.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 02:39

MXGP, 16ος αγώνας, Ολλανδία

 

Desalle κερδίζει, Cairoli πανηγυρίζει

 

Το ραντεβού με την Ιστορία στο θρυλικό ΤΤ Circuit του Assen δεν έφερε πιο κοντά τη λύση στον τίτλο της MXGP, αντιθέτως ο θριαμβεύσας Clement Desalle περιέπλεξε τα πράγματα και ο Toni Cairoli ήταν ο κερδισμένος - όπως, κλασικά, και ο Jeffrey Herlings στην MX2.

Το πρωί της Κυριακής οι ουρανοί άνοιξαν και οι παρευρισκόμενοι μάλλον θα έχουν να λένε για την ποσότητα νερού που έπεσε στην άμμο του Assen. Όσο κι αν άνοιξε ο ουρανός την ώρα των αγώνων, το βαρύ τερέν προσέθεσε έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας σε έναν αγώνα που παραδοσιακά απαιτεί τα πάντα από τους αναβάτες: αντοχή, ταχύτητα, τεχνική.

Στην Ολλανδία αναδείχθηκε και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του Womens' MX, η Γαλλίδα Livia Lancelot με την Kawasaki.

MXGP


Όσο περισσότερο πλησιάζει στον τίτλο ο Tim Gajser (Honda), τόσο πιο δύσκολος αυτός γίνεται. Για τρίτο κατά σειρά αγώνα ο κυρίαρχος χαρακτήρας του έχει συρρικνωθεί και έφυγε από την Ολλανδία με τον χειρότερο φετινό του απολογισμό, μόλις 9 βαθμούς. Τουλάχιστον σε Βέλγιο και Ελβετία είχε πάρει μια νίκη και είχε (σχεδόν) κάψει από ένα σκέλος, εδώ όμως πέρασε ένα εφιαλτικό διήμερο, με αποκορύφωμα την εγκατάλειψη στον δεύτερο αγώνα, όταν και έστειλε τη μοτοσυκλέτα του ιπτάμενη σε έναν φράκτη όπου έσπασε γκαζιέρα και χειριστήρια μπροστινού φρένου.

Κερδισμένοι από την κακοδαιμονία του πρωτοπόρου ήταν αρκετοί. Πρώτος και καλύτερος ο Βέλγος Clement Desalle (Kawasaki) που με δύο δεύτερες θέσεις πήρε την πρώτη του συνολική νίκη από πέρυσι στον ίδιο αγώνα!

Μετά ήταν ο Toni Cairoli (KTM) που έχασε τη συνολική πρωτιά από τον Desalle για έναν βαθμό. Πήρε τη νίκη στο δεύτερο σκέλος, μα στο πρώτο απείχε ένα δευτερόλεπτο από το βάθρο όταν απέτυχε να περάσει τον Glenn Coldenhoff (KTM).

Άλλος ένας μεγάλος κερδισμένος ήταν ο Shaun Simpson (KTM), καταφέρνοντας να πάρει με άνεση 8 δευτερολέπτων τον πρώτο αγώνα - στον δεύτερο όμως μπλέχτηκε με τον Gautier Paulin (Honda) και έχασε επαφή.

Στο πρωτάθλημα με 100 διαθέσιμους βαθμούς να απομένουν ως το τέλος, ο Gajser (653 β.) έχει μια σχετική άνεση 65 βαθμών από τον Cairoli (588 β.), η οποία θεωρητικά του δίνει τον τίτλο του ακλόνητου φαβορί. Τι γίνεται όμως αν σημειώσει μονοψήφια συγκομιδή και στον επόμενο αγώνα; Δραματικό φινάλε, γιατί όχι;

«Τα πάντα είναι πιθανά,» είπε μετά τον αγώνα ο Cairoli, «έχει 100 βαθμούς στο πρωτάθλημα, το ξέρουμε πως είναι δύσκολο αλλά θέλουμε να κερδίσουμε και τότε θα δούμε τι θα κάνουν κι οι άλλοι. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε.»

Πριν μερικούς αγώνες η απόστασή του από την κορυφή ήταν τόσο μεγάλη που ο Cairoli δήλωνε πως πλέον στρέφεται στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας του για το 2017. Από τη στιγμή όμως που ο Gajser του επιτρέπει να ονειρεύεται, ο Ιταλός πάει στη Charlotte των ΗΠΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με ανανεωμένα κίνητρα για το 50άρι και ό,τι βγει.

Αυτός που δεν έχει καμιά σχέση με τη μάχη του τίτλου είναι ο Glenn Coldenhoff από την έβδομη θέση της κατάταξης, ο οποίος το καταδιασκέδασε στο Assen με δύο τρίτες θέσεις, την πρώτη φετινή άνοδο στο τελικό βάθρο και άλλες δύο προσωπικές πρωτιές για το 2016, τη Holeshot και ένα βραβείο ταχύτερου γύρου στον αγώνα.

ΜΧ2


Στα 250 κυβικά υπήρξε αρκετά λιγότερο δράμα «πρωταθληματικού» επιπέδου. Τι κι αν λόγω του πρόσφατου τραυματισμού του ο Jeffrey Herlings (KTM) επέτρεψε στον Jeremy Seewer (Suzuki) να τον πλησιάσει λίγο στη βαθμολογία; Με τη σημερινή του νίκη στο Assen – μια δεύτερη και μια πρώτη θέση στους ισάριθμους αγώνες – ο Ολλανδός πήγε τη διαφορά στους 72 βαθμούς και, όσο βρίσκει τη φόρμα του μάλλον κάνει τη συνέχεια να μοιάζει διαδικαστική.

Καλύτερος βοηθός στην προσπάθειά του για τον τίτλο ήταν ο ίδιος ο Seewer, καθώς βυθίστηκε στην άμμο και, με μια 13η και μια 15η θέση, μάλλον συνεισέφερε τα μέγιστα στο να απομακρυνθεί ο αντίπαλός του.

Στην κόλαση (κατά την περιγραφή του ίδιου του Herlings για τις συνθήκες της πίστας μετά την καταιγίδα) του Assen αναδείχθηκαν κάποιοι μη αναμενόμενοι ήρωες, όπως ο Brian Bogers (KTM) που με δύο τρίτους τερματισμούς κατατάχθηκε δεύτερος στο σύνολο. Από κοντά και ο Thomas Covington (Husqvarna), που αναπάντεχα κέρδισε τον πρώτο αγώνα – μα δεν κατάφερε και πολλά στον δεύτερο.

Ένα όνομα που μάλλον θα πρέπει να προσέξουμε είναι ο τρίτος του συνολικού αγώνα, Jorge Prado Garcia (ΚΤΜ). Ο νεαρός Ισπανός ξεχώρισε με τη δεύτερη θέση του στον δεύτερο αγώνα, ενώ έχει και τον Herlings να τον επαινεί αξιοσημείωτα.

«Δεν εκπλήσσομαι που βλέπω τον Jorge εδώ, είναι ένα σπουδαίο ταλέντο, όπως ακριβώς ήμουν εγώ και ο (Ken) Roczen στην ηλικία του,» είπε ο πρωτοπόρος της κατάταξης. Και, μιας και μιλάμε για τον 21 ετών Herlings, στο Assen μάζεψε την 60ή του νίκη σε Grand Prix. Πού θα σταματήσει;

Φέτος πάντως δύσκολα θα τον σταματήσει κάποιος. Με 644 βαθμούς βλέπει από απόσταση τον Seewer (568 β.), ενώ ακολουθεί από ακόμη πιο μακριά ο Benoit Paturel (Yamaha) με 460 βαθμούς, μόλις 13 περισσότερους από τον Max Anstie (Husqvarna).

Φωτογραφίες

Βίντεο

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 23:50

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « MXGP, 15ος αγώνας, Ελβετία MXGP, 18ος αγώνας, Glen Helen »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon