.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 14:10

MXGP 2020, 1ος αγώνας, Matterley Basin (Αγγλία)

Καυτή αρχή σε μια απρόβλεπτη χρονιά

Πρώτος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross με το Αγγλικό MXGP να διεξάγεται υπό εξαιρετικές, ηλιόλουστες καιρικές συνθήκες την Κυριακή 1/3 (μετά από ένα βροχερό διήμερο) και ένα ρόστερ γεμάτο αναβάτες ικανούς για τη νίκη να προσδίδουν επιπλέον ενδιαφέρον στο νέο πρωτάθλημα.

Φέτος οι αναμενόμενοι πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος είχαν την τύχη να ξεκινήσουν τη χρονιά υγιείς και δυνατοί, με μόνη παραφωνία τον εκπληκτικό Ισπανό δις πρωταθλητή ΜΧ2 και rookie της ΜΧGP, Jorge Prado (KTM), να έρχεται από εγχείρηση και να μην είναι ακόμη στο 100% της φυσικής του κατάστασης,

Πέραν αυτού όμως, τα βαριά ονόματα της μεγάλης κατηγορίας είναι εδώ σε άριστη φόρμα και υπόσχονται δυνατές μάχες και αγωνία ως το τέλος. Ο πρωταθλητής του 2019, Tim Gajser (Honda), είναι μια υπολογίσιμη δύναμη, έχοντας απέναντί του τους δύο αστέρες της ΚΤΜ, Jeffrey Herlings και Antonio Cairoli.

ΜΧGP

Τα χρονομετρημένα του Σαββάτου έδωσαν την πρώτη θέση στον Gajser, ωστόσο με την εκκίνηση του πρώτου αγώνα της κατηγορίας ήταν ο Jeremy Seewer (Yamaha) αυτός που ξεχώρισε παίρνοντας την πρώτη Holeshot της χρονιάς.

Στο κατόπι του οι Gajser και Herlings, με τον πρώτο να έχει μια άτυχη στιγμή όταν χτύπησε με τον Jeremy Van Horebeek (Honda) και έχασε πολύ έδαφος, υποχωρώντας στη 13η θέση.

Στο μεταξύ ο Herlings είχε αναλάβει να οδηγήσει τον αγώνα, αφήνοντας πίσω του μια μάχη αρκετών αναβατών με βλέψεις για το βάθρο.

Στο τέλος ουδείς κατάφερε να απειλήσει τον Ολλανδό πρωταθλητή του 2018 (και μεγάλο άτυχο της περσινής χρονιάς, όταν έχασε μεγάλο μέρος της εξαιτίας τραυματισμού στην pre-season), ο οποίος έφτασε σε μια πειστικότατη νίκη με διαφορά άνω των 11 δευτερολέπτων από τον δεύτερο Seewer.

Το βάθρο συμπλήρωσε ο Mitch Evans (Honda), κρατώντας επιτυχώς τον Cairoli τέταρτο.

Στο δεύτερο σκέλος της MXGP οι Gajser και Cairoli οδήγησαν στην αρχή τη δράση, έχοντας αμφότεροι περάσει τον Henry Jacobi (Yamaha) που πήρε τη Holeshot μετά την εκκίνηση.

Οι δυο τους πάλεψαν στα πρώτα στάδια του αγώνα για τη νίκη, ωστόσο σύντομα θα τους έκανε παρέα και ο Herlings που αρχικά κινείτο στην 4η θέση, πριν καθαρίσει κι αυτός τον Jacobi.

Στη συνέχεια ο Herlings έβαλε στο στόχαστρο τον ομόσταυλό του Cairoli, τον οποίο και πέρασε μόλις στον 4ο γύρο, για να σχηματιστεί από νωρίς η τελική κατάταξη του βάθρου του δεύτερου αυτού αγώνα, με τον Gajser να αποδεικνύεται ακαταμάχητος ως την καρό σημαία.

Το αποτέλεσμα αυτό έδωσε τη συνολική νίκη του Αγγλικού ΜΧGP στον Herlings, με τον Gajser δεύτερο και τον Cairoli τρίτο, σχηματίζοντας πρακτικά και την πρώτη τριάδα της κατάταξης όπως διαμορφώθηκε από τον πρώτο αυτόν αγώνα.

ΜΧ2

Τις προηγούμενες δύο χρονιές και ειδικά πέρυσι η κατηγορία των 250 κυβικών είχε έναν αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή. Ο Jorge Prado ήταν τόσο σαρωτικός το 2019 που δεν άφησε περιθώριο σε κανέναν να τον νικήσει παρά μόνο όταν απουσίασε από ένα GP λόγω τραυματισμού.

Φέτος ωστόσο, η προαγωγή του στη μεγάλη κατηγορία άφησε πίσω μια ΜΧ2 ανοικτή σε όλα τα προγνωστικά, καθώς υπάρχει μια σειρά ικανών αναβατών αλλά ουδείς ως τώρα δεν δείχνει να είναι ο νέος κυρίαρχος. Έτσι περιμένουμε μια αμφίρροπη χρονιά, γεγονός που φυσικά μόνο ως υπέροχο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στην Αγγλία το πρώτο σκέλος ξεκίνησε με τον Tom Vialle (KTM) να οδηγεί με τόσο γρήγορο ρυθμό που όλοι πίστεψαν πως θα οδηγούσε την κούρσα από σημαία σε σημαία. Μόνο που ο Γάλλος τα έκανε σαλάτα στον 8ο γύρο όταν έπεσε και έχασε κάμποσες θέσεις και να τερματίσει τελικά 6ος.

Η εξαφάνισή του από την κεφαλή του αγώνα άφησε ανοικτό το πεδίο στον Jago Geerts (Yamaha) να οδηγήσει ως τη νίκη, με δεύτερο τον Jed Beaton (Husqvarna) και τρίτο τον Mikkel Haarup (Kawasaki).

Εντύπωση προκάλεσε η κακή εμφάνιση του Thomad Kjer Olsen (Husqvarna), δηλαδή του Δανού αναβάτη που πέρυσι με την ΚΤΜ ήταν ο μόνος που κυνήγησε τον Prado όσο μπόρεσε και δικαίως φέτος συγκαταλέγεται στα δυνατά φαβορί για τον τίτλο. Στο πρώτο σκέλος τερμάτισε μόλις 11ος.

Στο δεύτερο σκέλος ήταν ο Rene Hofer (KTM) που έστριψε πρώτος για τη Holeshot, με τον Αυστριακό αναβάτη να οδηγεί για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Η πίεση ωστόσο που ήρθε από πίσω έφερε το όνομα του Vialle, ο οποίος για μια φορά ακόμη είχε τον ρυθμό αλλά τώρα δεν έκανε το λάθος, έτσι κατάφερε να μείνει πίσω από τον Hofer και να τον περάσει τρεις γύρους πριν το τέλος για να πάρει τη νίκη.

Ο Hofer τερμάτισε δεύτερος και τρίτος ήρθε ο Haarup.

Με τα αποτελέσματα αυτά η συνολική νίκη του Αγγλικού MX2 GP πήγε στον Geerts (4oς στο δεύτερο σκέλος), με δεύτερο τον Vialle και τρίτο τον Haarup, στήνοντας έτσι την πανομοιότυπη πρώτη κατάταξη του πρωταθλήματος για το 2020.

Ο επόμενος αγώνας του MXGP θα μας ταξιδέψει στην Ολλανδία και τη φημισμένη πίστα του Valkenswaard την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία MXGP 2020

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 14:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon