.
Κατηγορία GNCC
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011 09:58

GNCC 2011, 1ος αγώνας, River Ranch, Florida

 

Με το δεξί ο Mullins

 



Του Χρήστου Σώκου
Φωτογραφίες: Shan Moore

Στον πρώτο αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο River Ranch της Florida, όλως παραδόξως στα μέσα της εβδομάδας (9/3), ο Charlie Mullins (KTM) ήταν αυτός που μπόρεσε να ανταποκριθεί καλύτερα στο αμμώδες και σκονισμένο τερέν στην XC1, ενώ στην XC2 η ΚΤΜ ανέβηκε ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου με αναβάτη τον δεκαεξάχρονο Steward Baylor Jr.

GNCC


Το δημοφιλέστερο off road πρωτάθλημα της Αμερικής είναι αναμφίβολα το GNCC (Grand National Cross-Country Series). Μοιάζει αρκετά με τους αγώνες scramble που διοργανώνονται στην χώρα μας αλλά έχει μεγαλύτερη διάρκεια (3 ώρες) και διαδρομή (περίπου 13-18 χιλιόμετρα ο κύκλος). Όλες οι εταιρείες δίνουν μεγάλη σημασία στο GNCC, ενώ παρόμοιο αντίκτυπο έχει και στους αναβάτες.

Μην ξεχνάμε ότι ο David Knight είχε μείνει δύο χρόνια στην Αμερική (2007 και 2008) συμμετέχοντας και κερδίζοντας τελικά τον τίτλο του GNCC. Το ίδιο είχε κάνει και ο Juha Salminen άλλωστε, αποδεικνύοντας ότι οι κορυφαίοι της Ευρώπης περνάνε μιας βόλτα από εκεί, ως απεσταλμένοι των εταιριών τους, για ευνόητους λόγους.
Δύο είναι οι κορυφαίες κατηγορίες που ουσιαστικά προσελκύουν τους καλύτερους αναβάτες και το ενδιαφέρον του κόσμου, η XC1 όπου συμμετέχουν μοτοσικλέτες 450cc τετράχρονες και 250cc δίχρονες, καθώς και η XC2 με μοτοσικλέτες 250cc τετράχρονες και 125cc δίχρονες.

XC1


Στην εκκίνηση τόσο ο Mullins όσο και ο δεύτερος factory αναβάτης της ΚΤΜ γνωστός MXer, Mike Brown ( συμμετέχει φέτος και στο πρωτάθλημα WORCS), έφυγαν δυνατά και μετά την πρώτη στροφή βρίσκονταν στην πεντάδα. Ο περυσινός πρωταθλητής της XC1, Josh Strang (Suzuki), δεν μπόρεσε να κρατήσει παραπάνω από τρεις στροφές την πρώτη θέση, παραδίδοντας την στον Mullins καθώς έμπαιναν στο κομμάτι με τα δέντρα.

Βέβαια λίγο μετά στο αμμώδες τμήμα η κατάσταση άλλαξε ξανά με τον Strang να τίθεται επικεφαλής, προσωρινά όμως γιατί ο Brown είχε ανεβάσει πολύ τον ρυθμό του και πέρασε μπροστά. Για τους επόμενους τέσσερις γύρους έκανε μοναχικό αγώνα, χωρίς όμως να αντιληφθεί ότι ο Mullins είχε αρχίσει να τον πλησιάζει επικίνδυνα.

Στον πέμπτο γύρο και ενώ οι δύο αναβάτες έφτασαν σε ένα μεγάλο λασπόλακκο, ο Mullins περνώντας μέσα από αυτόν βρέθηκε μπροστά από τον Brown, ο οποίος κινούμενος με ασφάλεια πήγε γύρω - γύρω. Από εκεί και πέρα τα πράγματα ήταν εύκολα για τον Mullins που πήρε την πρώτη νίκη της χρονιάς με την καινούρια του ομάδα για φέτος, αφήνοντας δεύτερο τον Brown.

Εντυπωσιακή εμφάνιση έκανε ο Chris Bach με Beta 450RR, στην πρώτη εμφάνιση της εταιρείας στην Αμερική, ο οποίος στην εκκίνηση μπλέχτηκε και έμεινε τελευταίος. Από εκεί και πέρα όμως έπιασε ένα ξέφρενο ρυθμό, φτάνοντας μέχρι και την δεύτερη θέση, αλλά η υπερβολική ενέργεια που σπατάλησε ήταν η αιτία να μείνει τρίτος. Ο Strang, συμβιβάστηκε με την τέταρτη θέση, καθώς δεν μπόρεσε να αποδώσει όπως θα ήθελε.

XC2


Από την αρχή του αγώνα μέχρι το τέλος κυριάρχησε ο Baylor, παίρνοντας και την πρώτη του νίκη σε GNCC. Δεύτερος και με ένα λεπτό διαφορά έμεινε ο αναβάτης της Husqvarna, Jason Thomas, ο οποίος δήλωσε,  ‘ήμουν πιο γρήγορος από τον Baylor σε κάποια κομμάτια και αυτός πιο γρήγορος σε κάποια άλλα. Ήλπιζα ότι στο τέλος θα άντεχα αλλά τελικά δεν τα κατάφερα.”

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ακόμα ένας αναβάτης της KTM, o Jesse Robinson, αφήνοντας στην τέταρτη θέση τον Andrew De Long, ο οποίος συμμετέχει στο National Enduro.

Δηλώσεις αναβατών XC1


Charlie Mullins:  “Όλη τη διάρκεια του αγώνα ήμουν εκεί που ήθελα. Δύο γύρους πριν το τέλος έφτασα κοντά στον Brown και μόλις είδα τον λασπόλακκο στον τελευταίο γύρο κατάλαβα ότι ήταν η ευκαιρία μου να περάσω μπροστά. Από εκεί και πέρα κράτησα απλώς το γκάζι ανοιχτό.”

Mike Brown: “Στον τελευταίο γύρο είχα ακόμη διαφορά αλλά δεν κατάφερα να την διατηρήσω και ο Mullins τελικά έφυγε πρώτος”.

Chris Bach: “Δεν είμαι σίγουρος ποιος ήταν, αλλά κάποιος με χτύπησε στην εκκίνηση και έπεσα. Ήμουν τόσο θυμωμένος που οδήγησα επιθετικά σαν ηλίθιος για να επανακάμψω. Έφτασα μέχρι και την δεύτερη θέση αλλά τελικά τα χέρια μου δεν κράτησαν και έκοψα ρυθμό.”

Josh Strang: “Οδήγησα για λίγο την κούρσα και μετά έκοψα ρυθμό. Μετά τα μέσα του αγώνα άρχισα να αισθάνομαι καλύτερα και έφτασα σε κάποιο σημείο τρίτος. Κάπου εκεί όμως έπεσα άσχημα και αυτό ήταν.”

Αποτελέσματα

{arttinytable}

XC1

1 Charlie Mullins KTM
2 Michael Brown KTM
3 Chris Bach Beta
4 Josh Strang Suzuki
5 Nathan Kanney KTM
6 Cory Buttrick KTM
7 Garret Edminsten Kawasaki
8 Paul Whibley Yamaha
9 Fernando Macia Yamaha
10 Dennis Stapleton Yamaha



XC2

1 Steward Baylor Jr. KTM
2 Jason Thomas Husqvarna
3 Jesse Robinson KTM
4 Andrew DeLong KTM
5 Morgan Moss Husqvarna
6 Brad Bakken KTM
7 Shane Obanion KTM
8 Shane Hufford Jr. KTM
9 Kobayashi Masahiro Honda
10 Jordan Ashburn Yamaha

{/arttinytable}

Βαθμολογία

{arttinytable}

XC1

1 Charlie Mullins 30
2 Michael Brown 25
3 Chris Bach 21
4 Josh Strang 18
5 Nathan Kanney 16
6 Cory Buttrick 15
7 Garret Edminsten 14
8 Paul Whibley 13
9 Fernando Macia 12
10 Dennis Stapleton 11



XC2

1 Steward Baylor Jr. 30
2 Jason Thomas 25
3 Jesse Robinson 21
4 Andrew DeLong 18
5 Morgan Moss 16
6 Brad Bakken 15
7 Shane Obanion 14
8 Shane Hufford Jr. 13
9 Kobayashi Masahiro 12
10 Jordan Ashburn 11

{/arttinytable}

Φωτογραφίες

Video Pre seasson - Josh Strang

Video Pre seasson - Yamaha

Video 1st Race

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 01:56

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: GNCC, 2ος αγώνας, Washington, Georgia »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon