.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 09:13

Παγκ. Πρωτάθλημα MX 2015, 18ος αγώνας, Η.Π.Α

 

Κόντρα στο AMA Motocross!

 

 

Ο δέκατος όγδοος και τελευταίος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος FIM Motocross για το 2015, διεξήχθη ξανά μετά από μια τετραετία στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στο Glen Helen.

Παγκόσμιο εναντίον AMA Motocross

Ο Antonio Cairoli της ομάδας Red Bull KTM Factory Racing ήταν αυτός που σημείωσε τον ταχύτερο γύρο του Σαββατοκύριακου για την κατηγορία MXGP, ενώ ο Jessy Nelson της ομάδας Troy Lee Designs Lucas Oil Red Bull KTM, στην ΜΧ2.
Ο τίτλος του MXGP είχε ήδη δοθεί από τον προηγούμενο γύρο στον νεοσύλλεκτο Super Star Romain Febvre της Yamaha Racing, τον πρώτο αναβάτη που εκθρόνισε τον αδιαφιλονίκητο Antonio Cairoli.
Ο τελευταίος επέστρεψε στο Glen Helen για να αγωνιστεί με τους Αμερικάνους, έστω και αφορμάριστος μετά την αποχή του, λόγω ενός τραυματισμού που υπέστη από τον 15ο γύρο του πρωταθλήματος στο χέρι.
Στην ΜΧ2 ο νεαρός αναβάτης της Honda Tim Gajser ήταν αυτός που κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο της κατηγορίας για το 2015!

Ο αγώνας της Αμερικής συγκεντρώνει ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του πρωταθλήματος, μιας και είναι ο μόνος αγώνας που προσελκύει τους αναβάτες παγκόσμιας κλάσης του AMA να ανταγωνιστούν τους αναβάτες του ΜΧGP.

Στην μεγάλη κατηγορία, oι αναβάτες του AMA, Marvin Musquin, Dean Wilson, Cooper Webb, Josh Grant, Jason Anderson καθώς και πολλοί άλλοι, αποφάσισαν να παραταχθούν εναντίον των αναβατών του παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Το ίδιο συνέβη και για τους Jessy Nelson, Shane McElrath και Chris Alldredge, που εκπροσώπησαν το AMA στην ΜΧ2.

MX2 - Ασταμάτητος Nelson


Ο ασταμάτητος Jessy Nelson ήταν ο κυρίαρχος της κατηγορίας, καθώς κέρδισε και τους δυο αγώνες, σημειώνοντας την πρώτη του επιτυχία ως επαγγελματίας αναβάτης στα ΜΧGP αλλά και εκτός της πατρίδας του.

Το αστέρι της ημέρας όμως ήταν ο νεαρός Tim Gajser.
Μετά από δυο καλούς αγώνες στρατηγικής οδήγησης, ο αναβάτης της Honda Racing Team κατάφερε να συγκεντρώσει τους τελευταίους πολύτιμους βαθμούς και να στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής για την κατηγορία MX2. Ένα πρωτάθλημα που έχει να κατακτήσει η Honda από το 1995 και τον Alessandro Puzar, όταν η μικρή κατηγορία ήταν στα 125 κυβικά εκατοστά.

Ο Pauls Jonass έκανε ότι καλύτερο για να αντιμετωπίσει τον Gajser στον 1ο αγώνα, αλλά όπως δήλωσε και ο ίδιος, η αυξημένη θερμοκρασία τον κατέβαλε και δεν κατάφερε να έχει την απόδοση που ήθελε.
Ο αναβάτης της ΚΤΜ Shane McElrath βρέθηκε σε μια καλή ημέρα πετυχαίνοντας το 3-2 αφήνοντας 3ο στην γενική τον Valentin Guillod της Yamaha, που κατάφερε να πάρει μια 5η θέση στον πρώτο αγώνα και μια 3η στον δεύτερο.
Αποτελέσματα:

1. Jessy Nelson (KTM) 1-1
2. Shane McElrath (KTM) 3-2
3. Valentin Guillod (Yamaha) 5-3
4. Tim Gajser (Honda) 6-4
5. Max Anstie (Kawasaki) 4-8

MXGP - Febvre ο τιμωρός!


Στην MXGP κατηγορία, ο ήδη Παγκόσμιος Πρωταθλητής Romain Febvre ήταν και αυτός που κατάφερε να αντιμετωπίσει και να εκτοπίσει τους Αμερικανούς μέσα στην πατρίδα τους.
Ο Febvre στον πρώτο αγώνα είχε να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των πολύ δυνατών Cooper Webb και Josh Grant , φτάνοντας να μάχονται με τον Webb μέχρι και στα τελευταία στάδια του αγώνα.
Δυο γύρους πριν το τέλος του αγώνα κάνοντας μια εκπληκτική κίνηση ο Febvre αιφνιδίασε τον Webb στο τεράστιο άλμα Mount St. Helens καταφέρνοντας να δει πρώτος την καρό σημαία του τερματισμού.
Στον δεύτερο αγώνα, ο Antonio Cairoli ήταν αυτός που έστριψε 1ος , έχοντας στους πρώτους γύρους συνεχόμενα την ασφυχτική πίεση του Webb.
Πίσω τους οι Grant και Febvre έδιναν την δική τους μάχη ανεβάζοντας συνεχώς ρυθμό, καταφέρνοντας έτσι να πλησιάσουν τους πρωτοπόρους Webb και Cairoli.

Με τον Cairoli να εγκαταλείπει, ο Webb έδωσε τη δική του μάχη μέχρι το τέλος του αγώνα με τον Febvre.
Ο Grant προς το τέλος του αγώνα έχοντας δημιουργήσει μια απόσταση ασφαλείας έξι δευτερολέπτων, είδε τον Γάλλο να κερδίζει έδαφος μειώνοντας σημαντικά τη διαφορά τους.
Με μόνο τρεις γύρους να απομένουν, ο Febvre ήταν ήδη στον τροχό του Grant, και η μάχη πλέον ήταν αναπόφευκτη.
Όμως στο άλμα Mount St. Helens, ο Febvre ξαφνικά έχασε το εμπρόσθιο τροχό του και έπεσε, βλέποντας στην συνέχεια τον Josh Grant να σημειώνει μια απίστευτη νίκη μέσα στο Glen Helen της Καλιφόρνιας.

Αποτελέσματα
1. Romain Febvre (Yamaha) 1-2
2. Josh Grant (Kawasaki) 3-1
3. Cooper Webb (Yamaha) 2-3
4. Dean Wilson (KTM) 7-4
5. Glenn Coldenhoff (Suzuki) 6-6

Φωτογραφίες

Video

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 09:20

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon