.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 11:54

MotoGP 2017, 3ος αγώνας, COTA

 

Νίκη Marquez, πτώση Vinales, Rossi στην κορυφή!

 

Στην γεμάτη σαμαράκια, και ιδιαίτερα απαιτητική πίστα Circuit of the Americas, ο Marc Marquez πήρε την… 9η συνεχόμενη νίκη του επί αμερικανικού εδάφους, ενώ ο Vinales είχε μια απρόσμενη και απογοητευτική πτώση που συνηγόρησε στο να αναρριχηθεί ο σταθερότατος Rossi στην 1η θέση της βαθμολογίας!

Η κατάσταση του ασφαλτοτάπητα της COTA είναι το λιγότερο τραγική, με τα σαμάρια να την κάνουν να μοιάζει με πίστα Motocross! Ο λόγος αυτός, σε συνδυασμό με την κρύα πίστα σε κάποια δοκιμαστικά (και δη στα τρίτα ελεύθερα) έριξε πολλούς αναβάτες (αρκετούς μάλιστα δις και τρις), με τον Alex Rins της Suzuki να εγκαταλείπει πριν την έναρξη του αγώνα, με κάταγμα στον καρπό.

Δοκιμαστικά

Στα πρώτα δοκιμαστικά ο Maverick Vinales έδειχνε ιδιαίτερα δυνατός, και όλοι περιμέναμε από τον νεαρό Ισπανό μια επανάληψη των αλάνθαστων κυριαρχικών εμφανίσεων που μας είχε συνηθίσει από τα pre-season δοκιμαστικά, αλλά και από τους 2 πρώτους αγώνες της χρονιάς. Όμως τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή.

Στο τέλος των ελεύθερων δοκιμαστικών αλλά και στα προκριματικά (QP), ο Marc Marquez έδωσε για μία ακόμη φορά ρεσιτάλ οδήγησης, καταφέρνοντας να επικρατήσει εμφατικά με χρόνο 2:02.741, έναντι 2:02.871 του Vinales, και 2:03.673 του τρίτου Rossi.

Το γεγονός πως ο Vinales δεν ένιωθε το ίδιο άνετα στην COTA, όπως στις 2 προηγούμενες κατέδειξε και ένα συμβάν, όπου όταν ο νεαρός Ισπανός πίστεψε (άδικα) στα δοκιμαστικά πως ο Rossi του έκλεινε τον δρόμο έχασε την ψυχραιμία του, και ξεκίνησε να χειρονομεί έντονα στον γιατρό. Στο παρκ-φερμέ Vinales και Rossi έδειξαν να συμφιλιώνονται, όμως ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν σύννεφα στη σχέση των 2 εργοστασιακών πιλότων της Yamaha.

Στο τέλος των δοκιμαστικών ο Loris Baz έκανε ένα αδιανόητο σώσιμο, όταν έχασε πρώτα τον μπροστινό και αμέσως μετά τον πίσω τροχό, έδειχνε να έχει πέσει, κι όμως πιέζοντας με αγκώνα, βρήκε πρόσφυση, και σηκώθηκε όρθιος αποφεύγοντας και το high-side (είχε μικρή ταχύτητα στην τελευταία στροφή) εντυπωσιάζοντας άπαντες!

Βήμα σαφούς βελτίωσης για τον Jorge Lorenzo, η κατάκτηση της 6ης θέση στη σχάρα εκκίνησης, κατόρθωμα που ο Ισπανός γιόρτασε με ενθουσιασμό μαζί με την ομάδα της Ducati.

Ο αγώνας

Η εκκίνηση του Marc Marquez ήταν καλή, όμως ο κατηγορίας φτερού Dani Pedrosa λες και εκτοξεύτηκε μπροστά από την 4η θέση, στρίβοντας πρώτος, εκπλήσσοντας τόσο τον ομόσταυλο του, όσο και τους υπόλοιπους αναβάτες και θεατές.

Ο Pedrosa μάλιστα συνέχισε με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό, δείχνοντας πως δεν ήταν απλώς μια τυχαία καλή εκκίνηση. Ο Marquez βρισκόταν στο κατόπι του, ενώ οι 2 αναβάτες της Honda έφτιαξαν μικρή διαφορά από τους υπόλοιπους.

Στο κυνήγι τους βρέθηκαν ο Valentino Rossi, ενώ πίσω του ο Lorenzo είχε κάνει όπως κι ο Pedrosa φανταστική εκκίνηση και βρέθηκε να παλεύει για την 4η θέση με τους Maverick Vinales και Johann Zarco!

Vinales και Zarco ξεμπέρδεψαν γρήγορα με τον Lorenzo, και τώρα όλα τα μάτια στράφηκαν στον νεαρό Ισπανό αναβάτη της Movistar Yamaha, περιμένοντας να ανεβάσει ρυθμό και να φτάσει εύκολα τους 3 πρώτους.

Κι όμως, κάτι τέτοιο δεν έμελλε να συμβεί, καθώς στο τέλος του 2ου γύρου ο Vinales έχασε τον μπροστινό τροχό στη στροφή 18, έπεσε κι εγκατέλειψε -ευτυχώς δίχως τραυματισμό. Ήταν μάλιστα τόσο απρόσμενη η πτώση του, που οι κάμερες δεν έπιασαν την αρχή της πτώσης, παρά μόνο την κατάληξη της! Ήταν η πρώτη πτώση του Vinales από το GP της Αργεντινής το 2016.

Μεγάλη απογοήτευση για τη Yamaha, όμως παράλληλα… ο γιατρός έδειχνε πολύ δυνατός, και ικανός για βάθρο, οπότε ο Lin Jarvis δεν έβαφε όλα τα πανιά του μαύρα.

Κι εκεί που ο Rossi έβαλε το κεφάλι κάτω για να πλησιάσει τα 2 εργοστασιακά Honda, έκανε ένα λάθος κι ανοίχτηκε σε μια στροφή, με τον Johann Zarco της Tech3 Yamaha να του «χώνεται» επιθετικά, και στην έξοδο να μην του αφήνει χώρο να ελιχθεί. Για να μη συγκρουστούν οι 2 αναβάτες, ο Rossi ανοίχτηκε απότομα και βγήκε εκτός ορίων της πίστας, για να μπει μετά ξανά μέσα, μπροστά από τον Zarco.

Ενώ τώρα η οργάνωση του αγώνα παραδέχθηκε πως ο Rossi δεν είχε άλλη επιλογή, έδωσαν ποινή 0,3 δευτερολέπτων στον «γιατρό», γιατί όταν ξαναμπήκε στην πίστα δεν κράτησε την ίδια απόσταση από τον προπορευόμενο Marquez, αλλά εκμεταλλευόμενος την έξοδο του, τον πλησίασε εμφανώς.

Το παραπάνω επεισόδιο δημιούργησε ένταση μεταξύ Zarco & Rossi, με τον 1ο να δηλώνει μετά τον αγώνα πως δεν έκανε τίποτα κακό, και με τον 2ο να δηλώνει πως «το πρόβλημα δεν είναι η οργάνωση, το πρόβλημα είναι ο Zarco».

Στη συνέχεια ο Marc Marquez ξεκίνησε τις απόπειρες προσπέρασης του Pedrosa, απόπειρες που μετά από μια σύντομη μάχη στέφθηκαν με επιτυχία. Ο Marquez τέθηκε έτσι επικεφαλής με 13 γύρους να απομένουν μέχρι την καρό σημαία, και ξεκίνησε να χτίζει διαφορά -κανείς δεν μπόρεσε να τον ακολουθήσει.

Καθώς ο αγώνας έφτανε στο τέλος του, ο Pedrosa έδειχνε να βρίσκεται στο όριο της πρόσφυσης των ελαστικών του, και ο Rossi που… μυρίστηκε αίμα, τον έφτασε και τον πέρασε, φεύγοντας μπροστά.

Τελικά η ποινή των 0,3 δευτερολέπτων δεν επηρέασε το αποτέλεσμα, καθώς ο Rossi τερμάτισε στη δεύτερη θέση, 3 δευτερόλεπτα πίσω από τον Marquez και 2 μπροστά από τον Pedrosa. Με το αποτέλεσμα αυτό, ο σταθερός Rossi (3 συνεχόμενα βάθρα) με συνολικά 56 βαθμούς ανέβηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, περνώντας τον Vinales που έχει 50. Τρίτος βρέθηκε ο Marquez, με 38 βαθμούς, περνώντας τον 4ο πλέον Dovizioso που έχει 30. Η πρώτη πεντάδα στην βαθμολογία του MotoGP μετά από 3 αγώνες κλείνει με τον Cal Crutchlow, που έχει 29 βαθμούς.

Ο Crutchlow πήρε τελικά την 1η θέση ανάμεσα στους αναβάτες των ιδιωτικών ομάδων, καταφέρνοντας να προσπεράσει τον Zarco, ενώ ο Iannone ξόρκισε την μέχρι στιγμής κακοτυχία του, για να τερματίσει 7ος , πίσω από τον Andrea Dovizioso, που ήταν και ο ταχύτερος εκ των Ducatisti -ο Jorge Lorenzo τερμάτισε τελικά 9ος.

ΚΤΜ & Aprilia δεν τα πήγαν καθόλου καλά στην COTA, με αρκετές πτώσεις, και μηχανικά προβλήματα στα δοκιμαστικά, ενώ στον αγώνα είχαμε πτώση του Lowes και τελευταία θέση από τν A. Espargaro στο στρατόπεδο των «απριλιανών» και προτελευταία θέση για τον Smith, και μηχανική εγκατάλειψη για τον P. Espargaro στο στρατόπεδο των Αυστριακών.

Επόμενη στάση στην Ευρώπη για το MotoGP, στην ισπανική πίστα της Jerez.

Δείτε τα highlights δοκιμαστικών και αγώνα στο παραπάνω βίντεο.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 14:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « MotoGP 2017, 2ος αγώνας, Αργεντινή MotoGP 2017, 4ος αγώνας, Jerez »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon