισπανική πίστα του Aragon οι Ισπανοί αναβάτες γέμισαν το βάθρο.

Πιο πίσω, ο Pedrosa είχε καταφέρει να περάσει τον Vinales, και στη συνέχεια πέρασε και τους Rossi & Lorenzo, όμως δεν είχε αρκετό χρόνο για να παλέψει για την πρωτιά με τον Marquez που είχε φύγει μπροστά. Παρόλα αυτά τερμάτισε δεύτερος, χαρίζοντας το 1-2 στο HRC.

motogp aragon 2017 35

Ο βελτιωμένος προς το τέλος του αγώνα Vinales κατάφερε να φτάσει τον κουρασμένο Rossi και να τον περάσει κι αυτός, αφήνοντας τον Ιταλό 5ο -εκπληκτική επίδοση αν λάβει κανείς το πόσο πρόσφατα είχε τραυματιστεί.

Πίσω από τον Rossi 6ος τερμάτισε ο Aleix Espargaro, με 7ο τον Dovizioso -καταστροφικός αγώνας για τον Ιταλό που ονειρεύεται τίτλο.

Δέκατος ήταν ο Pol Espargaro, που μόλις που κατάφερε να περάσει τον δοκιμαστή Mika Kallio που τερμάτισε 11ος.

motogp aragon 2017 14

Και οι τρεις πρώτοι αναβάτες έπλεξαν το εγκώμιο του Rossi, ενώ ο αναβάτης της Yamaha κατάφερε έτσι να μειώσει τη βαθμολογική ζημιά του τραυματισμού του, καθώς έχασε μόλις 1 GP, και στο επόμενο βγήκε 5ος, μην έχοντας καν αναρρώσει πλήρως. Στη γενική βαθμολογία προηγείται ο Marc Marquez με 224 βαθμούς, 2ος είναι ο Dovizioso με 208, τρίτος ο Vinales με196, τέταρτος πλέον ο Pedrosa με 170, και πέμπτος ο Rossi με 168. Η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική!

Επόμενος αγώνας αυτός της ιαπωνικής πίστας του Motegi, στις 15 Οκτωβρίου.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 14:09

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΜotoGP – 13ος Αγώνας, Misano MotoGP 2017 - 15ος γύρος, Motegi »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon